Wat is een affiliate netwerk? Dit zijn de 5 beste affiliate netwerken van 2023 in een compleet overzicht!

Affiliate netwerken zijn essentieel in de wereld van affiliate marketing. Ze regelen de verkopen van affiliate marketeers, bieden producten aan van adverteerders en zorgen ervoor dat alles netjes verloopt.

Tegenwoordig zijn er alleen zoveel affiliate netwerken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daar komt dan nog bij dat elk netwerk anders is. De een richt zich alleen op online cursussen en e-books, de ander heeft een enorm aanbod van campagnes. Welke affiliate netwerken hiervan zijn wel betrouwbaar en welke niet? Welke netwerken passen bij welke niche?

In dit artikel geef ik antwoord op die vragen. Daarnaast laat ik jou een lijstje zien met de 5 beste affiliate netwerken in 2022 met alle voor- en nadelen van die netwerken, zodat jij een goede keuze kunt maken tussen al die verschillende producten en netwerken.

In dit artikel

 1. Affiliate marketing in het kort
 2. Wat is een affiliate netwerk?
  1. Bedrijven met eigen affiliate netwerken
 3. De 5 beste affiliate netwerken in Nederland
  1. 5. Bol.com affiliate netwerk
   1. Voor- en nadelen van het Bol.com affiliate netwerk
  2. 4. Awin
   1. Voor- en nadelen van Awin
  3. 3. Daisycon
   1. Voor- en nadelen van Daisycon
  4. 2. PayPro
   1. Voor- en nadelen van PayPro
  5. 1. TradeTracker
   1. Voor- en nadelen van TradeTracker
 4. Conclusie

Affiliate marketing in het kort

Affiliate marketing is simpel gezegd het promoten van producten die niet van jou zijn. Dit werkt als volgt:

 1. Je haalt een link van een affiliate netwerk die linkt naar een bepaald product;
 2. Je zet die link op je website en/of op social media;
 3. Als iemand op die link klikt, komt hij/zij op de website van de adverteerder (de producteigenaar) terecht;
 4. Hier kan hij/zij het product aanschaffen, waardoor jij een commissie (deel van het aankoopbedrag) verdient, omdat jij een rol hebt gespeeld in het aankoopproces van de klant en je ervoor hebt gezorgd dat de producteigenaar een product heeft verkocht.

Wat is een affiliate netwerk?

We beginnen eerst bij de basis. Wat is een affiliate netwerk eigenlijk? Wat doen ze?

Een affiliate netwerk is een plek waar de affiliate marketeers en adverteerders bij elkaar komen. De adverteerders zetten hier hun producten online voor de affiliate marketeers om te promoten.

Als jij een product succesvol promoot (dus verkoopt) regelt het affiliate netwerk jouw commissie, maar claimt het hiervan wel een deel. Ook affiliate netwerken zijn immers bedrijven en willen winst maken.

Affiliate netwerken verwerken jouw verkopen. Dit doen ze door speciale meettechnologieën. Bij TradeTracker is dit een nieuw, speciaal meetsysteem, namelijk Real Attribution. Daar lees je verderop in dit artikel meer over.

In de toekomst zullen er vast nieuwe affiliate netwerken bij komen, maar er zullen er natuurlijk ook een aantal verdwijnen. Ook zal de techniek achter de netwerken veranderen, wat je nu ook al ziet bij TradeTracker. Mijn verwachting is dat dit nieuwe meetsysteem verder ontwikkeld zal worden en uiteindelijk door veel affiliate netwerken overgenomen zal worden.

Bedrijven met eigen affiliate netwerken

Affliate netwerken zelf zijn natuurlijk bedrijven, maar er zijn ook veel bedrijven die een eigen affiliate netwerk hebben waar je al hun producten kunt promoten. Voorbeelden zijn de grote bedrijven Bol.com, Amazon en Wehkamp.

De 5 beste affiliate netwerken in Nederland

Dan nu het grote moment. Tegenwoordig word je doodgegooid met affiliate marketing en de daarbij horende affiliate netwerken. Sommige van deze netwerken richten zich alleen op cursussen en bij andere netwerken kun je veel meer verschillende producten vinden, van kleding tot verzekeringen. Maar welke netwerken zijn betrouwbaar en welke niet? Wat zijn de 5 beste netwerken van Nederland?

We beginnen met de nummer 5 en gaan dan naar de nummer 1. Zo blijft het een beetje spannend welke de beste van Nederland is ;).

5. Bol.com affiliate netwerk

We beginnen met het affiliate netwerk van Bol.com. Bol.com? Ja, ook een groot bedrijf als Bol.com heeft een eigen affiliate netwerk. Op dit affiliate netwerk kun je ALLE producten die je vindt op Bol.com promoten! De keuze is dus reuze. Het netwerk is niet voor niets populair in Nederland én België. Dat is de reden dat dit affiliate netwerk niet in dit lijstje mag ontbreken.

Bekijk de onderstaande video voor een korte uitleg.

Het Bol.com affiliate netwerk werkt erg simpel. Je hoeft je alleen maar aan te melden via Bol.com/partner en links op je website en/of social media te zetten om de producten te promoten.

Voor- en nadelen van het Bol.com affiliate netwerk

Voordelen van het Bol.com affiliate netwerk:

 • Toegang tot 15 miljoen (!) producten om te promoten;
 • Links en banners in jouw huisstijl;
 • Whitepapers om je op weg te helpen;
 • Veel promotiemiddelen;
 • Professionele ondersteuning.

Ondanks dat het Bol.com affiliate netwerk zo populair en uitgebreid is, heeft het ook een aantal nadelen:

 • ‘Maar’ 8% commissie;
 • Maandelijkse uitbetaling van je verdiende commissies, je kunt dus niet tussendoor geld opnemen.

4. Awin

De nummer 4 van deze lijst is Awin. Awin is ook een groot en bekend affiliate netwerk in Nederland. Maar niet alleen in Nederland; ze zijn wereldwijd actief en hebben meer dan 194 miljoen sales gegenereerd in 2021!

Een paar jaar geleden gingen Zanox en Affiliate Window samenwerken met als resultaat het enorme bedrijf Awin. Vandaag de dag is Awin één van de grootste affiliate netwerken ter wereld.

Homepagina van Awin.com

Bij Awin vind je een enorm aanbod van campagnes. Er zijn namelijk meer dan 21.200 adverteerders actief op het netwerk. Niet zo gek dus dat het aanbod van campagnes enorm varieert. Het aanbod is zo groot en divers dat er voor iedere affiliate marketeer wel een leuke campagne tussen zit om te promoten.

Die 21.200 adverteerders zijn niet alleen kleine bedrijven, maar ook grote bedrijven die vrijwel iedereen wel kent, zoals ANWB, YouFone en Canon.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over Awin.

Voor- en nadelen van Awin

Enkele voordelen van Awin:

 • Betrouwbaar;
 • Enorm veel campagnes;
 • Soms zeer hoge commissies;
 • Overzichtelijk dashboard.

Enkele nadelen van Awin:

 • Vaak lage commissies op dure campagnes;
 • Betalingen kunnen soms lang duren.

3. Daisycon

Dan nu de top 3, waarvan de nummer 3 het grote bedrijf Daisycon is. Daisycon is zeer uitgebreid. Je vind er een scala aan campagnes. Van verzekeringen en autobedrijven tot kledingwinkels en vakanties. In totaal vind je er maar liefst meer dan 372.000 campagnes! Genoeg keus in ieder geval ;).

Homepagina van Daisycon.com

Op de afbeelding hieronder zie je de campagne-pagina van Daisycon. Je ziet dat je kunt kiezen uit een hoop categorieën, zoals bijvoorbeeld crypto of auto’s. Rechts van het scherm zie je staan ‘Max vergoeding’, wat aangeeft hoeveel je maximaal aan commissie uitgekeerd krijgt.

Campagnes bij Daisycon

Als je op zo’n campagne klikt, kom je in een scherm met allerlei belangrijke informatie over de campagne, zoals de commissie, extra voorwaarden en de omschrijving.

Veel mensen vinden het lastig om de affiliate links te verkrijgen bij Daisycon. Mocht dit bij jou ook het geval zijn, kijk dan zeker even de onderstaande video.

Voor- en nadelen van Daisycon

Enkele voordelen van Daisycon zijn:

 • Enorm veel campagnes; meer dan 372.000;
 • Statistieken binnen handbereik;
 • Veelal hoge commissies;
 • Veel promotiemateriaal via website adverteerder.

Enkele nadelen van Daisycon zijn:

 • Soms wil de adverteerder je website en content eerst goedkeuren;
 • Maandelijkse uitbetaling van je verdiende commissies, je kunt dus niet tussendoor geld opnemen, behalve met een kleine bijdrage.

2. PayPro

Nu zijn we bij de nummer 2 van deze lijst aangekomen: PayPro. Ik ben zelf erg fan van PayPro, omdat het zeer eenvoudig werkt, er zijn hoogwaardige producten te vinden en de uitbetaling van je verdiende commissies gaat eenvoudig en snel.

De homepagina van PayPro.nl

Kijk even naar de afbeelding hieronder. Je ziet daar de affiliate campagnes; alle producten die je kunt promoten. Op dit moment zijn dat er 323 in totaal. Dit zijn allemaal cursussen en e-books, want dat is waar PayPro zich tot beperkt.

Campagnes bij PayPro

Je ziet 4 voorbeelden van producten die je kunt promoten. Daaronder zie je de commissie die je krijgt als je het succesvol promoot en de PayProscore. De PayProscore geeft aan hoe goed het product verkoopt. Hoe hoger de score, hoe meer het verkocht wordt en dus hoe groter de kans dat jij het succesvol promoot.

Als je op zo’n campagne klikt, krijg je informatie te zien over het product en de aanbieder ervan. Helemaal onderaan vind je vervolgens jouw unieke affiliate link die je op je website kan plaatsen.

Voor- en nadelen van PayPro

Enkele voordelen van PayPro zijn:

 • Goede klantenservice;
 • Uitstekende commissies van soms wel 50%;
 • Commissies worden meteen toegevoegd aan je opneembare saldo;
 • Handige PayProscore.

Enkele nadelen van PayPro zijn:

 • Je moet een inschrijfvergoeding betalen van €7,50;
 • Relatief weinig campagnes; namelijk maar 324;
 • Veel campagnes van lage kwaliteit;
 • Alleen digitale cursussen en e-books beschikbaar om te promoten.

1. TradeTracker

Dan zijn we nu bij de nummer 1 aangekomen. Voor mij is dit toch wel TradeTracker. Het is een enorm affiliate netwerk met meer dan 5000 campagnes. Het zijn allemaal hoogwaardige producten met een prima prijs. Daarnaast heeft TradeTracker een goede klantenservice.

TradeTracker is internationaal actief met meer dan 5000 campagnes. Nog altijd groeit het aantal campagnes, want TradeTracker wordt steeds groter. In Nederland (Almere), maar ook in de rest van de wereld heeft het bedrijf kantoren.

Homepagina van TradeTracker.com

TradeTracker heeft een aantal jaar geleden een nieuw meetsysteem op de markt gebracht, genaamd Real Attribution, die in de toekomst ongetwijfeld steeds groter en beter zal worden.

Dit meetsysteem zorgt ervoor dat je in meerdere situaties commissies gaat ontvangen, en niet alleen als je je website bezoeker daadwerkelijk een product of dienst hebt laten aanschaffen.

Je verdient ook al een commissie als je al eerder in het beslissingsstadium een rol hebt gespeeld. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de order, maar ook van het gehele zoektraject van jouw bezoeker.

Bekijk de onderstaande video voor meer over Real Attribution.

TradeTracker heeft een enorm aanbod campagnes, namelijk meer dan 5000. Dit zijn verschillende soorten bedrijven, zoals HEMA, TUI, BCC, Lidl, Vodafone, Lebara, Xenos en Cameraland. Kortom: voor elke niche is er wel wat vinden!

Bekijk de onderstaande video voor meer over TradeTracker.

Voor- en nadelen van TradeTracker

Voordelen van TradeTracker zijn:

 • Enorm veel campagnes; meer dan 5000;
 • Vaak prima commissies;
 • Goede klantenservice;
 • Veel grote en bekende bedrijven;
 • Bieden extra accountbeveiliging;
 • Real Attribution is een geweldige ontwikkeling.

Nadelen van TradeTracker zijn:

 • Soms moet je wachten op goedkeuring voor campagnes;
 • Uitbetaling laat soms op zich wachten door goedkeuring.

Conclusie

In dit artikel las je de 5 beste affiliate netwerken in Nederland in 2023.

In de toekomst zullen er vast nieuwe netwerken komen, maar zullen er ook enkele verdwijnen. Daarnaast zal de techniek achter de netwerken veranderen, zoals nu al het geval is bij TradeTracker.

Je las in dit artikel over het affiliate netwerk van Bol.com, Awin, Daisycon, PayPro en TradeTracker. Welke van deze vind jij de beste?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s