Een online bedrijf starten zonder geld: zo doe je dat!

We zien tegenwoordig steeds meer dat mensen willen ontsnappen van de ‘9-5 cultuur’, oftewel hun baan. Ze vinden dat ze te weinig vrije tijd hebben en daarbij ook nog te weinig verdienen om iets leuks te doen met het geld.

Steeds meer mensen stappen in de online wereld. De concurrentie wordt op het internet steeds heviger, ook op social media.

Is het wel zo fijn als het lijkt? Is het écht mogelijk om zonder (of met weinig) startkapitaal een online bedrijf te starten?

In dit artikel duiken we in de wereld van affiliate marketing en de bijhorende marketing instrumenten. Lees verder!

Is het mogelijk om kosteloos een onderneming te starten?

Is het echt mogelijk om kosteloos een onderneming te starten? Het antwoord is ja. Veel mensen houden dit niet voor mogelijk, maar het is toch echt de realiteit. Er zijn miljoenen mensen van over de hele wereld die dagelijks profiteren van hun (online) bedrijf die ze zonder (of met weinig) opstartkosten zijn gestart.

Er is echter wel veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig, daarom is het zeker niet voor iedereen weggelegd.

Online marketing op een tablet.

Het is namelijk zo dat het maanden (misschien zelfs wel een jaar!) kan duren voordat je er echt geld mee verdient. De eerste maand(en) verdien je nog niks en is geduld en doorzettingsvermogen vereist. Leer jezelf daarom een goede mindset aan en geef niet op tot je je gewenste resultaat hebt behaald!

De fout die 90% (of misschien zelfs meer) van de beginners maakt, is dat ze opgeven als het niet lukt. Dit is de grootste fout die je kunt maken. Wij hopen dat jij niet een van die 90% bent. Wij hopen dat jij nooit opgeeft en serieus aan de slag gaat met de informatie die je krijgt. Een goede mindset is hiervoor vereist.

Er zijn meerdere manieren om kosteloos geld te verdienen op het internet, maar om echt een onderneming te starten kun je het beste voor affiliate marketing kiezen. Het enige dat je voor affiliate marketing nodig hebt is een computer, een e-mailadres en internetverbinding. Daarnaast kost het hooguit €10,- om te starten, voor een domeinnaam en, als je geen WordPress gebruikt, ook hosting.

Het is uiterst verstandig om ook de videotraining van Jacko Meijaard (de Affiliate Marketing Revolutie) aan te schaffen als je nog (bijna) niks af weet van affiliate marketing. Deze cursus kost €47,-. Dat is zeer weinig, als je kijkt wat je er op de lange termijn voor terug kunt krijgen.

Uiteindelijk is het dus niet helemaal zonder geld te investeren, maar met een bedrag van maximaal €70,- is het de moeite waard, toch? Als je een fysiek bedrijf start, ben je veel duurder uit. Dan heb je een pand, opslag, producten en personeel nodig. Dan kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s.

Bij een online bedrijf geldt dat dus niet, daarom wordt (en is) het ook zo populair. Zeker de populariteit van affiliate marketing is de laatste jaren explosief gestegen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is het promoten van producten van andere bedrijven en/of personen waarvoor je een vergoeding (een deel van de winst, genaamd commissie) krijgt. Dit is omdat die bedrijven natuurlijk zoveel mogelijk producten willen verkopen, en daar helpen die affiliates (de mensen die de producten promoten op hun website) bij.

Je moet het zo zien: er komt iemand op jouw website waar je affiliate links op hebt geplaatst. Die persoon klikt op de link en koopt het product. Jij krijgt dan bijvoorbeeld 40% van de opbrengst van het product en de rest houdt de eigenaar van het product zelf. Dit wordt geregeld via zogenaamde affiliate netwerken.

Hoe affiliate marketing werkt; Join, Promote, Earn.

Die affiliate netwerken houden jouw verkopen bij en zorgen ervoor dat jij jouw deel van de opbrengst krijgt. Een voorbeeld van zo’n affiliate netwerk is PayPro.

Bij affiliate marketing heb je geen eigen producten, maar promoot je de producten van iemand anders. Je hebt dus geen opslag nodig en daarbij ook geen personeel. Wat je wel nodig hebt is een goede boekhouder (of je moet het leuk vinden om zelf je belastingen te regelen) en een KvK-nummer.

Meer weten over affiliate marketing? Klik hier.

Hoe je begint

Hoe je begint met affiliate marketing? Ervan uitgaande dat je de videotraining van Jacko Meijaard aanschaft, lees het stappenplan hieronder.

  1. Zorg voor een computer, een e-mailadres en internetverbinding.
  2. Maak een account aan op PayPro en daarna bij andere affiliate netwerken.
  3. Koop de Affiliate Marketing Revolutie voor €47,- met je eigen affiliate link en bekijk alle video’s.
  4. Kies een niche (onderwerp waarin jij je website wilt bouwen, bijvoorbeeld online geld verdienen).
  5. Koop een domeinnaam en hosting. Dit kan met bijvoorbeeld Neostrada.
  6. Neem de gratis versie van WordPress (dat vinden wij de beste keuze) of een andere provider.
  7. Schrijf relevante en belangrijke content op je website en plaats de affiliate links in je tekst.
  8. Optimaliseer je website voor SEO (Zoekmachine Optimalisatie, zoals Google en DuckDuckGo).
  9. Als extra optie kun je ook nog bezoekers naar je website lokken via social media.
  10. Start met verdienen!

Volg deze stappen en de kans is groot dat je geld gaat verdienen met het internet. Hier is wel veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig, want het kan soms maanden duren voordat je je eerste commissie verdient.

Social media

Als negende stap zie je social media staan. Het past niet helemaal in het straatje van het onderwerp van dit artikel, maar we hebben het er toch tussen gezet. Dat is omdat social media ook een vorm is van online marketing en dus een online bedrijf.

Op social media zijn vele bedrijven actief. Van voetbalclubs tot affiliate marketing-accounts, zoals ons eigen account @groenmedia.official.

Op social media kun je je doelgroep vergroten, maar ook vooral dichter bij je doelgroep staan. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld jongeren is, dan is het aan te raden om ook op social media te gaan adverteren, aangezien er veel jongeren actief zijn op social media.

Logo’s van alle social media platformen.

Het mooie van social media is dat het gratis is; je hoeft geen geld te betalen om als bedrijf een account te maken, tenzij je advertenties wilt plaatsen. Voor advertenties moet je wel betalen, ook al is dat niet veel. Meestal komt dit bedrag uit op een paar euro.

Waarom zou je dan gaan adverteren als het geld kost? Heel simpel: je vergroot er je doelgroep mee. Door te adverteren bereiken je berichten veel meer mensen en genereer je meer volgers en website bezoekers. Dan geldt hoe meer bezoekers, hoe groter de kans op een commissie.

Als je gaat beginnen met social media is het wel van belang dat je weet waar je mee bezig bent. Gebruik de naam van je bedrijf waarmee je (waarschijnlijk) staat ingeschreven bij de KvK. Voor de profielfoto gebruik je gewoon het logo van je bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk om een goede biografie te hebben, dat is namelijk het eerste dat mensen zien naast het logo en de naam. De biografie wordt vaak onderschat, maar is wel een belangrijk onderdeel op social media. Als je een goede biografie hebt wekt het namelijk de interesse en volgen mensen je sneller. Je biografie wekt als het ware de eerste indruk van je bedrijf en social media-account. Om er voor te zorgen dat die bezoekers meteen een goede indruk hebben van je bedrijf krijg je meer website bezoeken en dus commissies, en dat is waar je het uiteindelijk voor doet, toch?

Het makkelijkste is om te beginnen met Facebook en Instagram. Die platforms werken makkelijk en je kunt snel en beter je doelgroep bereiken, maar je kunt bijvoorbeeld ook TikTok inschakelen.

Daarnaast kun je ook e-mail marketing en SEO of SEA toepassen. Lees verder.

E-mail marketing

Bij e-mail marketing stuur je e-mails naar je klanten of geïnteresseerden. In die e-mails staat bijvoorbeeld nieuws, aanbiedingen of een aankoopbevestiging.

Iedereen kent het wel: een nieuwsbrief. Op elke website waar je komt word je er mee doodgegooid. Irritant natuurlijk, er zijn dan ook steeds minder mensen die zich ook daadwerkelijk inschrijven op zo’n nieuwsbrief, tenzij ze iets leuks wordt aangeboden, zoals een giveaway waarbij ze een koptelefoon kunnen winnen of een gratis e-book krijgen.

Een e-maillijst op een laptop.

Dat is dan ook wat je moet doen als je wilt dat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief: een winactie organiseren. Dit moet wel een winactie zijn die binnen het onderwerp (niche) van je website past. Een voorbeeld; als je een website hebt over katten, moet je geen winactie hebben voor een elektrische fiets of een skateboard. Dan moet je een winactie houden voor kattenvoer, een krabpaal of kattenspeeltjes.

Terug naar e-mailmarketing. Want wat heb je daar eigenlijk aan?

Dat is heel simpel. E-mail marketing is een heel makkelijke manier om met je doelgroep en je klanten te communiceren. Je kunt eenmalig een e-mail schrijven en die naar honderden of zelfs duizenden mensen tegelijk versturen. Als je in dat ene mailtje een (affiliate) link zet die naar jouw website of naar de website van de productaanbieder leidt, en mensen klikken op die link en kopen het product, dan verdien jij geld!

Met e-mail marketing kun je jouw klanten dus eigenlijk een product aanbieden waarvan de kans reëel is dat het product ook daadwerkelijk gekocht wordt, of het nu jouw eigen product is of niet.

Op die manier kun je eenvoudig je inkomsten vergroten, mits je e-maillijst groot genoeg is natuurlijk. Laten we zeggen dat je e-maillijst uit minimaal 100 mensen moet bestaan wil je er echt wat aan hebben. Natuurlijk kun (en moet) je ook al mailtjes sturen als je nog minder klanten hebt, maar dan zal het ook minder effect hebben, want minder mensen betekent minder inkomsten.

Daarnaast is e-mail marketing efficiënter dan social media marketing. E-mails worden door de meeste mensen namelijk meer en vooral beter en met meer aandacht gelezen dan berichten op social media.

Wil jij e-mail marketing gaan inzetten? Zorg dan dat je bedrijf ingeschreven staat bij de KvK en je via je website en/of social media e-mailadressen krijgt en hier een e-maillijst van maakt.

SEO en SEA

Ten slotte komen we bij SEO en SEA. SEO staat voor Search Engine Optimization, wat Zoekmachine Optimalisatie betekent en is alles wat je doet om hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine (zoals Google) te komen.

SEA staat voor Search Engine Advertising, wat Zoekmachine Adverteren betekent. Het woord ‘adverteren’ zegt het eigenlijk al; het is advertenties van jouw website of bedrijf in de zoekresultaten zetten.

Met SEA wordt vrijwel altijd Google Ads bedoeld, omdat Google veruit de grootste is als het gaat om zoekmachines.

Met SEO kun je bezoekers naar je website lokken zonder ervoor te hoeven betalen. Bij SEA werkt dit anders, dan moet je wel betalen. Dit is geen hoog bedrag, maar het zorgt er wel voor dat je je uitgaven verhoogt.

Met SEO kom je terecht in de organische zoekresultaten. Die zijn te vinden onder de betaalde zoekresultaten, waar je in komt als je SEA gebruikt. Kijk even naar de afbeelding hieronder.

Screenshot van zoekresultaten op DuckDuckGo.
Zoekresultaten op DuckDuckGo

Het zoekwoord in de afbeelding is online geld verdienen. Daaronder zie je de zoekresultaten waarvan de bovenste twee de betaalde zoekresultaten zijn. Daar staat in een blauw vakje ‘Advertentie’ achter. Daar kom je dus te staan met SEA.

Onder die betaalde zoekresultaten zie je nog een zoekresultaat staan, waar geen ‘Advertentie’ achter staat. Dat zijn de organische zoekresultaten die gepaard gaan met SEO.

SEO klinkt op het eerste gezicht aantrekkelijker, en dat is ook zo volgens veel ondernemers. Met SEO kun je op de lange termijn veel meer mensen naar je website lokken dan met SEA. Daar staat wel tegenover dat het harder werken is en je meer geduld moet hebben, omdat het veel langer duurt voordat er resultaat geboekt wordt.

SEO is voor de lange termijn. SEA daarentegen is meer voor de korte termijn. Om een beslissing te maken, hangt er het dus vanaf wat je doelen zijn. Wil je snel (bijvoorbeeld binnen een week) veel bezoekers op je website hebben? Dan kun je beter voor SEA kiezen. Hoef je niet per se binnen een maand al zo veel bezoekers te hebben, maar dat je je meer op de lange termijn focust en later meer bezoekers krijgt die je ook niet snel kwijtraakt? Dan is SEO perfect voor jou.

Zoals gezegd: SEA kost geld en SEO niet. Daarnaast is SEO voor veel langere termijn dan SEA, dus voor veel mensen is de keuze snel gemaakt. Maar, veel van deze mensen zijn niet goed voorbereidt en weten niet wat ze te wachten staat in de wereld van SEO.

Als je kiest voor SEO is het erg belangrijk dat je eerst research doet. Neem eens een kijkje op de websites van je concurrenten en ga eens na wat zij allemaal doen om hoog te scoren in de zoekresultaten.

SEO met een vergrootglas op de O en allerlei woorden eromheen.

Hoog scoren in de resultaten is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Er gaat veel onderzoek aan vooraf en je website moet aan veel eisen voldoen.

Naast het bezoeken van de websites van je concurrenten, moet je zoekwoordenonderzoek doen. Dit kan makkelijk met Ubersuggest. Met zoekwoordenonderzoek bedoelen we dat je gaat onderzoeken welke zoekwoorden het beste bij je website passen en hoe de concurrentie is bij dit zoekwoord.

Een zoekwoord zou bijvoorbeeld affiliate marketing of online geld verdienen kunnen zijn. Zoekwoorden zijn eigenlijk wat je in Google intypt als je iets wilt weten.

Meer weten over SEO? Lees dan dit artikel over hoe je in 2021 hoger kunt scoren in Google.

Nu over SEA. Ook SEA kan zeer waardevol zijn voor je bedrijf. SEA hoeft namelijk niet altijd voor de korte termijn te zijn; het kan ook zo zijn dat jouw website de enige is in jouw niche die een advertentie heeft of dat jouw website simpelweg veel beter is dan die van je concurrenten. Als dat zo is, kan het zo zijn dat jouw website jarenlang bovenaan staat in de betaalde zoekresultaten en dat (waarschijnlijk) veel mensen jouw website bezoeken om vervolgens een product aan te schaffen.

Zowel SEA als SEO kan dus waardevol zijn voor je bedrijf. Je kunt daarom ook beide methodes gebruiken voor je bedrijf, maar je kunt je ook (eerst) focussen op een van de twee.

Welke marketing strategie ga jij gebruiken? Wij zouden het leuk vinden als je het ons laat weten!

Conclusie

Is het mogelijk om kosteloos een onderneming te starten? Het antwoord is ja. Veel mensen houden dit niet voor mogelijk, maar het is toch echt de realiteit. Er zijn miljoenen mensen die dagelijks profiteren van hun (online) bedrijf die ze zonder (of met weinig) opstartkosten zijn gestart.

Het is zo dat het maanden (misschien zelfs wel een jaar!) kan duren voordat je er echt geld mee verdient. De eerste maand(en) verdien je nog niks en is geduld en doorzettingsvermogen vereist. Leer jezelf daarom een goede mindset aan en geef nooit op!

Er zijn meerdere manieren om kosteloos geld te verdienen op het internet, maar om echt een onderneming te starten kun je het beste voor affiliate marketing kiezen. Het enige dat je voor affiliate marketing nodig hebt is een computer, een e-mailadres en internetverbinding. Daarnaast kost het hooguit €10,- om te starten, voor een domeinnaam en, als je geen WordPress gebruikt, ook hosting.

Uiteindelijk is het dus niet helemaal zonder geld te investeren, maar met een bedrag van maximaal €70,- is het de moeite waard, toch? Als je een fysiek bedrijf start, ben je veel duurder uit. Dan heb je een pand, opslag, producten en personeel nodig. Dan kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s.

Er zijn drie verschillende strategieën voor marketing voor je bedrijf, namelijk social media, e-mail marketing en SEO en SEA. Welke ga jij gebruiken? Laat het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: