Wat is Zoekmachine Optimalisatie? 4 tips om SEO goed toe te passen

Zoekmachine Optimalisatie, oftewel SEO, wordt steeds groter en belangrijker. Er komt steeds meer en betere concurrentie. Tegenwoordig moet je uit goed hout gesneden zijn om op te vallen tussen die duizenden websites die op het internet te vinden zijn.

Zelf had ik daar ook last van. De concurrentie op de zoekwoorden die ik gebruik, is zeer hevig. Een voorbeeld hiervan is de website van Jacko Meijaard. Hij is niet voor niets de affiliate marketing expert; hij schrijft goede en relevante content en nog steeds plaatst hij regelmatig nieuwe content op zijn website.

Maar wat is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) eigenlijk? Moet je het uitbesteden of zelf doen? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is Zoekmachine Optimalisatie?

Zoekmachine Optimalisatie staat beter bekend als SEO. SEO betekent Search Engine Optimization, de Engelse vertaling voor Zoekmachine Optimalisatie.

SEO is eigenlijk alles wat je doet om hoog in de zoekresultaten te komen. Je afbeeldingen optimaliseren bijvoorbeeld, maar ook zoekwoordenonderzoek doen en consistent werken.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je in terecht komt met SEA.

Zoekresultaat op DuckDuckGo

Kijk even naar de afbeelding hierboven. Hier zie je 3 zoekresultaten van de zoekopdracht online geld verdienen. De bovenste twee zijn de betaalde zoekresultaten voor SEA en die daaronder is een organisch zoekresultaat (daaronder horen er nog meer te staan) waar je tussen kunt komen met SEO.

De meeste mensen klikken alleen op de bovenste, dus is het belangrijk om daar te komen staan.

SEO.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Er zijn duizenden Nederlandse websites op het internet te vinden. Daar kom je niet zomaar even tussen. De reden dat er zoveel websites zijn, is omdat het tegenwoordig zo makkelijk is om een website te hebben, dat iedereen het kan!

Sommige mensen maken een website voor de lol, maar de meeste willen natuurlijk bezoekers trekken. Dit kan door middel van social media, SEO of SEA bijvoorbeeld.

Zeker voor bedrijven en affiliates is verkeer genereren van levensbelang. Daar verdienen ze immers geld mee. Toch zijn er nog veel bedrijven en affiliates die hun SEO niet goed op orde hebben en daardoor nooit hoog ranken in de zoekresultaten.

Je moet van goede huize komen wil je op de eerste pagina van Google komen te staan. Daarom is het belangrijk om SEO goed toe te passen op je website. Dat doe je door de vier onderstaande tips.

SEO op een goede manier toepassen: 4 tips

Er zijn meerdere manieren om hoger te scoren in de zoekresultaten. Hieronder volgen er vier.

  1. De beste content schrijven. De belangrijkste manier is ongetwijfeld het schrijven van betere content dan je concurrenten. Bezoek daarom regelmatig de website van je concurrenten om te zien waar zij steekjes laten vallen en waar jij dus kansen hebt. Probeer alles meer en vooral beter te doen dan je concurrenten. Ben jij niet zo goed in schrijven? Laat iemand anders het dan voor jou doen via bijvoorbeeld TextBroker.
  2. Wees consistent. Veel goede content plaatsen is belangrijk. Wees daarom consistent in het plaatsen van nieuwe content. Plaats bijvoorbeeld elke zondag een nieuw blogartikel op je website en stel het niet uit. Er wordt ook wel gezegd ‘consistentie is de sleutel tot succes’. En dat is ook wel zo, want als je niet consistent werkt heb je te weinig content op je website en kom je nooit hoog in de zoekresultaten te staan.
  3. Linkbuilding. Een andere belangrijke SEO techniek is linkbuilden. Dit houdt in dat als er veel websites naar jouw website linken, je website dan als belangrijk wordt beschouwd. Bijvoorbeeld als een Wikipedia-artikel over een populair onderwerp gaat en jouw website vermeld staat als belangrijke bron, dan waardeert Google jouw website en content en geeft het je een hogere positie. Ook is het zeer belangrijk dat je website een soort ‘spinnenweb’ is. Dit houdt in dat je al je artikelen op je website met elkaar moet verbinden, zodat je bezoekers (en Google) eenvoudig hun weg kunnen vinden op je website en sneller kunnen vinden wat ze zoeken.
  4. Afbeeldingen optimaliseren. Ook afbeeldingen optimaliseren hoort bij SEO. Maar daar komt ook nog bij dat het beter is voor je computer, want het kost minder opslagruimte als je je afbeeldingen optimaliseert. Hiermee wordt bedoeld dat je je afbeeldingen verkleint en een goede titel en beschrijving meegeeft. Met verkleinen bedoel ik niet met de hokjes slepen, maar verkleinen met een programma als Picresize. Door dit te doen zal de afbeelding minder opslagruimte innemen, dus is het beter voor je computer en voor je website, want ‘kleine’ afbeeldingen laden sneller en snelle websites scoren gemiddeld hoger in Google. Daar komt nog bij dat je meer verkeer kunt genereren via je afbeeldingen, namelijk via Google Afbeeldingen waar jouw afbeeldingen ook tussen kunnen komen te staan.

Dit waren de vier belangrijkste. Lees dit artikel voor meer tips.

SEO moet je bijhouden

Klok met benen.

SEO kost heel veel tijd. Je moet het namelijk bijhouden. Elke week moet je nieuwe content op je website plaatsen en de instellingen en achtergrond technieken van je website moeten in orde zijn.

Zorg dat je populariteit blijft winnen. Want hoe bekender je website, hoe meer bezoekers er op je website komen, hoe hoger je website scoort in de zoekresultaten. Het kan zijn dat je concurrenten je voorbij gaan als je te weinig tijd in je SEO stopt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus denk er goed over na of je wel genoeg met SEO bezig bent. Zo niet, dan is het misschien handig om het uit te besteden. Lees verder.

SEO uitbesteden of niet?

Je hebt net gelezen dat SEO veel tijd kost. Veel mensen kiezen er daarom voor om het uit te besteden aan specialisten. Zo wordt er veel tijd bespaart die je in iets anders kunt stoppen, zoals je social media optimaliseren en goede content schrijven, wat je ook kunt uitbesteden.

Uitbesteden.

Door het uit te besteden aan specialisten, hoef jij je geen zorgen meer te maken om je SEO, dat wordt allemaal voor je gedaan. En vaak nog beter dan als je het zelf doet.

Dus, SEO uitbesteden of zelf doen?

Er zijn 3 redenen om het uit te besteden, namelijk:

  • Het kost veel tijd. Om alle SEO instellingen van je website goed te zetten en bij te houden, je social media bij te houden, goede en relevante content schrijven, linkbuilden en in alle teksten regelmatig de zoekwoorden voorbij laten komen kost heel veel tijd.
  • Het kan ingewikkeld zijn. Naast dat het veel tijd kost, is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) best ingewikkeld. Zoekmachines gebruiken honderden parameters om jouw website te kunnen vinden, en als je één SEO onderdeel niet op orde hebt, is het lastig om te ‘ranken’ in de zoekmachines. Een specialist kent alle kneepjes van het vak, dus waarom zou je zelf blijven aanmodderen?
  • Het verandert steeds. Ten slotte verandert SEO steeds. Er zijn steeds nieuwe trends en de posities in de zoekmachines veranderen steeds. Een specialist is altijd op de hoogte van die trends en ontwikkelingen, dus kan daar sneller op inspelen dan jijzelf.

Het heeft dus veel voordelen om een specialist in te ‘huren’, maar het kost natuurlijk wel geld. Hoe veel dit is, hangt van jouw eigen budget af en hoe veel je zelf wilt doen. Om geld te besparen kun je veel zelf doen, zoals de laadtijd verhogen en je website mobielvriendelijk maken.

Als je alles uitbesteedt, kunnen de kosten al snel oplopen tot €500,-. Soms is dit minder, soms meer. Let wel goed op bij welk bedrijf of bij welke freelancer je gaat, want ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Kijk dus goed naar de reviews.

Conclusie

Zoekmachine Optimalisatie staat beter bekend als SEO. SEO betekent Search Engine Optimization, de Engelse vertaling voor Zoekmachine Optimalisatie.

SEO is eigenlijk alles wat je doet om hoog in de zoekresultaten te komen. Je afbeeldingen optimaliseren bijvoorbeeld, maar ook zoekwoordenonderzoek doen en consistent werken.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je in terecht komt met SEA.

Ik heb 4 tips genoemd om SEO op een goede manier toe te passen voor je website. Dit waren: goede content schrijven, consistent zijn, linkbuilding en afbeeldingen optimaliseren.

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s