Wat is WordPress? Zo bouw je in 12 stappen een converterende website!

Een website bouwen kost tijd en moeite. Tijd die veel ondernemers niet hebben, waardoor de website vaak verwaarloosd wordt.

Hoe bouw je binnen afzienbare tijd een aantrekkelijke en converterende website? Waarom zou je hiervoor WordPress gebruiken?

WordPress is het meest gebruikte content management systeem (CMS). Dit houdt in dat meer dan 40% (!) van het internet gebruik maakt van WordPress. Van blogs tot grote webshops en nieuwssites, allemaal gebruiken ze WordPress.

Dan zou het toch eenvoudig moeten zijn om een website te bouwen? Als je technische kennis hebt zeker, maar ook als je minder of helemaal geen technische kennis hebt zou je een website kunnen opzetten. En ook handig, Google houdt van WordPress websites, want ze zijn makkelijk te ‘lezen’.

Maar hoe bouw je dan een website met dit grote programma?

In dit artikel lees je hoe je in 11 stappen een converterende website kunt bouwen met WordPress!

In dit artikel

 1. Wat is WordPress?
  1. De voor- en nadelen van WordPress
 2. In 12 stappen een converterende website bouwen via WordPress
  1. Stap 1: concurrentieanalyse uitvoeren
  2. Stap 2: koop een domeinnaam en hosting
  3. Stap 3: maak een account aan op Analytics
  4. Stap 4: maak een account bij WordPress
  5. Stap 5: kies een abonnement en plugins
  6. Stap 6: kies een thema
  7. Stap 7: maak menu’s aan
  8. Stap 8: widgets instellen
  9. Stap 9: bouw een converterende homepagina
  10. Stap 10: schrijf een artikel en gebruik de blokken
  11. Stap 11: tekst schrijven
  12. Stap 12: denk aan het design
 3. Conclusie

Wat is WordPress?

WordPress is het grootste en meest gebruikte content management systeem (CMS). Meer dan 40% van de websites op het internet draait op en zijn gebouwd met WordPress.

Dit komt vooral omdat het relatief makkelijk werkt en Google WordPress ook waardeert.

Bekende nieuwswebsites als NU.nl en The New York Times, maar bijvoorbeeld ook de websites van radiostation 538 en The Voice of Holland zijn gebouwd met WordPress.

Iets simpeler gezegd: WordPress is een programma waarmee je websites, webshops of blogs kunt bouwen en onderhouden. De drie bouwstenen hierbij zijn de editor, plug-ins en thema’s.

WordPress bestaat uit twee verschillende programma’s: WordPress.com en WordPress.org. In onderstaande video wordt het verschil tussen beide uitgelegd door WPLounge.

Meer weten over de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org? Lees dit artikel eens: Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Lees hier welke bij jou past!

De voor- en nadelen van WordPress

Nu gaan we nog even verder in op de voordelen en de nadelen van WordPress.

Waarom zou je het moeten gebruiken?

 1. Het werkt eenvoudig.
 2. Google waardeert WordPress.
 3. Keuze uit veel verschillende gratis en betaalde thema’s, plug-ins en abonnementen.
 4. Veel design mogelijkheden.
 5. Er is een gratis versie beschikbaar.
 6. Het is altijd up-to-date door de vele updates.
 7. Het is een open-source platform, waardoor het goed onderhouden wordt door de gebruikers.
 8. Er is altijd ondersteuning beschikbaar van medewerkers.

Enkele nadelen van WordPress zijn:

 1. De gratis versie is zeer beperkt.
 2. De kosten bedragen minimaal €150,- om alle functies beschikbaar te krijgen of plug-ins te downloaden.
 3. Veel thema’s en plug-ins kosten geld.
 4. Gratis thema’s en plug-ins zijn kwetsbaar voor bugs.
 5. Sommige onderdelen vereisen codering.

In 12 stappen een converterende website bouwen via WordPress

Nu je weet wat WordPress is en wat de voor- en nadelen zijn van dit programma, ga ik je uitleggen hoe je in 12 stappen een converterende website bouwt via WordPress.

We beginnen met algemene zaken die je voor ieder programma zou moeten uitvoeren, zoals zoekwoordenonderzoek en een concurrentieanalyse, maar ook een domeinnaam en hosting aanschaffen.

Daarna gaan we uitleggen hoe je een converterende website bouwt met CMS WordPress. Lees verder en succes met het bouwen van je eigen website!

Stap 1: concurrentieanalyse uitvoeren

De allereerste stap op weg naar een converterende website is je concurrenten analyseren. Dit hoeft natuurlijk niet als je een website maakt voor de lol, maar als je een zakelijke/affiliate website wilt opzetten, is de concurrentieanalyse zeer belangrijk. Je wilt immers scoren in Google, dus zal je ook moeten weten wat hiervoor nodig is en hoe je concurrenten ervoor staan.

Als je weet in welk niche je je website wilt bouwen kun je je concurrenten analyseren. Dit doe je door op de websites van je concurrenten te kijken of ze misschien steekjes laten vallen. Als dat zo is, moet jij je kans ruiken en daar op inspelen.

Vervolgens ga je zoekwoordenonderzoek doen. Als je bijvoorbeeld elektrische fietsen wilt verkopen, moet je kijken hoe vaak dat wordt opgezocht en hoeveel concurrentie je op dit zoekwoord hebt. Dit kun je makkelijk doen met Ubersuggest.

Dat werkt als volgt.

Kijk even naar onderstaande afbeelding. Daar zie je de gratis versie van Ubersuggest. Met deze gratis versie kun je drie keer gebruik maken van de tool, dus maximaal drie zoekwoorden analyseren met een gedetailleerde analyse. Dit geldt ook als je een account hebt.

Linksboven heb ik ‘online marketing’ ingevoerd. Vervolgens zie je daaronder ‘Keyword overzicht: online marketing’. Dit kun je aan de lijst toevoegen met de oranje knop ernaast, zodat je de ranking van je website op dit zoekwoord kunt volgen. Dit kan natuurlijk extreem handig zijn. Hiervoor moet je alleen wel een account aanmaken, wat overigens gratis is.

Daaronder zie je staan ‘Zoekvolume’, ‘SEO moeilijkheid’, ‘Betaald moeilijkheid’ en ‘Kosten-per-klik (CPC)’.

‘Zoekvolume’ houdt in hoe vaak het zoekwoord wordt opgezocht per maand. In dit geval wordt ‘online marketing’ in Nederland dus 4.400 keer per maand opgezocht, en dat is volgens Ubersuggest gemiddeld.

Hier kun je uit opmaken hoeveel bezoekers je ongeveer mag verwachten als je bovenaan staat in Google voor dit zoekwoord.

Meer over zoekwoordenonderzoek en vier voorbeelden lees je in dit artikel: Wat is zoekwoordenonderzoek? 4 zoekwoordentools die ik aanraad.

Stap 2: koop een domeinnaam en hosting

De tweede stap is een domeinnaam registreren. Die moet je makkelijk kunnen onthouden en niet te lang zijn.

Een domeinnaam kopen kan eenvoudig via bijvoorbeeld Neostrada.

Als je een website bouwt met WordPress.com hoef je geen hosting aan te schaffen, want WordPress heeft eigen hosting.

Ga je gebruik maken van WordPress.org, is het wel nodig om hosting aan te schaffen. Lees je dan ook goed in over de verschillende soorten hosting en aanbieders, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Lees je daarnaast ook in over de twee verschillende taken van WorddPress, waarover ik meer over vertel in dit artikel: Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Lees hier welke bij jou past!

Stap 3: maak een account aan op Analytics

Stap 3 is een account aanmaken op Google Analytics. Analytics is een programma waar je al je statistieken van je website kunt zien, zoals het aantal bezoekers, hoeveel bezoekers op je links klikken, hoelang ze gemiddeld op je website zijn, waar je bezoekers vandaan komen en je doelgroep.

In een paar klikken kun je Analytics activeren voor je website. In mijn review over Google Analytics leg ik stap voor stap uit hoe je dit doet. Hier heb je overigens wel een Google-account voor nodig.

Stap 4: maak een account bij WordPress

Maak een account aan op WordPress.com en ontvang $25 korting. Als je al een account hebt, kun je gewoon inloggen op je account.

Stap 5: kies een abonnement en plugins

Ga je gebruik maken van WordPress.com, moet je een abonnement afsluiten.

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je een abonnement kiezen.

Bouw je een website voor de lol? Dan ben je misschien al tevreden met de gratis versie. Zo niet, neem dan de goedkoopste.

Bouw je een website voor je bedrijf of een affiliate website? Dan is het verstandig om een duurder abonnement te nemen.

Hoe duurder je abonnement, hoe meer functies je hebt. Zo kun je met het goedkoopste abonnement geen plugins downloaden, maar wel met duurdere abonnementen.

Voorbeelden van plugins zijn: Yoast SEO plugin, klassieke WordPress editor plugin en een plugin om je website naar iedere mogelijke taal te vertalen.

Ook krijg je met een duurder abonnement toegang tot meer thema’s en geavanceerde functies, zoals geïntegreerde Google Analytics en e-mail.

Er zijn vier abonnementen:

Voor het goedkoopste abonnement (Personal) betaal je €4,- per maand, wat jaarlijks wordt gefactureerd en dus uitkomt op €48,- per jaar.

Dit is het basisabonnement met enkel zeer beperkte functies en weinig opslagruimte. Wel worden WordPress-advertenties van je website geweerd en kun je gewoon je eigen domeinnaam gebruiken.

Het tweede abonnement is het Premium-abonnement en deze kost €8,- per maand, dus €96,- per jaar. Met dit abonnement krijg je extra functies, zoals ondersteuning via live chat, implementatie van Google Analytics en geavanceerde social media.

Met het Business-abonnement van €300,- per jaar krijg je nóg meer geavanceerde functies, zoals SEO-hulpmiddelen, de mogelijkheid tot het installeren van plug-ins en het verwijderen van het WordPress-logo van je website.

Met het E-commerce-abonnement ben je verzekerd van alle functies die WordPress te bieden heeft. Je krijgt toegang tot alle functies en mogelijkheden, zoals onbeperkte producten, marketingtools en integraties met topbezorgers. Ook heb je maar liefst 200 GB opslagruimte voor foto’s, video’s en afbeeldingen!

Dit abonnement is uiterst geschikt voor webwinkels en kost €540,- per jaar.

Stap 6: kies een thema

Als je een account hebt aangemaakt kun je een thema kiezen. Kies er een die je mooi vindt en bouw daar je website mee op. Dit thema is niet definitief; je kunt later altijd nog veranderen van thema.

Je kunt dus gerust alle thema’s proberen of het je bevalt. En zo niet, kies je een ander thema!

Het kopje ‘Thema’s’ vind je onder ‘Weergave’ links in de zwarte balk, zoals hieronder weergeven.

Het WordPress.com-dashboard

Stap 7: maak menu’s aan

Als je een thema hebt gekozen kun je menu’s toevoegen zodat bezoekers hun weg kunnen vinden op je website. Dit kan eenvoudig via de startpagina. Dat zie je hieronder.

Het menu dat je ziet op de afbeelding staat rechts in het scherm op de startpagina van WordPress.

Je ziet op de afbeelding hierboven dat je de homepage kunt bewerken, een pagina kunt toevoegen, een blogbericht kunt schrijven, menu’s kunt aanpassen/toevoegen, je thema kunt wijzigen en nog meer. Dit zijn handige, snelle links die je altijd kunt gebruiken en die staan op de homepagina.

Klik op ‘Menu’s aanpassen’ om een menu toe te voegen, zoals een berichtenpagina waar al je blogberichten op komen te staan of een pagina over je bedrijf of instelling.

Stap 8: widgets instellen

Nadat je de menu’s hebt aangemaakt, is het tijd om de widgets in te stellen. Deze widgets vind je onderaan de website, zoals een menu of een voettekst, maar bijvoorbeeld ook je laatste blogartikelen of je contactgegevens.

Deze widgets kun je instellen door op WordPress.com op ‘Weergave’ te klikken en dan naar ‘Widgets’ te gaan. Hier kom je in een scherm met ‘widgetruimtes’, die je kunt invullen op jouw eigen manier.

Klik bijvoorbeeld op ‘Eerste footer’ en klik op het plusje dat tevoorschijn komt. Nu zie je verschillende opties staan, zoals een paragraaf, koptekst, afbeelding, etc.

Als je op ‘Bekijk alles’ klikt, krijg je alle opties te zien die WordPress te bieden heeft. Denk aan een nieuwsbrief, advertenties, een video, een strofe, de auteurbiografie, een WhatsApp-knop en nog veel meer.

Wat ik aanraad om in je footer te plaatsen, zijn het eventuele adres, KVK-nummer en BTW-nummer van je bedrijf. Ook raad ik aan je laatste blogartikelen hier te plaatsen en een mogelijkheid om je aan te melden voor een nieuwsbrief en/of te abonneren op social media.

Voor de rest kun je het zelf invullen, maar zorg wel voor een goede verdeling tussen de eventuele eerste, tweede en derde footer.

Stap 9: bouw een converterende homepagina

Nu alle instellingen van je website goed staan en alles technisch klopt, kunnen we eindelijk met het echte werk beginnen: de homepagina!

Een website is leuk natuurlijk, maar als je er wat aan wilt verdienen, moet het converteren.

De belangrijkste manier om je website meer te laten converteren, is een aantrekkelijke homepagina bouwen.

Bekijk onderstaande video om uitleg te krijgen hoe je zelf een pagina kunt instellen als homepagina, in plaats van de automatische van WordPress.

Je homepagina kun je volledig zelf inrichten, maar een goede homepagina moet wel aan een aantal eisen voldoen, zodat het ook daadwerkelijk bezoekers trekt en converteert.

De vijf belangrijkste eisen voor een goede homepagina zijn de volgende:

 1. Trekt de aandacht van de bezoeker;
 2. Heeft een goede navigatie en een zoekfunctie;
 3. Laadt snel;
 4. Bevat informatie over jou of jouw bedrijf;
 5. Licht het probleem van je doelgroep toe en biedt een oplossing.

Maar naast dit moet je homepagina er natuurlijk ook gewoon aantrekkelijk uitzien. Zorg dan ook voor een mooi design, zodat je website wel uniek blijft en zo min mogelijk op andere websites lijkt. Zo word je sneller een autoriteit, en ook Google houdt van originaliteit.

Het is wel belangrijk om dit niet te overdrijven. Gebruik dan ook niet te veel toeters en bellen en houd het rustig en overzichtelijk.

Voor meer informatie en tips voor de homepagina, lees dit artikel: Zo maak je de ideale homepagina voor je website: 3 tips + voorbeelden.

Stap 10: schrijf een artikel en gebruik de blokken

Nu de basis van je website staat, kun je je eerste artikel gaan schrijven. Echter moet een goede webtekst aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees daarom tip 10 even goed door zometeen.

Ga op het WordPress-dashboard naar de pagina ‘Berichten’. Klik vervolgens op ‘Nieuw bericht en je komt in een leeg scherm, vergelijkbaar met een leeg Word-document.

Met WordPress werk je met blokken. Dit houdt in dat je op een blok (bijvoorbeeld een afbeelding of een stuk tekst) kunt klikken en dat kunt aanpassen, maar je kunt ook blokken toevoegen.

Klik op het zwarte plusje om een blok te kiezen. Voor het schrijven van een gewone paragraaf, selecteer je het blok ‘Paragraaf’. Nu kun je gaan schrijven.

Waar je uiteraard wel om moet denken is een duidelijke, aantrekkelijke titel die aanspoort om erop te klikken.

Hierboven staat een voorbeeld van die blokken. Er is een foto van mij geselecteerd en zo kun je het plaatje bijsnijden, onderschrift toevoegen, ovaal maken, een alt tekst toevoegen, etc.

Zo werk het ook met de teksten. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

Hierboven zie je dat het stukje tekst naast de afbeelding is geselecteerd. Je kunt de tekst vetgedrukt maken, er een header van maken, de regelgrootte aanpassen, initiaal toevoegen, links uitlijnen, de tekst centreren, rechts uitlijnen, een link toevoegen, cursief maken, etc.

Er zijn talloze mogelijkheden met de WordPress- blokken. Dat zie je hieronder.

Hierboven zie je allerlei mogelijkheden wat je met de blokken kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld knoppen toevoegen, maar ook poëzie of een scheidingsteken. Er zijn er nog veel meer die je niet op de afbeeldingen ziet.

Als je klaar bent met het artikel, klik je bovenaan op ‘Opslaan’ of, als het helemaal af is en klaar om te publiceren voor de buitenwereld, klik je op de blauwe knop ‘Publiceren’.

Stap 11: tekst schrijven

De tekst is natuurlijk het belangrijkste op je website. Je wilt je bezoekers immers wat vertellen en waarde bieden.

Daarnaast is kwalitatieve, unieke content nodig om Google ervan te overtuigen dat je hoog in de zoekresultaten hoort te scoren.

Voor het schrijven van de teksten kun je iemand ‘inhuren’ die dat voor jou doet tegen een (kleine) vergoeding, dit kan met bijvoorbeeld Textbroker of Fiverr, maar je kunt het natuurlijk ook lekker zelf doen als je het leuk vindt om te schrijven.

Bij het schrijven van de content is het uiterst belangrijk dat je je bezoekers meerwaarde levert. Dit doe je bijvoorbeeld door een goede productbeschrijving bij een product toe te voegen. Je teksten moeten waardevol zijn voor je websitebezoekers en voor Google. Voor Google? Ja, ook voor Google.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze net op je echte bezoekers lijken. Als je bezoekers je website onoverzichtelijk vinden of je content niet waardevol vinden, vindt Google dat ook niet. Waarom zou Google je website dan een hoge ranking geven?

Zorg er dus voor dat je website en je content overzichtelijk zijn en goed leesbaar. Het is belangrijk om meerwaarde te bieden.

Meer weten over waar een goede webtekst aan moet voldoen om zichtbaar te worden in Google? Lees dit artikel: Hoe schrijf je goede webteksten? 5 tips voor het veroveren van Google met monster content!

Stap 12: denk aan het design

De laatste stap is het uiterlijk van je website. Als je een aantrekkelijke website hebt, willen mensen sneller iets kopen dan op een rommelige en/of saaie website. Een website converteert namelijk pas als je je bezoekers echt iets biedt en het er aantrekkelijk uitziet.

En bij aantrekkelijk hoef je niet alleen te denken aan het design. Ook een pakkende titel, knop of een openingszin kunnen bijdragen aan hoe een website converteert.

Gebruik daarnaast ook afbeeldingen en video’s op je website, want uit onderzoek blijkt dat visuele content ervoor zorgt dat bezoekers langer op je website blijven. Ook Google houdt hiervan.

Tevens is de snelheid van je website enorm belangrijk. Jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot een website is geladen?

Je kunt je website sneller laten laden door minder zware plugins te gebruiken, je afbeeldingen te verkleinen en je website te verhuizen naar een andere hostingprovider.

Let wel op dat je niet te veel tijd besteedt aan het design van je website. De inhoud is immers het belangrijkste, want dat is waar Google zijn prioriteiten legt.


Wil jij starten met WordPress? Klik dan op onderstaande knop en krijg $25 korting!

Voor meer informatie over WordPress, zoals mijn ervaringen en de meningen van anderen, lees je mijn review: WordPress review: de beste optie voor het bouwen van een converterende website: ja of nee?

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over WordPress. Je hebt gelezen wat WordPress is, wat de voor- en nadelen zijn en 11 stappen om een converterende website te bouwen via WordPress.

WordPress is niet voor niks het meest gebruikte content management systeem (CMS). Het is dan ook een goede website builder waarmee je relatief eenvoudig een prachtige website voor jouw hobby- of bedrijfsproject kunt bouwen.

Succes met het bouwen van jouw eigen converterende WordPress-website en tot later!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s