Wat is affiliate marketing? Zeer uitgebreide beschrijving!

De laatste jaren is affiliate marketing enorm gegroeid. Dat is ook niet zo gek; je hebt nauwelijks opstartkosten nodig, de mogelijkheden zijn eindeloos op het internet en op de lange termijn kun je er veel geld mee verdienen.

Nog steeds zit er veel potentie in affiliate marketing. Ondanks dat de concurrentie in veel niches moordend is, zullen er veel nieuwe affiliates en adverteerders bij komen. Er zullen veel nieuwe niches bij komen, maar er zullen ook niches verdwijnen.

Wat een niche is, wat affiliate marketing is, waarom het belangrijk is om een coach te hebben en mijn eigen ervaringen met affiliate marketing lees je in dit artikel. Daarnaast werpen we alvast een kleine blik op de toekomst.

Wat is affiliate marketing?

Kort gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten in ruil voor een zogenaamde commissie. Een commissie is het bedrag dat je krijgt zodra je een klant hebt doorgestuurd naar de website van de adverteerder en hij dat product heeft gekocht.

It is marketing.

Jij hebt die klant via jouw website naar de website van de adverteerder gestuurd waardoor zij een product hebben verkocht. Jij krijgt hiervoor een deel van het aankoopbedrag van het product.

Met affiliate marketing heb je dus geen eigen product, maar promoot je een product van een ander.

Een affiliate link is altijd uniek. Via deze link gaan jouw klanten naar de website van de adverteerder. Koopt die het product? Dan krijg je een commissie.

Een voorbeeld van een affiliate link is https://www.paypro.nl/producten/Internet_Succes_Gidsnl_-_Affiliate_Marketing_Revolutie/19099/86510

In de bovenstaande link is 86510 mijn unieke code van PayPro. Die code is voor iedereen anders. Door deze code weet PayPro dat er een aankoop is gedaan via jouw link, dus krijg jij commissie.

Maar, zoals je ziet is deze link erg lang. Dit is niet praktisch op je website, dus kan het verstandig zijn om hem in te korten of zelfs helemaal te veranderen (cloaken) naar bijvoorbeeld groenmedia.com/amr. Dat is een stuk korter en een stuk ‘vriendelijker’.

Wat zijn affiliate netwerken?

Een affiliate netwerk is een bedrijf, een platform waar de affiliates en de adverteerders samenkomen. Het is in principe een plek waar bedrijven hun producten toegankelijk stellen voor affiliates om te promoten.

Online winkel.

Een voorbeeld van een affiliate netwerk is PayPro. PayPro is gericht op e-books en cursussen, dus een hondenmand (om maar wat te noemen) zul je er niet vinden.

Op deze netwerken kun je allerlei verschillende producten vinden die je met jouw unieke affiliate link gaat promoten op je website.

Ook het uitbetalen van je verdiende commissies wordt geregeld via affiliate netwerken.

Wat is een niche?

Een niche is kort gezegd het onderwerp waar je over schrijft met je website. De populairste niche is affiliate marketing. Hier is dus ook zeer veel concurrentie. Je moet uit goed hout gesneden zijn wil je hier tussen komen.

Voor het kiezen van een niche is het belangrijk dat je weet wat je leuk vind en waar je makkelijk over kunt schrijven. Weet je bijvoorbeeld alles over gezond eten? Ga dan alleen over gezond eten schrijven en ga niet ineens over iets anders schrijven. Blijf binnen het onderwerp van je website en schrijf betere teksten dan je concurrenten.

De voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft veel voordelen. Hieronder staan de 5 belangrijkste voordelen.

 • Je hebt alleen een computer en internetverbinding nodig. Met alleen een computer met internetverbinding kun je ver komen. Een begin budget heb je in principe niet nodig, alleen voor een domeinnaam en hosting.
 • Het is relatief eenvoudig; iedereen kan het! Omdat je er eigenlijk alleen een computer voor nodig hebt, is het makkelijk om te beginnen. Iedereen kan wel stukjes schrijven die op websites geplaatst worden. Daar komt affiliate marketing eigenlijk op neer: websites bouwen en van content blijven voorzien. Ook heb je er geen technische kennis voor nodig.
 • Het genereert vrijheid én geld. Affiliate marketing is volledig passief. Je kunt zo veel websites hebben als je zelf wilt en zo veel geld verdienen als je zelf wilt. Er is geen plafond: je kunt er wel honderdduizenden euro’s mee verdienen zonder dat het al te veel tijd kost!
 • Geen grote investering nodig. Voor affiliate marketing kun je met pakweg €10,- al starten. Dit is voor een domeinnaam en hosting. Meer heb je in het begin niet nodig, behalve misschien een tekstschrijver, een coach of een cursus. Uiteindelijk betaal je niet meer dan €100,- en dat is niet veel als je je bedenkt dat een fysiek bedrijf starten wel duizenden euro’s kost!
 • Goed te combineren met werk en/of school; het kost weinig tijd. Omdat affiliate marketing weinig tijd kost in vergelijking met een baan of een fysiek bedrijf runnen, kun je het goed combineren met school of werk. Je bent niet afhankelijk van anderen; het is jouw website. Jij bepaalt wanneer je er aan werkt en wanneer je een dagje volledig offline gaat. Je kunt je tijd volledig zelf indelen en je kunt op een warme dinsdagmiddag gewoon naar het strand gaan zonder dat daar consequenties aan zitten!

De nadelen van affiliate marketing

Naast voordelen heeft affiliate marketing natuurlijk ook nadelen. Daarvan staat er hieronder een aantal.

 • Je website kan gehackt worden. Dit is heel vervelend, maar het komt gelukkig niet veel voor. Toch is het wel een groot nadeel van affiliate marketing. Ook Jacko Meijaard noemde dit als een nadeel in het interview dat ik hield met hem.
 • Producten kunnen offline gehaald worden. Dit is misschien wel het grootste nadeel van affiliate marketing. Je weet dat affiliate marketing het promoten van andermans producten is. Het product kan ineens offline gehaald worden door de adverteerder (zonder dat jij daar invloed op hebt of er wat aan kunt doen), waardoor je het niet meer kunt promoten. Dan moet je alle links van dat product van je website halen en op zoek gaan naar een nieuw product. Dit komt helaas nogal eens voor, dus houd hier rekening mee.
 • Resultaten blijven lang uit; doorzettingsvermogen vereist. Je weet dat het lang kan duren voordat je je eerste commissie verdient. Soms duurt dit wel een jaar! Er is dus veel geduld en doorzettingsvermogen nodig om te slagen met affiliate marketing.
 • Elke maand (grote) inkomensverschillen. Dit kan ook als een voordeel worden gezien, want meestal is het positief dat je elke maand een ander bedrag op je rekening krijgt. Als je namelijk goed bezig bent met affiliate marketing, stijgen je inkomsten alleen maar en verdien je dus elke maand meer. Maar helaas heb je ook weleens een mindere maand, maar dat wil niet zeggen dat je niet goed bezig bent. Dan is het zaak om gewoon door te gaan.

Waarom de meeste affiliates falen

Nu iets anders. De meeste mensen die met affiliate marketing beginnen (laten we zeggen zo’n 90%) falen. Dit komt omdat ze niet consistent zijn en/of er te weinig tijd in steken. Dit zijn meestal ook mensen die geen coach hebben ingeschakeld die hen daarbij helpt.

Ook komt het door onderschatting. Er worden veel mooie dingen gezegd, zoals dat het gratis geld verdienen is zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Dat is onzin natuurlijk. Gratis geld verdienen (dus zonder dat je er iets voor hoeft te doen) bestaat niet.

Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik dacht er te makkelijk over, eigenlijk omdat Jacko Meijaard (maker van de Affiliate Marketing Revolutie) affiliate marketing zo simpel laat lijken. En dat is het aan de ene kant ook wel, omdat je er eigenlijk niks voor nodig hebt, op een computer met internetverbinding na. Ook zijn er nauwelijks opstartkosten en kun je als je eenmaal geld verdient flink opschalen en nóg meer geld verdienen. Er is geen plafond.

Ook hoef je er niet veel voor te doen (tenminste, dat wordt je wijs gemaakt), behalve blogs schrijven, eventueel je social media- accounts bijhouden en SEO, zoals zoekwoordenonderzoek.

Aan de andere kant is affiliate marketing best lastig. Vooral in het begin zul je er veel tijd in moeten stoppen en consistent werken. Zet minimaal 1 blogartikel per week online, elke week op dezelfde dag, bijvoorbeeld zondag. Ga elke dag iets aan je business doen, dat is consistentie.

Bij de meeste affiliates ontbreekt het aan discipline en ze hebben geen plan. Ze beginnen een website zonder plan en denken dat het vanzelf wel komt. Zo werkt het natuurlijk niet. Je moet er voor werken.

Hoe jij wel kunt slagen

Wil jij wel slagen? Zorg dan dat je een planning maakt waar in staat waar je je artikelen over gaat schrijven en wanneer je eraan gaat werken en wanneer je ze gaat publiceren.

Daarnaast moet je duidelijke doelen stellen voor jezelf en kritisch zijn op wat je doet.

Doelen stellen is belangrijk, want dan heb je iets om naar toe te werken. Anders weet je niet waar je naartoe wilt en doe je maar wat.

Stel dus duidelijke, heldere doelen voor jezelf per week, per maand en per jaar.

En nog iets: zorg voor een goede coach! Daar lees je hieronder meer over.

Waarom een coach inschakelen?

Je kunt het niet alleen. Die fout heb ik met heel veel andere affiliate marketeers gemaakt en ik wil dat jij die fout niet maakt. Daarom nu alvast een oproep om te gaan zoeken naar een goede coach die jou op weg helpt.

Zoals ik al zei: je kunt het niet alleen. De meeste beginnende affiliates gaan eerst zelf beginnen met affiliate marketing (waaronder ikzelf) en een website bouwen zonder dat ze daar verstand van hebben of ervaring mee hebben. Er bestaat een kans dat het wél lukt, maar 9 van de 10 keer gaat het fout.

Hieronder volgen nog twee redenen waarom je een coach nodig hebt.

Affiliate marketing kost tijd

Je las het net al; de meeste mensen falen omdat ze er geen tijd voor hebben. Maar geen tijd is geen prioriteit. Je hebt waarschijnlijk wel tijd voor die ene leuke Netflix-serie of een potje FIFA, dus heb je ook tijd voor je website.

Iedereen heeft wel een paar momentjes op een dag waar je wat aan je business/website kunt doen. Desnoods ga je een kwartier eerder uit bed en een kwartier later naar bed dan je normaal doet. Dan heb je al een halfuur per dag extra om eraan te werken.

Het hangt er allemaal van af hoe graag je het wilt. Zo is het met alles. Als je iets echt wilt ga je ervoor en geef je niet op.

Daarnaast is affiliate marketing een langzaam proces. Het is geen ‘get rich quick’ model, het duurt namelijk lang voordat je je eerste commissie verdient (soms wel een paar maanden tot een jaar!), laat staan een maandinkomen.

Ja, je kunt veel geld verdienen met affiliate marketing, maar dit kost veel van jouw kostbare tijd en het kan zijn dat je er wat voor moet opgeven. Elke dag dat uurtje gamen bijvoorbeeld, of ‘s avonds een film kijken. Maar dat is discipline. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, ga je er voor.

Een coach helpt jou om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen en je dat steuntje in de rug te geven, maar uiteindelijk moet je het natuurlijk wel zelf willen (en doen!).

Je hebt een steuntje in de rug en begeleiding nodig

In het begin weet je nog niet precies hoe affiliate marketing precies in elkaar steekt, ook al heb je je er veel in verdiept. Van te voren weet je ook niet wanneer je je eerste commissie verdient of hoeveel website bezoekers je zult krijgen.

Gemiddeld duurt het 2/3 maanden voordat mensen hun eerste commissie pakken. Je hebt in je eerste maanden dus een beetje motivatie nodig om door te gaan. Bij jou kan het misschien wel veel langer duren, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat je niet goed bezig bent. Kijk niet naar anderen, maar naar jezelf. Verbeter jezelf waar nodig om je doelen te behalen. Als jouw vriend bijvoorbeeld binnen 2 weken al zijn eerste commissie verdiend heeft en jij na een half jaar nog steeds niet, moet je niet opgeven. Ook jij zult ooit die commissie pakken, mits je het goed aanpakt natuurlijk.

En dat is nu net waar een coach jou mee kan helpen. Een coach kan je op weg helpen en precies vertellen wat je moet doen om een succesvolle website op te zetten en geeft je feedback op alles wat je doet.

Vooral in het begin heb je een steuntje in de rug nodig, zorg dat je daarom al voordat je met je website begint hulp inschakelt.

Welke coaches zijn er? 2 voorbeelden

Jerik van Nuenen

Een voorbeeld van een goede coach is Jerik van Nuenen. Eerst even een introductie over hem.

Jerik is geboren in Jakarta in Indonesië. Hij was 3 maanden oud toen hij werd geadopteerd door Nederlandse ouders en sinds die tijd woont hij in Nederland. Op jonge leeftijd droomde hij er al van om DJ te worden en werd dat ook. 25 jaar lang heeft hij op feesten en evenementen gedraaid in binnen- en buitenland en verdiende hij hier op jonge leeftijd al veel geld mee. Hij maakte zijn droom waar, ondanks dat veel mensen niet in hem geloofden.

Daarna begon zijn interesse in ‘het geheim van succesvolle mensen’. Hij begon boeken te lezen van onder andere Michael Pilarzcyk en Napoleon Hill en ging online cursussen van verschillende coaches volgen. Hierdoor kreeg hij nieuwe inzichten in zichzelf en ging hij een eigen e-book schrijven. Dit e-book heet ‘Word de beste versie van jezelf’.

Foto van Jerik van Nuenen.
Jerik van Nuenen

Nog tijdens zijn DJ-carrière bouwde hij in 10 jaar tijd een succesvolle online business met affiliate marketing.

Jerik heeft dus zo’n 10 jaar ervaring met affiliate marketing, verdient hier veel geld mee en heeft alle fouten gemaakt die je kunt maken. Hij is dus een echte expert en wil voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt.

Het doel van Jerik is om via zijn website (puurmindsetacademy.nl) zo veel mogelijk mensen te inspireren en te helpen de beste versie van zichzelf te worden en meer uit het leven te halen.

Dit doet hij onder andere door middel van een gratis Coaching Call. Tijdens de Coaching Call maak je kennis met Jerik en ga je samen met hem een duidelijk doel stellen en deelt hij zeer waardevolle informatie over hoe jij ook succesvol kunt zijn op het gebied van affiliate marketing.

Je ‘krijgt’ deze Call gratis als je zijn e-book ‘Word de beste versie van jezelf’ aanschaft.

Mis deze kans niet en plan die gratis Call in als jij jouw leven drastisch wilt verbeteren!

Jacko Meijaard

Natuurlijk kan Jacko Meijaard niet ontbreken in dit lijstje. Hij is een echte affiiate marketing-expert en heeft een complete videocursus gemaakt om jou te helpen met affiliate marketing.

Even wat meer over Jacko.

Jacko komt uit het Zeeuwse Yerseke. In zijn jeugd gamede hij veel en wist hij niet goed wat hij wilde met zijn leven. Hij begon met de HBO-opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar wist eigenlijk al meteen dat hij niks met journalistiek wilde doen.

Hij was altijd bezig op zijn laptop en op een gegeven moment kwam de vraag of hij daar iets mee kon doen. Hij begon manieren te zoeken om geld te verdienen op het internet.

Foto van Jacko Meijaard met een microfoon in zijn hand.
Jacko Meijaard

Toen ontdekte hij affiliate marketing. Hij stopte met zijn opleiding, ging zich er in verdiepen en ging zelf een website bouwen. Niemand in zijn omgeving geloofde hem en ze lachten hem zelfs uit. Ze zeiden dat hij beter zijn studie kon afmaken en een baan kon zoeken. Maar Jacko was vastberaden dat het hem zou lukken om geld te verdienen met zijn laptop.

Jacko deed dus alles alleen. Hij had niemand die in hem geloofde en niemand die hem kon helpen. Hij heeft alle fouten gemaakt die hij ook in zijn videocursus (de Affiliate Marketing Revolutie) bespreekt, zodat jij diezelfde fouten niet maakt.

Je kunt je voorstellen dat dat niet makkelijk moet zijn geweest, maar de resultaten die Jacko heeft neergezet spreken voor zich. Hij verdient duizenden euro’s per week en tienduizenden euro’s per maand met affiliate marketing.

Jacko is hét schoolvoorbeeld dat je alles kunt bereiken door er hard voor te werken en in jezelf te geloven, ook als niemand anders in jou gelooft.

Als je een professionele coach zoekt, dan ben je bij Jacko en zijn team aan het juiste adres. Ondertussen heeft hij al (meer dan) 15 jaar ervaring met affiliate marketing en hij is voorlopig niet van plan om te stoppen.

Jacko is de oprichter en eigenaar van de bekende website met community Internetsuccesgids.nl. Zijn doel met deze website is om zo veel mogelijk mensen te helpen met affiliate marketing, zijn verhaal te delen en de beste informatie te delen.

Ook bij Jacko ‘krijg’ je een gratis Coaching Call (Clarity Call) bij aankoop van de Affiliate Marketing Revolutie (AMR).

Ik hield in april 2021 een kort interview met Jacko Meijaard. Lees die hier.

Hoe je begint met affiliate marketing

Nu weet je als het goed is alles over affiliate marketing, dus nu is het tijd om te beginnen! Hier vind je een stappenplan die je globaal uitlegt wat je moet doen.

 1. Maak accounts aan op verschillende affiliate netwerken en koop de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard (of een andere cursus) met je eigen affiliate link. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het is wel aan te raden.
 2. Regel een goede coach die je helpt met doelen stellen en het kiezen van een niche. Ook dit is volledig aan jou, maar ik raad het wel aan. Je kunt het namelijk niet alleen.
 3. Stel duidelijke en realistische lange- en korte termijndoelen voor jezelf, dan heb je iets om naar toe te werken en heb je meer motivatie. Uiteraard helpt een coach je hiermee.
 4. Kies een niche die bij je past en waar je veel over weet en makkelijk over kunt schrijven. Het is veel leuker en makkelijker om over iets te schrijven dat je interesseert dan over iets dat eigenlijk helemaal niet jouw interesse heeft.
 5. Koop een domeinnaam en hosting. Natuurlijk moet die domeinnaam wel bij het onderwerp van je website passen en moet het makkelijk te onthouden en niet te lang zijn. Een domeinnaam kost pakweg €5,- per jaar en hosting gemiddeld €30,- per maand. Dit zijn dus niet heel hoge bedragen, maar het is ook niet niks.
 6. Indien je gebruik gaat maken van WordPress, maak dan een account aan en start een website. Koppel vervolgens je domeinnaam aan de website en je kunt gaan bouwen!
 7. Maak de homepagina in orde. Op de homepagina moeten website bezoekers meteen kunnen zien wie je bent, wat het doel van je website is en wat je ze te bieden hebt. Zet er niet te veel poespas op en ga niet te veel met kleurtjes en lettertypen werken, want dat is rommelig en werkt niet.
 8. Kies alvast een aantal producten uit die je wilt gaan promoten op je website. Ga je alvast een beetje inlezen over deze producten en de maker ervan.
 9. Ga zoekwoordenonderzoek doen, zodat je weet wat je concurrenten over dit onderwerp geschreven hebben en welke zoekwoorden het beste scoren. Dit kun je doen met bijvoorbeeld Ubersuggest. Een voorbeeld van een zoekwoord is hondenmand als je over een bepaald soort hondenmand schrijft.
 10. Begin met het schrijven van relevante en unieke content. Het is belangrijk dat jij klanten de beste informatie biedt over het product en hun probleem oplost of vraag beantwoordt. Schrijf betere content dan je concurrenten, want je wilt immers bovenaan in Google komen, of niet? Vertel ook wat over het product dat je promoot in dat artikel. Wat is het? Door wie is het gemaakt? Hoe werkt het? Voor wie is het geschikt? Wat is de prijs?
 11. Plaats affiliate links in je artikelen, zo kunnen je website bezoekers dat product kopen en verdien jij commissie.
 12. Voeg plaatjes toe aan je artikelen, maar doe dit niet zomaar. Verklein eerst je afbeeldingen, zodat ze sneller laden op je website en ze minder ruimte innemen op je computer. Voeg ook een beschrijving toe aan de afbeelding, zodat Google kan ‘zien’ wat er op staat.
 13. Blijf elke week constant nieuwe content plaatsen en houd je statistieken en inkomsten bij.

Wil je een uitgebreide beschrijving over hoe je een website bouwt met WordPress? Klik hier! Succes met je website!

Kleine blik op de toekomst

Ten slotte werpen we nog even een kleine blik op de toekomst van affiliate marketing. Blijft het ongekend populair of wordt dat steeds minder de komende jaren?

Mijn mening hierover is dat affiliate marketing ook in de toekomst alleen maar blijft groeien in populariteit en dat hiermee ook de concurrentie alleen maar meer en vooral ook sterker wordt.

Daarnaast verwacht ik dat het aantal adverteerders en dus producten om te promoten sterk zal groeien. Hierdoor zullen ook weer meer niches ontstaan, dus nieuwe kansen voor affiliates.

Aan de andere kant zullen ook niches en producten verdwijnen. Dit is slecht nieuws voor affiliates die in die niche actief zijn of die producten promoten.

Als je wilt beginnen met affiliate marketing moet je het gewoon DOEN. Je hebt in dit artikel gelezen hoe je makkelijk begint, dus volg de stappen, regel een goede coach en begin gewoon. Je hebt niks te verliezen en letterlijk alles te winnen.

Slot

Kort gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten in ruil voor een zogenaamde commissie. Een commissie is het bedrag dat je krijgt zodra je een klant hebt doorgestuurd naar de website van de adverteerder en hij dat product heeft gekocht.

Jij hebt die klant via jouw website naar de website van de adverteerder gestuurd waardoor zij een product hebben verkocht. Jij krijgt hiervoor een deel van het aankoopbedrag van het product.

Met affiliate marketing heb je dus geen eigen product, maar promoot je een product van een ander.

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s