Geld verdienen met gamen: zo doe je dat!

Gamen: voor velen is het een dagelijkse bezigheid. Meestal voor de lol, ontspanning of gezellig met vrienden, maar er zijn ook professionele gamers. Deze mensen verdienen hun inkomen met gamen. Dat zou iedereen wel willen, of toch niet?

In dit artikel lees je hoe je geld kunt verdienen met gamen. Lees dus snel verder!

Hoe verdienen professionele gamers geld?

Is het mogelijk om geld te verdienen met je favoriete games?
Ja, natuurlijk is dit mogelijk! In deze digitale wereld is het mogelijk geld te verdienen met bijvoorbeeld TikTok of YouTube en door jouw favoriete games te spelen!

Professionele gamers verdienen vooral door prijzengeld. Ze krijgen betaald voor hun prestaties.

Ook krijgen ze vaak salaris. De Overwatch League garandeert zijn spelers een minimumsalaris van €50 000,-, naast andere voordelen.

De derde optie is via sponsoren. Mercedes Benz bijvoorbeeld heeft samen met BMW, Kia en Honda de e-sports-markt betreden en zijn sponsor van game-evenementen.

Playstation 4.
Een Playstation 4

Ook via Twitch kunnen gamers geld verdienen via bijvoorbeeld donaties. Twitch is een videoplatform voor het streamen van content. Je kunt live meekijken met de beste gamers ter wereld, live chatten en het later ook weer terugkijken.

De laatste optie is YouTube. We kennen YouTube allemaal wel waarschijnlijk. Gamers laten hierop hun ‘skills’ zien aan de buitenwereld en brengen vaak ook nog eventjes een sponsor in beeld tijdens de livestreams. Hier krijgen ze voor betaald.

Hoeveel uren spelen professionele gamers?

De gemiddelde gametijd per dag voor een professionele gamer zal ongeveer 7-9 uur zijn. Het kan ook iets lager zijn, maar twijfel er niet aan dat deze professionals elke dag veel uren spelen, zoals alle professionele sporters.

Dit houdt natuurlijk in dat de gamers niet veel slapen. Gemiddeld slapen professionele gamers ongeveer 5 uur, de rest van de dag zijn ze aan het oefenen en aan het sporten (ongeveer een uur per dag fysieke inspanning), want het is belangrijk om je lichaam fit en gezond te houden. Meer dan de helft (55,6%) van deze e-sporters is van mening dat fysieke inspanning een positief effect heeft op de prestaties van e-sports.

Hoe word je professioneel gamer?

Tja, allemaal leuk en aardig, maar hoe word je zelf goed genoeg om professioneel gamer te worden? Dat zullen veel mensen zich misschien afvragen, nu e-sports populairder zijn dan ooit.

Er zijn 5 stappen die je moet volgen om professioneel gamer te worden:

 1. Blijf gemotiveerd. Je bereikt niks als je niet gemotiveerd bent, oftewel niet de juiste mindset hebt. Maak bijvoorbeeld een schema om elke dag te trainen en dit ook gewoon te doen, zodat je gemotiveerd blijft om door te gaan. Ook is het belangrijk om doelen te stellen voor jezelf, zodat je daar naartoe kunt werken en zo gemotiveerd blijft.
 2. Vind de game die bij jou past. Gamen is niet leuk als je iets doet dat je niet leuk vindt, toch? Zoek daarom een game die bij jou past, zo blijf je ook gemotiveerd en blijf je het leuk vinden.
 3. Join een Community. Gamen draait niet alleen om jouw individuele talent, maar ook om de cultuur en sfeer die er omheen hangt. Voeg je daarom bij de Community in de game, want spelen met anderen is nog veel leuker ook!
 4. Oefen elke dag! De belangrijkste stap is natuurlijk om regelmatig (lees: elke dag) te oefenen, vooral tegen anderen, zoals mensen uit je omgeving. Zo word je steeds beter en ben je uiteindelijk misschien zelfs goed genoeg om professional te worden!
 5. Doe mee met toernooien. De laatste stap is om mee te doen met online toernooien. Nadat je veel geoefend hebt is het ten slotte tijd om je skills aan anderen te laten zien! Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor E-sports Nederland, dan speel je met of tegen honderden anderen. Hoe hoger je eindigt, hoe meer je verdient!

Is gamen tijdverspilling?

Sommige games zijn specifiek ontworpen voor tijdverdrijf (tijdverspilling dus). Maar gamen is net zo verspillend als het lezen van een boek of het kijken van een film, dus ga er gewoon lekker mee door als je gamen leuk vindt, maar beweeg wel genoeg!

E-sports goed of niet?

E-sports zijn goed voor de oog-hand coördinatie en het reactievermogen. Dit wordt ontwikkeld door games te spelen, dus gamen kan ook nuttig zijn.

Daarnaast houd je vaak contact met de buitenwereld door met vrienden of andere mensen te spelen. Ook dat is belangrijk voor je welzijn.

Is het het waard om e-sporter te zijn?

E-sporter zijn is in sommige gevallen een levensvatbare carrière (als je de meest populaire games speelt en je er echt goed in bent), maar het kan nog beter. In de toekomst zullen hopelijk meer games aan populariteit winnen en zullen mensen van over de hele wereld hun carrière kunnen opbouwen in de e-sports-industrie.

Nog maar tien jaar geleden werd het verdienen van geld met het spelen van videogames als een fabeltje beschouwd, met beperkte mogelijkheden om inkomsten te genereren. Dit gold niet alleen voor spelers, maar ook voor game-ontwikkelaars en uitgevers. De e-sports-industrie zelf stond nog in de kinderschoenen en competitief gamen was weinig bekend buiten een kerngroep van zeer betrokken spelers en fans. In de afgelopen tien jaar is e-sports echter enorm populair geworden.

Naast gesanctioneerd, competitief spel, is er een enorme toename geweest in het aantal personen dat carrière heeft gemaakt met het livestreamen van videogame-inhoud op populaire sites zoals Twitch en YouTube. Bovendien toonde de Fortnite World Cup van 2019 een hele generatie dat er serieus geld te verdienen is in competitieve videogames toen de 16-jarige Kyle ‘Bugha’ Giersdorf 3 miljoen euro won voor een volgepakt Arthur Ash Stadion.

Naarmate gaming zijn voetafdruk heeft vergroot, hebben ook de mogelijkheden om een ​​succesvolle carrière te genereren zich vergroot. Vandaag de dag is e-sports met geld gevuld dankzij een explosie van privékapitaal en steeds meer diepgewortelde publicaties. Nu de e-sports-industrie jaar op jaar op significante en aanhoudende niveaus groeit (waarbij de markt in 2019 de grens van 1 miljard euro heeft doorbroken), is het bestaan ​​​​van fulltime competitieve e-sporters explosief gestegen.

Over het algemeen zijn er 4 primaire inkomstenbronnen voor professionele gamers: prijzengeld, salarissen, sponsoring en livestreaming. Daar lees je hieronder meer over.

Prijzengeld

Prijzengeld is de oudste en eenvoudigste vorm van geld verdienen als professionele gamer. Als een speler hoog genoeg scoort in een toernooi, ontvangt hij een deel van de prijzenpot van het toernooi.

Prijzenpotten komen vaker voor in titels die gericht zijn op één speler, maar teamcompetities in grote toernooien (zoals Dota 2’s The International) delen vaak prijzenpotten met de spelers die namens de organisatie streden. Hoewel er al sinds het begin van de jaren 80 prijzenpotten in competitief gamen bestaan, is het belang ervan in moderne competitieve gaming vrij abrupt afgenomen.

Als een e-sports-speler of -organisatie het niet goed doet op een bepaald toernooi, kunnen ze uiteindelijk geld verliezen door deel te nemen. De meeste grote toernooien (evenals veel kleinere) vereisen dat deelnemers naar een fysieke locatie reizen die mogelijk op enige afstand ligt van waar het team of de deelnemers zijn gevestigd. Zodra reis-, verblijf-, toegangs- en maaltijdkosten zijn gemaakt, kunnen teams of individuen die zich niet goed positioneren, financieel vaak slechter achterblijven dan wanneer ze gewoon thuis waren gebleven.

Tot het begin van 2015 was het gebruikelijk dat e-sports-professionals doordeweeks een fulltime baan hadden, terwijl ze in het weekend deelnamen aan evenementen.

Geld was schaars in de begindagen van e-sports en leven van niet-gegarandeerde toernooiwinsten was voor de meesten geen haalbare oplossing. Sponsors en investeerders waren nog steeds bang om substantiële middelen in e-sports te investeren, omdat ze gamen beschouwden als een tijdverdrijf voor kinderen en tieners, niet als een industrie die nu groter is geworden dan de film- en muziekindustrie samen.

Die manier van denken begon in 2010 te veranderen. Naarmate er meer en meer geld in de competitieve gamingscene begon te stromen, begonnen zich professionele teams te vormen. De instabiliteit waarmee ze vaak te maken hadden als kleinere professionele gamers, begonnen e-sports-spelers na te jagen op kansen die meer zekerheid boden en minder afhankelijk waren van prijzengeld, iets dat contracten met professionele teams uiteindelijk zouden bieden in de vorm van salarissen.

Salarissen

De Overwatch League garandeert zijn spelers een minimumsalaris van €50 000,-, naast andere voordelen.

Enkele van de vroegst gevormde e-sports-teams zijn Cloud9, Team SoloMid (TSM) en Team Liquid. Deze organisaties waren het voortouw in veel van de trends die uiteindelijk hebben geleid tot een verhoogde kwaliteit van leven voor hun spelers, waarvan de belangrijkste een gegarandeerd salaris is.

Enkele jaren later zouden e-sports-competities, zoals de Overwatch League, de voordelen uitbreiden die beschikbaar zijn voor degenen die aan de sport deelnemen.

De moederorganisatie van Overwatch, Activision-Blizzard, heeft bepaald dat alle spelers gezondheidsvoordelen en toegang tot een pensioenplan moeten ontvangen bovenop een minimumloon van €50 000,-, een totaal vergoedingspakket dat in lijn is met de mediaan in de VS.

Voor professionele gamers die van oudsher een mager bedrag hebben verdiend door alleen prijzengeld, was het hebben van een gegarandeerd leefbaar loon een enorme last die is weggenomen. Dankzij concurrerende salarissen konden spelers zich nu concentreren op het goed doen in toernooien zonder de extra stress van mogelijk geldverlies. Prijzengeld was nu een extra bonus als een team het goed deed, in plaats van de enige bron van inkomsten.

Sponsoring

Sponsoring is een andere levensvatbare, goedbetaalde bron van inkomsten voor zowel professionele spelers als streamers. Naarmate e-sports-spelers en -streamers steeds zichtbaarder werden voor het bredere publiek en grote fanbases begonnen aan te trekken, begonnen bedrijven deze individuen, evenals teams en competities, in steeds grotere aantallen te sponsoren.

Drankmerken zoals Red Bull, Monster Energy en Mountain Dew, en computerbedrijven zoals Intel en AMD, hebben allemaal sponsoring met spraakmakende spelers en teams. Op hun beurt onderschrijven de organisaties en spelers de producten van hun sponsors op hun Twitch-streams en sociale media, gebruiken ze hun producten en komen ze in commercials voor.

Misschien wel het meest aantrekkelijk voor de inkomsten van toekomstige professionele gamers is de toename van niet-endemische sponsors in de e-sports- en game-industrie. Mercedes-Benz en Gillette zijn twee spraakmakende merken die voorheen niet waren gelieerd aan gaming en nu met grote investeringen in de e-sports-trein zijn gesprongen. Mercedes-Benz is een partnerschap aangegaan met de ESL en Gilette heeft de krachten gebundeld met Twitch via de Gilette Gaming Alliance.

Beroemdheden en investeerders hebben de afgelopen jaren ook hun intrede gedaan in de game-industrie. NBA-legende en Charlotte Hornets-eigenaar Michael Jordan, rapper Drake, voormalig Lakers-speler Rick Fox en miljardair en Dallas Mavericks-eigenaar Mark Cuban zijn enkele opmerkelijke namen die ofwel rechtstreeks hebben geïnvesteerd in e-sports-organisaties, of beperkte partners zijn bij durfkapitaalfondsen die hierin investeren.

Livestreaming

Twitch is het populairste streamingplatform, maar heeft te maken met concurrentie van Facebook Gaming en natuurlijk YouTube.

Streaming is misschien wel de meest populaire manier voor niet-concurrerende gamers om geld te verdienen in de videogameruimte.

Competitieve e-sports-atleten kunnen ook gebruikmaken van streaming om hun winstpotentieel uit te breiden, waarbij individuen in teams vaak streamen wanneer hun seizoen voorbij is of buiten de door het team opgelegde training.

Het populairste streamingplatform, Twitch, domineert met ongeveer 72% van de markt. YouTube heeft ongeveer 20% van de streamingmarkt en met Facebook Gaming (5%) en Mixer (3%) is de cirkel rond.

Twitch

Twitch is een streaming-platform onderdeel van Amazon.

Het logo van Twitch.

Sinds de oprichting van Twitch in 2011 heeft het zichzelf gevestigd als het favoriete livestreamplatform voor streamers. Het belangrijkste mechanisme waarmee streamers geld kunnen verdienen op Twitch, is door partner te worden, waardoor abonnees een vergoeding kunnen vragen voor toegang tot inhoud. Hoewel het geen noodzaak is om toegang te krijgen tot standaard streaming-inhoud, kunnen abonnees met abonnementen hun favoriete makers van content belonen en kunnen ze onder andere toegang verlenen tot aangepaste emotes. Twitch-abonnementen zijn onderverdeeld in drie niveaus:

Tier 1: €4,99 per maand

Tier 2: €9,99 per maand

Tier 3: €24,99 per maand

Donaties zijn een andere manier waarop individuen geld kunnen verdienen met streamingplatforms. Kijkers hebben de mogelijkheid om geld of, in het geval van Twitch, Bits aan de streamer te doneren. Hoewel sommige streamers naar verluidt enkele duizenden dollars per maand verdienen aan donaties alleen, verdient de overgrote meerderheid van streamers veel minder.

Vertrouwen op donaties als enige bron van inkomsten is ongetwijfeld riskant. In tegenstelling tot abonnees, die elke maand rond een verwacht bereik schommelen, zijn donaties willekeurig en kunnen ze samenvallen met schijnbaar willekeurige gebeurtenissen. De ene maand kan er een grotere toestroom van donaties zijn, terwijl een andere maand misschien weinig tot geen donaties heeft.

YouTube

E-sports-professionals en streamers uploaden vaak korte, bewerkte versies van hun Twitch-streamingsessies naar YouTube, zodat fans die de stream niet in realtime kunnen bekijken, dit alsnog kunnen zien.

Het logo van YouTube.

Het plaatsen van VOD-inhoud op YouTube is een andere manier waarop veel professionele gamers geld verdienen met de inhoud die ze hebben gemaakt. Veel professionele gamers hebben editors die een volledige, acht of tien uur durende streamingsessie terugbrengen tot een VOD van tien tot twintig minuten voor distributie op YouTube, wat een mogelijkheid biedt voor fans die de inhoud misschien niet in realtime kunnen bekijken (of voor een volledige sessie) om nog steeds inhoud van hun favoriete makers te bekijken.

Net als Twitch heeft YouTube ook een betaald abonnement, een ‘kanaallidmaatschap’ genoemd; er is echter maar één niveau voor €4,99 per maand. YouTube biedt ook opties om donaties te accepteren en advertenties op het platform weer te geven, zolang aan bepaalde criteria voor het genereren van inkomsten wordt voldaan.

Het platform van Google werkt ook samen met het merchandisemerk Teespring, waarmee videomakers hun eigen merchandise rechtstreeks via het platform kunnen verkopen.

Als gevolg van de strengere criteria voor het genereren van inkomsten van YouTube hebben een aantal makers van inhoud zich tot Patreon gewend als alternatief.

Conclusie

Professionele gamers hebben een aantal verschillende inkomstenstromen tot hun beschikking, namelijk:

 • Prijzengeld. Ze krijgen betaald voor hun prestaties.
 • Salaris. De Overwatch League garandeert zijn spelers een minimumsalaris van € 50.000,-, naast andere voordelen.
 • Sponsoring. Mercedes Benz bijvoorbeeld heeft samen met BMW, Kia en Honda de esports-markt betreden en zijn sponsor van game-evenementen.
 • Twitch. Twitch Prijzengeld. Ze krijgen betaald voor hun prestaties.
 • Salaris. De Overwatch League garandeert zijn spelers een minimumsalaris van € 50.000,-, naast andere voordelen.
 • Sponsoring. Mercedes Benz bijvoorbeeld heeft samen met BMW, Kia en Honda de esports-markt betreden en zijn sponsor van game-evenementen.
 • Twitch. Met Twitch kunnen gamers geld verdienen via bijvoorbeeld donaties.
 • YouTube. Gamers laten op YouTube hun ‘skills’ zien aan de buitenwereld en brengen vaak ook nog eventjes een sponsor in beeld tijdens de livestreams. Hier krijgen ze voor betaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: