Afbeeldingen optimaliseren voor Google: waarom is dit belangrijk? In 4 stappen naar een snellere website!

Anno 2022 is een goede SEO strategie belangrijker dan ooit. Toch zijn er nog steeds honderden, zo niet duizenden, ondernemers in Nederland die met hun website niet zichtbaar zijn in Google omdat ze hun website niet geoptimaliseerd hebben voor SEO.

In dit artikel gaan we het hebben over afbeeldingen. Op iedere website of blog vind je natuurlijk afbeeldingen. Op de een meer dan op de ander.

Wat de afbeeldingen op de meeste websites gemeen hebben? Dat ze niet geoptimaliseerd zijn voor Google. Dit is ten eerste nadelig voor de snelheid van je website en ten tweede kan Google je afbeeldingen moeilijker ‘lezen’ en achterhalen.

Het is belangrijk dat je elke afbeelding die je op je website plaatst geoptimaliseerd is. Hoe je dit doet?

In dit artikel lees je alles over afbeeldingen optimaliseren!

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Waarom afbeeldingen toevoegen?
 3. Waarom afbeeldingen optimaliseren?
 4. Afbeeldingen optimaliseren in 4 stappen
  1. Stap 1: zoek een rechtenvrije afbeelding
  2. Stap 2: de bestandsgrootte aanpassen (comprimeren)
  3. Stap 3: geef het een relevante bestandsnaam
  4. Stap 4: de afbeelding op je website plaatsen
 5. Conclusie

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Oftewel: je gaat je website optimaliseren om ervoor te zorgen dat je beter gevonden wordt in Google.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wil jij je website beter gevonden laten worden in Google door middel van SEO? Lees dan dit artikel: In 10 stappen naar de #1 positie in Google.

Waarom afbeeldingen toevoegen?

Afbeeldingen toevoegen aan je website is een vorm van SEO. Maar waarom dan?

Door afbeeldingen toe te voegen is het artikel rustiger voor het oog waardoor de website bezoekers langer blijven hangen en het artikel makkelijker te lezen is. Ook maakt het de tekst duidelijker.

Dat is zeker zo met GIF’jes. Die vallen nog meer op dan afbeeldingen, dus blijven de website bezoekers langer op de website en converteert het beter. Zeg nou zelf, bewegende beelden zijn toch veel leuker dan stilstaande afbeeldingen?

Ook ziet je website er natuurlijk veel mooier uit met veel plaatjes, maar je moet het natuurlijk niet overdrijven.

Daarnaast komen de afbeeldingen op de afbeeldingenpagina van Google in de zoekresultaten.

Je kent het wel; je bent op zoek naar een mooie afbeelding voor je presentatie of iets dergelijks en zoekt op Google bijvoorbeeld ‘affiliate marketing’. Vervolgens ga je naar ‘Afbeeldingen’ en je ziet tientallen afbeeldingen. Je kiest een mooie en plaatst die in je presentatie.

Dit zijn afbeeldingen die op andere websites staan. Jouw afbeeldingen kunnen hier ook tussen komen te staan als je website een belangrijke speler in jouw niche is. Als je bijvoorbeeld wilt scoren op de zoekterm ‘online geld verdienen’ en je plaatst afbeeldingen op je website, kunnen die afbeeldingen terug komen op de afbeeldingenpagina van Google.

Als anderen op zoek zijn naar een mooie afbeelding over online geld verdienen, komen ze al snel uit op die van jou. Als ze daarop klikken komen ze op jouw website waardoor jij nieuwe bezoekers hebt die misschien wel op een affiliate link klikken en jij geld verdient.

Door afbeeldingen toe te voegen op je website krijg je dus uiteindelijk meer bezoekers op je website en uiteindelijk misschien zelfs meer inkomsten.

Maar dit werkt niet als je zomaar afbeeldingen op je website gaat ‘neerkwakken’, je moet ze eerst optimaliseren. Later in dit artikel lees je daar meer over.

Ook moet de afbeelding natuurlijk bij je content passen. Gaat je content over huisdieren, ga je niet zomaar een afbeelding erin zetten met bijvoorbeeld een laptop.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Ik snap het als je nog nooit eerder hebt gehoord van afbeeldingen optimaliseren. En je bent ook zeker niet de enige. De meeste website beheerders doen dit namelijk ook niet. En ik in het begin ook niet.

Toch is het wel handig om hier op te letten, met het oog op de ranking van je website in Google.

Gelukkig is het niet moeilijk te leren, maar is het wel een makkelijke manier om je website sneller te maken!

Je website sneller maken klinkt misschien niet zo spannend, maar het is wel degelijk een belangrijke factor voor Google. Het is namelijk zo dat snelle websites gemiddeld hoger ranken in Google dan trage websites.

Het is bewezen dat bezoekers gemiddeld maar een paar seconden op een website blijven. In die paar seconden moet je een goede indruk achter laten op de bezoeker, anders is hij gelijk weer weg.

Is jouw website in die tijd alleen maar aan het laden? Dan ben je een klant kwijt.

En dat niet alleen: ook je positie in Google staat op het spel.

En dus is het belangrijk de laadsnelheid van je website in de gaten te houden. En laat dat nou precies zijn waar afbeeldingen optimaliseren goed voor is!

Daarnaast kan Google jouw afbeelding beter ‘lezen’, achterhalen en indexeren.

Maar niet alleen Google wordt er blij van. Ook je computer en je bezoekers vinden het uiteindelijk fijn als je je afbeeldingen gaat optimaliseren. Waarom? Omdat je afbeeldingen hierdoor minder ruimte innemen op je computer én je kunt ze makkelijker terug vinden.

Onder afbeeldingen optimaliseren hoort het volgende:

 • De bestandsgrootte aanpassen (comprimeren);
 • Een relevante bestandsnaam meegeven;
 • De afbeelding een titel meegeven;
 • De afbeelding van een onderschrift voorzien;
 • De afbeelding voorzien van een alt-tekst;
 • De afbeelding een beschrijving meegeven.

Afbeeldingen optimaliseren in 4 stappen

Genoeg redenen dus om je afbeeldingen te optimaliseren. Maar hoe doe je dit?

Daar gaan we nu wat dieper op in. Volg de volgende stappen en je website is weer een beetje beter geworden!

Ik kan in ieder geval één ding verklappen: het is makkelijker dan het lijkt en je hebt er zeker geen technische kennis voor nodig!

Stap 1: zoek een rechtenvrije afbeelding

De allereerste stap is natuurlijk een mooie afbeelding zoeken. Doe dit niet via Google, want dat zijn geen rechtenvrije afbeeldingen. Doe je dit toch, dan kun je een boete krijgen.

Haal afbeeldingen dus niet van Google maar van websites als Freepik of Pixabay. Daar vind je rechtenvrije afbeeldingen die je op je website kunt plaatsen zonder gevolgen.

De homepagina van Pixabay

Zoek via de witte zoekbalk een afbeelding die bij het onderwerp van je artikel of website past en klik daar op. Vervolgens zie je in het geval van Pixabay de groene knop ‘Gratis download’. Klik daar op en de afbeelding wordt op jouw computer gedownload.

Stap 2: de bestandsgrootte aanpassen (comprimeren)

Vervolgens ga je naar Picresize waar je je afbeelding gaat comprimeren.

Als je een afbeelding download, is hij meestal rond de 700 KB of meer. Door hem te verkleinen met Picresize is de afbeelding vaak nog minder dan 200 KB, afhankelijk van hoe groot je hem wilt.

Dat scheelt dus enorm.

Ik raad aan om nooit een afbeelding van meer dan 500 KB op je website te plaatsen, want dit neemt ontzettend veel onnodige ruimte in waardoor je website trager wordt.

Probeer in de meeste gevallen onder de 200 KB uit te komen.

Hierbij gelden twee belangrijke dingen:

 1. Maak jouw afbeelding precies zo groot als dat je hem ook op de website wilt laten verschijnen en upload dan pas de afbeelding naar je website.
 2. Gebruik altijd de PNG extensie voor afbeeldingen.

Hierboven zie je de homepagina van Picresize. Als je hier op het grote witte vlak in het midden klikt, kun je op je computer een download kiezen. Kies hier de afbeelding die je zojuist hebt gedownload via Pixabay en klik vervolgens op de blauwe knop ‘Continue to edit picture’. Soms ga je al automatisch naar het volgende scherm.

Nu kom je (als je even naar beneden scrolt) in bovenstaand scherm terecht, toch? Als dit het geval is, klik je op ‘50% smaller’ en kies je een formaat van je afbeelding. Als je op ‘No change’ klikt gebeurt er niks en met de andere opties kun je je afbeelding verkleinen.

Je kunt ook zelf een formaat kiezen, via ‘Custom size’. Hier kun je de hoogte en breedte in pixels aangeven zoals jij het wilt hebben.

Vervolgens is er nog de mogelijkheid om een Special Effect toe te voegen aan je afbeelding, maar dit is in de meeste gevallen niet relevant, dus doe je hier niets mee.

Ten slotte kun je je afbeelding opslaan. Hiervoor moet je een bestandstype selecteren (JPG, GIF, PNG en BMP). Hij staat automatisch al op PNG, dus dit kun je in de meeste gevallen laten.

Nu kun je onderaan op de blauwe knop ‘I’m done, resize my picture!’ klikken en je komt in onderstaand scherm.

Hier zie je de oorspronkelijke grootte van je afbeelding (in mijn geval 133 KB) en de nieuwe grootte van na het comprimeren (in mijn geval 74 KB). Je ziet dat mijn afbeelding van 133 KB naar 74 KB is verkleind en hij hierdoor minder ruimte inneemt op mijn computer.

Onder de knop ‘View Image’ kun je je afbeelding zien, om te controleren of hij groot genoeg is voor jouw website.

Is hij nog niet groot of klein genoeg? Klik dan op ‘Resume Edit’ en je begint weer van vooraf aan.

Is je afbeelding wel goed? Dan kun je hem weer downloaden naar je computer via de knop ‘Save to Disk’ en hij is gedownload!

Stap 3: geef het een relevante bestandsnaam

Nu de afbeelding op je computer is gedownload, moet je het nog een naam geven, zodat je het makkelijk terug kan vinden op je computer en Google het kan indexeren.

Wat hierbij belangrijk is, is dat de zoekwoorden van het artikel waar je de afbeelding voor gaat gebruiken erin terug komen.

Wil je de afbeelding bijvoorbeeld gebruiken voor een artikel over hoe je kunt beginnen met affiliate marketing? Dan wil je waarschijnlijk ranken op een zoekwoord in de richting van ‘affiliate marketing beginnen’. Geef deze afbeelding dan ook zo’n naam.

Natuurlijk hoef je dit niet zo over te nemen. Je kunt het ook een beetje aanpassen door je afbeelding bijvoorbeeld ‘beginnen met affiliate marketing’ te noemen. Als het focus zoekwoord er maar in terug komt.

Op die manier is de afbeelding ook meteen relevant voor het artikel en kan Google het laten terug komen op de afbeeldingenpagina van Google, waar we het in het begin van het artikel over hebben gehad.

Stap 4: de afbeelding op je website plaatsen

Nu is het tijd om je vers gedownloade afbeelding op je website te gaan plaatsen. Maar als je dat gedaan hebt, zijn we nog niet helemaal klaar.

Dan moet je namelijk nog een alt-tekst, beschrijving en een titel aan de afbeelding meegeven.

Een alt-tekst is de tekst die wordt getoond wanneer een afbeelding op het internet niet kan worden weergegeven. Dit kunnen afbeeldingen op je website zijn, maar ook afbeeldingen in nieuwsbrieven of op social media.

Vaak wordt hiervoor ook het begrip alt-tag gebruikt.

De locatie van de Alt tekst in het WordPress aanpassingsmenu

Soms wordt je website of alleen de afbeeldingen op je website niet goed geladen, bijvoorbeeld omdat de internetverbinding van de websitebezoeker niet goed is, maar dat kan ook door een storing komen. Op dat moment wordt de Alt tekst van je afbeelding getoond (met daarvoor een klein vakje met een rood kruisje erin) in plaats van de afbeelding zelf.

Vul hier daarom de zoekwoorden in die het desbetreffende artikel bevat, zodat Google deze afbeelding kan indexeren en de waarde van je content kan inschatten.

Doe dit vervolgens ook met de titel (niet op bovenstaande afbeelding te zien).

Ten slotte vul je nog een beschrijving in. Laat hier wederom het zoekwoord naar voren komen en leg daarnaast zo uitgebreid mogelijk uit wat er op de afbeelding te zien is. Dan weet Google namelijk wat de afbeelding inhoudt en welke waarde het biedt ten opzichte van de rest van het artikel.


In onderstaande video zie je nog enkele tips en informatie over het optimaliseren van afbeeldingen.

Conclusie

We zijn alweer aan het einde gekomen van dit artikel, waarin we het hebben gehad over afbeeldingen optimaliseren. Je hebt onder meer gelezen waarom het belangrijk is en wat erbij komt kijken.

Het is onder andere belangrijk omdat je website dan minder traag is, maar ook omdat Google jouw afbeeldingen en website in het algemeen beter kan achterhalen en indexeren.

Ik hoop dat ik je voldoende heb geïnformeerd over het optimaliseren van afbeeldingen en dat je nu zelf aan de slag kunt hiermee.

Succes met het optimaliseren van je afbeeldingen en tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s