Investeren in aandelen? Lees dit!

Er zijn tegenwoordig vele manieren om geld te verdienen. Ook online kun je flink rijk worden. Investeren in aandelen (beleggen) is hier een voorbeeld van.

Maar wat is beleggen eigenlijk? Is het echt zo betrouwbaar als beweerd wordt? Wat voor soort belegger ben jij? Dat en nog veel meer over beleggen lees je hier!

Wat is beleggen?

Investeren is geld opzij leggen met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. Door steeds een deel van je inkomen te investeren kun je dus een tweede inkomen opbouwen.

De bekende (en rijke) belegger Warren Buffett beschreef beleggen als een proces om nu geld te investeren om later meer geld te ontvangen.

Beleggen.

Investeren wordt gedefinieerd als het inzetten van geld of kapitaal voor een onderneming met de verwachting een extra inkomen of winst te behalen. In tegenstelling tot consumeren, wordt bij beleggen geld gereserveerd voor de toekomst, in de hoop dat het in de loop van de tijd zal groeien.

Beleggen brengt echter ook het risico van verliezen met zich mee. Beleggen op de aandelenmarkt is de meest gebruikelijke manier voor beginners om beleggingservaring op te doen.

Misschien heb je €1.000 opzij gezet en ben je klaar om de wereld van beleggen te betreden. Of misschien heb je maar €10 extra per week en wil je gaan beleggen. In dit artikel helpen we jou om als belegger aan de slag te gaan en laten we je zien hoe je je rendement kunt maximaliseren en de kosten kunt minimaliseren.

Wat voor soort belegger ben jij?

Voordat je je geld vastlegt, moet je jezelf de volgende vraag stellen: wat voor soort belegger ben ik? Wil ik veel geld investeren of ‘slechts’ 1000 euro of nog minder?

Bij het openen van een rekening kan een online broker zoals Charles Schwab of Fidelity vragen naar je beleggingsdoelen en hoeveel risico u bereid bent te nemen.

Sommige beleggers willen een actieve rol spelen bij het beheren van de groei van hun geld, en sommigen geven er de voorkeur aan ‘het vast te stellen en het te vergeten’. Met meer ‘traditionele’ online brokers, zoals de twee hierboven genoemde, kun je beleggen in aandelen, obligaties, exchange traded funds (ETF’s), indexfondsen en beleggingsfondsen.

Brokers

Online brokers zijn ofwel full-service of korting. Full-service brokers bieden, zoals de naam al aangeeft, het volledige scala aan traditionele makelaarsdiensten, inclusief financieel advies voor pensioen, gezondheidszorg en alles wat met geld te maken heeft. Ze werken meestal alleen met klanten die meer kunnen en/of willen investeren en ze kunnen aanzienlijke kosten in rekening brengen, waaronder een percentage van je transacties, een percentage van je vermogen dat ze beheren en soms een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage.

Het is gebruikelijk om minimale accountgroottes van €25000,- en hoger te zien bij full-service brokers. Toch rechtvaardigen traditionele brokers hun hoge kosten door advies te geven dat is afgestemd op uw behoeften.

De meest bekende broker in Nederland is Plus500. Dat bedrijf ken je vast wel, zij zijn namelijk ook de sponsor van voetbalclub Atletico Madrid. Andere brokers zijn bijvoorbeeld BUX Zero, eToro en DeGiro.

Plus500 logo.
Plus500 logo

Vroeger waren discountbrokers de uitzondering, maar nu zijn ze de norm. Online brokers met korting geven je tools om jouw eigen transacties te selecteren en te plaatsen, en veel van hen bieden ook een set-it-and-forget-it robo-adviesservice. Naarmate de ruimte van financiële diensten in de 21e eeuw is gevorderd, hebben online brokers meer functies toegevoegd, waaronder educatief materiaal op hun sites en mobiele apps.

Hoewel er een aantal kortingsbrokers zijn met geen (of zeer lage) minimale stortingsbeperkingen, kun je te maken krijgen met andere beperkingen en worden bepaalde kosten in rekening gebracht op accounts die geen minimale storting hebben. Dit is iets waar een belegger rekening mee moet houden als hij in aandelen wil beleggen.

Robo-adviseurs

Na de financiële crisis van 2008 werd een nieuw soort beleggingsadviseur geboren: de robo-adviseur. Jon Stein en Eli Broverman van Betterment worden vaak gezien als de eersten in de ruimte. Hun missie was om technologie te gebruiken om de kosten voor investeerders te verlagen en investeringsadvies te stroomlijnen.

Sinds de lancering van Betterment zijn andere robo-first-bedrijven opgericht en zelfs gevestigde online-makelaars zoals Charles Schwab hebben robo-achtige adviesdiensten toegevoegd. Volgens een rapport van Charles Schwab zegt 58% van de Amerikanen dat ze in 2025 een soort robo-advies zullen gebruiken. En zoals het succes van indexbeleggen heeft aangetoond, als jouw doel het opbouwen van rijkdom op de lange termijn is, kun je het misschien beter doen met een robo-adviseur.

Investeren via jouw werkgever

Als je een krap budget hebt, probeer dan slechts 1% van je salaris te investeren in het pensioenplan dat voor u beschikbaar is op het werk. Je zult zo’n klein bedrag waarschijnlijk niet eens missen. Op werk gebaseerde pensioenregelingen trekken uw bijdragen van uw salaris af voordat de belastingen worden berekend, waardoor de bijdrage nog minder merkbaar wordt.

Als je eenmaal vertrouwd bent met een bijdrage van 1%, kun je deze misschien verhogen naarmate je inkomen stijgt. Je zult de extra bijdragen waarschijnlijk niet missen. Als je op het werk een €401 (000),- pensioenrekening hebt, investeer je mogelijk al in je toekomst met toewijzingen aan beleggingsfondsen en zelfs de aandelen van jouw eigen bedrijf.

Minimum om een rekening te openen

Veel financiële instellingen hebben minimale stortingsvereisten. Met andere woorden, ze accepteren je accountaanvraag niet tenzij je een bepaald bedrag stort. Sommige bedrijven staan je niet eens toe om een rekening te openen met een bedrag van slechts €1.000,-. Het is de moeite waard om wat rond te kijken op het internet en onze broker-reviews te lezen voordat je beslist waar je een account wilt openen. Sommige bedrijven vereisen geen minimale stortingen. Anderen verlagen vaak de kosten, zoals handelskosten en accountbeheerkosten, als je een saldo boven een bepaalde drempel hebt.

Commissies en vergoedingen

Zoals economen graag zeggen: er is geen gratis lunch. Hoewel de laatste tijd veel brokers hun commissies op transacties hebben verlaagd of zelfs geschrapt en ETF’s indexbeleggen aanbieden aan iedereen die kan handelen met een kale effectenrekening, moeten alle brokers op de een of andere manier geld verdienen aan hun klanten.

In de meeste gevallen brengt de broker een commissie in rekening telkens wanneer je aandelen koopt of verkoopt. Handelskosten variëren van het lage einde van €2,- per transactie, maar kunnen voor sommige kortingsbrokers oplopen tot €10,-. Sommige brokers rekenen helemaal geen handelscommissies, maar die doen het op andere manieren. Het zijn geen liefdadigheidsorganisaties.

Afhankelijk van hoe vaak je handelt, kunnen deze kosten oplopen en jouw winstgevendheid beïnvloeden. Beleggen in aandelen kan erg duur zijn als je vaak in en uit posities springt, vooral met een klein bedrag dat beschikbaar is om te beleggen.

Onthoud dat een transactie een order is om aandelen in één bedrijf te kopen of verkopen. Als je vijf verschillende aandelen tegelijk wilt kopen, wordt dit gezien als vijf afzonderlijke transacties en worden er voor elke transactie kosten in rekening gebracht.

stel je voor dat je besluit de aandelen van die vijf bedrijven te kopen met jouw €1.000,-. Om dit te doen, maakt jouw €50,- aan handelskosten – ervan uitgaande dat de vergoeding €10,- is – wat overeenkomt met 5% van jouw €1.000,-. Als je de €1.000,- volledig zou beleggen, zou jouw account na handelskosten worden teruggebracht tot €950,-. Dit betekent een verlies van 5% voordat jouw beleggingen zelfs maar een kans hebben om te verdienen.

Beleggingsfondsen (vergoedingen)

Naast de handelsvergoeding om een ​​beleggingsfonds te kopen, zijn er nog andere kosten verbonden aan dit type belegging. Beleggingsfondsen zijn professioneel beheerde pools van beleggersfondsen die op een gerichte manier beleggen, zoals large-cap Amerikaanse aandelen.

Er zijn veel kosten die een belegger moet maken bij het beleggen in beleggingsfondsen. Een van de belangrijkste vergoedingen waarmee rekening moet worden gehouden, is de beheerskostenratio (MER), die jaarlijks door het beheerteam in rekening wordt gebracht op basis van het aantal activa in het fonds. De MER varieert van 0,05% tot 0,7% per jaar en varieert afhankelijk van het type fonds. Maar hoe hoger de MER, hoe meer deze van invloed is op het totale rendement van het fonds.

Je ziet mogelijk een aantal verkoopkosten die ladingen worden genoemd wanneer je beleggingsfondsen koopt. Sommige zijn front-end ladingen, maar je zult ook onbelaste en back-end laadfondsen zien. Zorg ervoor dat je weet of een fonds een verkoopbelasting heeft voordat u het koopt. Bekijk de lijst met onbelaste fondsen en fondsen zonder transactiekosten van jouw makelaar als je deze extra kosten wilt vermijden.

In termen van de beginnende belegger zijn de vergoedingen voor beleggingsfondsen eigenlijk een voordeel ten opzichte van de commissies op aandelen. De reden hiervoor is dat de kosten hetzelfde zijn, ongeacht het bedrag dat je belegt. Daarom, zolang je voldoet aan de minimumvereiste om een ​​rekening te openen, kun je slechts €50,- of €100,- per maand beleggen in een beleggingsfonds.

Risico’s verminderen

Je kunt natuurlijk ook je geld verliezen. Hier moet je rekening mee houden door niet je hele budget in één keer uit te geven op de aandelenmarkt. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je alles verliest. Houd hier dus rekening mee.

Zoals eerder vermeld, kunnen de kosten van het beleggen in een groot aantal aandelen nadelig zijn voor de portefeuille. Met een aanbetaling van €1.000,- is het bijna onmogelijk om een ​​goed gediversifieerde portemonnee te hebben, dus houd er rekening mee dat je om te beginnen in één of twee bedrijven investeert. Dit verhoogt het risico, maar de kans is groot dat je de 1000 euro vermenigvuldigt.

Dit is waar het grote voordeel van beleggingsfondsen of exchange-traded funds (ETF’s) in beeld komt. Beide soorten effecten hebben doorgaans een groot aantal aandelen en andere beleggingen binnen het fonds, waardoor ze meer gediversifieerd zijn dan een enkel aandeel.

Hulp met beleggen

Heb je hulp nodig met beleggen? Dan is er goed nieuws voor je! Er is namelijk een cursus. Deze cursus heet de ‘Trading Navigator Methode’ en leert jou de 7 geheimen van succesvol beleggen.

Ook ontdek je hoe je in 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar de beste aandelen!

Het is ontwikkeld door Harm van Wijk. Harm heeft al meer dan 26 jaar ervaring op de aandelenmarkt en noemt zichzelf dan ook een beleggingsexpert. Zijn website is Beleggen.com.

Foto van Harm van Wijk.
De ontwikkelaar Harm van Wijk

Het programma bestaat uit een boekpakket en daarna een gratis online training waarvoor je in totaal €997,- betaalt. Dat is een hele investering, maar je leert succesvol beleggen waardoor het in de meeste gevallen snel wordt terugverdient.

Ben jij er nog niet helemaal zeker van om dit programma aan te schaffen? Lees dan de 10 gewoontes van succesvolle ondernemers. Dat motiveert je enorm en heb je gegarandeerd meer trek in het programma! Iedereen wil tenslotte financieel vrij zijn, toch?!

Conclusie

Het is mogelijk om te beleggen als je begint met een klein bedrag. Het is ingewikkelder dan alleen de juiste investering selecteren (een prestatie die op zich al moeilijk genoeg is) en je moet je bewust zijn van de beperkingen waarmee je als nieuwe belegger te maken krijgt.

Het is belangrijk om de minimale stortingsvereisten te vinden en vervolgens de commissies vergelijken met andere brokers. De kans is groot dat je niet op een kosteneffectieve manier aandelen kunt kopen en toch met een klein bedrag kunt investeren. Je moet een keuze maken bij welke broker je een rekening wilt openen.

Een commissie is het geld dat een beleggingsadviseur in rekening brengt voor het geven van advies en het doen van transacties voor een klant.

Investeren is het toewijzen van middelen, meestal geld, met de verwachting een inkomen of winst te behalen. Je schuift dus eigenlijk geld opzij in de hoop het te vermenigvuldigen.

Wil je zeker weten dat je winst behaald met beleggen? Koop dan het programma ‘Trading Navigator Methode’. Dat programma kost €997,- en gaat jou de 7 geheimen van succesvol beleggen leren.

Ook ontdek je hoe je in 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar de beste aandelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: