Hier moet je op letten bij het kiezen van een niche: 4 tips

Wil jij graag beginnen met affiliate marketing? Dan heb jij vast het woord niche voorbij zien komen. Het is dan ook een belangrijk begrip in de wereld van affiliate marketing. Aangezien het zo’n belangrijk begrip is en het vaak voorbij komt, leg ik in dit artikel uitgebreid uit wat een niche is.

Daarnaast lees je waarom een niche kiezen belangrijk is en waar je op moet letten bij het kiezen van een niche. Verder lees je welke niches het meest winstgevend zijn, want een niche kiezen is vaak helemaal niet zo makkelijk als het lijkt.

Ten slotte lees je in dit artikel mijn eigen ervaringen, want ik heb op dit gebied ook fouten gemaakt waarvan ik hoop dat jij die níet maakt.

In dit artikel

 1. Wat is een niche?
  1. Wat is een subniche?
  2. Welke niche is het meest winstgevend?
 2. 5 voorbeelden van niches
  1. 1. Affiliate marketing
  2. 2. SEO
  3. 3. Gezondheid
  4. 4. Crypto
  5. 5. Huisdieren
 3. Waar je op moet letten bij het kiezen van een niche: 4 tips
  1. 1. Je moet ‘feeling’ hebben met het onderwerp
  2. 2. Analyseer je concurrentie
  3. 3. Blijf binnen jouw niche
  4. 4. Hoe specifieker, hoe beter!
 4. Mijn ervaringen
 5. Conclusie

Wat is een niche?

We beginnen eerst maar bij de basis. Wat is een niche?

Een niche is een deel van de markt. In de affiliate marketing-wereld is het het onderwerp van jouw website. Dit kan bijvoorbeeld affiliate marketing zijn, maar ook gezondheid of crypto.

Zoals je misschien wel hebt opgemerkt, heeft deze website twee niches, namelijk affiliate marketing en SEO.

Voordat je met affiliate marketing begint, kies je een niche. Vervolgens ga je hier content over schrijven en producten zoeken die binnen deze niche passen. Bij de niche affiliate marketing passen bijvoorbeeld de producten de Affiliate Marketing Revolutie en ‘Affiliate marketing in 10 dagen’ en bij SEO ‘Verviervoudig je website bezoekers met SEO’.

Het is belangrijk om binnen die niche te blijven bij het schrijven van jouw content. Waarom is dit belangrijk? Lees verder voor het antwoord!

Wat is een subniche?

Binnen de niches zijn er ook subniches. We nemen even als voorbeeld de niche gezondheid, want die is heel uitgebreid en bevat meerdere subniches, zoals afvallen, slapen en mentale gezondheid of stress.

Binnen een niche kan er dus ook nog onderscheid gemaakt worden tussen bepaalde onderwerpen. Die onderwerpen zijn subniches.

In het begin kan het verstandig zijn om je op zo’n subniche te focussen in plaats van een grote niche, want dan begin je klein en kun je steeds stapjes omhoog maken. Eerst een autoriteit worden in die subniche, daarna in de volledige niche.

WIl jij een website over gezondheid? Misschien weet jij over een specifiek onderwerp binnen gezondheid wel veel, zoals bijvoorbeeld stress. Dan ga je eerst daarover schrijven, en later kun je dan nog altijd uitbreiden naar nóg een subniche binnen gezondheid.

Kleine stapjes nemen is beter dan grote stappen, want dan heb je minder kans om te falen.

Welke niche is het meest winstgevend?

Een belangrijke vraag is natuurlijk welke niche wel winstgevend is welke niet.

Het simpele antwoord daarop is dat dat niet echt uitmaakt; in elke niche kun je geld verdienen, mits je het goed aanpakt natuurlijk. Natuurlijk is de ene niche populairder dan de ander, maar daar zul je ook meer concurrentie ondervinden, dus uiteindelijk maakt het wat dat betreft niet veel uit welke niche je kiest.

Wat het belangrijkste is bij een niche, is dat jij het een leuk onderwerp vindt om over te schrijven, zodat je gemotiveerd blijft.

Als jij bereid bent om elke dag nieuwe unieke en relevante content te schrijven voor jouw website, is het mogelijk om in élke niche die je maar kunt bedenken geld te verdienen. Maar, uiteraard ligt het wel in jouw handen.

5 voorbeelden van niches

Om jou een klein beetje op weg te helpen heb ik vijf niches voor jou op een rijtje gezet, zodat je een beetje een overzicht krijgt wat voor niches er zoal zijn.

1. Affiliate marketing

De eerste die ik uitlicht is natuurlijk affiliate marketing, omdat ik daar zelf ook over schrijf op deze website.

Als jij over affiliate marketing wilt schrijven moet je op een aantal dingen letten. De concurrentie is groot bij dit onderwerp, dus je moet uit goed hout gesneden zijn, wil je hoog scoren in Google. De meeste websites die schrijven over affiliate marketing doen er zelf ook aan, dus die weten precies wat nodig is om bezoekers naar een website te lokken. Dat maakt het lastig om boven die websites te ranken.

Affiliate marketing.

Toch liggen er ook mogelijkheden. Als jij heel veel tijd stopt in je website en elke dag zoekt naar mogelijkheden om jouw website en content te verbeteren, is het zeker mogelijk om een autoriteit te worden in deze niche.

Daar draait het uiteindelijk allemaal om; een autoriteit worden. Dat betekent dat als mensen iets opzoeken op het internet meteen bij jouw website uitkomen. Het allermooiste zo zijn als iemand direct de naam van jouw website invoert in de zoekbalk. Dat is de droom van iedere affiliate marketeer.

Als jij gaat schrijven over affiliate marketing, moet je monstercontent schrijven als je hoog wilt ranken in Google. Daarnaast moet je bepaalde affiliate marketing-producten uitlichten en uitgebreide reviews over schrijven met jouw eigen ervaring en ervaringen van anderen.

2. SEO

Nu SEO. Naast affiliate marketing schrijf ik op deze website ook over SEO. Om die reden licht ook die niche even uit.

De concurrentie die je vindt binnen deze niche is uitstekend. Websites die over SEO schrijven zijn namelijk allemaal gespecialiseerd in SEO en weten dus precies wat er nodig is om op de bovenste plaatsen in Google te komen staan.

Het zal dus lastig worden om daar boven te komen, maar zeker niet onmogelijk. Zolang je goede, relevante en unieke content blijft schrijven met jouw eigen ervaringen, uitgelichte cursussen en e-books en je de problemen van je doelgroep oplost, is alles mogelijk.

SEO.

Als je ervoor kiest om te schrijven over SEO, verdiep je dan in de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen, want dat verandert nog weleens. Wil je succesvol worden moet je een echte SEO-expert zien te worden. Lees je daarom zoveel mogelijk in door content van concurrenten te lezen en eventueel een cursus aan te schaffen. Op die manier leer je alle kneepjes van het vak en kun je veel beter de problemen van je doelgroep oplossen omdat je simpelweg veel meer kennis hebt en je over je eigen ervaringen met SEO en de cursus kunt schrijven.

Zo kom je veel geloofwaardiger over, omdat je zelf de cursus hebt gevolgd en daardoor veel weet over SEO.

3. Gezondheid

De gezondheidsniche is heel uitgebreid. Het is onder te verdelen in meerdere subniches, zoals onder meer voedsel, slapen, mentale gezondheid en afvallen.

Je kunt over gezondheid in het algemeen gaan schrijven, maar beter is het om je eerst te richten op een subniche, zoals bijvoorbeeld afvallen. Als jou dit goed bevalt en je verdient er geld mee, kun je altijd nog een subniche eraan toevoegen. Zo krijg je een uitgebreide website waar mensen van alles kunnen vinden over gezondheid en word je een autoriteit in die niche.

Omdat dit onderwerp ontzettend breed is, liggen er ook veel kansen. Veel mensen hebben ‘helaas’ gezondheidsklachten, dus als jij het probleem van die mensen kunt oplossen, komen ze misschien vaker terug op jouw website. Om die reden is het ook belangrijk dat jouw website een makkelijke naam heeft.

Een voorbeeld. Stel: iemand heeft diabetes en zoekt hier een oplossing voor. Hiervoor kun je natuurlijk naar de dokter, maar vaak kijken mensen eerst op het internet. Dat is waar jij als affiliate marketeer om de hoek komt kijken.

Als die persoon op jouw website komt, wil hij/zij natuurlijk een oplossing voor het probleem. Die kun jij bieden door eerst uitgebreid uit te leggen wat diabetes is, hoe je er aan komt en vervolgens een oplossing te bieden door middel van een e-book of online cursus met jouw affiliate link.

4. Crypto

Vrijwel iedereen heeft wel van Bitcoin gehoord. Op dit moment is Bitcoin (en crypto in het algemeen) dan ook zeer populair. Veel mensen kopen nu Bitcoin en andere cryptocurrency, en daarnaast lijken NFT’s (Non-fungible token) ook steeds meer in trek te zijn. Het lijkt nu dan ook de ideale tijd om crypto- Bitcoin- of NTF-cursussen te promoten.

Ik persoonlijk ben wel geïnteresseerd in crypto en Bitcoin. Ik weet er alleen nog niet heel veel vanaf, dus informatie hierover zul je op deze website niet vinden.

Weet jij wel veel van crypto en/of Bitcoin? Dan is het voor jou wellicht interessant om je eens te verdiepen in de niche crypto. Deze niche wordt steeds populairder en dus wordt ook de concurrentie steeds moeilijker om te verslaan. Dit hoeft jou er echter niet van te weerhouden om óók over dit onderwerp te gaan schrijven, want er liggen ook nog veel kansen.

De wereld van crypto is namelijk nog altijd in ontwikkeling, dus lijkt dit het perfecte moment om hier ook in te stappen.

Bitcoin

Ga jij investeren in cryptomunten? Laat dit zien aan jouw website bezoekers en vertel ze welke munten je koopt, waarom, voor hoeveel en waar en hoe je dat doet. Er is zóveel om over te schrijven in dit onderwerp. Dat komt ook omdat het vaak in het nieuws komt en er élke dag nieuwe ontwikkelingen zijn. Hier kun jij op inspelen door op je social media-accounts de Bitcoin-koers te blijven delen bijvoorbeeld.

Voor een voorbeeld van een uitgebreide crypto/Bitcoin website, kijk eens op Bitcoinkenner.nl om te weten waar een website binnen de niche crypto aan moet voldoen.

5. Huisdieren

Dan komen nu bij de laatste aan, namelijk de niche huisdieren. Op het affiliate netwerk PayPro vind je bijvoorbeeld diverse handboeken voor verschillende hondenrassen, zoals de labrador of de Jack Russell. Als jij veel over honden weet en hondeneigenaren kunt helpen hun problemen op te lossen, genereert jouw website bekendheid. Als jij goede content kunt schrijven over huisdieren, beter dan je concurrenten, zul je uiteindelijk een autoriteit worden binnen deze niche.

Vergeleken met de hierboven genoemde niches is deze niche minder qua concurrentie. Er liggen dus zeker heel veel kansen, zolang je maar waardevolle content blijft schrijven over het onderwerp. Kijk regelmatig op websites van concurrenten waar zij kansen laten liggen en profiteer hiervan.

Ik weet niet zo veel van dit onderwerp en hoe de concurrentie ervoor staat etc., maar wel kan ik je vertellen dat er veel kansen liggen, omdat er dagelijks veel mensen zijn die iets wilen weten over hun huisdier.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een niche: 4 tips

Hierboven heb ik 5 voorbeelden genoemd van niches, maar dat zijn ze nog niet allemaal. Er zijn natuurlijk nog véél meer onderwerpen waar jij over kunt gaan schrijven. Verdiep je erin en je komt er een hoop tegen.

Maar waar je op letten bij het kiezen van een (sub)niche?

1. Je moet ‘feeling’ hebben met het onderwerp

Het eerste aspect wat belangrijk is, is ongetwijfeld dat je ‘feeling’ moet hebben met het onderwerp. Oftewel, je moet wat voor het onderwerp voelen. Je moet het leuk vinden om erover te schrijven, want dan blijft het leuk om content te schrijven en ben je veel meer gemotiveerd om je doelen te behalen. Hierdoor zul je veel minder snel opgeven, en heb je dus een grotere kans op succes.

Dit is één van de beste tips die ik je kan geven voor je gaat starten met affiliate marketing. Er zijn veel affiliate marketeers die een niche kiezen waarvan zij denken dat ze de grootste kans op inkomsten hebben, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. In alle niches valt er geld te verdienen, zolang je je maar blijft onderscheiden van je concurrenten.

Een groot deel van die affiliates kiest voor een onderwerp/niche waar zij helemaal niets mee hebben (in de hoop op veel inkomsten) met als gevolg dat ze het niet leuk vinden en vroegtijdig stoppen met hun affiliate marketing-avontuur. Zij zullen nooit die eerste commissie verdienen en nooit succesvol worden. En dat alleen maar omdat ze niet de juiste niche hebben gekozen.

Het is dus belangrijk dat je een niche kiest waar jij wat mee hebt. Een onderwerp dat jij leuk vindt om over te schrijven. Zo blijft jouw motivatie maximaal en gaat het schrijven van content veel makkelijker, omdat je er al veel van weet. Dit is essentieel als je wilt slagen met affiliate marketing.

Om een niche te kiezen, kan ik je adviseren om een paar dingen op te schrijven die je leuk vindt om over te schrijven. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op voetbal en heb ik serieus overwogen om een website over voetbal te starten.

Schrijf je hobby’s en dingen die je leuk/interessant vindt op. Kies vervolgens één van die onderwerpen uit en ga daar waardevolle content over schrijven.

2. Analyseer je concurrentie

Als je een niche hebt gekozen is het tijd om een domeinnaam en hosting te kopen en te beginnen met jouw website. Maar om zomaar content te gaan schrijven is niet verstandig. Een goede concurrentieanalyse is belangrijk, zodat je weet waar een goede website in die niche aan moet voldoen om succesvol te worden.

Bezoek daarom regelmatig verschillende websites binnen jouw niche. De hoog scorende websites, maar ook de websites op de tweede, derde, vierde en vijfde pagina van Google. Zo krijg je een overzicht van goede websites en mindere websites, weet je waar jouw content minimaal aan moet voldoen en zie je het verschil tussen goede en minder goede websites.

Daarnaast weet je waar jouw concurrenten kansen laten liggen. Daar kun jij dan van profiteren.

Je concurrenten analyseren is heel simpel. Je typt in de zoekbalk van Google de zoekterm in waarop jij wilt scoren met jouw website en je krijgt jouw concurrentie te zien.

Let op: het is niet de bedoeling dat je de content van je concurrenten letterlijk gaat kopiëren, want dan heb je exact dezelfde content en is jouw content dus niet uniek en relevant.

Schrijf in plaats van te kopiëren de content zelf (of besteed het uit) op jouw eigen manier en biedt net dat beetje extra waar jouw bezoeker naar op zoek is. Wees je concurrentie áltijd een stap voor, dan zul je bezoekers trekken.

3. Blijf binnen jouw niche

Één van de meest gemaakte fouten binnen affiliate marketing is dat affiliates buiten hun niche treden. Oftewel, ze gaan opeens over iets anders schrijven dat niet bij hun niche hoort. Je begrijpt hopelijk zelf wel dat dit niet hoort en niet goed is voor jouw SEO. Probeer dit dus te vermijden.

De kans dat jij dit niet gaat doen, is groter als je de juiste niche kiest, want dan vind je het leuk om te schrijven over jouw onderwerp en heb je als het goed is geen behoefte om te gaan schrijven over iets anders.

Een voorbeeld. Stel, je hebt een website over crypto en je besluit ineens om een artikel te schrijven over SEO. Dat heeft werkelijk niets met elkaar te maken, dus dat is totaal niet relevant. Jouw website bezoekers komen op jouw website voor informatie over crypto, niet over SEO. Dit artikel is dus totaal niet relevant en zal weinig tot geen bezoekers trekken, omdat jouw doelgroep hier niet in is geïnteresseerd.

Schrijf dus alleen content die voor jouw doelgroep relevant is, zodat je makkelijker bezoekers naar je website kunt lokken. Als jouw website veel te breed is, haken bezoekers sneller af, want dan denken ze sneller dat je geen echte expert bent en bij elk onderwerp een beetje informatie bij elkaar hebt geraapt in plaats van dat je er veel over weet. Hierdoor kom je veel minder betrouwbaar over.

Richt met jouw website dus maar op één onderwerp en blijf daarbij.

4. Hoe specifieker, hoe beter!

Hoe specifieker je bent hoe beter. Hier bedoel ik mee dat je je in het begin beter alleen kunt richten op subniches.

Kies eerst voor een subniche binnen het onderwerp dat jij gekozen hebt en wordt daarin een autoriteit. Later kun je altijd nog uitbreiden als je dat wilt.

Specifiek.

Stel, je hebt de niche affiliate marketing. Dat is veel te breed. Kies dan voor iets als high ticket affiliate marketing. Dat is al veel specifieker.

Ga vervolgens op onderzoek uit door je concurrenten te analyseren en hoe vaak het per maand wordt opgezocht (zoekwoordenonderzoek). Zoekwoordenonderzoek kun je doen met Ubersuggest waar je jouw zoekopdracht waar je op wilt scoren intypt. Vervolgens zie je een overzicht van hoe vaak dit wordt opgezocht en hoe sterk de concurrentie is.

Waarom dit belangrijk is, is omdat hoe specifieker je bent, hoe minder concurrentie er is. Je hebt dus een veel grotere kans om een autoriteit te worden in zo’n subniche.

Mijn ervaringen

Ik heb zelf ook een aantal ervaringen met niches. Ik ben nu zo’n anderhalf jaar bezig met affiliate marketing, dus ik heb al best wat ervaring. Echter was het eerste jaar allesbehalve succesvol. De eerste website die ik had, bestaat allang niet meer.

Die website had niet echt een niche, ik schreef over van alles en nog wat. Ik heb eerder in dit artikel uitgelegd waarom dat niet handig is.

Die website was mijn grootste fout tijdens mijn affiliate marketing-avontuur. Fouten maken is niet erg, zolang je er maar van leert en niet nog een keer zo’n fout maakt.

Ik heb er zeker van geleerd. Toen die website geen succes werd, startte ik een paar maanden later een nieuwe website, namelijk deze (Groenmedia.com). Voor deze website heb ik eerst moeten nadenken waar ik écht over wilde schrijven en het is dus uiteindelijk affiliate marketing en SEO geworden.

Deze website is gelukkig wel degelijk een succes, al ben ik nog láng niet waar ik wil zijn.

Even terugkomend op die eerste website, die had dus geen duidelijke niche. Ik schreef over affiliate marketing en over cursussen over zelfvertrouwen, je ideale baan vinden, etc. Dat heeft uiteraard weinig met elkaar te maken.

Daarnaast was de content van dermate lage kwaliteit, dat het nooit een succes kon worden.

Daarom wil ik jou nog één keer oproepen om er een paar keer goed over na te denken waar je precies over wilt gaan schrijven voordat je zomaar een domeinnaam en dergelijke gaat aanschaffen zonder duidelijk plan.

Conclusie

In dit artikel las je wat een niche is, wat een subniche is, waar je op moet letten bij het kiezen van een niche en mijn ervaringen daarbij.

Ik hoop dat jij nu een duidelijk beeld hebt van (sub)niches en dat jij wat met de informatie en tips in dit artikel kunt.

Veel succes en hopelijk tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s