Bloggen: zo doe je dat!

Op het internet kom je ze steeds meer tegen: blogs. Of ze nou over online geld verdienen, affiliate marketing, eten of over reizen gaan, het maakt niet uit. In Nederland zijn er in totaal bijna 3 miljoen websites, waarvan een groot deel uit blogs bestaat.

Maar wat zijn blogs en hoe kun jij blogger worden? Waar moet je op letten? Je leest het hier!

In dit artikel

 1. Wat is een blog?
  1. Het verschil tussen een blog, een vlog en een podcast
  2. Persoonlijke blog
  3. Zakelijke blog
 2. Waarom bloggen?
 3. Hoe jij blogger kunt worden
  1. Waar je op moet letten

Wat is een blog?

Een blog is een informatief of inspirerend artikel over een onderwerp dat online staat. Er komen steeds nieuwe artikelen bij en je kunt er als lezer op reageren. De inhoud van blogs wordt ‘content’ genoemd, naar het Engelse woord voor inhoud.

Laptop op houten tafel met spullen ernaast.

Vroeger werd een blog nog een ‘weblog’ genoemd, naar ‘web’ (het internet) en ‘log’ (een soort dagboek). Een blog is dus eigenlijk een soort online dagboek.

Blogs hebben altijd wel iets persoonlijks. Niet alleen bij persoonlijke blogs, maar ook bij zakelijke blogs, omdat elke ondernemer het bijvoorbeeld net anders uitlegt of andere tips geeft.

Het verschil tussen een blog, een vlog en een podcast

Een blog is zoals hierboven beschreven staat een artikel dat je online kunt lezen.

Een vlog is hetzelfde, maar dan een video. Vlog betekent eigenlijk ‘video log’. Afgekort is dat dus ‘vlog’.

Een podcast is ook een soort blog, maar dan met alleen audio. Je kunt het alleen beluisteren en niet lezen of kijken, zoals bij een blog en vlog wel het geval is.

Op bepaalde momenten is het fijner om te lezen, bijvoorbeeld op een drukke plaats of in de trein. Op andere momenten kijk je liever een vlog en als je aan het sporten bent of iets dergelijks, kan het fijn zijn om een podcast te luisteren.

Persoonlijke blog

Een persoonlijke blog is schrijven over jezelf. Je moet boeiend over jezelf kunnen schrijven, of je nou een boeiend leven hebt of niet. Natuurlijk maakt het het wat makkelijker als je veel meemaakt in je leven, want dat vinden mensen interessant. Toch kun je ook veel lezers krijgen als je geen spannende dingen meemaakt in je leven, of zelfs een heel ‘saai’ leven lijdt. Dit kan door boeiend te schrijven over jezelf.

In een persoonlijk blog zou je naast de grote gebeurtenissen ook over de kleine dingen in het leven kunnen schrijven. Gebeurtenissen als het krijgen van een lekke band tijdens het fietsen. Als je daar een mooi verhaal van weet te maken, en je schrijft het vlot en samenhangend, dan vinden mensen het leuk om te lezen, want ze hebben het zelf ook al eens meegemaakt en dan willen ze weten hoe jij ermee omgaat en wat dat verschilt met hoe zij ermee omgingen.

Let wel op dat je niet te veel persoonlijke of gevoelige informatie in de blog zet, want over de hele wereld kunnen mensen het lezen en zoals je waarschijnlijk wel weet: er zijn veel rare mensen die deze informatie kunnen misbruiken.

Zakelijke blog

Een zakelijke blog is een blog over jouw kennis en wat jouw bedrijf doet en weet. Het delen van kennis heeft prioriteit; je deelt veel informatie waardoor je wordt gezien als een expert in je vakgebied.

Als bedrijf kan het erg gunstig uitpakken om een blog te starten, want je krijgt meer interactie met je doelgroep, het vergroot de zichtbaarheid van het bedrijf en je bereikt veel meer (potentiële) klanten.

Deel jouw kennis op een leuke en interessante manier. Ook onderwerpen die doorgaans als saai worden gezien kun je enthousiast over schrijven. Zo wordt jij de expert in je vakgebied en bouw je een online reputatie op.

Uiteindelijk gaat het erom dat je originele en unieke content op je blog plaatst, of dit nou voor je persoonlijke of zakelijke blog is.

Waarom bloggen?

Bloggen wordt steeds lastiger, want er komt steeds meer concurrentie. Vooral voor bedrijven kan dit een probleem zijn. Hierdoor moeten bedrijven namelijk meer geld investeren in marketing en goede content. Zoals gezegd is unieke en waardevolle content enorm belangrijk.

Maar waarom zou je dan gaan bloggen?

Dat is een goede vraag, want niemand wil ten slotte veel geld investeren in een website.

Man schrijft op papier.
Bloggen is alleen maar schrijven

Ten eerste levert bloggen voor bedrijven meerdere voordelen, want ze kunnen meer klanten bereiken, ze krijgen meer interactie met hun doelgroep en het vergroot natuurlijk de naamsbekendheid en de zichtbaarheid van het bedrijf.

Ten tweede kan iedereen (ja, ook jij) geld verdienen met een blog. Dit kan met bijvoorbeeld affiliate marketing. Je plaatst dan links op je website, en voor elk verkocht product via die link, krijg jij betaald. Daarom wordt affiliate marketing ook wel gezien als de makkelijkste manier om geld te verdienen.

Ten derde kun je met een persoonlijke blog je mening laten horen, wat voor veel mensen belangrijk is. Je kunt vertellen over een gebeurtenis en wat je daarvan vond. Veel mensen vinden dit leuk en/of interessant om te lezen. Er zijn ook veel mensen die het gewoon leuk vinden om een blog van iemand anders te lezen, omdat ze mensen en hun meningen interessant vinden.

Hoe jij blogger kunt worden

Bloggen is zo makkelijk dat eigenlijk iedereen het wel kan. Het enige dat je nodig hebt is een laptop, internetverbinding en een goede basis van de Nederlandse taal (als je een Nederlandstalig blog schrijft natuurlijk), want niemand gaat een blog lezen dat vol staat met type- of spelfouten en punten, komma’s en hoofdletters (interpunctie) die verkeerd of helemaal niet gebruikt worden.

Verder heb je natuurlijk een website nodig. Ik raad WordPress aan voor beginners, maar ook voor gevorderden. Dit is omdat WordPress kinderlijk eenvoudig werkt. Ook zijn WordPress-websites zoekmachinevriendelijk, waardoor je makkelijk hoger in Google kunt komen te staan.

Ten derde is WordPress gewoon enorm betrouwbaar. Het is niet voor niks het meest gebruikte contentmanagementsysteem, namelijk zo’n 40% van het internet maakt gebruik van WordPress! Of het nou kleine blogs zijn of grote nieuwssites, allemaal gebruiken ze WordPress.

Een website hoeft niet altijd geld te kosten. Dit is ook niet het geval bij WordPress. WordPress heeft namelijk meerdere abonnementen, zo ook een gratis abonnement. Met dit gratis abonnement heb je veel minder functies dan met een betaald abonnement, maar voor beginners of hobbyisten is het prima.

Het goedkoopste abonnement op WordPress is €4,- per maand, maar alle abonnementen worden jaarlijks gefactureerd. Daarna is er een abonnement van €8,- per maand, daarna is er een abonnement van €25,- per maand, en ten slotte is er het ‘e-commerce’-abonnement voor €45,- per maand. Jaarlijks gefactureerd dus.

Nadat je eventueel een abonnement hebt gekozen, kun je beginnen met schrijven. Dit is helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen de basiskennis van de Nederlandse taal nodig. Je kunt gewoon schrijven zoals je praat, dat maak het voor veel mensen makkelijk om te bloggen.

Waar je op moet letten

Als je wilt starten met bloggen zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Dat lees je hieronder.

 • Wees consistent. ‘Consistentie is de sleutel tot succes’ is een mooie quote. Als je bijvoorbeeld al een maand niks hebt geüpload, is er voor mensen niks nieuws meer om te lezen, dus komen ze niet meer op je website. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om consistent te blijven. Upload minimaal 1 blog per week en probeer elke dag een stukje te schrijven. Het is makkelijk om op een bepaalde dag een blog te uploaden, bijvoorbeeld elke maandag.
 • Minimaal 1000 woorden schrijven. Als je je ‘concurrentie’ altijd een stap voor wilt zijn moet je proberen minimaal 1000 woorden per artikel te schrijven. De meeste van je concurrenten doen dit namelijk niet, dus hier kun jij hen altijd een stap voor zijn. Natuurlijk hoeven niet alle artikelen 1000 woorden of meer te bevatten, want soms kun je over een onderwerp simpelweg niet veel schrijven. Schrijf dan niet alleen maar onzin op om die 1000 woorden te halen, maar stop gewoon als er niks zinnigs meer te schrijven valt over dat onderwerp.
 • Schrijf in goed Nederlands. Dit is al eerder genoemd in dit artikel: schrijf in goed leesbaar Nederlands. Iedereen vindt het tenslotte prettig om een tekst te lezen zonder spelfouten en/of een verkeerde zinsbouw, toch?
 • Zorg voor goed leesbare teksten. Als je de Nederlandse taal goed beheerst zijn jouw teksten over het algemeen wel goed leesbaar, maar het kan altijd beter. Voeg bijvoorbeeld geoptimaliseerde afbeeldingen toe aan je artikelen, zodat het voor de lezer meteen duidelijk is waar de tekst over gaat. Dit geldt zeker voor recepten. Naast afbeeldingen is het belangrijk om tussenkopjes te plaatsen in je tekst. Door tussenkopjes te gebruiken, veranderen grote lappen tekst in overzichtelijke stukjes.
 • Maak een mooie website. Mooie en overzichtelijke websites worden meer en beter gelezen dan rommelige en saaie websites. Maak er moois van, voeg plaatjes toe en gebruik een logo en een eigen domeinnaam voor je website, dat ziet er professioneel uit. Natuurlijk moet je niet overdrijven door de achtergrond van je website roze te maken en een bijzonder geel lettertype, bijvoorbeeld. Voeg maximaal 6 plaatjes per artikel toe en ga geen rare kleuren gebruiken of iets dergelijks, dat vinden lezers niet fijn.

Als je zorgt dat je deze punten in je blog toepast, is het tijd om te schrijven! Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s