Zo bouw je een website met WordPress

WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem. Dit houdt in dat 40% (!) van het internet gebruik maakt van WordPress. Van blogs tot grote webshops en nieuwssites, allemaal gebruiken ze WordPress.

Dan zou het toch eenvoudig moeten zijn om een website te bouwen? Als je technische kennis hebt zeker, maar ook als je minder of helemaal geen technische kennis hebt zou je een website kunnen opzetten. En ook handig, Google houdt van WordPress websites, want ze zijn makkelijk te ‘lezen’.

Maar hoe bouw je dan een website? Hier wordt alles stap voor stap uitgelegd.

Stap 1: concurrentieanalyse (professionele website)

De allereerste stap is je concurrenten analyseren. Dit hoeft natuurlijk niet als je een website maakt voor de lol, maar als je een zakelijke/affiliate website wilt opzetten, is de concurrentieanalyse zeer belangrijk.

Als je weet in welk niche je je website wilt bouwen kun je je concurrenten analyseren. Dit doe je door op de websites van je concurrenten te kijken of ze misschien steekjes laten vallen. Als dat zo is, moet jij je kans ruiken en daar op inspelen.

Vervolgens ga je zoekwoordenonderzoek doen. Als je bijvoorbeeld elektrische fietsen wilt verkopen, moet je kijken hoe vaak dat wordt opgezocht en hoeveel concurrentie je daarmee hebt. Dit kun je makkelijk doen met Ubersuggest.

Om dit makkelijker te doen, is het handig om een account te maken op Google Analytics. Dat lees je in stap 3.

Stap 2: koop een domeinnaam

De tweede stap is een domeinnaam registreren. Die moet je makkelijk kunnen onthouden en niet te lang zijn.

Een domeinnaam kopen kan eenvoudig via bijvoorbeeld Neostrada.

Als je een website bouwt met WordPress hoef je meestal geen hosting aan te schaffen, want WordPress heeft eigen hosting.

Stap 3: maak een account aan op Analytics

Stap 3 is een account aanmaken op Google Analytics. Analytics is een programma waar je al je statistieken van je website kunt zien, zoals het aantal bezoekers, hoeveel bezoekers op de links klikken, hoelang ze gemiddeld op je website zijn, waar je bezoeker vandaan komen en je doelgroep.

In een paar klikken kun je Analytics ‘activeren’ voor je website.

Stap 4: maak een account op WordPress

Maak een account aan op WordPress.com en ontvang €22,- korting. Als je al een account hebt, kun je gewoon inloggen op je account.

Stap 5: kies een abonnement en plugins

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je een abonnement kiezen. Kies er eentje die bij jou past. Bouw je een website voor de lol? Neem dan de goedkoopste. Bouw je een website voor je bedrijf of een affiliate website? Dan is het verstandig om een duurder abonnement te nemen.

Hoe duurder je abonnement, hoe meer functies je hebt. Zo kun je met het goedkoopste abonnement geen plugins downloaden, maar pas met duurdere abonnementen.

Voorbeelden van plugins zijn: Yoast SEO plugin, klassieke WordPress editor plugin en een plugin om je website naar iedere mogelijke taal te vertalen.

Stap 6: kies een thema

Als je een account hebt aangemaakt kun je een thema kiezen. Kies er een die je mooi vindt en bouw daar je website mee op. Makkelijker kan het niet.

Stap 7: maak menu’s aan

Als je een thema hebt gekozen kun je menu’s toevoegen zodat de bezoekers hun weg kunnen vinden op je website. Dit kan eenvoudig via de startpagina. Dat zie je hieronder.

Het menu dat je ziet op de afbeelding staat rechts in het scherm op de startpagina van WordPress.

Je ziet op de afbeelding hierboven dat je de homepage kunt bewerken, een pagina kunt toevoegen, een blogbericht kunt schrijven, menu’s kunt aanpassen/toevoegen, je thema kunt wijzigen en nog meer.

Klik op ‘Menu’s aanpassen’ om een menu toe te voegen, zoals een berichtenpagina waar al je blogberichten op komen te staan of een pagina over je bedrijf of instelling.

Stap 8: widgets instellen

Nadat je de menu’s hebt aangemaakt, is het tijd om de widgets in te stellen. Deze widgets vind je onderaan de website, zoals een menu of een voettekst, maar ook ‘laatste artikelen’ of je contactgegevens.

Deze widgets kun je instellen door op WordPress.com op ‘Weergave’ te klikken en dan naar ‘Widgets’ te gaan. Hier kun je dan allerlei dingen toevoegen.

Stap 9: gebruik de blokken

Met WordPress werk je met blokken. Dit houdt in dat je op een blok (bijvoorbeeld een afbeelding of een stuk tekst) kunt klikken en dat kunt aanpassen, maar je kunt ook blokken toevoegen.

Hierboven staat een voorbeeld van die blokken. Er is een foto van mij geselecteerd en zo kun je het plaatje bijsnijden, onderschrift toevoegen, ovaal maken, een alt tekst toevoegen, etc.

Zo werk het ook met de teksten. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

Hierboven zie je dat het stukje tekst naast de afbeelding is geselecteerd. Je kunt de tekst vetgedrukt maken, er een header van maken, de regelgrootte aanpassen, initiaal toevoegen, links uitlijnen, de tekst centreren, rechts uitlijnen, een link toevoegen, cursief maken, etc.

Er zijn talloze mogelijkheden met de WordPress- blokken. Dat zie je hieronder.

Hierboven zie je allerlei mogelijkheden wat je met de blokken kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld knoppen toevoegen, maar ook poëzie of een scheidingsteken. Er zijn er nog veel meer die je niet op de afbeeldingen ziet.

Stap 10: tekst schrijven

De tekst is natuurlijk het belangrijkste op je website. Je wilt je bezoekers immers wat vertellen.

Voor het schrijven van de teksten kun je iemand ‘inhuren’ die dat voor jou doet tegen een (kleine) vergoeding, dit kan met bijvoorbeeld Textbroker of Fiverr, maar je kunt het natuurlijk ook lekker zelf doen als je het leuk vindt om te schrijven.

Bij het schrijven van de content is het uiterst belangrijk dat je je bezoekers meerwaarde levert. Dit doe je bijvoorbeeld door een goede productbeschrijving bij een product toe te voegen. Je teksten moeten waardevol zijn voor je websitebezoekers en voor Google. Voor Google? Ja, ook voor Google.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze net op je echte bezoekers lijken. Als je bezoekers je website onoverzichtelijk vinden of je content niet waardevol vinden, vindt Google dat ook niet. Waarom zou Google je website dan een hoge ranking geven?

Zorg er dus voor dat je website en je content overzichtelijk zijn en goed leesbaar. Het is belangrijk om meerwaarde te bieden.

Stap 11: laat je website er mooi uitzien

De laatste stap is ‘het uiterlijk’ van je website. Als je een mooie website hebt, willen mensen sneller iets kopen dan op een rommelige en/of saaie website. Gebruik hiervoor de blokken in stap 9 en de thema’s in stap 6.

Ook is het belangrijk dat je website er overzichtelijk uitziet, niet alleen voor je bezoekers, maar ook voor Google. Gebruik plaatjes op je website, maar niet te veel, want het moet wel overzichtelijk blijven.

Ook is de snelheid van je website enorm belangrijk. Jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot een website is geladen? Je kunt je website sneller laten laden door minder zware plugins te gebruiken, je afbeeldingen te verkleinen en je website te verhuizen naar een andere provider.

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s