Afbeeldingen optimaliseren: waarom?

Anno 2021 is een goede SEO strategie belangrijker dan ooit. In het vorige artikel las je hoe je je website ‘Google vriendelijk’ kunt maken.

In dit artikel richten we ons ook op SEO, namelijk afbeeldingen optimaliseren. Waarom moet je afbeeldingen toevoegen aan je website? Waarom heeft dat voordelen voor je SEO? Hoe optimaliseer je je afbeeldingen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is SEO?

SEO is in principe alles wat je doet om hoger te scoren in Google of andere zoekmachines, zoals Bing. SEO betekent Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie).

SEO met een vergrootglas in de o en alle termen die bij SEO horen.

Met een goede SEO strategie komt je website in de organische (gratis) zoekresultaten. Die vind je onder de betaalde advertenties.

Veel ondernemers hebben moeite om een goede SEO strategie te maken, terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij je website hoger kunt laten scoren.

Waarom afbeeldingen toevoegen?

Afbeeldingen toevoegen aan je website is een vorm van SEO. Maar waarom dan?

Door afbeeldingen toe te voegen is het artikel rustiger voor het oog waardoor de website bezoekers langer blijven hangen en het artikel makkelijker te lezen is. Ook maakt het de tekst duidelijker.

Dat is zeker zo met GIF’jes. Die vallen nog meer op dan afbeeldingen, dus blijven de website bezoekers langer op de website en converteert het beter. Zeg nou zelf, bewegende beelden zijn toch veel leuker dan stilstaande afbeeldingen?

Ook ziet je website er natuurlijk veel mooier uit met veel plaatjes, maar je moet het natuurlijk niet overdrijven.

Daarnaast komen de afbeeldingen in de afbeeldingen van Google in jouw zoekresultaten. Je kent het wel; je bent op zoek naar een mooie afbeelding voor je presentatie of iets dergelijks en zoekt op Google bijvoorbeeld ‘affiliate marketing’. Vervolgens ga je naar ‘Afbeeldingen’ en je ziet tientallen afbeeldingen. Je kiest een mooie en plaatst die in je presentatie.

Dit zijn afbeeldingen die op andere websites staan. Jouw afbeeldingen kunnen hier ook tussen komen te staan als je website een belangrijke speler in jouw niche is. Als je bijvoorbeeld wilt scoren op de zoekterm ‘online geld verdienen’ en plaatst afbeeldingen op je website, komen die afbeeldingen op de afbeeldingenpagina van Google.

Als anderen op zoek zijn naar een mooie afbeelding over online geld verdienen, komen ze al snel uit op die van jou. Als ze daarop klikken komen ze op jouw website waardoor jij nieuwe bezoekers hebt die misschien wel op een affiliate link klikken en jij geld verdient.

Door afbeeldingen toe te voegen op je website krijg je dus uiteindelijk meer bezoekers op je website en uiteindelijk misschien zelfs meer inkomsten.

Maar afbeeldingen toevoegen gaat niet zomaar, je moet ze eerst optimaliseren. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe kun je afbeeldingen optimaliseren?

Waarom moet je afbeeldingen optimaliseren? Hoe doe je dat? Lees verder.

De allereerste stap is natuurlijk een mooie afbeelding zoeken. Doe dit niet via Google, want dat zijn geen rechtenvrije afbeeldingen. Doe je dit toch, dan kun je een boete krijgen. Veel affiliates hebben deze fout gemaakt en hebben een fikse boete gekregen.

Haal afbeeldingen dus niet van Google maar van websites als Freepik of Pixabay. Daar vind je rechtenvrije afbeeldingen die je op je website kunt plaatsen zonder gevolgen.

Tekst ‘It is marketing van Scrabble steentjes.
Deze afbeelding is geoptimaliseerd

Kies een afbeelding die bij het onderwerp van je artikel of website past en download hem op je computer. Vervolgens ga je naar Picresize waar je je afbeelding gaat verkleinen, want als je hem download, is hij meestal rond de 700 kb. Door hem te verkleinen met Picresize is de afbeelding nog maar iets van 20 kb, afhankelijk van hoe groot je hem wilt.

Als je de afbeelding hebt verkleind, klik je op ‘Save to disk’. Dan wordt hij weer gedownload op je computer en kun je hem op je website plaatsen. Denk er wel om: geef je afbeelding een goede en relevante bestandsnaam mee. Zo kan Google hem makkelijker ‘lezen’.

Wat je dus niet moet doen is met de blokjes aan de zijkanten van de afbeelding gaan slepen, want dan ‘versleep’ je hem alleen maar.

Zodra je je afbeelding op je website hebt geplaatst moet je de afbeelding een ‘alt-tekst’ en een beschrijving meegeven. Ook dit doe je zodat Google de afbeelding makkelijker kan ‘lezen’. Beschrijf zo uitgebreid mogelijk wat er op de afbeelding te zien is, zo weet Google hoe de afbeelding eruit ziet.

Waarom moet je de afbeelding verkleinen? Dat is eigenlijk heel simpel: dan laadt je website sneller. Ook dat is belangrijk voor je SEO, want snelle websites scoren gemiddeld hoger in Google dan trage websites. Jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot een website is geladen?

Conclusie

Plaats afbeeldingen op je website, want op de lange termijn krijg je dan meer bezoekers. Ook ziet je website er natuurlijk veel mooier en overzichtelijker uit met afbeeldingen, maar teveel is natuurlijk ook niet goed.

Voordat je afbeeldingen op je website plaatst, moet je ze optimaliseren. Dit doe je door ze te verkleinen met Picresize en ze dan op te slaan onder een duidelijke en relevante naam. Zo kan Google beter ‘lezen’ wat er op staat, want Google is slim, maar niet zo slim dat het kan zien wat er op de afbeeldingen staat.

Als de afbeelding is verkleind en een relevante naam heeft, kun je hem op je website plaatsen met een beschrijving en een alt-tekst. Ook dat doe je voor Google.

Volg deze tips op en je zult zien dat je website niet alleen sneller laadt, maar je ook nog eens meer bezoekers ontvangt op de lange termijn.

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s