Waarom met affiliate marketing beginnen? Dit zijn de voor- en nadelen

Affiliate marketing is al populair, maar het wordt alleen nog maar groter en populairder. Het heeft immers veel voordelen en is relatief eenvoudig.

Affiliate marketing is het promoten van andermans producten. Als affiliate heb je dan geen eigen producten, maar promoot je dus de producten van iemand anders. Dit scheelt een hoop kosten, maar natuurlijk heeft affiliate marketing ook zijn nadelen.

De bedoeling van affiliate marketing is dat je met jouw website via affiliate links bezoekers doorstuurt naar de website van de adverteerder van het product. Als die bezoeker dan dat product koopt, verdien jij een deel van het aankoopbedrag, genaamd een commissie.

In dit artikel

 1. 5 voordelen van affiliate marketing
  1. 1. Alleen computer met internetverbinding nodig.
  2. 2. Het is relatief eenvoudig; iedereen kan het!
  3. 3. Het genereert vrijheid én geld.
  4. 4. Geen grote investering nodig.
  5. 5. Goed te combineren met werk en/of school.
 2. 3 nadelen van affiliate marketing
  1. 1. Je website kan gehackt worden.
  2. 2. Producten kunnen offline gehaald worden.
  3. 3. Resultaten blijven lang uit; doorzettingsvermogen vereist.
 3. Conclusie

5 voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft veel voordelen. Hieronder volgen er 5.

1. Alleen computer met internetverbinding nodig.

Het mooie van affiliate marketing is dat je er niks voor nodig hebt, behalve een computer of laptop met internetverbinding en een e-mailadres. Het is dus voor vrijwel iedereen mogelijk om te starten met affiliate marketing.

Daar komt dan nog bij dat je bijna geen investeringen hoeft doen, alleen voor een domeinnaam en hosting. Daar lees je straks bij punt 4 meer over.

2. Het is relatief eenvoudig; iedereen kan het!

Affiliate marketing is in vergelijking met een baan of het runnen van een eigen onderneming relatief eenvoudig. Simpel gezegd is het enige dat er voor hoeft te doen artikelen schrijven. Maar bij die artikelen schrijven komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen schrijven.

Bij affiliate marketing draait het namelijk ook om SEO. SEO is alles wat je doet om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google of een andere zoekmachine. SEO kan lastig zijn en ook veel ondernemers hebben er moeite mee. SEO is zéér belangrijk voor je website, want als jouw artikelen niet van de juiste kwaliteit zijn, vindt Google jouw website niet relevant en scoor je nooit hoog.

Als je echt (bijna) niks van SEO begrijpt, is er altijd de mogelijkheid om het uit te besteden. Dit zal wel geld kosten, dus het is verstandig om wel wat zelf te doen en niet alles uit te besteden.

Naast het SEO-aspect is affiliate marketing dus redelijk eenvoudig. Je las net al dat je alleen een computer nodig hebt en met 2 uur per dag werk ben je eigenlijk al klaar.

Waar het op neerkomt bij affiliate marketing is artikelen schrijven. Het mooie hiervan is dat vrijwel iedereen wel teksten kan schrijven. Iedereen kan dus wel succesvol worden met affiliate marketing, ook als je geen of weinig technische kennis of SEO-kennis hebt. Ook jij kan het. Ben jij toch niet zo’n goede tekstschrijver? Geen nood; Ook dit kun je uitbesteden.

3. Het genereert vrijheid én geld.

Ondanks dat affiliate marketing relatief eenvoudig is en je er eigenlijk niks voor nodig hebt, kan het je ook veel opleveren.

Er zijn veel mensen die een compleet maandinkomen verdienen met alleen affiliate marketing. En dat terwijl ze na zo’n 2 uur per dag werken al klaar zijn! Het beste voorbeeld in Nederland is ongetwijfeld Jacko Meijaard. Jacko verdient momenteel meer dan €10.000,- per week! Hij deelt regelmatig zijn PayPro-saldo via zijn social media-kanalen, waar je duidelijk kunt zien dat hij vaak meer dan €2000,- verdient. En dan zijn de saldo’s van andere affiliate netwerken nog niet meegeteld. En dat in 3 of 4 dagen! Voor veel mensen is dit een bedrag waar ze een hele maand (of langer) voor moeten werken.

Affiliate marketing is het beste verdienmodel dat er is

Jacko Meijaard

Dat is het mooie van affiliate marketing. Als je eenmaal geld verdient, kan het alleen maar groeien en groeien. Het lastigste is het begin. Het duurt vaak maanden tot een jaar voordat iemand zijn/haar eerste comissie verdient!

Nadat je die eerste verkoop hebt gedaan, kun je gaan opschalen. Zo veel opschalen als je zelf wilt. Er is geen grens! Met affiliate marketing kun je zo veel verdienen als je zelf wilt, met alle vrijheid van de wereld, want je hoeft niet van 9 tot 5 op een kantoor te zitten. Je kunt vanuit je eigen slaapkamer (of zelfs vanuit het buitenland) je website(s) onderhouden. Ze zeggen niet voor niets ‘affiliate marketing is het beste verdienmodel dat er is’!

Dat affiliate marketing zo populair is, is niet zo gek als je dit leest, toch?

4. Geen grote investering nodig.

Dan komen we nu bij het vierde voordeel. Dit is ook een zeer groot voordeel van affiliate marketing, zeker voor mensen die willen beginnen met affiliate marketing, maar niet veel bugdet beschikbaar hebben.

Je hoeft namelijk geen grote investering te doen om met affiliate marketing te beginnen.

Je las het bij het eerste punt ook al; je hebt op een computer na niks nodig. Je hoeft dus als het goed is niks aan te schaffen. Dat scheelt al een hoop kosten.

Het enige dat je wél moet aanschaffen, is een domeinnaam en hosting. Dit zal zo’n €10,- kosten, dus dat is geen geld.

Ik raad je wel aan om daarnaast nog een cursus aan te schaffen en te zorgen voor een goede coach, want je kunt het niet alleen. Veel beginnende affiliates maken deze fout en gaan alles alleen proberen. Ook ik was zo eigenwijs om eerst zelf te proberen en daarna pas een coach of mentor te regelen. Ik kan je zeggen: 9 van de 10 keer gaat dat fout.

Gemiddeld kost een cursus of e-book zo’n €100,- waardoor het totaal uitkomt op ongeveer €150,-. Dit is niks als je het vergelijkt met het starten van een echte onderneming, zoals een winkel. Dan ben je al snel duizenden euro’s kwijt. Met affiliate marketing ben je dus veel goedkoper uit.

Lees in dit artikel meer over de kosten die komen kijken bij affiliate marketing.

5. Goed te combineren met werk en/of school.

Ten slotte is affiliate marketing uitstekend te combineren met werk of school. Dit is omdat het weinig tijd kost in vergelijking met een fulltime baan of het runnen van een bedrijf.

Begrijp me niet verkeerd: affiliate marketing kost heel veel tijd. Anders zouden er niet zo veel affiliates afhaken en waren alle affiliates binnen een jaar al miljonair. Natuurlijk is dit niet zo, omdat het simpelweg veel tijd kost. Het is alleen zo dat je binnen 2 uur klaar kunt zijn met werken. In vergelijking met een fulltime baan kost het dus minder tijd.

Als je in loondienst werkt of een eigen bedrijf hebt, ben je afhankelijk van anderen. Met affiliate marketing ben je van niemand afhankelijk en heb je niet met anderen te maken. Het is jouw eigen website die je ook helemaal zelf moet onderhouden, tenzij je dat uitbesteedt.

Het mooie van affiliate marketing is dat je na 2 uurtjes werk al klaar bent. Je kunt dus ‘s avonds na het werk nog even bloggen, maar ook na (of vaak ook nog tijdens) school. Het is dus goed te combineren, ook als je een fulltime baan hebt.

Wat ik vaak deed op school is tijdens tussenuren Instagram-posts maken voor de komende dagen. Ook tijdens Informatica-lessen was ik vaak met mijn website bezig, want in die lessen waren we toch al bezig met HTML en andere computer-gerelateerde dingen. Zo houd je na school tijd over voor bijvoorbeeld je vrienden!

Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je aan je website gaat werken, zodat je ook genoeg tijd over hebt voor (andere) leuke dingen. Zolang je je doelen maar niet uit het oog verliest, kun je best even een dagje compleet offline gaan en uitzoomen van je affiliate-projecten.

Je kunt je tijd volledig zelf indelen, waardoor je op een warme dinsdagmiddag gewoon even naar het strand kunt gaan zonder dat daar consequenties aan zitten! Affiliate marketing creëert vrijheid én geld!

3 nadelen van affiliate marketing

Maar ondanks al deze grote voordelen, heeft affiliate marketing natuurlijk ook een aantal nadelen. Hieronder noem ik de 3 belangrijkste.

1. Je website kan gehackt worden.

We beginnen met dat je website gehackt kan worden. Dit is zeer vervelend, maar gelukkig komt het niet al te vaak voor. Toch worden elk jaar honderden websites gehackt, dus het is wel iets om rekening mee te houden, zeker als je een WordPress-website hebt. Uit onderzoek van Securi blijkt namelijk dat WordPress goed was voor 90% van de hacks. Dit is wel met de kanttekening dat WordPress veruit de grootste is als het gaat om websites bouwen, dus het is misschien een beetje een vertekend beeld.

Een geluk bij een ongeluk: als jij een van de ongelukkigen bent dat jouw website gehackt wordt, is het niet moeilijk om je website weer op te schonen. Dit doe je namelijk door de WordPress virusscanner ‘Wordfence’ te downloaden. Dit is een plug-in waar je minimaal het business-abonnement voor nodig hebt om het te downloaden binnen WordPress.

Met die Wordfence plug-in kun je vervolgens een scan doen om virussen te verwijderen.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom kan ik je 4 tips geven om te voorkomen dat je website gehackt wordt:

 1. Gebruik altijd een moeilijk wachtwoord, niet iets als ‘admin’.
 2. Als je plug-ins downloadt, doe dit dan alleen van betrouwbare bronnen, zoals WordPress of Themeforest.
 3. Download nooit gratis plug-ins van een onbekende aanbieder, want deze gratis versies komen vaak met een gratis virus.
 4. Neem altijd een goede en betrouwbare hosting aanbieder die virusscanners of een firewall aanbieden. De server van je hosting aanbieder kan namelijk ook gehackt worden.

2. Producten kunnen offline gehaald worden.

Dit is misschien wel het grootste nadeel van affiliate marketing. Affiliate marketing is namelijk het promoten van producten van iemand anders. Het zijn dus niet jouw eigen producten. Jij hebt dus geen invloed op hoe het product er uit ziet, hoe het werkt, wat de prijs is, etc. Ook heb jij er als affiliate geen invloed op of het product offline gehaald wordt. Dit scenario is zeer vervelend voor iedere affiliate, en het komt helaas ook best vaak voor dat producteigenaars er voor kiezen om hun producten niet meer beschikbaar stellen om te promoten.

Mocht een producteigenaar het besluit nemen om dit te doen, dan moet jij alle affiliate links die linken naar dat product van je website halen. Die werken dan ten slotte niet meer. Het vervelende is dat je dan ook je inkomsten van dat product kwijtraakt, zeker als je een hele website om één product hebt gebouwd (wat niet slim is).

Stel je voor dat je honderden verlopen affiliate links moet doorzoeken en bijwerken terwijl je geen idee hebt waar je ze op je website hebt geplaatst. Dan is het wel zo handig om een tool te hebben om ze op te sporen. Die is er gelukkig.

Als jou het overkomt dat je een product niet meer kunt promoten, kun je die links snel opsporen en verwijderen door middel van een WordPress plug-in. Een van de beste op de markt is Pretty Links. Pretty Links is een plug-in voor het beheer van affiliate marketing waarmee je jouw affiliate links beter kunt vinden. Het is eenvoudig in te stellen en super gebruiksvriendelijk (zelfs voor minder technisch onderlegde marketeers).

Met de plug-in kun je ook affiliate links ‘cloaken’, zodat ze er kort en netjes uitzien, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gedeeld via e-mails en social media.

Ook fijn om te weten over de plug-in is dat er een ondersteuningsplatform is die je kan helpen als je in de problemen komt.

3. Resultaten blijven lang uit; doorzettingsvermogen vereist.

Dan komen nu bij het laatste nadeel aan. Dit is ook een zeer belangrijk nadeel van affiliate marketing waar echt rekening mee gehouden moet worden, hoewel de meeste affiliate dit niet doen, waardoor 80% vroegtijdig stopt.

Affiliate marketing is een lang proces. Het kan soms wel maanden tot een jaar (!) duren voordat je je eerste commissie verdient en echt resultaat ziet voor het werk dat je hebt gedaan.

Een vereiste eigenschap om te beginnen met affiliate marketing is dan ook doorzettingsvermogen en geduld. Helaas hebben de meeste mensen dit niet, waardoor ze er al snel op zijn uitgekeken.

Daarnaast duurt het ook nog eens heel lang voordat je een serieus inkomen verdient. Meestal duurt het zo’n 2 of 3 jaar voordat je serieus geld verdient en je misschien wel je baan kunt opzeggen.

De reden dat affiliate marketing niet voor iedereen geschikt is, komt dus doordat de meeste mensen het geduld er niet voor hebben. Natuurlijk is het lastig om vol te houden als je een jaar lang geen resultaten hebt, maar om niet op te geven is dan het beste wat je kunt doen.

Weet jij van jezelf dat je weinig geduld en doorzettingsvermogen hebt? Heb jij daarnaast ook te weinig discipline om je aan je afspraken te houden en je doelen te halen? Dan raad ik je aan om geen energie, tijd en geld te verspillen in affiliate marketing. Want zoals ik al zei: resultaten blijven lang uit.

Conclusie

In dit artikel heb je 5 voordelen en 3 nadelen van affiliate marketing gelezen. Je hebt onder andere gelezen dat affiliate marketing relatief weinig tijd en geld kost, maar wel veel doorzettingsvermogen. Maak voordat je begint met affiliate marketing de afweging of je het wel écht wilt, want je moet 100% gemotiveerd zijn en veel geduld hebben.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Hopelijk tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s