Wat is e-commerce? Hoe ziet de toekomst van e-commerce eruit?

De populariteit van e-commerce is de laatste jaren explosief gestegen. Neem affiliate marketing als voorbeeld. Affiliate marketing is de laatste jaren enorm populair geworden, en dit gaat in de toekomst alleen nog maar meer worden.

Hoe zit dat met e-commerce? Wat is dat eigenlijk? Ziet de toekomst van e-commerce er net zo rooskleurig uit?

Laptop op een houten tafel met daarnaast een kladblok met een pen erop, een kopje koffie en een telefoon.

Wat is e-commerce?

E-commerce is het proces van online kopen en verkopen van producten via internet. E-commerce verwijst naar zowel de online detailhandel en online winkelen als naar online transacties.

E-commerce is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en vervangt langzaam de fysieke winkels.

Winkel met blauwe achtergrond.

Met e-commerce kun je producten kopen en verkopen op wereldwijde schaal, vierentwintig uur per dag zonder veel kosten te hebben als bij een fysieke winkel. Het verschil met fysieke winkels is dat je webwinkel 24 uur per dag ‘open’ is. Hierdoor kun je altijd (ook in je slaap) geld verdienen.

Kortom, e-commerce is het kopen en verkopen van producten op het internet. Affiliate marketing valt hier dus ook onder.

Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Misschien, maar het is mogelijk. Hiervoor heb je wel de juiste mindset nodig. Maar, is het in de toekomst nog steeds zo aantrekkelijk? Lees verder voor het antwoord.

De toekomst van e-commerce

Onze verwachtingen van de toekomst van e-commerce zien er rooskleurig uit. Net als bij affiliate marketing denken wij dat e-commerce in de toekomst alleen nog maar populairder gaat worden. Dit omdat online winkelen steeds makkelijker wordt en er steeds meer fysieke winkels zijn met een webshop.

Neem de coronacrisis. In de lockdown gingen bijna alle winkels dicht, dus moest je je kleding en andere producten online kopen. Niet voor niets zijn de inkomsten van bijvoorbeeld Bol.com enorm gestegen tijdens de coronacrisis.

De beste tijd om je online bedrijf op te zetten was dus in die crisis. Maar ook nu is het verstandig, want mensen zijn gaan inzien dat online bestellen makkelijker is en daardoor gaan in de toekomst waarschijnlijk veel meer mensen hun producten online bestellen.

Aarde met binaire code.

Dat is de reden dat wij denken dat er in de loop der jaren steeds meer webshops zullen komen. Hierdoor stijgt de concurrentie en is het moeilijker om je klanten te bereiken.

Een andere reden dat het populairder gaat worden is omdat je geen technische kennis nodig hebt om een website op te zetten. Hierdoor is het voor (bijna) iedereen mogelijk om een webshop op te zetten. Dat is erg aantrekkelijk als je je bedenkt dat als je webshop succesvol wordt, je dan veel geld kunt verdienen.

De voordelen van e-commerce

  • Verkopen over de hele wereld – Met een fysieke winkel ben je geografisch beperkt tot markten in de buurt. Met e-commerce heb je dit probleem niet. Je kunt aan iedereen over de hele wereld je producten aanbieden en verkopen en verkoop je dus waarschijnlijk veel meer. Dat is voor ondernemers natuurlijk zeer aantrekkelijk.
  • Altijd open – Een fysieke winkel heeft beperkte openingstijden, maar een online bedrijf is 24 uur per dag ‘open’ en kun je dus ook ‘s nachts in je slaap producten verkopen. Zo loop je geen inkomsten mis, zoals bij een fysieke winkel wel het geval kan zijn.
  • Kostenbesparingen – Voor een fysieke winkel moet je veel inkopen en heb je een pand nodig waarvoor je (veel) huur moet betalen. Met e-commerce heb je meestal geen pand en geen opslag nodig (je hoeft niks in te kopen) als je doet aan affiliate marketing of dropshipping. Voor sommige webshops moet je wel inkopen en heb je dus ook opslagruimte nodig. Ook is er bij e-commerce meestal geen personeel waardoor je geen loonkosten hoeft te betalen en dus meer geld overhoudt en je marktaandeel stijgt.
  • Lasergerichte marketing – Stel je voor dat je alleen vrouwen tussen 18 en 24 jaar oud kunt targeten die in stedelijke gebieden wonen. Dat is lasergerichte marketing voor jou; je kunt dat nooit krijgen met alleen een fysieke winkel.
  • Geen vaste locatie – Als online ondernemer ben je niet gebonden aan een vaste locatie, zolang je internetverbinding en een computer hebt, kun je je bedrijf runnen (ook in het buitenland).

De nadelen van e-commerce

Zoals alles heeft e-commerce natuurlijk ook niet alleen maar voordelen, maar (helaas) ook nadelen. Zo is het wel verstandig dat je een beetje technische kennis hebt en weet wat HTML en JavaScript is om eventuele coderingsproblemen op te lossen.

Gevaar bord met zwart uitroepteken.

Ook is er ontzettend veel concurrentie en dat gaat in de toekomst alleen nog maar toenemen. Dus om de concurrentiestrijd te winnen, moet je de klant kunnen overtuigen naar jou website te gaan.

Ten slotte is geduld enorm belangrijk, want het kan soms maanden duren voordat je je eerste verkoop realiseert. Hiervoor is mindset ook weer erg belangrijk.

Hoe kun je beginnen met e-commerce?

Beginnen met e-commerce was nog nooit zo makkelijk. Met programma’s als Shopify en WooCommerce zet je eenvoudig een website op, zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Daarnaast is het enorm belangrijk dat je voordat je je website opzet, eerst onderzoek doet naar je concurrenten. Dit omdat er veel cuncurrenten zijn doordat de opstartkosten zeer laag zijn (in vergelijking met een fysieke winkel). Als je weet waar je concurrenten steekjes laten vallen, kun jij daarop inspelen.

Ook moet de klant je als bedrijf kunnen vertrouwen, maar dat spreekt voor zich.

Marketheme logo.

Om te beginnen met e-commerce moet je vanzelfsprekend een website opzetten. Dit kan eenvoudig met bijvoorbeeld MarkeTheme of WordPress. Dat is de eerste stap. Je moet ervoor zorgen dat je website er mooi en indrukwekkend uitziet. Hierdoor willen klanten (in combinatie met een goede klantenservice) graag terugkomen op je website.

Conclusie

E-commerce is het kopen en verkopen van producten op internet. Ook een online transactie valt onder e-commerce.

De toekomst van e-commerce ziet er rooskleurig uit, omdat er steeds meer mensen zullen zijn die een website opzetten en online producten kopen.

Wij vinden affiliate marketing de beste en makkelijkste vorm van e-commerce. Starten met affiliate marketing kan hier, maar je moet er wel voor zorgen dat je website er mooi en indrukwekkend uitziet.

Wil je graag beginnen met affiliate marketing of wil je er meer over weten? Klik op de knop hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: