Wat is bloggen? 5 eisen waar een goede blog aan moet voldoen! Uitgebreide handleiding

Op het internet kom je ze steeds meer tegen: blogs. Of ze nou over de actualiteit, affiliate marketing, eten of over reizen gaan, het maakt niet uit. In alle vormen en over alle onderwerpen kun je een blog schrijven.

In Nederland zijn er in totaal meer dan 6 miljoen websites, waarvan een groot deel uit blogs bestaat.

De concurrentie is dus enorm. Vindbaar worden in Google is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

Wat is een blog? Hoe kun je blogger worden? Waar moet een goede blog aan voldoen?

Je leest het allemaal in deze waardevolle handleiding over bloggen!

In dit artikel

 1. Wat is een blog?
  1. Het verschil tussen een blog, een vlog en een podcast
  2. Persoonlijke blog
  3. Zakelijke blog
 2. Waarom bloggen?
 3. Hoe kan ik blogger worden?
 4. Waar je op moet letten: 5 eisen voor de perfecte blog
  1. 1. Wees consistent
  2. 2. Schrijf minimaal 1.500 woorden per artikel
  3. 3. Let op je spelling
  4. 4. Doe goed onderzoek
  5. 5. Denk (niet te veel) aan het design
 5. Conclusie

Wat is een blog?

Een blog is een informatief of inspirerend artikel over een onderwerp dat online staat. Er komen steeds nieuwe artikelen bij en je kunt er als lezer op reageren. De inhoud van blogs wordt ‘content’ genoemd, naar het Engelse woord voor inhoud.

Laptop op houten tafel met spullen ernaast.

Vroeger werd een blog nog een ‘weblog’ genoemd, naar ‘web’ (het internet) en ‘log’ (een soort dagboek). Een blog is dus eigenlijk een soort online dagboek.

Blogs hebben altijd wel iets persoonlijks. Niet alleen bij persoonlijke blogs, maar ook bij zakelijke blogs, omdat elke ondernemer het net anders uitlegt of andere tips geeft. Er zit altijd een persoonlijke twist aan een blog en dat is ook waar je je lezers mee kunt overtuigen.

Het verschil tussen een blog, een vlog en een podcast

Een blog is zoals hierboven beschreven staat een artikel dat je online kunt lezen.

Een vlog is hetzelfde, maar dan een video. Vlog betekent eigenlijk ‘video log’. Afgekort is dat dus ‘vlog’. Het is een video die de vlogger zelf filmt.

Een podcast is ook een soort blog, maar dan met alleen audio. Je kunt het alleen beluisteren en niet lezen of kijken, zoals bij een blog en vlog wel het geval is.

Op bepaalde momenten is het fijner om te lezen, bijvoorbeeld op een drukke plaats of in de trein. Op andere momenten kijk je liever een vlog en als je aan het sporten bent of iets dergelijks, kan het fijn zijn om een podcast te luisteren.


Ook zijn er nog twee verschillende soorten blogs: persoonlijke blogs en zakelijke blogs.

Persoonlijke blog

Een persoonlijke blog is schrijven over jezelf. Dit wordt doorgaans meer als hobby gezien, terwijl zakelijke blogs bedoeld zijn om de winst van het bedrijf te vergroten en kennis te delen.

Je moet boeiend over jezelf kunnen schrijven, of je nou een boeiend leven hebt of niet. Natuurlijk maakt het het wat makkelijker als je veel meemaakt in je leven, want dat vinden mensen interessant. Toch kun je ook veel lezers trekken als je geen spannende dingen meemaakt in je leven, of zelfs een heel ‘saai’ leven leidt. Dit kan door boeiend te schrijven over jezelf en misschien sommige aspecten een beetje ‘op te blazen’ (overdrijven).

In een persoonlijk blog zou je naast de grote gebeurtenissen ook over de kleine dingen in het leven kunnen schrijven. Gebeurtenissen als het krijgen van een lekke band tijdens het fietsen. Als je daar een mooi verhaal van weet te maken, en je schrijft het vlot en samenhangend, dan vinden mensen het leuk om te lezen.

Dit is omdat ze het zelf ook al eens hebben meegemaakt en dan willen ze weten hoe jij ermee omgaat en wat dat verschilt met hoe zij ermee omgingen.

Let wel op dat je niet te veel persoonlijke of gevoelige informatie in de blog zet, want over de hele wereld kunnen mensen het lezen en zoals je waarschijnlijk wel weet: er kunnen nog weleens mensen zijn die deze informatie kunnen misbruiken.

Zakelijke blog

Een zakelijke blog is een blog over jouw kennis en wat jouw bedrijf doet en weet. Het delen van kennis heeft prioriteit; je deelt veel informatie waardoor je wordt gezien als een expert in je vakgebied.

Als bedrijf kan het erg gunstig uitpakken om een blog te starten, want je krijgt meer interactie met je doelgroep, het vergroot de zichtbaarheid van het bedrijf en je bereikt veel meer (potentiële) klanten.

Deel jouw kennis op een leuke en interessante manier. Ook onderwerpen die doorgaans als saai worden gezien kun je enthousiast over schrijven. Zo wordt jij de expert in je vakgebied en bouw je een online reputatie op.

Uiteindelijk gaat het erom dat je waardevolle content op je blog plaatst, of dit nou voor je persoonlijke of zakelijke blog is. Dit is namelijk waar Google naar kijkt bij het indexeren van websites.

Als je geen waarde biedt, waarom zou Google jou dan een goede positie in de zoekresultaten geven?

Waarom bloggen?

Bloggen wordt steeds lastiger, want er komt steeds meer concurrentie. Vooral voor bedrijven kan dit een probleem zijn. Hierdoor moeten bedrijven namelijk meer geld investeren in marketing en goede content. Zoals gezegd is unieke en waardevolle content enorm belangrijk.

Maar waarom zou je dan gaan bloggen?

Dat is een goede vraag, want niemand wil ten slotte te veel geld investeren in een website.

Ten eerste levert bloggen voor bedrijven meerdere voordelen op. Ze kunnen meer klanten bereiken, ze krijgen meer interactie met hun doelgroep en het vergroot natuurlijk de naamsbekendheid en de zichtbaarheid van het bedrijf.

Ten tweede kan iedereen (ja, ook jij) geld verdienen met een blog. Dit kan met bijvoorbeeld affiliate marketing. Je plaatst dan links op je website, en voor elk verkocht product via die link, krijg jij betaald. Dit kan een erg lucratief verdienmodel zijn als je er serieus tijd in investeert.

Ten derde kun je met een persoonlijke blog je mening laten horen, wat voor veel mensen belangrijk is. Je kunt vertellen over een gebeurtenis en wat je daarvan vond. Veel mensen vinden dit leuk en/of interessant om te lezen. Er zijn ook veel mensen die het gewoon leuk vinden om een blog van iemand anders te lezen, omdat ze mensen en hun meningen interessant vinden.

Op die manier kun je nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe contacten leggen.

Bekijk onderstaande video voor 25 (!) redenen om vandaag te beginnen met bloggen.

Hoe kan ik blogger worden?

Bloggen is zo makkelijk dat eigenlijk iedereen het wel kan. Het enige dat je nodig hebt is een laptop, internetverbinding en een goede beheersing van de Nederlandse taal (als je een Nederlandstalig blog schrijft natuurlijk).

Niemand gaat een blog lezen dat vol staat met type- of spelfouten en punten, komma’s en hoofdletters (interpunctie) die verkeerd of helemaal niet gebruikt worden.

Verder heb je natuurlijk een website nodig. Ik raad WordPress aan voor beginners, maar ook voor gevorderden. Dit is omdat WordPress kinderlijk eenvoudig werkt. Ook zijn WordPress-websites zoekmachinevriendelijk, waardoor je makkelijk hoger in Google kunt komen te staan.

Ten derde is WordPress gewoon enorm betrouwbaar. Het is niet voor niks het meest gebruikte contentmanagementsysteem, namelijk zo’n 40% van het internet maakt gebruik van WordPress! Of het nou kleine blogs zijn of grote nieuwssites, allemaal gebruiken ze WordPress.

Een website hoeft niet altijd geld te kosten. Dit is ook niet het geval bij WordPress. WordPress heeft namelijk meerdere abonnementen, zo ook een gratis abonnement. Met dit gratis abonnement heb je veel minder functies dan met een betaald abonnement, maar voor beginners of hobbyisten is het prima.

Het goedkoopste abonnement op WordPress is €4,- per maand, maar alle abonnementen worden jaarlijks gefactureerd. Daarna is er een abonnement van €8,- per maand, daarna een abonnement van €25,- per maand, en ten slotte is er het ‘e-commerce’-abonnement voor €45,- per maand.

Nadat je een abonnement hebt gekozen, kun je beginnen met schrijven. Dit is helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen kennis van de Nederlandse taal nodig, dat maak het voor veel mensen makkelijk om te bloggen.

Waar je op moet letten: 5 eisen voor de perfecte blog

Als je wilt starten met bloggen en je wilt hiermee gevonden worden in Google, zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten om dit te laten slagen.

1. Wees consistent

Consistentie is de sleutel tot succes

‘Consistentie is de sleutel tot succes’ is een mooie quote die absoluut opgaat voor het bloggen.

Als je al een maand geen nieuwe content meer hebt geüpload, is er voor Google niks nieuws meer om te indexeren. Het ziet dat je al lang niks meer met je website hebt gedaan, en dus geeft Google je geen goede positie meer in de zoekresultaten.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om consistent te blijven. Upload minimaal 4 blogs per maand en probeer elke dag een stukje te schrijven. Het is makkelijk om op een bepaalde dag in de week een blog te uploaden, bijvoorbeeld elke maandag of elke dinsdag en vrijdag.

Hier moet je zelf een balans in vinden. Het is natuurlijk zo dat niet iedereen even ruim in zijn tijd zit. Voor de ene persoon is het geen probleem om twee blogs per week te uploaden, maar voor de ander kan één blog in de week al een ‘struggle’ zijn.

Bekijk dus voor jezelf wat werkt en wat niet. Je moet je er wel comfortabel bij voelen en de kwaliteit van je content mag er niet onder lijden.

Is het voor jou helemaal niet te doen om ook maar iets te schrijven om wat voor reden dan ook, dan kun je dit ook uitbesteden aan een professional. Denk aan een freelancer via Fiverr of een content bureau.

Voor een bepaald bedrag per maand of per artikel krijg je artikelen aangeleverd die je vervolgens zelf op je website kunt plaatsen.

Het voordeel van uitbesteden is dat je een hoop tijd bespaart omdat jij niets hoeft te schrijven, en daarnaast gaat in negen van de tien gevallen de kwaliteit van je content er sterk op vooruit.

Meer weten over het uitbesteden van content? Lees hier mijn review over content bureau Writgo, dat gespecialiseerd is in het schrijven voor affiliate websites: Writgo review: hoe Writgo ervoor gaat zorgen dat je gaat ranken in Google!

Maar consistentie gaat niet enkel over content. Je hele website moet onderhouden worden. Check regelmatig oude content en verbeter dit.

Ook dit ziet Google als een positieve signalen en consistentie, waardoor de kans op een goede ranking groter wordt.

2. Schrijf minimaal 1.500 woorden per artikel

Google houdt van content. Dit is dan ook één van de belangrijkste factoren voor het indexeren van websites door Google.

Hierbij draait het vooral om de kwaliteit van de content, maar ook het aantal woorden kan een grote rol spelen voor Google in het bepalen van de positie in de zoekresultaten.

Als je je concurrentie altijd een stap voor wilt zijn moet je proberen minimaal 1.500 woorden per artikel te schrijven. De meeste van je concurrenten doen dit namelijk niet, dus hier kun jij hen altijd een stap voor zijn.

Natuurlijk hoeven niet alle artikelen 1.500 woorden of meer te bevatten, want soms kun je over een onderwerp simpelweg niet veel schrijven. Schrijf dan niet alleen maar onzin op om die 1.500 woorden te halen, maar stop gewoon als er niks zinnigs meer te schrijven valt over dat onderwerp, want uiteindelijk draait het vooral om de kwaliteit.

Voor Google staat de kwaliteit op 1, maar toch kan het aantal woorden ook een rol spelen. Hieraan kan Google zien hoeveel moeite je erin hebt gestoken om het artikel te schrijven. Dus, hoe meer woorden en hoe hoger de kwaliteit, hoe beter.

3. Let op je spelling

Een brede kennis van de Nederlandse taal is een must als je gaat bloggen. Zeker bij een zakelijke blog is het van belang dat de zinsopbouw goed is en er geen fouten in de tekst staan.

Ook is het juist gebruiken van leestekens (zoals punten en komma’s) erg belangrijk om lezers te trekken en op je website te houden.

Niemand vindt het ten slotte fijn om een tekst vol type- en spelfouten te lezen, toch?

Houd hier dan ook rekening mee en pas je taal aan op de doelgroep. Schrijf je voor beginners, dan moet je geen vaktaal gaan gebruiken, want daar begrijpen ze weinig van.

Natuurlijk hoeft het niet 100% perfect te zijn, dit is ten slotte niemand. De bekende dt-fout bijvoorbeeld is snel gemaakt en zal niet tot problemen leiden, hoewel sommige mensen zich hieraan kunnen storen.

Let er dus op dat jouw teksten voor iedereen leesbaar en begrijpelijk zijn. Lees daarom voordat je het publiceert je content nog even goed door op eventuele fouten.

4. Doe goed onderzoek

Onderzoek doen wordt vaak onderschat. Te vaak.

Dit komt vooral omdat veel website beheerders niet weten wat er met onderzoek doen bedoeld wordt. En dit valt te begrijpen, want bloggen is toch enkel schrijven?

Dat is dus niet helemaal waar. Bij bloggen (met name zakelijke blogs) komt meer kijken dan alleen het schrijven van content.

Als je zichtbaar wilt zijn in Google, zul je ten eerste je doelgroep moeten bepalen.

Heb jij een blog over katten? Dan is je doelgroep ongetwijfeld kattenbezitters. En dus kun je je content volledig inrichten naar deze doelgroep.

Je hoeft aan deze doelgroep niet uit te leggen wat een kat is, want dat weten ze al. Waar ze echter wel geïnteresseerd in kunnen zijn, is welke kattenspeeltjes het beste zijn bijvoorbeeld.

Onderzoek de doelgroep die je wilt bereiken en probeer te achterhalen tegen welke problemen zij aanlopen.

Je kunt dit onder meer met Google doen door het onderwerp van jouw blog in te typen in de zoekbalk. Vervolgens scrol je iets naar beneden en je ziet staan ‘Mensen vragen ook’.

Hier zie je waar mensen ook naar zoeken met als onderwerp katten.

Op deze manier kun je achterhalen waar jouw doelgroep naar zoekt op Google. Hier kun je vervolgens een nieuw artikel over schrijven.

Daarnaast is zoekwoordenonderzoek van groot belang.

Zoekwoordenonderzoek (keyword research in het Engels) is onderzoeken welke zoekwoorden jij het beste kunt gebruiken om veel bezoekers naar je website te lokken. Je gaat kijken hoe vaak de zoekwoorden waarop jij wilt scoren worden opgezocht en hoe de concurrentie daarbij is.

Een zoekwoord is wat je invoert in Google, zoals bijvoorbeeld ‘katten’, of ‘seo voor beginners’.

Op basis van die gegevens kun je gaan analyseren welke zoekwoorden interessant zijn om op te scoren in Google.

Zoekwoordenonderzoek is de basis voor al jouw blogartikelen. Of jij gaat scoren in Google hangt er namelijk voor een groot deel van af hoe jij onderzoek hebt gedaan.

Een goed zoekwoordenonderzoek geeft je inzicht in het volgende:

 • Hoeveel verkeer je kunt generen voor jouw zoekwoord;
 • Hoe moeilijk het is om te ranken op jouw zoekwoord;
 • Of jouw doelgroep het zoekwoord wel gebruikt;
 • Hoe vaak het wordt opgezocht.

Een goede tool voor het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, is Ubersuggest. Dit is een tool van Neil Patel die ik zelf ook gebruik. Ik ben er heel blij mee, omdat je precies kunt zien hoe vaak jouw zoekwoorden worden opgezocht en hoe sterk de concurrentie is.

Van deze tool is er een gratis versie en een betaalde versie (vanaf €29,- per maand). De betaalde versie is vanzelfsprekend veel uitgebreider en geeft jou veel meer informatie over onder andere de concurrentie.

Kijk even naar onderstaande afbeelding. Daar zie je de gratis versie van Ubersuggest. Met deze gratis versie kun je drie keer gebruik maken van de tool, dus maximaal drie zoekwoorden analyseren met een gedetailleerde analyse. Dit geldt ook als je een account hebt.

Linksboven heb ik ‘online marketing’ ingevoerd, waarna je ‘Zoekvolume’, ‘SEO moeilijkheid’, ‘Betaald moeilijkheid’ en ‘Kosten-per-klik (CPC)’ ziet staan.

Zoekvolume’ houdt in hoe vaak het zoekwoord wordt opgezocht per maand. In dit geval wordt ‘online marketing’ in Nederland dus 4.400 keer per maand opgezocht, en dat is volgens Ubersuggest gemiddeld.

Hier kun je uit opmaken hoeveel bezoekers je ongeveer mag verwachten als je bovenaan staat in Google voor dit zoekwoord.

SEO moeilijkheid’ geeft aan hoe moeilijk het is om de concurrentie op dit zoekwoord te ‘verslaan’. Hoe groter het getal, hoe moeilijker het is om hoog in Google te ranken voor dit zoekwoord.

In dit geval is de SEO moeilijkheid 34. Dat is redelijk gemiddeld, dus het is niet per se heel moeilijk om de bovenste posities in Google te veroveren voor dit zoekwoord, maar makkelijk zal het ook zeker niet zijn!

Daar naast staat ‘Betaald moeilijkheid’, wat aangeeft hoe moeilijk het is om door middel van betaalde advertenties (SEA) te ranken op dit zoekwoord. Ook hier geldt: hoe groter het getal, hoe meer en hoe beter de concurrentie.

Op de afbeelding is dit getal 52, wat redelijk hoog is. Het zal dus lastig zijn om door middel van betaalde advertenties van jouw website boven de concurrentie uit te komen.

Ten slotte het begrip ‘Kosten-per-klik (CPC)’. Dit betekent hoeveel je gemiddeld moet betalen om één bezoeker via dit zoekwoord naar jouw website te halen. Dit geldt alleen als jij Google betaalt om als advertentie weergegeven te worden.

Bij het zoekwoord ‘online marketing’ betaal je op dit moment dus gemiddeld meer dan €7,- per bezoeker! Ja, je moet dus veel advertentiekosten betalen, maar als jij bovenaan in Google staat, zul je veel meer bezoekers ontvangen dan je concurrenten, dus zul je waarschijnlijk ook meer verdienen!

Verder kun je op Ubersuggest zien wat de leeftijdsgroepen zijn die naar dit zoekwoord zoeken, hoeveel mensen uiteindelijk klikken op een website, de zoekvolume op mobiel en op laptop in een grafiek, content ideeën en keyword ideeën. Voor dit alles heb je alleen wel de betaalde versie nodig.

Je kunt dus ontzettend veel waardevolle informatie halen uit Ubersuggest, zeker uit de betaalde versie. Maar ook de gratis versie bevat al veel waardevolle informatie. Het is zeker het proberen waard als je je blog beter vindbaar wilt maken online!

Meer weten over zoekwoordenonderzoek en de tools? Lees dit artikel eens: Wat is zoekwoordenonderzoek? 4 zoekwoordentools die ik aanraad

5. Denk (niet te veel) aan het design

Het design van een website bepaalt natuurlijk heel veel. Het vertelt vaak waar de website over gaat en natuurlijk trekt een mooi design meer bezoekers.

Het is belangrijk dat je website er aantrekkelijk uitziet. Dit trekt meer bezoekers en zorgt er ook voor dat ze langer op je website blijven.

Vergelijk het met een winkel. Een oud, vervallen winkelpand ga je waarschijnlijk niet zomaar binnen. Maar een grote winkel met een prachtige moderne voorgevel is wel aantrekkelijk. Dit trekt dan ook veel meer klanten.

Zo werkt het ook met websites, en dan met name de homepagina. De homepagina is de belangrijkste pagina van je website. Een soort reclame.

En als het design van met name de homepagina niet aantrekkelijk genoeg is, zul je klanten verliezen.

Denk dus aan het design, door veel afbeeldingen te gebruiken in je blogartikelen, aantrekkelijke headerfoto’s te gebruiken en je homepagina overzichtelijk te houden en te voorzien van een duidelijk menu.

Voor het design kun je zelf je fantasie de vrije loop laten om iets unieks te creëren, maar je kunt ook een professionele webdesigner inschakelen.

Maar overdrijf niet, want te veel toeters en bellen heeft alleen maar nadelen.

Door veel verschillende lettertypen en kleuren te gebruiken, heeft de server van je website meer rekenkracht nodig en wordt het dus langzamer geladen. Dit kan als gevolg hebben dat bezoekers eerder je website verlaten.

Houd daarom één lettertype aan op je hele website en gebruik niet te veel verschillende (achtergrond)kleuren.

Ook carrousels en te grote afbeeldingen zorgen voor een tragere website.

Doe het absoluut NIET zoals onderstaand voorbeeld!

Voorbeeld van een slechte homepagina

Vermijd dus te veel toeters en bellen en houd je website overzichtelijk en ‘clean’, maar zorg wel voor een uniek en aantrekkelijk design.

Conclusie

Bloggen is informatieve artikelen plaatsen op een website waar lezers op kunnen reageren. Verder heb je gelezen over hoe jij blogger kunt worden, waar je op moet letten voor een perfecte blog en meer.

Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geholpen.

Succes met bloggen en tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s