Waarom daalt Bitcoin?

Bitcoin steeg jarenlang waardoor steeds meer mensen erin gingen investeren. In 2021 was dit echter anders en begon Bitcoin te dalen. Hoe komt dat?

Dat lees je in dit artikel!

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta. Bitcoin is de allereerste cryptomunt nadat na de crisis in 2008 de vraag naar een digitale munt steeg. Deze digitale munt is Bitcoin geworden. Bitcoin is eigenlijk digitaal cash geld. Het is een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is.

De oprichter van de eerste blockchain database en Bitcoin is Satoshi Nakamoto. Deze naam is waarschijnlijk een pseudoniem, maar niemand weet wie er achter deze naam schuilt.

Bitcoin.
Bitcoin

Je kunt Bitcoin krijgen door het te kopen. Dit kan eenvoudig bij bijvoorbeeld BTC Direct. Als je dit doet, ruil je eigenlijk euro’s met Bitcoins, waardoor het makkelijker is om online te betalen, want daar is Bitcoin voor bedoeld. Je kunt eenvoudig betalen via bijvoorbeeld iDEAL.

Waarom daalt Bitcoin?

Bitcoin gedraagt ​​​​zich als een proxy voor het nemen van investeringsrisico. Met andere woorden, de prijs wordt niet bepaald door fundamentele waarde, maar door mensen die op jacht zijn naar winst op korte termijn. Hoe verklaar je anders de schommelingen van de afgelopen jaren?

Bitcoin werd op een gegeven moment ‘het nieuwe goud’ genoemd. Met andere woorden, het was waar beleggers vluchtten toen ze iets fysieks en solides wilden, toen ze het vertrouwen in traditionele, door de overheid gesteunde valuta’s verloren.

Bitcoin en goud zijn meer in tegengestelde richtingen gegroeid, in plaats synchroon met elkaar. Dit is anders dan in het verleden. Het voegt eraan toe dat Bitcoin anders is, meer gedreven door speculatie dan door fundamentele factoren.

De laatste tijd gedraagt ​​Bitcoin zich veel meer als een leveraged stock ETF dan als een valuta, of een opvolger van het wereldwijde bank- en ‘fiat-valuta’-systeem dat sommigen beweren dat het zal zijn. Maar dat betekent niet dat het voor sommige portefeuilles geen nuttige overweging is.

Laat je gewoon niet misleiden: Bitcoin is geen wondermiddel. Het is een handelsvoertuig, althans voorlopig. En de recente hints van ten minste een tijdelijke prijstop, na een sterke rally, zijn waarschijnlijk ook een indicator dat het nemen van marktrisico’s ook terugloopt.

Doordat Elon Musk 1,5 miljard aan Bitcoins kocht, steeg de koers enorm. Na het aankondigen van deze mededing is de koers weer net zo snel ingezakt als dat hij begin dit jaar steeg. Om een Bitcoin te kunnen produceren is er veel fossiele energie van computers nodig. Dat vindt Musk allemaal onzin en daarom heeft hij aangegeven dat hij wil stoppen met het accepteren van Bitcoins bij het aanschaffen van een Tesla auto. Of Elon Musk dit onder druk heeft moeten besluiten, dat is voor nu nog volledig onduidelijk. 

Bitcoin raakte de afgelopen tijd nóg meer onder druk, nadat Chinese bankiers een waarschuwing hebben afgegeven voor de risico’s van Bitcoins. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat de koers van Bitcoin gigantisch is ingezakt. Zo zie je maar dat de daling van Bitcoin binnen een aantal uur gebeurt kan zijn.

Dit hoort nou eenmaal bij cryptocurrencies. In het verleden zijn er ook al stijgingen en dalingen geweest bij Bitcoin. Dit heeft te maken met het vraag en aanbod.

Conclusie

Bitcoin is een cryptovaluta. Bitcoin is de allereerste cryptomunt nadat na de crisis in 2008 de vraag naar een digitale munt steeg. Deze digitale munt is Bitcoin geworden. Bitcoin is eigenlijk digitaal cash geld. Het is een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is.

Bitcoin daalt dus door vraag en aanbod. Als er veel vraag en naar is en veel mensen kopen het, dan gaat de waarde omhoog. Is er veel opspraak over en iedereen wil ervan af, dan daalt de waarde van de cryptomunt.

Besluit je om Bitcoin aan te schaffen, denk dan eerst goed na en weet dat de waarde van Bitcoin nooit stabiel is. Hierdoor is het altijd risicovol.

Meer weten over crypto? Lees dit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: