3 waardevolle tips om te starten met affiliate marketing

Ik heb al meerdere artikelen geschreven over affiliate marketing. Dit artikel is toch echt anders. In dit artikel volgen namelijk 3 tips die onmisbaar zijn als je gaat starten met affiliate marketing.

De aanleiding naar het schrijven van dit artikel is dat veel beginnende affiliates maar wat doen en daardoor falen. Ze hebben geen duidelijk doel voor ogen en hebben zich vergist in hoeveel tijd affiliate marketing eigenlijk kost. Zo’n 90% van de beginners faalt. Dit komt door onder andere een gebrek aan informatie, inzet en een duidelijk doel.

Ik hoop dat jij niet een van die personen bent en wél vol voor deze kans gaat. Affiliate marketing vereist veel geduld, tijd en doorzettingsvermogen. Om die reden is het voor veel mensen lastig om te slagen en stoppen ze er voortijdig mee.

Ik hoop dat jij dat niet doet. Daarom heb ik om jou op weg te helpen een aantal tips voor je.

Benieuwd? Lees snel verder!

Wat is affiliate marketing?

Eerst even een korte uitleg over affiliate marketing, want wat is het eigenlijk?

Kort gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten. Affiliates promoten producten van adverteerders, meestal via affiliate links van affiliate netwerken. De affiliates hebben dus geen eigen producten, maar promoten producten van iemand anders op hun website of social media.

Affiliate marketing.

Dit heeft als voordeel dat ze geen opslag en dus geen personeel nodig hebben. Het nadeel ervan is dat de affiliates geen invloed hebben op hoe het product er uit ziet en hoe het werkt. Ook kan het product door de adverteerder zomaar offline gehaald worden, waardoor de affiliates het niet meer kunnen promoten.

3 tips om te starten

Hieronder volgen 3 waardevolle tips die je moet opvolgen als je wilt beginnen met affiliate marketing.

1. Richt je op een duidelijke niche

Een van de eerste dingen die je doet als je start met affiliate marketing is een niche kiezen. Een niche is het onderwerp van je website.

Daarna is het wel belangrijk om binnen die niche te blijven en niet ineens over iets anders te gaan schrijven, wat wel veel mensen doen (waaronder ikzelf vroeger).

Kies een niche die jou aanspreekt. Het moet een onderwerp zijn waar je veel vanaf weet en wat je leuk vindt om over te schrijven. Zo houd je motivatie om door te gaan. Als je een niche hebt die je achteraf gezien niet leuk vindt, is de kans groot dat je voortijdig gaat stoppen omdat je het niet meer leuk vindt om er over te schrijven.

Ben/was jij bijvoorbeeld een voedingsdeskundige? Ga dan schrijven in die niche. Omdat jij een deskundige bent weet je (als het goed is) veel van voeding af. Je kunt dus (hopelijk) bladzijden vol schrijven over van alles wat met voeding te maken heeft. Je kunt jouw kennis dan delen op je website door middel van uitgebreide artikelen.

Dan heb je al voordeel ten opzichte van veel van je concurrenten, want veel mensen schrijven in een niche die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden.

2. Gebruik social media

Begin op een social media platform dat het beste past bij je publiek en je content. De makkelijkste plek om te beginnen is een social media-platform die je al hebt, zodat je eerst volgers kunt genereren die je al kennen.

Richt je je op een oudere doelgroep? Gebruik dan Facebook. Ben je van plan om je meer te richten op een jongere doelgroep? Dan zijn Instagram, TikTok en Pinterest aanraders.

Social media.

Begin op jouw favoriete social media-platform je volgers uit te breiden buiten familie en vrienden. Ga in gesprek met andere mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Volg indien relevant hashtags of word lid van groepen om te ontdekken wat andere mensen vinden van het onderwerp of erover schrijven. Creëer content die waarde toevoegt aan je publiek. Je kunt ideeën opdoen door eerst te kijken wat anderen doen, maar er dan wel je eigen draai en kennis aan te geven.

Je wilt authentiek zijn, en om gevonden te worden tussen die duizenden accounts op social media heb je content nodig die voor jouw doelgroep relevant is. Ga dus ook mensen volgen in dezelfde niche als jij en gebruik de juiste hashtags onder berichten.

3. Wees creatief en consistent

Je kunt helemaal zelf je website en artikelen samenstellen, zodat je website er uniek uit ziet. Wees creatief met het ontwerpen van je website, maar maak het niet te bont. Sommige websites hebben te veel ‘toeters en bellen’, zoals veel verschillende lettertypes en verschillende kleuren achtergrond. Dat werkt niet, want het is niet fijn voor de website bezoeker.

Voor meer informatie over de homepage voor een (affiliate) website, lees dit artikel (komt later online).

Consitentie.

Een van de beste tips die ik je kan geven met betrekking tot affiliate marketing is consistent zijn. Consistentie betekent dat je om de zoveel tijd op een vast moment nieuwe content plaatst op je website. Ik heb mezelf bijvoorbeeld als doel gesteld dat ik élke zondag nieuwe content plaats op deze website, meestal rond 5 uur ‘s middags. Nog beter is natuurlijk om 2 keer per week nieuwe content te plaatsen op je website. Hoe meer hoe beter, vindt ook Google.

Door jezelf dit als doel te stellen heb je ook meteen je eerste doel waar je naar toe kunt werken. Elke week als je dat doel haalt, geeft het weer een goed gevoel en heb je weer zin om verder te gaan.

Het is wel belangrijk om jezelf dit soort doelen te stellen, zodat je de focus vast kunt houden en niet gaat stoppen.

Even ter herhaling; je moet dus creatief en consistent zijn wil je slagen met affiliate marketing. Van deze twee is consistentie de belangrijkste; er wordt niet voor niets ‘consistentie is de sleutel tot succes’ gezegd.

Conclusie

Kort gezegd is affiliate marketing het promoten van andermans producten. Affiliates promoten producten van adverteerders, meestal via affiliate links van affiliate netwerken. De affiliates hebben dus geen eigen producten, maar promoten producten van iemand anders op hun website of social media.

Ik had 3 tips genoemd die je moet opvolgen om te slagen met affiliate marketing. Dit waren: richt je op een duidelijke niche, gebruik social media en wees creatief en consistent.

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s