Zo start je met affiliate marketing zonder budget

Wil je leren hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing, maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

Bij affiliate marketing draait het allemaal om het genereren van tonnen winst zonder enige moeite, toch? Dat is tenminste wat een snelle Google-zoekopdracht je zou doen geloven, maar zoals gewoonlijk is de waarheid iets complexer dan dat.

Ja, je kunt geld verdienen met affiliate marketing. Goed geld. En ja, je kunt zelfs geld verdienen terwijl je slaapt. Dat is het mooie van affiliate marketing, het internet draait gewoon door terwijl jij slaapt!

Heb jij geen (of niet genoeg) geld tot je beschikking? Geen probleem: in dit artikel leggen we uit hoe je zonder geld tóch geld kunt genereren door middel van affiliate marketing. Lees verder.

Wat is Affiliate marketing?

Voordat we naar het échte onderwerp van deze tekst gaan, is eerst belangrijk dat je weet wat affiliate marketing nu eigenlijk is.

Affiliate marketing is in het kort het promoten van producten van andere bedrijven of personen voor een vooraf afgesproken vergoeding.

Op affiliate netwerken vind je allerlei verschillende producten om te promoten door middel van affiliate links. Deze links zijn uniek en voor iedereen anders. Deze links kun je op je website plaatsen. Als mensen dan op deze link klikken en het product kopen, krijg jij een vergoeding.

Affiliate marketing

Stel, je bent aan het zoeken op een affiliate netwerk naar een leuk product om te promoten en je komt uit bij een online cursus. Dit product past in je niche (lees hieronder wat een niche is) , dus wil je het graag promoten op je website.

Je plaatst de unieke link op je website en mensen klikken hierop en kopen de cursus op de website van de adverteerder (het bedrijf die de cursus gemaakt heeft). Je zou dan denken dat jij het dan voor niks doet, maar dat is niet waar. Jij krijgt als affiliate namelijk een deel van het bedrag, ook wel een commissie genoemd. Meestal krijg je tussen de 25-50% van het aankoopbedrag, dus als de cursus €100,- kost, krijg jij tussen de 25-50 euro!

Voor een meer uitgebreide en duidelijke uitleg kun je dit artikel lezen.

Wat heb je nodig om te starten?

Er zijn 3 dingen die je nodig hebt om te starten met affiliate marketing, namelijk een computer, een website en internetverbinding. Dat is alles wat je nodig hebt.

Om een website te bouwen zijn er honderden opties, maar ik raad WordPress aan, omdat het eenvoudig werkt én Google houdt van WordPress-websites.

Met WordPress kan iedereen binnen enkele minuten snel een professionele website bouwen, zelfs als je nauwelijks technische kennis hebt.

Bovendien heeft WordPress meer tools om hun sites op een hoger niveau te laten presteren dan andere websites. Dat betekent meer functionaliteit op jouw hele site en een betere gebruikerservaring voor jouw bezoekers.

Lees hier stap voor stap hoe je een website bouwt met WordPress.

WordPress logo

Om geld te verdienen met affiliate marketing heb je dus als allereerste een website nodig. Net heb je gelezen dat dat het beste met WordPress kan, maar voordat je een website bouwt moet je eerst een niche kiezen.

Een niche is het onderwerp waarin jij jouw website gaat bouwen, bijvoorbeeld geld verdienen met internet, gezondheid of elektronica. Kies een niche die bij jou past, waar jouw interesse ligt en wat je leuk vindt om over te schrijven. Dat is belangrijk, want je kunt vast wel begrijpen dat als je een niche kiest die je niet leuk vindt, dat je dan geen motivatie hebt om door te gaan, terwijl motivatie het belangrijkste is van eigenlijk alles wat je doet in je leven.

Kies dus een niche waar jij wat mee hebt. Houd je bijvoorbeeld van lezen? Dan is het een idee om boeken te promoten. Houd je meer van bouwen? Dan is het leuk om bouwtekeningen te promoten.

Dat zijn enkele voorbeelden van niches die je kunt kiezen, maar er zijn er nog veel meer.

Nu komen we bij het volgende: producten kiezen om te promoten op je website.

De beste manier om producten te vinden om te promoten op je website is door je aan te melden op zogeheten affiliate netwerken.

Affiliate netwerken zijn bedrijven die product-aanbieders en affiliate marketeers met elkaar verbinden, zodat beiden meer geld kunnen verdienen. Affiliate marketeers gebruiken affiliate netwerken om producten te vinden om op hun website(s) te promoten, want op affiliate netwerken zijn honderden producten te vinden; van online cursussen tot (kook)boeken.

Er zijn vele affiliate netwerken, maar dit zijn enkele populaire netwerken in Nederland:

  1. PayPro
  2. Daisycon
  3. LinkPizza
  4. Awin

Het is verstandig om je voor al deze vier affiliate netwerken aan te melden, zodat je meer producten hebt om te promoten en je meer kunt verdienen.

Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing?

Oké, nu je weet hoe je een website moet bouwen en welke producten je wilt promoten, is het tijd om bij het onderwerp van dit artikel te komen, namelijk hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing zonder geld. Lees verder.

Content schrijven

De eerste stap is goede, relevante en unieke content plaatsen op je website.

In een poging om geld te verdienen met affiliate marketing, publiceren de meeste beginners gewoon wat willekeurige content en voegen ze affiliate links toe aan het artikel. Dit heeft meestal geen effect, want deze mensen doen vaak ook geen zoekwoordenonderzoek, concurrentieanalyse of een SEO-analyse (want dit moet je altijd voordat je begint met schrijven doen, maar daar lees je meer over in ons artikel over SEO). Hierdoor verdienen ze niks met hun website en geven ze al snel op.

De belangrijkste regel voor het schrijven van content is dat je de Nederlandse taal tot in de puntjes moet beheersen. Zeg nou zelf: jij vindt het toch ook niet fijn als een tekst vol staat met type- en interpunctiefouten?

Man schrijft met pen op papier.

Het is belangrijk om zoekwoorden die je doelgroep gebruikt in je tekst te verwerken. Dit is een voorbeeld van SEO.

Ook is het handig om minimaal 1000 woorden per artikel te schrijven. Veel van je concurrenten doen dit niet, dus ben je ze altijd een stap voor.

Ten slotte is het belangrijk om in het onderwerp van je tekst te blijven en niet halverwege ineens over een ander onderwerp te beginnen.

Kortom: plaats altijd de beste content in jouw niche, dan ben je de concurrentie altijd een stap voor, want affiliate marketing draait nou eenmaal om goede content. Ben jij niet zo’n schrijfheld? Dan kun je altijd een tekstschrijver inhuren, maar dit kost geld. Denk er dus goed over na voordat je dat doet en probeer eerst zelf teksten te schrijven.

Producten promoten

De tweede stap is het promoten van je eerder gekozen producten.

Zodra je je zoekwoordonderzoek hebt gedaan en jouw inhoudsideeën hebt, is het tijd om affiliate links in je content in te voegen.

Het doel is om jouw links zo strategisch mogelijk in te voegen. Hier zijn een paar tips die je kunt gebruiken om het meeste uit de plaatsing van jouw affiliate links te halen:

Voeg zo vroeg mogelijk links toe: als je veel producten in één artikel promoot, zorg er dan voor dat je jouw affiliate producten bovenaan het artikel toevoegt, want de meeste mensen nemen niet de tijd om een heel artikel te lezen. Je wilt ervoor zorgen dat ze jouw affiliate links in een vroeg stadium zien.

Haal meer uit de ruimte van je site: je kunt zwevende balken, inline banners en zijbalkwidgets gebruiken om jouw affiliate producten te promoten. Deze vergroten de impact van jouw content en leiden na verloop van tijd tot meer verkopen.

Tip: Investeer in een plug-in voor affiliate links voordat je honderden affiliate-links op jouw site gaat toevoegen, want stel je voor dat je honderden verlopen affiliate links moet doorzoeken en bijwerken terwijl je geen idee hebt waar je ze op je website hebt geplaatst.

Gelukkig is dit een nachtmerrie die kan worden vermeden met een plug-in voor affiliate-beheer. Een van de beste op de markt is Pretty Links. Pretty Links is een plug-in voor het beheer van affiliate marketing waarmee je jouw affiliate links beter kunt vinden. Het is eenvoudig in te stellen, super gebruiksvriendelijk (zelfs voor minder technisch onderlegde marketeers) en stelt je in staat om je marketing op de automatische piloot te zetten.

Met de plug-in kun je ook affiliate links ‘cloaken’, zodat ze er kort en netjes uitzien, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gedeeld via e-mails en social media.

Ook fijn om te weten over de plug-in is dat er een ondersteuningsplatform is die je kan helpen als je in de problemen komt.

Maak van je bezoekers (vaste) klanten

De derde stap is je websitebezoekers omzetten in klanten.

Een van de grootste fouten die nieuwe affiliate marketeers maken, is ervan uit te gaan dat ze hun verkeer 10x moeten hebben als ze hun winst 10x willen verhogen.

In de praktijk werkt het niet zo, en dat is goed nieuws voor affiliate marketeers.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een product promoot op jouw website waarvoor je voor elke verkoop €50,- krijgt. En stel je voor dat de conversieratio van je partner 2% is, wat betekent dat voor elke 100 bezoekers die je naar die website stuurt, er 2 het product kopen. Dat betekent dat je €1,- per klik verdient.

Maar wat als je 2x meer bezoekers naar de site van het affiliate product zou kunnen sturen? Op basis van wat je per klik verdient, kun je ook de inkomsten van je affiliate partner verdubbelen. En het beste van alles is dat je niet nog meer verkeer naar je website hoeft te krijgen. In plaats daarvan kun je eenvoudig een campagne voor conversie-optimalisatie opzetten die jouw inkomsten verhoogt.

Met software voor conversie-optimalisatie, zoals OptinMonster, kun je jouw inkomsten verhogen door meer van jouw bestaande verkeer om te zetten in klanten. Dit is zonder twijfel veel makkelijker dan het drastisch verhogen van je verkeer.

Het creëren van een pop-upcampagne is de makkelijkste manier om de aandacht van je bezoekers te trekken en meer van je bezoekers om te zetten in klanten.

Als het gaat om pop-upcampagnes, is targeting erg belangrijk. Met de juiste targeting kun je een pop-upcampagne op het juiste moment aan de juiste gebruikers tonen. Studies tonen aan dat de beste tijd om een pop-up weer te geven is wanneer een gebruiker op het punt staat jouw website te verlaten.

Met de Exit Intent-technologie van OptinMonster kun je een pop-up weergeven die een affiliate product promoot op het moment dat jouw bezoekers op het punt staan je website te verlaten. Op die manier klikken je bezoekers vaak tóch nog op de affiliate link, waardoor jij geld verdient!

Neem bijvoorbeeld het fitnessbedrijf Crossrope. Zij hebben hun e-maillijst met meer dan 900% uitgebreid door verlatend verkeer op te vangen met pop-ups met exit-intent, waardoor hun inkomsten omhoog zijn geschoten!

Verkeer optimaliseren

Deze vierde stap komt van een strategie die de ‘80/20-regel’ wordt genoemd.

De 80/20-regel suggereert in dit geval dat 80% van jouw winst uit 20% van je inhoud zal komen. Het is natuurlijk geen exacte maatstaf, maar het basisprincipe staat vast: identificeer je meest converterende content en maak er een prioriteit van.

Zodra je weet dat een bepaald bericht resoneert met je doelgroep, kun je een gerichte campagne maken met OptinMonster om de verkoop te vergroten.

SEO.

Dit is een veel beter actieplan dan blindelings campagnes maken voor elke pagina op je website. Maar, hoe begin je?

Ga daarvoor eerst naar je Google Analytics-dashboard (als je nog geen account hebt, maak er eentje aan op analytics.google.com), identificeer je meest converterende berichten en maak hiervoor gerichte campagnes.

Als je dit écht groots wilt aanpakken, kun je overwegen om MonsterInsights aan te schaffen. MonsterInsights is de beste plug-in voor Google Analytics op de wereld. Veel marketeers houden ervan om gegevens uit Google Analytics te verzamelen, maar raken in de war of geïrriteerd door de gebruikersinterface ervan. Deze plug-in is er om dat te voorkomen.

In plaats van elke maand al die waardevolle informatie te verspillen, kun je dezelfde gegevens rechtstreeks naar je WordPress-dashboard laten overbrengen.

Zodra je hebt vastgesteld welke berichten het meeste verkeer genereren, kun je jouw content- en conversiecampagnes optimaliseren om meer inkomsten te genereren. Dit zorgt ervoor dat je altijd prioriteit geeft aan je meest winstgevende content. Dat betekent dat je tijd kunt besparen en de omzet zo efficiënt mogelijk kunt verhogen.

Kortom: als je een website hebt, maak dan een account aan op Google Analytics en schaf OptinMonster aan (dit is niet verplicht natuurlijk, maar wel handig).

Vergroot je inkomsten uit je e-maillijst

De vijfde en laatste stap is het vergroten van je inkomsten die je haalt uit je e-maillijst.

Hoe je het ook bekijkt, e-mailmarketing is nog steeds een van de beste manieren om een passief inkomen te verdienen. Veel andere manieren schieten op de een of andere manier tekort.

SEO is geweldig totdat Google zijn algoritme en je ranking verandert. Betaalde advertenties kunnen snelle resultaten opleveren als je het budget hebt om er veel in te investeren. En zelfs dan hebben betaalde advertenties constante zorg en aandacht nodig om de conversieratio’s hoog te houden.

Maar je e-maillijst is verkeer dat altijd van jou is en waar je niet zo veel aandacht aan hoeft te besteden.

Bovendien zit het vol met mensen die interesse hebben in jouw niche en zich al met jouw content hebben beziggehouden. Dat betekent dat je weet dat ze geïnteresseerd zijn in jouw niche en dat ze een uitstekend publiek zullen vormen voor je affiliate marketing campagnes.

Het enige probleem met e-mailmarketing is dat de meeste ondernemers moeite hebben om hun lijst met e-mailadressen uit te breiden tot het punt waarop het genereren van inkomsten mogelijk is.

Op dezelfde manier waarop je conversiecampagnes kunt gebruiken om verkeer naar je affiliate links te sturen, kun je ze ook gebruiken om je e-maillijst te laten groeien.

Kortom: of je nu jouw e-maillijst gebruikt om meer verkeer naar je best converterende berichten te leiden of gebruikers rechtstreeks naar een affiliate link stuurt, e-mailmarketing is een geweldige manier om je inkomsten te verhogen.

Conclusie

Je hebt geen (groot) startkapitaal nodig voor affiliate marketing. Dat is een van de voordelen van het internet: je kunt geld verdienen zonder geld uit te geven. Ondanks dat het meer tijd kost en het langer duurt dan als je gewoon investeert, is het natuurlijk geweldig dat het kan!

Het enige dat je nodig hebt om te starten is een computer met internetverbinding en een e-mailadres.

De eerste stap om geld te verdienen met affiliate marketing is goede, relevante en unieke content plaatsen op je website.

De tweede stap is het promoten van je eerder gekozen producten.

De derde stap is je websitebezoekers omzetten in klanten.

De vierde stap komt van een strategie dat de ‘80/20-regel’ wordt genoemd. In deze stap ga je je verkeer optimaliseren.

De vijfde en laatste stap is het vergroten van je inkomsten die je haalt uit je e-maillijst.

Wil je wél geld investeren en sneller geld verdienen met affiliate marketing? Koop dan de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard!

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s