Wat zijn backlinks? Dit is waarom ze belangrijk zijn!

Wil jij met jouw website hoger ranken in Google? Dan heb jij je vast en zeker verdiept in SEO. Echter zijn er behoorlijk wat vage termen te vinden die betrekking hebben op SEO. Toch zul je die termen moeten kennen als je écht succesvol wilt worden. Ook met affiliate marketing.

Een voorbeeld van zo’n ‘vage’ term is backlinks. Je zult misschien wel ongeveer weten wat het is, want het woord ‘link’ is natuurlijk bij iedereen wel bekend.

Maar wat is dan een backlink? Waarom zijn backlinks belangrijk voor jouw website? Dat lees je in dit artikel.

Verder lees je hoe je backlinks krijgt, wat linkbuilding is en geef ik je tips over backlinks. Ook gaan we in op het kopen van backlinks.

In dit artikel

 1. Wat is een backlink?
  1. Verschil tussen back-, interne en externe links
   1. Interne links
   2. Externe links
 2. Waarom linkbuilden belangrijk is
 3. Hoe vergaar je backlinks?
  1. Waardevolle content
  2. Samenwerken met andere websites
  3. Social media
   1. Linktree
  4. Kopen van links
 4. Kwaliteit over kwantiteit
 5. Uitbesteden van linkbuilden
  1. Fiverr
  2. Webton
 6. Conclusie

Eerst beginnen we natuurlijk bij de basis: wat is een backlink precies?

Een backlink is een link die linkt van een andere website naar jouw website. Het is moeilijk om hier aan te komen in het begin, maar als het lukt, ziet Google jouw website als belangrijk, omdat er andere websites zijn die hun bezoekers doorverwijzen naar jouw website.

Website eigenaars kunnen dit doen om hun verhaal te ondersteunen, als jouw website bijvoorbeeld hetzelfde onderwerp heeft en veel waarde biedt.

Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat jouw website bekend is, want anders kent niemand jouw website en valt er dus ook niet te linken. Word dus eerst een autoriteit in jouw niche en je zult zien dat je niet alleen via Google bezoekers krijgt, maar ook via andere websites.

Naast backlinks zijn er nog twee soorten links, namelijk interne en externe links.

Je las net dat er backlinks, interne links en externe links zijn. Maar wat is het verschil?

Interne links verwijzen niet naar een andere website, maar naar een andere pagina op dezelfde website. Een voorbeeld hiervan is dat ik nu een link leg naar mijn eigen artikel artikel over wat affiliate marketing is.

Je ziet nu dat de laatste vier woorden groen zijn. Dat betekent dat het een link is. Ik heb nu dus een link gecreëerd die verwijst naar een ander artikel op deze website!

Het is belangrijk om minimaal 3, maar maximaal 20 interne links in één artikel te hebben staan. Te veel is misschien verwarrend voor Google, maar te weinig is ook niet goed.

Externe links zijn links die linken naar een andere website. Dit kunnen dus ook affiliate links zijn die bezoekers doorverwijzen naar een product of dienst.

Je kunt externe links in jouw content gebruiken om je verhaal te ondersteunen of dus om de bezoekers door te verwijzen naar een product of dienst dat jij promoot.

Er wordt aangeraden om maximaal één externe link op een pagina te plaatsen, want je stuurt jouw bezoekers door naar een andere website, waardoor je autoriteit toekent aan die website, in plaats van je eigen website.

Natuurlijk kun je best meer externe links toevoegen, zeker als het affiliate links zijn, maar weet wel dat je daardoor bezoekers en dus klanten kwijtraakt aan een andere website. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, zeker niet als het je concurrent is!

Nog even voor de duidelijkheid: het verschil is dat een backlink van een andere website naar jouw website linkt, een interne link van een artikel op jouw eigen website naar een ander artikel op dezelfde website linkt en een externe link is een link die van jouw website naar een andere website linkt.

Nu heb je over alle drie de soorten links gelezen. Hopelijk heb jij nu een duidelijk beeld van wat het zijn en wat het verschil is tussen de soorten links!

Waarom linkbuilden belangrijk is

Er zijn honderden factoren die bepalen wat jouw positie is in Google. Één van de oudste en belangrijkste hiervan is linkbuilden. Het weegt voor zo’n 50% mee en is daarmee de zwaarst wegende factor, samen met content. Belangrijk dus om je daar op te focussen.

Backlinks (oftewel linkbuilding) zijn belangrijk omdat ze wat zeggen over de populariteit van jouw website. Hoe meer linkjes naar jouw website toe linken, hoe meer Google jouw website gaat waarderen.

Ook de websites waar de linkjes vandaan komen zijn belangrijk. Het moeten voor jou wel relevante websites zijn, met ongeveer dezelfde doelgroep, anders zullen maar weinig mensen op die link klikken, omdat ze er niet in geïnteresseerd zijn.

Daarnaast is het erg handig als die website betrouwbaar is en ook al wat waardering heeft van Google.

Met linkbuilden kun je jouw website of bedrijf laten groeien en hoger ranken in Google. Dat is omdat Google jouw website dan als belangrijk beschouwt.

Backlinks zijn enorm belangrijk voor jouw website. Het is dus belangrijk dat je ervoor gaat zorgen dat websites naar jouw website gaan doorverwijzen. Maar zo makkelijk is dat uiteraard niet. Hoe zorg je er dan voor dat website eigenaren dat doen? Lees verder.

Het antwoord op die vraag is best simpel: kwalitatief goede content schrijven. Ook het samenwerken met andere websites of bedrijven en gebruik maken van social media kan helpen om backlinks te verkrijgen.

Waardevolle content

Het belangrijkste is uiteraard jouw content. Als andere websites of bedrijven jouw content zó goed vinden, kunnen ze naar jouw website linken. Zeker als het een grote website als NU.nl is, ziet Google dat jouw website belangrijk is en vooraanstaande content bevat.

Schrijf content waar jouw doelgroep wat aan heeft. Beantwoord de vragen van je doelgroep en los de problemen op.

Schrijf je bijvoorbeeld over crypto? Leg dan uit wat crypto is, welke cryptomunten er zijn, welke jij koopt en wanneer, hoeveel je moet investeren, hoe je moet investeren en geef tips. Zo krijg je een uitgebreide website die alle informatie biedt over crypto waar jouw doelgroep naar op zoek is. Uiteindelijk zul je een autoriteit in jouw niche worden en krijg je steeds meer bezoekers en backlinks.

Bitcoin.

De content is het belangrijkste onderdeel van elke website. Daarnaast is het het belangrijkste onderdeel waar je je concurrenten mee kunt verslaan.

Samenwerken met andere websites

Samenwerken met andere websites kan ook een zeer goede manier zijn om backlinks te vergaren. Het liefst moet dit een website zijn in ongeveer dezelfde niche en met dezelfde doelgroep, zodat de bezoekers van die andere website ook echt geïnteresseerd zijn om naar jouw website te gaan.

Ga samenwerkingen aan met andere blogs of influencers die populair zijn en ook in jouw niche actief zijn. Je kunt ervoor zorgen dat die blog of influencer doorverwijst naar jouw website. Zo creëer je niet alleen bekendheid en krijg je meer bezoekers, maar gaat ook Google jouw website meer waarderen. Een win-winsituatie dus.

Echter zal jouw concurrent nooit naar jouw website doorverwijzen, want dan raken zij hun bezoekers kwijt aan jou, en dat is natuurlijk niet wat ze willen. Doe dit dan ook nooit andersom, dat jij doorverwijst naar de website van de concurrent.

Probeer daarom andere bekende en grote websites of influencers te benaderen. De kans is groot dat ze weigeren, omdat jij minder bekend bent en je ze niets aanbiedt. Geef er dan ook iets voor terug, bijvoorbeeld een (klein) geldbedrag die ze krijgen als jij inderdaad veel bezoekers hebt gekregen via de aanbeveling van de ander.

Dit is niet makkelijk en komt ook niet heel vaak voor. Het is dan ook optioneel en zeker geen verplichting of noodzaak om een samenwerking aan te gaan. Wel kan het jouw positie in Google verbeteren.

Het is geheel aan jou om te beslissen. Het is nooit verkeerd om het een keer te proberen. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘Nooit geschoten is altijd mis!’.

Social media

Een andere veelgebruikte en effectieve manier om backlinks te vergaren is social media. Vrijwel iedereen maakt tegenwoordig op de een of andere manier wel gebruik van social media, dus je weet vast wel hoe je een bericht online kunt zetten. Dit zou als het goed is geen problemen hoeven opleveren. Mocht dit wel zo zijn, schakel dan hulp in of volg een social media-cursus of iets dergelijks, want social media is bijna onmisbaar voor jouw bedrijf of website. Ook voor backlinks dus.

Waarom social media belangrijk is? Omdat je met links en converterende en unieke content jouw volgers en andere personen door kunt verwijzen naar jouw website. Die linkjes zijn backlinks, want het zijn linkjes die personen van een bepaalde website of app (zoals Instagram) naar jouw website sturen.

Het klinkt best eenvoudig: je maakt een social media-account aan en je gaat je eigen website en content promoten. De realiteit ligt echter anders. Ook hier moet je waarde leveren aan jouw doelgroep en unieke en relevante content plaatsen.

Maak professionele content, post elke dag en los de problemen van jouw doelgroep op. Het vervolg hiervan zal zijn dat mensen jou gaan volgen en misschien zelfs op de link in jouw bio klikken. Zo genereer je populariteit én het is een backlink. Een win-winsituatie dus.

Linktree

Voor die link in de bio gebruiken veel mensen Linktree.

Je hebt waarschijnlijk weleens van Linktree gehoord. Het klinkt dus misschien best gek dat ik nu zeg dat het niet heel verstandig is om het te gebruiken. Maar waarom is het niet verstandig?

Ten eerste: je mist verkeer. Dan denk je misschien hoe dat kan, maar het is eigenlijk best logisch. Die eerste klik is namelijk geen verkeer voor jou, maar voor Linktree. Je hebt dus geen idee hoe vaak er op de link wordt geklikt. Een gemiste kans, aangezien dit een indicatie is hoe effectief jouw social media is.

Een voorbeeld hiervan is de blogger Coffee With Summer die zijn verkeer vanuit Instagram met 50% zag stijgen toen hij stopte met Linktree.

Daarnaast ziet Google jou niet als ‘sociaal’, omdat het denkt dat je geen social media gebruikt. Hierdoor zul je minder hoog ranken.

Als jouw website veel bezocht wordt via social media, ziet Google jouw website als waardevol en zul je dus hoger ranken.

Omdat de mensen die vanuit jouw bio op de link klikken eerst op Linktree terechtkomen, ziet Google dat niet als social verkeer, maar als een referral. Dit is niet voordelig voor je populairiteitsindicator.

Verder zijn er maar vier design opties bij Linktree die misschien niet helemaal aansluiten bij jouw social media. Daarnaast zien mensen Linktree in jouw bio staan, en niet jouw eigen website. Dit ziet er minder professioneel uit naar mijn mening en dus is het zonde.

Een alternatief voor Linktree? Zelf een landingspagina maken op jouw website. Deze staat gewoon op jouw website, dus kun je het verkeer volgen, is het volledig in lijn met de rest van jouw website en social media en je hebt zo een backlink vergaart, namelijk vanaf social media. Alleen maar voordelen dus.

Korte samenvatting: Linktree is niet goed voor jouw website, want je kunt niet zien hoeveel mensen op de link in jouw bio klikken, het is niet in lijn met jouw website en social media, er staat Linktree in jouw bio in plaats van jouw eigen website én mensen die op de link klikken komen op Linktree terecht en niet op jouw website, waardoor je geen backlinks en populariteit bij Google vergaart.

Gebruik in plaats van Linktree een zelfgemaakte landingspagina. Dit is makkelijker dan het misschien lijkt. Het enige dat je hoeft te doen is een nieuwe pagina aanmaken op jouw website en daar de linkjes op zetten!

Ten slotte is er een ‘illegale’ manier: het kopen van links. Dit houdt in dat je linkjes gaat kopen via bijvoorbeeld Fiverr om Google te misleiden voor een hogere positie.

Echter werkt dit tegenovergesteld, want Google kan tegenwoordig onderscheid maken tussen echte en gekochte backlinks, omdat die vaak van dermate lage kwaliteit zijn, dat Google dit kan zien.

Google kijkt tegenwoordig meer naar de kwaliteit van backlinks dan naar de kwantiteit. Het is dan ook belangrijk om backlinks van grote en belangrijke websites te vergaren en het kopen van links te vermijden, want dat gaat je op termijn meer slecht dan goed doen.

Kwaliteit over kwantiteit

Backlinks zijn dus enorm belangrijk. Dat wisten we al. Maar let er wel op dat de backlinks die je gaat vergaren van goede kwaliteit zijn.

Google kijkt tegenwoordig steeds minder naar het aantal backlinks, maar meer naar de kwaliteit ervan. Het wordt daarom steeds belangrijker om backlinks van hoge kwaliteit te vergaren in plaats van zoveel mogelijk backlinks.

Google kan ook zien of je links hebt gekocht. Omdat deze linkjes vaak van dermate lage kwaliteit zijn, ziet Google vaak meteen of de linkjes echt zijn of niet. Ik raad het dan ook zeker af om backlinks te kopen.

Met kwaliteit van links bedoel ik dat de link van een kwalitatief hoogstaande website komt. Denk hierbij aan bekende websites als NU.nl en PSV.nl, maar ook aan de websites die bovenaan staan op jouw zoekwoorden.

Jouw backlinks moeten dus van websites af komen die hoog scoren in Google. Zij staan immers niet voor niets bovenaan. Ze bieden namelijk kwaliteit en een meerwaarde aan de lezer en Google.

Van deze websites zul je moeten proberen een backlink te krijgen. Dit is natuurlijk enorm lastig, maar daarom zou het kunnen helpen een samenwerking aan te gaan.

Uitbesteden van linkbuilden

Wil jij liever niet zelf al die linkjes toevoegen op jouw website? Dan is er de mogelijkheid om dit uit te besteden. Dan zal er een professioneel bedrijf of freelancer zich gaan buigen over jouw linkbuilding strategie. Daarnaast zullen ze proberen om backlinks naar jouw website te verkrijgen.

Fiverr

Een voorbeeld van een platform waar je dit kunt uitbesteden is Fiverr. Fiverr is een Israëlische online marktplaats voor freelance diensten. Je kunt er heel veel verschillende soorten werkzaamheden uitbesteden, van content schrijven tot en met linkbuilding.

Omdat Fiverr zo breed is, kun je er altijd wel terecht met ál jouw problemen.

Je kunt dus linkbuilding uitbesteden bij Fiverr, maar hoe is de kwaliteit en hoe werkt het?

Het logo van Fiverr

Het werkt eigenlijk best simpel. Als eerste maak je een account aan als klant. Dit doe je door naar Fiverr.com te gaan en op ‘Registreren’ te klikken. Heb je al een account? Log dan gewoon in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Vervolgens vul je ‘Linkbuilding’ in in de zoekbalk en je krijgt zo’n 213 Gigs te zien. Kies er één waarvan jij denkt dat het de beste is en schaf die dienst aan.

Vervolgens gaat er een freelancer voor jou aan de slag om de linkbuilding voor jou te doen, meestal ook met backlinks. Dit zijn (meestal) professionele freelancers die weten wat ze doen en er alles aan doen om jou de beste kwaliteit te leveren.

De kwaliteit is vaak dan ook prima, zeker als je het laat doen door een Nederlandse freelancer die vaak iets duurder is dan bijvoorbeeld iemand uit Bangladesh.

De goedkoopste Gig op dit gebied is €4,75. Best goedkoop dus, al weet ik niet wat de kwaliteit hiervan is. Dat mag je zelf uitzoeken. 😉

Voordat je iets aanschaft, kijk altijd goed naar de beschrijving van de Gig, de prijs en de sterbeoordeling van de verkoper. Zo weet je of hij/zij betrouwbaar is of niet.

Webton

Een andere optie is Webton. Webton is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in alles wat met SEO te maken heeft. Zo kunnen ze de linkbuilding voor jou doen (voor minimaal €375,- per maand), maar ook bijvoorbeeld Google Ads, content marketing en social media adverteren.

Als jij gaat uitbesteden bij Webton weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Het is een uiterst professioneel bedrijf waar ze jou áltijd de beste kwaliteit willen leveren.

De voordelen van Webton:

 1. Ze bouwen in korte tijd kwalitatieve backlinks;
 2. Ze adviseren over de uit te voeren strategie;
 3. Veel voorbeelden beschikbaar;
 4. Ze zijn als beste bureau in Nederland beoordeeld!;
 5. Winnaar van prijzen en awards;
 6. Ze zijn Google Partner.

Veel voordelen dus. Uitbesteden bij Webton zou een uitstekende keuze zijn en jouw website gaat gegarandeerd hoger ranken in Google. Het is dus zeker de moeite waard.

Conclusie

Dit is alweer het einde van dit artikel. Ik heb jou veel verteld over backlinks. Nu heb jij hopelijk een duidelijk beeld van wat backlinks zijn, wat het verschil is tussen backlinks, interne links en externe links, waar je dit kunt uitbesteden en hoe je backlinks vergaart.

Ik hoop dat jij nu (bijna) alles weet over backlinks en hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s