SEO of SEA? Dit is mijn antwoord

Op het internet zijn er steeds meer websites te vinden. Dit komt onder andere doordat affiliate marketing en e-commerce met de dag populairder worden.

Om jouw website in de zoekmachines hoog te laten scoren, kun je gebruik maken van SEO en SEA. Maar wat is dat eigenlijk? Welke strategie kun jij beter gebruiken voor je website?

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Wat is SEA?
 3. SEO strategieën
  1. 1. Schrijven van goede content
  2. 2. Blijf consistent
  3. 3. Linkbuilding
  4. 4. Afbeeldingen optimaliseren
 4. De algoritmes van Google
 5. Het antwoord: SEO of SEA?
 6. Conclusie

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat Zoekmachine Optimalisatie betekent. SEO is eigenlijk alles wat je doet om hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine te komen. Voorbeelden zijn afbeeldingen optimaliseren, zoekwoorden laten terugkomen in de tekst, minimaal 1000 woorden per artikel schrijven en de beste unieke content plaatsen op je website.

SEO met allemaal termen eromheen.

Als je met je website inzet op SEO, kom je terecht in de organische zoekresultaten. Deze staan onder de betaalde zoekresultaten waar je hieronder meer over leest.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising, wat Zoekmachine Adverteren betekent. Het woord ‘adverteren’ zegt het eigenlijk al; je kunt met een advertentie in de zoekmachines (zoals bijvoorbeeld Google of DuckDuckGo) komen te staan. Zo kun je binnen korte tijd meer bezoekers op je website verwelkomen, hoewel het natuurlijk wel geld kost.

Wel goed om te weten over de prijs: jij bepaalt het budget. Zo betaal je nooit te veel.

Google is veruit de grootste als het gaat om zoekmachines, het is dan ook niet gek dat er met adverteren eigenlijk Google Ads (voorheen AdWords) bedoeld wordt.

Als je met je website inzet op SEA, kom je terecht in de betaalde zoekresultaten. Deze vind je helemaal bovenaan. Die zijn makkelijk te herkennen, aangezien ‘Advertentie’ er achter staat. Zie de afbeelding hieronder.

Screenshot DuckDuckGo van zoekresultaat.
Zoeken via DuckDuckGo

In de afbeelding hierboven zie je de zoekopdracht ‘online geld verdienen’. Vervolgens zie je de bovenste twee zoekresultaten waar in een vakje ‘Advertentie’ achter staat. Dit zijn de betaalde zoekresultaten waar jij met SEA ook tussen zou kunnen staan.

Daaronder staan de organische zoekresultaten.

Wil jij inzetten op SEA? Dat is heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is naar Google Ads te gaan en klikken op ‘Nu starten’. Hier volg je alle instructies en je kunt aan de slag!

Je kunt ook beide strategieën toepassen voor je website. Op die manier krijg je nóg meer bezoekers en inkomsten.

Hieronder lees je de vier belangrijkste SEO strategieën die je moet toepassen om hoog te ranken in de zoekmachines.

SEO strategieën

Er zijn veel SEO strategieën, maar wij noemen hier de vier belangrijkste.

1. Schrijven van goede content

Veruit de belangrijkste strategie is het schrijven van relevante, belangrijke en unieke content. Dit geldt zeker voor affiliate marketing. Waarom zou Google (of een andere zoekmachine) je een hoge ranking geven als je geen belangrijke content hebt?

Het is dus uiterst belangrijk om de beste teksten in jouw niche te schrijven. Heb je de belangrijkste en meest overzichtelijke teksten in jouw niche? Dan is de kans groot dat je website hoog scoort in de zoekresultaten van Google.

Daarnaast moet je wel binnen het onderwerp van je website blijven. Stel, je hebt een website over katten, omdat je van katten houdt. Dan ga je niet ineens artikelen schrijven over dat de hond van je vriendin zo geweldig is of dat je gisteren naar de dierentuin bent geweest. Blijf binnen het onderwerp van je website.

Vind je het lastig om teksten van goede kwaliteit te schrijven? Huur dan een tekstschrijver in die dat voor je doet. Voor een kleine vergoeding kun je iemand ‘inhuren’ die mooie teksten voor je kan schrijven waardoor de kwaliteit van je teksten meestal vooruit gaat. Hierdoor scoor je hoger in de zoekresultaten en verdien je dat bedrag gewoon weer terug.

2. Blijf consistent

Naast het schrijven van goede content, is het plaatsen van veel content belangrijk. Natuurlijk wel nuttige en relevante content, want als je alleen maar onzin plaatst op je website, kom je nooit hoog te staan.

Consistentie is de sleutel tot succes

Consistent blijven houdt in dat je regelmatig nieuwe content op je website moet plaatsen. Dit wil zeggen minimaal 1 keer per week. Hoe vaker je met nieuwe content op je website komt, hoe meer Google jouw website zal waarderen, waardoor het je een hogere ranking geeft.

Als je je niet aan deze regel houdt, zal Google je meestal ook geen hoge ranking geven.

3. Linkbuilding

Linkbuilden is een belangrijke SEO strategie. Linkbuilden betekent dat als er veel websites naar jouw website linken, je website dan als belangrijk wordt beschouwd. Bijvoorbeeld als een Wikipedia-artikel over een populair onderwerp gaat en jouw website vermeld staat als belangrijke bron, dan waardeert Google jouw website en content en geeft het je een hogere positie.

Ook is het belangrijk dat je van je website een soort ‘spinnenweb’ maakt. Dit houdt in dat je alle artikelen en pagina’s van je website met elkaar verbindt, zodat je bezoekers (en Google) eenvoudig hun weg kunnen vinden op je website en sneller kunnen vinden wat ze zoeken.

4. Afbeeldingen optimaliseren

Een snelle website scoort gemiddeld hoger in Google dan een trage website. Je kunt nog zulke goede content hebben, maar als je website traag is, scoort je website nooit hoog.

Om je website sneller te laten laden is het van belang dat je je afbeeldingen optimaliseert. Nee, het is waarschijnlijk niet iets dat je dagelijks doet, maar het is wel belangrijk.

Kleiner maken doe je niet door met die blokjes aan de zijkanten van de afbeelding te slepen, want dan ‘versleep’ je hem alleen maar. Met kleiner maken bedoelen we ook echt kleiner maken. Namelijk voordat je hem download, zodat hij veel minder ruimte inneemt op je computer en hij veel sneller laadt.

Als je een afbeelding op je website upload, is die afbeelding meestal ongeveer 700 kb. Dat is enorm veel, dus moet er FLINK wat vanaf. Door een programma als Picresize te gebruiken kun je hem kleiner maken, waardoor er meestal nog maar iets van 20-40 kb van over is. Dat is een enorm verschil.

Om de afbeelding kleiner te maken moet je hem uploaden in het juiste formaat. Oftewel, voordat je hem opslaat op je computer moet je hem flink kleiner maken met bijvoorbeeld Picresize. Daar lees je hier meer over.

De algoritmes van Google

Nu weet je vier SEO strategieën, maar waarschijnlijk nog niet hoe het algoritme van Google werkt. Dat is namelijk wel belangrijk als je écht wilt weten wat SEO (en SEA) is en hoe je dit kunt gebruiken.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Vinden je bezoekers je website en je content niet relevant en onoverzichtelijk? Dan vindt Google dat ook.

De algoritmes worden steeds slimmer. Het wordt steeds beter in het begrijpen van (de intentie van) de zoekopdracht. Hierdoor kan het jou betere suggesties aanbieden en is de kans groter dat je het antwoord op je zoekopdracht vindt.

Je bouwt je website niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor Google. Google neemt namelijk af en toe een kijkje op je website of het nog wel relevant genoeg is om hoog in de zoekresultaten te plaatsen. Dit doet dus het algoritme.

Het antwoord: SEO of SEA?

Nu je weet wat SEO en SEA is, wat het algoritme van Google is en je de vier belangrijkste SEO strategieën kent, is het tijd voor het echte antwoord op de vraag: SEO of SEA?

Het antwoord op die vraag is niet zo simpel. SEO is namelijk meer voor de langere termijn en SEA voor de korte termijn. Het is net wat je doelen zijn en hoeveel tijd en budget je hebt. SEO is gratis, maar kost veel tijd. SEA kost veel geld, maar weinig tijd. Ook speelt concurrentie een belangrijke rol.

Aarde met binaire code.

Veel bedrijven en personen adviseren een combinatie van SEO en SEA. Dit houdt in dat je én inzet op de organische zoekresultaten én op de betaalde zoekresultaten. Zo heb je dubbel kans om hoger te ‘ranken’.

Het ligt er dus net aan wat je wilt, hoeveel budget je hebt en hoeveel tijd je hebt. Je kunt ook voor allebei kiezen, zo heb je een grotere kans om hoger te ranken. Het is uiteindelijk je eigen keuze!

Conclusie

We zijn alweer aan het einde van dit artikel beland. Je hebt gelezen over SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (zoekmachine adverteren).

Je hebt onder meer gelezen wat het verschil is tussen SEO en SEA en dat er verschillende SEO-strategieën zijn.

Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt. Succes en hopelijk tot later!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s