Wat is dropshipping en hoe begin je ermee?

Naast affiliate marketing en andere online verdienmodellen wordt ook dropshipping steeds populairder. Hier lees je wat dropshipping is en of het in de toekomst nog net zo aantrekkelijk is als nu. Ook lees je hoe je met dropshipping kunt beginnen. Lees verder.

Afbeelding van hoe dropshipping werkt met de klant, de leverancier en de tussenpersoon.
Hoe dropshipping werkt

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce.

Dropshipping betekent dat je een webwinkel hebt zonder voorraad. Bij een bestelling stuurt de producent, groothandel of leverancier producten direct naar jouw klant. Jouw webwinkel regelt geen logistieke zaken en hoeft ook geen voorraad aan te houden.

Het betekent dus eigenlijk dat je een webshop hebt zonder dat je die producten zelf op voorraad hebt. Als een klant zo’n product bij de webshop bestelt zal de webwinkelier het product niet zelf verzenden, maar bestelt hij het bij de fabrikant of groothandel. Die stuurt het vervolgens direct door naar de klant.

Onze verwachting van de toekomst van dropshipping

Wij verwachten dat dropshipping in de toekomst steeds populairder wordt. Sterker nog, wij denken dat e-commerce in het algemeen nog harder gaat groeien dan wat het in de afgelopen jaren heeft gedaan.

Het gaat steeds belangrijker worden dat je website of webshop er betrouwbaar uitziet en van alle gemakken is voorzien.

Omdat de concurrentie hard gaat toenemen, is het belangrijk om meerwaarde voor je klanten te bieden. Dit doe je door bijvoorbeeld een goede en duidelijke productomschrijving te hebben. Ook moet het makkelijk zijn om te betalen op je website.

Juist omdat je met dropshipping geen voorraad nodig hebt blijft het ongekend populair.

In de toekomst blijft het dus net zo aantrekkelijk als nu en misschien zelfs wel aantrekkelijker. Het is het proberen waard.

Voordelen van dropshipping

De voordelen zijn eigenlijk al een beetje genoemd, namelijk dat je geen voorraad hebt waardoor je geen logistieke zaken hoeft te regelen, je hebt geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van bestellingen en je kunt eenvoudig je assortiment uitbreiden omdat je zelf geen dure voorraad nodig hebt.

Nadelen van dropshipping

Gevaar bord met zwart uitroepteken.

Natuurlijk heeft dropshipping ook nadelen. Zo ben je juridisch nog steeds verantwoordelijk voor de kwaliteit en de verzending van het product. Als het product niet (goed) bij de klant is aangekomen, ben jij daar verantwoordelijk voor (als de klant op jouw webshop heeft besteld). Je bent dus ook verantwoordelijk voor het oplossen van deze problemen.

Ook kunnen dropshipleveranciers verkopen aan andere webwinkels. Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn dat die concurrenten deze producten voor lagere prijzen aanbieden dan jij.

Zo begin je met dropshipping

Voor dropshipping heb je dus een eigen webshop nodig. Met programma’s als mijnwebwinkel.nlwebwinkelopzetten.nl en speak.nl kun je eenvoudig een webwinkel opzetten.

Winkel met blauwe achtergrond.

Registreer eerst een domeinnaam bij bijvoorbeeld Neostrada. Deze domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn en niet te lang.

Schrijf je webshop daarna in bij de Kamer van Koophandel. Vermeld je KVK-nummer op je website.

Ook is het belangrijk om administratie bij te houden en je aan de wetten en regels voor dropshipping te houden. Je moet bijvoorbeeld juiste informatie geven over de levertijd en retourmogelijkheden.

Voor dropshipping is het wel belangrijk dat je hoog scoort in Google. Probeer daarom deze cursus en scoor hoger in Google!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: