Wat is TikTok? Zo kun je het makkelijk inzetten als marketing instrument!

We kennen het allemaal wel: TikTok. Het Chinese social media platform is voor velen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar wat is TikTok eigenlijk? Hoe is het ontstaan? Hoe kun je het inzetten als marketing instrument?

Dat en nog veel meer lees je in dit artikel!

Wat is TikTok?

Voordat we het hebben over hoe je TikTok kunt gebruiken, is het verstandig dat je weet wat TikTok nou eigenlijk is.

Als gebruiker van TikTok kun je video’s opnemen en bewerken in de app. Deze video deel je met je volgers die het kunnen bekijken. De video’s duren maximaal 15 seconden, maar kunnen worden gecombineerd tot in totaal 60 seconden.

Het logo van TikTok.
Het logo van TikTok

Je wilt natuurlijk dat je video niet alleen door je volgers wordt bekeken, maar ook door anderen. Daarom kun je meedoen met challenges en trends, zoals playbacken, dansen en komische parodieën.

Een van de leuke dingen van TikTok is dat mensen allerlei bewerkingseffecten en achtergrondmuziek aan hun video’s kunnen toevoegen. Dit heeft ertoe geleid dat veel dansvideo’s viraal zijn gegaan op het platform, omdat mensen een video van zichzelf kunnen opnemen terwijl ze op een bepaald nummer danst.

Als je een eigen bedrijf of merk hebt, kan TikTok een geweldig kanaal zijn voor jouw merk, omdat er relatief weinig concurrentie is op het platform. Als je nieuw bant op TikTok kan het wel zo zijn dat je niet goed weet hoe je het kunt gebruiken als marketing instrument, maar dat is uiteraard snel te leren.

Hoe werkt TikTok?

Als het gaat om interactie met video’s, kunnen mensen de video’s die ze leuk vinden ‘liken’, erop reageren of delen met andere gebruikers.

Betrokkenheidscijfers zijn uitzonderlijk hoog op het platform. Volgens een onderzoek van Influencer Marketing Hub verslaat TikTok alle andere platforms als het gaat om betrokkenheidsniveaus voor accounts van elke omvang.

TikTok is ook erg goed in het behouden van mensen op de app, aangezien gebruikers er doorgaans 45 minuten per dag mee bezig zijn.

Als je een TikTok-profiel hebt, kunnen mensen je account volgen en meldingen instellen zodat ze een melding krijgen wanneer je een nieuwe video plaatst.

Het lastige is om uit te zoeken hoe je het soort inhoud kunt maken dat resoneert met TikTok-gebruikers. De inhoud en stijl van TikTok-content is immers anders dan die op andere social media platforms.

Als je het platform een ​​week of twee gebruikt, kun je gevoel voor dingen ontwikkelen. Dit kan het dan een stuk makkelijker maken als je het platform als marketing instrument gebruikt.

Video’s maken

Je kunt eenvoudig video’s maken door in te loggen op de TikTok-app en op het plusteken in de onderstaande afbeelding te klikken. Als je dit doet, zie je het scherm waarmee je video’s kunt opnemen.

Zoals eerder vermeld, kun je een korte video opnemen of video’s combineren voor maximaal 60 seconden.

Als je in de rechterbovenhoek kijkt, vind je opties om te sleutelen aan de opname-instellingen. Als je met bepaalde functies experimenteert, zoals de optie ‘snelheid’, kun je je video’s nog unieker maken.

Er zijn veel effecten die gebruikmaken van augmented reality-technologie. Met deze effecten kun je het laten lijken alsof je interactie hebt met virtuele items, en je kunt ook je uiterlijk veranderen.

Nadat je een video hebt opgenomen, kun je hem posten. Je komt dan op een pagina terecht waarop je extra effecten aan je video’s kunt toevoegen, zoals spraakeffecten en filters.

Er is een sectie waarmee je hashtags aan je video kunt toevoegen. Je kunt ook een ‘omslag’ kiezen, waarmee je kijkers een voorproefje krijgen van wat ze gaan zien.

De hashtags die je selecteert, kunnen een grote impact hebben op de vindbaarheid van je video. Probeer hashtags te kiezen die relevant zijn voor je video.

Bovendien kan de omslag die je kiest een grote invloed hebben op de kans dat iemand je video bekijkt. Je moet een omslagafbeelding selecteren die een van de visueel meest opvallende momenten in je clip vertegenwoordigt.

Als je hiermee klaar bent, kun je op ‘Posten’ klikken en de video wordt toegevoegd aan je bibliotheek. Je kunt je video ook automatisch delen met andere sociale mediaplatforms. Je kunt dit inschakelen, zodat je volgers op andere sociale media op de hoogte zijn van jouw aanwezigheid op TikTok. Dit is belangrijk, omdat deze personen rechtstreeks op TikTok met jouw inhoud kunnen communiceren, wat ertoe kan leiden dat het algoritme van het platform jouw video aan anderen aanbeveelt.

Interessante content plaatsen

Je kunt succesvol worden met TikTok als je interessante en/of spannende video’s plaatst. Als je dat kunt doen, is de kans groter dat mensen je video’s bekijken en ermee omgaan, waardoor het algoritme je inhoud aan meer mensen laat zien.

Als je boeiende inhoud van de video’s wilt maken, moet je eerst nadenken over enkele van de problemen of onderwerpen die jouw doelgroep interesseren.

Als alternatief kun je kijken naar enkele van de veelgestelde vragen die jouw publiek stelt op populaire forums die bij jouw niche horen.

De autosuggest-functie van Google is een andere manier om goede inhoudsideeën te ontwikkelen.

Stel dat je weet dat jouw publiek meer wil weten over Instagram-marketing. Als je ‘Instagram-marketingtips’ opzoekt, zie je een lijst met zoeksuggesties met betrekking tot dit onderwerp. Deze suggesties kun je gebruiken als inspiratiebron bij het maken van je TikTok-video’s.

Je kunt ook naar ideeën zoeken op basis van jouw ideale zoekwoorden via een SEO-tool zoals Ubersuggest. Het enige dat je hier hoeft te doen is een zoekwoord in te voeren dat is gekoppeld aan het door jou gekozen onderwerp. Zodra je dit doet zie je een gedeelte waarin je inhoudsideeën kunt bekijken. Als je op dit gedeelte klikt, zie je enkele relevante inhoudsideeën die je voor je video’s kunt gebruiken. Als je een paar varianten van een bepaald zoekwoord gebruikt, kun je met een groot aantal ideeën komen.

Afgezien van informatieve inhoud, wil je misschien ook humoristische inhoud maken. Dit soort inhoud kan goed werken op TikTok, omdat de meeste mensen het platform gebruiken om plezier te hebben.

Als je het een uitdaging vindt om humoristische inhoud te maken, probeer dan om veel effecten te gebruiken bij het opnemen van je video’s.

Je kunt bijvoorbeeld voor bijna al jouw video’s bepaalde filters of nummers gebruiken. Door dit te doen, kun je je informatieve video’s aantrekkelijker maken, zelfs als de inhoud zelf serieus is.

Hashtags gebruiken

Als je wilt dat mensen jouw inhoud op TikTok vinden, moet je nadenken over TikTok SEO. TikTok SEO betekent simpelweg dat je jouw inhoud optimaliseert, zodat deze door mensen wordt gevonden wanneer ze de zoekfunctie op het platform gebruiken.

Zwarte hashtag.
De hashtag

Misschien wel de makkelijkste manier om dit te doen is door relevante hashtags te gebruiken wanneer je een video plaatst. Als je niet weet welke hashtags je moet gebruiken, typ dan een relevant, breed zoekwoord in het zoekgedeelte op TikTok. Wanneer je dit doet, zal TikTok een reeks hashtags voorstellen die zijn gekoppeld aan wat je hebt getypt.

Als je een breed publiek wilt bereiken, kun je zo veel hashtags gebruiken als je zelf wilt, er is namelijk geen limiet aan het aantal hashtags die je voor een video kunt gebruiken. Wel is het zo dat je maar 100 tekens kunt gebruiken voor de beschrijving van je video en hashtags tellen ook mee. Het is dus verstandig om niet te veel hashtags te gebruiken, zodat je de ruimte hebt voor een goede videobeschrijving.

Voorbeelden van hashtags zijn #affiliatemarketing of #onlinebusiness.

Waarom TikTok Marketing?

Veel ondernemers hebben niet de tijd genomen om erachter te komen hoe TikTok als marketingtool kan werken. Misschien komt dit omdat ze denken dat het platform alleen een jonge gebruikersbasis heeft.

TikTok trekt nu echter een breed scala aan mensen aan. In feite is bijna 38% van de TikTok-gebruikers in de VS ouder dan 30. Zie de afbeelding hieronder.

De lage zakelijke concurrentie biedt een enorme kans omdat je veel mensen kunt bereiken tegen relatief lage kosten.

Ga jij TikTok gebruiken voor je bedrijf?

Samenwerken

Als je moeite hebt om volgers te krijgen op TikTok, kun je overwegen om samen te werken met andere makers op het platform. Als je je bijvoorbeeld in de digitale marketingniche bevindt, wil je misschien video’s maken met andere mensen binnen deze niche die meer volgers hebben. Je kunt deze personen vinden door te zoeken naar relevante inhoud op TikTok.

Als je iemand tegenkomt die eruitziet alsof hij of zij goed bij je zou passen, stuur hem of haar dan een kort, maar vriendelijk bericht om hem of haar te laten weten dat je geïnteresseerd bent in een samenwerking.

Dit kan een beetje een getallenspel zijn, dus het kan even duren voordat iemand je suggestie opvolgt. Als je aantal volgers begint te groeien, zul je merken dat meer mensen bereid zijn om met je samen te werken, omdat de voordelen hiervan nu groter zijn.

TikTok advertenties

TikTok-advertenties zijn een andere geweldige manier om jouw bedrijf op dit platform te promoten.

Een van de voordelen van TikTok-advertenties is dat je niet veel tijd hoeft te besteden aan het opbouwen van een publiek. Je zet een advertentiecampagne op en je kunt jouw doelgroep bereiken, vaak binnen 24 uur.

TikTok biedt vijf verschillende soorten advertentieproducten:

  • In-feed-advertenties;
  • Merk-hashtags;
  • Top View advertenties;
  • Merkeffecten;
  • Merk Overname.

Veel kleine bedrijven merken dat in-feed-advertenties de beste resultaten opleveren. Bovendien zijn de andere advertentieproducten meestal alleen toegankelijk voor bedrijven met aanzienlijke advertentiebudgetten.

Als je in-feed-advertenties wilt instellen, moet je eerst een TikTok-advertentieaccount aanmaken. Klik daarna op ‘Een advertentie maken’.

Aan het einde van het aanmeldingsproces krijg je niet meteen een advertentieaccount, je moet namelijk wachten tot TikTok je aanvraag heeft beoordeelt. Nadat ze jouw aanvraag hebben beoordeeld, ontvang je een e-mail waarin staat of je toegang hebt gekregen.

Bij in-feed-advertenties moeten je video’s doorgaans dezelfde regels volgen als ‘normale’ inhoud, dus de video mag niet langer zijn dan in totaal zestig seconden. Dat gezegd hebbende, raadt TikTok je aan om je advertenties tussen de negen en vijftien seconden lang te maken.

Bovendien kun je bij het instellen van in-feed-advertenties kiezen uit een aantal verschillende advertentiedoelstellingen. Je krijgt ook toegang tot relevante functies nadat je de juiste advertentiedoelstelling hebt gekozen.

Als je bijvoorbeeld de doelstelling ‘App Installs’ hanteert, kun je mensen een directe link geven naar je App Store-pagina.

Als het gaat om het targeten van TikTok-advertenties, heb je meestal twee opties: targeting op interesse en gedragstargeting.

Targeting op interesse werkt op dezelfde manier als Facebook-advertenties. Als je deze targetingmethode gebruikt, selecteer je een interesse die relevant is voor jouw doelgroep en TikTok toont jouw advertenties aan die mensen.

Met gedragstargeting kun je mensen targeten op basis van hun gedrag op TikTok in de afgelopen zeven of vijftien dagen. Met deze methode selecteer je eenvoudig een bepaald gedrag en een videocategorie waarop dit gedrag van toepassing is.

Door deze methode te gebruiken, kun je mensen bereiken die actief bezig zijn met het TikTok-platform.

Met aangepaste doelgroeptargeting kun je mensen targeten die al interactie hebben gehad met jouw bedrijf. Dit kan interacties van zowel binnen als buiten TikTok omvatten als je TikTok een e-mailadreslijst van klanten verstrekt.

Zoals gezegd, is er ook iets dat bekend staat als lookalike audiences. Met deze targetingmethode kun je mensen bereiken die vergelijkbaar zijn met een bestaande doelgroep. Deze targetingmethode werkt goed als je merkt dat de andere targetingmethoden ondermaatse resultaten beginnen te leveren.

Als je niet weet hoe je je TikTok-advertenties moet maken, bezoek dan eens het gedeelte ‘Inspiratie’ op de TikTok-website. Als je op een van deze advertentiecampagnes klikt, kun je zien hoe het bedrijf een winnende TikTok-marketingcampagne heeft gemaakt.

Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken om jouw eigen winnende campagne te maken.

Influencer marketing

Volgens recente statistieken heeft bijna 86% van de marketeers influencer marketing gebruikt om verkoop of naamsbekendheid te genereren.

Influencer marketing is populair omdat het een van de snelste manieren kan zijn om resultaten te genereren op een social media platform. Het kan echter moeilijk zijn om influencers te doorzoeken en het is niet eenvoudig om erachter te komen of een bepaalde influencer goede resultaten zal opleveren. Om deze problemen aan te pakken, heeft TikTok de ‘TikTok Creator Marketplace’ ontwikkeld.

Als je lid wordt van deze marktplaats, zie je de statistieken die aan een bepaalde influencer zijn gekoppeld. Met behulp van deze gegevens kan het een stuk eenvoudiger zijn om te bepalen of een influencer geschikt is voor jouw product/dienst.

Dit kan helpen zorgen voor een goede ROI als je een influencer marketingcampagne start.

Als je aan dit programma wilt deelnemen, moet je naar de Creator Marketplace gaan en je aanmelden. TikTok laat je dan weten of het je aanvraag accepteert.

TikTok analysegegevens

Google Analytics kan een grote hulp zijn, ongeacht welk platform je gebruikt voor digitale marketingcampagnes.

Als je gedetailleerde analysegegevens over je TikTok-video’s wilt krijgen, moet je je TikTok-account upgraden naar een pro-account. Dit kost niets.

Het enige wat je hoeft te doen is naar het gedeelte ‘Privacy en instellingen’ van de app te gaan, op ‘Mijn account beheren’ te klikken en je zou een optie moeten zien waarmee je je account kunt upgraden. Als je hierop klikt, selecteer je een categorie om toegang te krijgen tot een analysedashboard.

Alsje deze gegevens goed in de gaten houdt, zou je moeten kunnen identificeren wat wel en niet werkt bij het maken van jouw inhoud. Je kunt deze inzichten gebruiken om de manier waarop je in de toekomst inhoud maakt, te verbeteren.

Een van de interessante dingen van het analysegedeelte is dat je toegang hebt tot iets dat bekend staat als ‘Volgersanalyse’. Dit gedeelte geeft je inzicht in jouw volgers, zoals wat jouw publiek bekijkt (afgezien van jouw inhoud) en wanneer ze het meest actief zijn . Deze informatie kan ook worden gebruikt om jouw benadering van het maken van inhoud te informeren, evenals de tijden waarop je besluit nieuwe video’s te plaatsen.

Als je TikTok-advertenties gebruikt, kun je deze informatie gebruiken om je te helpen beter werk te leveren bij het instellen van targeting voor jouw advertenties.

Voorbeelden van TikTok-marketing

Laten we het nu hebben over enkele best practices met betrekking tot TikTok-marketing, evenals enkele voorbeelden die deze praktijken laten zien.

Eerst gaan we in op de beste tijd om jouw inhoud op TikTok te plaatsen.

De experts zijn er nog niet uit of er een specifieke tijd is die voor iedereen werkt. Sommige experts denken dat je de beste resultaten krijgt als je tussen 10.00 en 18.00 uur een bericht plaatst, maar we weten niet of dit klopt.

Plaats gedurende een bepaalde week video’s op verschillende tijdstippen om te zien wat het beste werkt. Je kunt dan aan het eind van de week jouw betrokkenheidsstatistieken bekijken, en dit kan je een idee geven van wat het beste werkt.

Het is ook een goed idee om een ​​gedetailleerde biografie te maken, zodat mensen enige context hebben over wie je bent. Je kunt de bio gebruiken om een ​​bepaald soort actie aan te moedigen, zoals lid worden van je e-maillijst of je account volgen.

Als je een link naar jouw website wilt toevoegen, moet je het speciale websitegedeelte in het gedeelte ‘Accountvoorkeuren’ gebruiken. Hiermee kun je een klikbare link direct onder je bio invoegen zonder het aantal woorden op te offeren.

Je moet ook linken naar jouw andere sociale-mediaprofielen, omdat je hierdoor jouw volgers op andere platforms kunt laten groeien.

Vaak zul je zien dat er een specifieke hashtag trending is op TikTok. Als je een video maakt op basis van deze hashtag, is de kans groter dat je video een breder publiek bereikt. De gemakkelijkste manier om trending hashtags te vinden, is door naar het gedeelte ‘Zoeken’ op TikTok te gaan, ook wel de ‘ontdekkingspagina’ genoemd.

Conclusie

TikTok is niet zoals de andere sociale-mediaplatforms die worden aangeboden, dus het kan even duren voordat je begrijpt hoe TikTok werkt.

Dat gezegd hebbende, als je het eenmaal hebt, kan TikTok vaak werken als een succesvol marketingkanaal. Je kunt tegen relatief lage kosten een groot aantal mensen bereiken. Hierdoor kun je je concurrentie overtreffen, vooral als ze niet de tijd hebben genomen om te leren hoe TikTok werkt.

Ga jij TikTok gebruiken voor je bedrijf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: