Affiliate marketing zonder eigen website: dit is de beste manier om geld te verdienen!

Affiliate marketing wordt steeds populairder. Dat terwijl de concurrentie nu al moordend is, met meer dan 6 miljoen .nl-domeinen!

Je moet uit goed hout gesneden zijn, wil je hier bovenuit stijgen.

Maar gelukkig is er een oplossing, want wist jij dat affiliate marketing zonder eigen website ook steeds populairder wordt?

Hoe gaat dit in zijn werk? Is dit wel lucratief genoeg? En wat zijn de voordelen hiervan?

In dit artikel leer je hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing zonder zelf een website te moeten onderhouden.
De primaire vraag zal beantwoord worden: hoe word je een affiliate marketeer zonder een website te bezitten?

Hoewel ik denk dat het nog steeds beter is om je eigen website of blog te maken, zijn er ook manieren om producten te promoten zonder website.

In dit artikel lees je alles over affiliate marketing zonder website!

In dit artikel

 1. Wat is affiliate marketing?
 2. Hoe producten promoten zonder website?
  1. YouTube
   1. Aan de slag met YouTube
  2. Facebook
   1. Beginnen met facebook
  3. Pinterest
   1. Beginnen met Pinterest
  4. Instagram
  5. Overige social media-kanalen
  6. Alternatieven voor social media
 3. Conclusie

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van prestatiegerichte marketing. Het betekent het promoten van producten die niet van jou zijn op jouw website, social media of waar dan ook in ruil voor commissie.

Je promoot dus producten van andere bedrijven of personen waar je per verkocht product een deel van het aankoopbedrag voor terugkrijgt. Dat bedrag heet een commissie.

Die producten vind je op affiliate netwerken, zoals PayPro. Mijn advies is om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en producten uit te kiezen die binnen jouw niche passen.

Bij bijvoorbeeld PayPro zijn er meer dan 300 producten die je kunt promoten, veelal cursussen en e-books. Klik op één van die producten en je ziet de beschrijving van het product en de maker ervan. Daaronder zie je jouw unieke affiliate link die ervoor gaat zorgen dat jouw website bezoekers doorgestuurd gaan worden naar de website van de producteigenaar (de adverteerder), waardoor je commissies kunt verdienen.

Affiliate marketing.

Er zijn grote bedrijven als Bol.com en Amazon die een eigen affiliate netwerk hebben, waardoor je de miljoenen producten op die websites allemaal kunt promoten.

Affiliate marketing is een uitstekende manier om geld te verdienen met het internet. De meeste mensen geloven niet dat dit mogelijk is, maar de resultaten van affiliate marketeers (zoals Jacko Meijaard) geven duidelijk aan dat dit wél kan.

Het mooie van affiliate marketing is dat je vrijwel niets nodig hebt om te beginnen, op een laptop met internetverbinding na. En dat terwijl het op de lange termijn zowel vrijheid als geld kan creëren.

Je hebt dus zelfs niet eens een website nodig, in tegenstelling tot wat veel mensen denken!

Hoe producten promoten zonder website?

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe je producten kunt promoten zonder een website, en vooral: waar?!

Dit is met name social media. Maar je kunt ook denken aan het aangaan van samenwerkingen met andere bedrijven en affiliate marketeers.

Een van de meest populaire manieren om affiliate marketing te implementeren is via YouTube. Er zijn dan ook vele affiliate marketeers en ondernemers actief op YouTube. Meestal hebben zij naast hun YouTube-kanaal nog een website (of meerdere), maar er zijn ook affiliate marketeers die het met alleen YouTube en/of andere social media-kanalen doen.

Natuurlijk moet je je op je gemak voelen om jezelf op camera te laten zien voor de ‘hele wereld’. Als je dit ‘eng’ vindt kun je dit trainen.

Je kunt het jezelf aanleren om video’s te maken, maar je kunt ook een cursus volgen. Dit kan verstandig zijn als je het echt niet prettig vindt om op de camera te verschijnen.

De andere optie is om het uit te besteden. Dit kan via een platform als Fiverr, waar tientallen freelancers actief zijn die video’s voor jou willen maken. Dit kost natuurlijk wel een vergoeding, maar dan heb je wel hoogwaardige video’s waar je zelf eigenlijk niets voor hebt gedaan en waar je ook niet in beeld komt.

Ideaal toch?

YouTube is echter niet de enige manier. Het succesvol implementeren van affiliate marketing via andere social media-kanalen zoals Facebook of Instagram behoort ook tot de mogelijkheden. Laten we al deze opties verkennen!

Wanneer je aan de slag gaat met social media, is het belangrijk om te begrijpen dat het een hele uitdaging kan zijn om volgers te verzamelen op je nieuwe social media-account.

Dit is natuurlijk omdat je account nieuw is, waardoor niemand je kent en mensen je nog niet helemaal vertrouwen.

De beste manier om een volgersbestand op te bouwen is door waardevolle content te plaatsen waar jouw doelgroep ook daadwerkelijk iets aan heeft. Niet een keer in de maand, maar elke dag moet je online zijn en content plaatsen. Of dit nou story’s of berichten zijn, doet er niet zoveel toe.

Het is ten slotte allebei belangrijk.

Social media-platforms moedigen affiliate links niet aan, en sommige sociale netwerken hebben zelfs een strikt beleid tegen affiliate links. Het is daarom essentieel om voorzichtig te zijn bij het plaatsen van affiliate links, omdat je account kan worden geblokkeerd als je niet volgens de richtlijnen handelt.

Hieronder leg ik elk platform verder uit en hoe je hierop kunt handelen met betrekking tot affiliate links.

YouTube

De op één na populairste optie voor affiliate marketing (na het hebben van een eigen website) is affiliate marketing via YouTube. Als je geen eigen blog wilt maken (maar ook als je er wel een hebt), kun je aan de slag met je eigen YouTube-kanaal.

Met YouTube kun je een aardig inkomen verdienen, op meerdere manieren.

YouTube is na Google de grootste zoekmachine, dus er liggen volop kansen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans dat iemand iets aanschaft na het kijken van een video veel groter is dan zonder video! Dat geeft maar weer aan hoe belangrijk video content is.

Een voordeel van YouTube is dat het een heel persoonlijke manier van marketing is. Dit bouwt direct vertrouwen op, waardoor het relatief eenvoudig is om een ​​verkoop te scoren.

Dit is natuurlijk omdat jij zelf in beeld bent in de meeste gevallen, en dit zorgt voor vertrouwen bij de kijker.

YouTube affiliate marketing.

Je kunt over elk onderwerp praten in je YouTube-video’s. Je kunt reviews, tips, ideeën, recepten, of wat dan ook plaatsen.

Voeg vervolgens eenvoudig een affiliate link toe (in de beschrijving van de video) van het product waarover jij het hebt gehad in de video.

Aangezien je geen klikbare tekst in de beschrijving kunt maken (alleen volledige URL’s), is het beter om jouw URL’s (= het adres van een website, bijvoorbeeld Groenmedia.com/blog/affiliate-marketing) in te korten met een URL-verkortingsservice, om de links er netjes en schoon uit te laten zien.

Dit omdat affiliate links er vaak zeer lang en onvriendelijk uit zien, wat niet uitnodigt erop te klikken.

Het is niet per se nodig om elke dag een video te uploaden, maar houd er wel rekening mee dat je minimaal 1 of 2 video’s per week online moet zetten voor het beste resultaat.

Maak waardevolle content en kies vaste dagen om die content online te zetten, zodat jouw kijkers weten wanneer er weer een nieuwe video is en YouTube en Google zien dat je serieus bezig bent met je kanaal.

Bekijk onderstaande video eens als je meer wilt weten over hoe je geld kunt verdienen met YouTube in het algemeen.

Aan de slag met YouTube

Je kunt op meerdere manieren geld verdienen met YouTube, maar in dit artikel gaat het natuurlijk over affiliate marketing.

Ten eerste maak je natuurlijk een account aan op YouTube. Dit doe je door met je Google-account naar YouTube.com te gaan en vervolgens rechtsboven op de knop ‘Inloggen’ te klikken en vervolgens ‘Account maken’.

Doorloop hier alle stappen en je hebt je eigen YouTube-kanaal!

De tweede stap is het maken van waardevolle en unieke video’s. Want wat is een YouTube-kanaal zonder video’s?

En wat is tegenwoordig een website zonder video’s?

Er is bewezen dat de kans 70% groter is dat je (potentiële) klanten een product kopen na het kijken van een video waarin dit product wordt laten zien of gepromoot.

Een groot voordeel van het plaatsen van video’s op YouTube en op je website is dan ook dat je je betrouwbaarheid en verkopen een boost geeft.

Daarnaast houdt Google van waardevolle content. En video’s dragen hier aan bij.

Je hoeft dus niet zelf in beeld te zijn bij je video’s, maar dit is wel aan te raden met het oog op de betrouwbaarheid.

Wel zul je deze video’s op een YouTube-kanaal met jouw bedrijfs- of websitenaam moeten plaatsen. Dit laat aan de kijkers zien dat de video van jou afkomstig is, waardoor je meer naamsbekendheid genereert.

Daarna kun je de affiliate link van het product dat jij bespreekt in je video in de beschrijving plaatsen. Dit doe je door de link eerst te cloaken, wat inhoudt dat je de link gaat verkorten.

In plaats van bijvoorbeeld https://www.paypro.nl/producten/Affiliate_registratie_PayPro/98556/86510, ziet dezelfde link er dan zo uit: https://ap.lc/vNXiO.

Dit ziet er veel vriendelijker uit en is dus aantrekkelijker om op te klikken, terwijl het adres hetzelfde is.

Dit cloaken kun je doen met een gratis tool als URLVerkorten.com, maar er zijn ook andere (betaalde) websites, zoals Bitly.

Aangezien je aan deze verkorte link niet kunt zien wat het adres is, raad ik aan er een beschrijving bij te zetten van het product.

Promoot je bijvoorbeeld een kattenbak? Dan kun je in de videobeschrijving iets neerzetten als: ‘Koop via hier de best geteste kattenbak:’, met daar achter de verkorte link.

Facebook

Je bent niet de enige die zich afvraagt ​​waar je producten kunt promoten als je niet in het bezit bent van een website, en veel mensen die zichzelf dezelfde vraag stelden, wendden zich tot Facebook als eerste redmiddel.

Facebook is het grootste social media platform van de wereld met liefst meer dan 2 miljard gebruikers over de hele wereld!

Er liggen dan ook genoeg kansen. Ook voor jou.

Je kunt beginnen met het delen van informatie op jouw persoonlijke Facebook-pagina.

Houd er echter rekening mee dat jouw vrienden en familie waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn in dagelijkse content met affiliate links van jou en dus zullen jouw posts waarschijnlijk niet converteren.

Facebook affiliate marketing.

Daarom is het verstandiger om een ​​aparte social media-pagina voor je bedrijf of website aan te maken. Wanneer je een Facebook-pagina maakt, moet je elke dag waardevolle content plaatsen waar jouw doelgroep wat aan heeft.

Los de problemen op en beantwoord de vragen van jouw doelgroep, zodat ze jou gaan volgen en je een band opbouwt.

Het is belangrijk om binnen jouw niche te blijven en niet ineens iets anders te gaan posten, want daar is jouw doelgroep niet in geïnteresseerd.

Door nuttige informatie te delen en de juiste hashtags toe te voegen, bouw je langzaamaan je publiek op.

Hoe meer content je deelt op social media, hoe beter, al moet dit natuurlijk wel haalbaar zijn voor jou. Ik raad dan ook aan een duidelijke content strategie te maken, zodat je precies weet wat je op welke dag online zet.

Naast het hebben van je eigen Facebook-pagina, kun je ook een Facebook-groep maken over een specifiek onderwerp, waar mensen aan kunnen deelnemen en ze content kunnen lezen.

Dit kan voor veel mensen interessant zijn die graag in contact komen met mensen of nog met bepaalde vragen zitten.

Beginnen met facebook

Om met affiliate marketing te beginnen op Facebook, heb je natuurlijk eerst een account nodig. Het liefst dus een bedrijfsaccount.

Bedenk daarbij een opvallende huisstijl die bij je website en bedrijf past, zodat je sneller herkend wordt en een autoriteit kunt worden.

Houd in ieder geval één kleur aan en bedenk daar het liefst een aantal elementen bij die samen jouw opvallende en bekende huisstijl vormen.

Dit wekt vertrouwen, ziet er professioneel uit (omdat mensen zien dat je tijd hebt gestoken in het design van je account en website) en je wordt sneller herkend.

Dit geldt overigens voor alle social media-kanalen, dus ook YouTube.

Bedenk daarna leuke ideeën voor posts, zoals reviews, tips en dergelijke.

Natuurlijk is het ook op Facebook belangrijk dat je waarde biedt aan je doelgroep en dat je meerdere keren per week een bericht en/of iets op je verhaal plaatst.

Je kunt op Facebook productreviews plaatsen en de affiliate link naar dit product in de caption plaatsen, maar in de meeste gevallen werkt het beter als je de mensen doorverwijst naar je bio en in je bio een link naar je website plaatst.

Maak op je website een landingspagina met de naam ‘social media’ of ‘Facebook’, afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken.

Plaats op deze landingspagina knoppen waarmee je bezoekers zelf door je website kunnen navigeren. Zo krijg je hetzelfde effect als met bijvoorbeeld Linktree, maar dan op je website zelf.

Dit heeft als voordeel dat je zelf het verkeer vanaf social media kunt meten in plaats van dat alles terecht komt op Linktree.

Op deze pagina kun je een link maken naar je homepagina, blogpagina, contactpagina, nieuwste artikel en waar je ook maar een link naar wilt leggen.

Zo kunnen je bezoekers vanaf jouw Facebook-account zelf kiezen wat ze op jouw website willen zien.

Voorbeeld van een social media landingspagina

Waar je bij Facebook goed om moet denken is het gebruik van de juiste relevante hashtags (#).

Heb je bijvoorbeeld een pagina over affiliate marketing, dan kun je niet zomaar hashtags gaan gebruiken die daar helemaal niets mee te maken hebben.

Gebruik enkel hashtags die binnen jouw niche passen. Zo bereik je een groter publiek, creëer je meer naamsbekendheid en help je de algoritmes van Facebook jouw account uit te lichten aan gebruikers die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw content.

Pinterest

Pinterest is steeds populairder geworden. Pinterest kan een uitstekende optie zijn om meer verkeer naar je website te krijgen, maar het kan uiteraard ook zonder website.

Het voordeel van Pinterest is dat het nog relatief onbekend is bij ondernemers, waardoor er ontzettend veel kansen liggen voor jou als affiliate marketeer. Pinterest wordt wel steeds populairder, dus nu lijkt het het perfecte moment om in te stappen.

Pinterest affiliate marketing.

De kans is groot dat je nog niet goed weet hoe Pinterest werkt.

Op Pinterest prikken mensen afbeeldingen van websites die hun interesse hebben op een digitaal prikbord.

Deze ‘prikborden’ kun je een naam geven. Zo kun je de afbeeldingen die je plaatst of vastzet, per categorie indelen.

Het mooie van Pinterest is dat het eigenlijk een zoekmachine is. Mensen kunnen op Pinterest naar een specifiek onderwerp zoeken en de beste resultaten zullen verschijnen.

Wat nog mooier is van Pinterest, is dat je een klikbare link kunt toevoegen aan de afbeeldingen die je op Pinterest bewaart. Dit kan dus ook een affiliatie link zijn.

Uit ervaring weet ik dat hoe actiever je bent op Pinterest, hoe meer jouw pins naar voren komen in zoekopdrachten. Wanneer je aan de slag gaat met Pinterest, is het belangrijk om consistent te zijn met het plaatsen van afbeeldingen.

Het is het beste om afbeeldingen zelf te maken, zodat je geen inbreuk maakt op het auteursrecht van anderen en je wordt verwijderd van het platform.

Beginnen met Pinterest

Pinterest werkt eigenlijk heel simpel. Het enige wat je moet weten, is het plaatsen en opslaan van afbeeldingen.

Als je je aanmeldt bij Pinterest, spreekt alles eigenlijk voor zich. Je ontdekt waarschijnlijk zelf snel hoe het werkt, ook omdat alles duidelijk staat aangegeven.

De eerste stap is natuurlijk een account aanmaken via Pinterest.com.

Daarna kun je je ideeën gaan delen met de wereld door afbeeldingen te plaatsen en op te slaan.

Je kunt tips delen, maar bijvoorbeeld ook korte productreviews of -ideeën.

Je wilt dat mensen doorklikken naar je website of affiliate product, dus moet je overtuigend overkomen en waarde bieden.

Deel wat je doelgroep nodig heeft en ze zijn in staat om op de link te klikken!

Je kunt affiliate links plaatsen in de beschrijving van de afbeelding, dus indirect valt er zeker te verdienen aan Pinterest!

Instagram

Ook met Instagram kun je goed geld verdienen met de juiste strategie.

Het nadeel van Instagram is dat je geen klikbare links kunt toevoegen aan je berichten. De enige plek waar dit wel kan is in je bio. Je zou dus het verkeer door moeten sturen naar jouw profiel, zodat mensen op die link klikken.

Toch kan Instagram wel waardevol zijn, maar het is beter als je een website hebt, zodat je je volgers door kunt sturen daarheen.

Instagram affiliate marketing.

In je Instagram-story’s kun je overigens wél klikbare links toevoegen, dus hier zou je gebruik van kunnen maken door hier af en toe een affiliate link te plaatsen, bijvoorbeeld om te verwijzen naar een tijdelijke kortingsactie van een product dat je promoot.

Dit heb ik zelf ook gedaan met de kortingsacties van de Affiliate Marketing Revolutie en dit heeft mij al wat commissies opgeleverd.

Ook kun je live sessies doen met volgers bijvoorbeeld die je kunt doorverwijzen naar de link in je bio. Dit is een effectieve manier om geld te verdienen via social media.

Overige social media-kanalen

Natuurlijk zijn er nog meer social media-platformen die je kunt gebruiken voor affiliate marketing. Denk aan bijvoorbeeld TikTok en LinkedIn, maar ik heb zelf geen ervaringen met deze platformen, dus kan ik er weinig zinnigs over vertellen hoe het werkt en of het lucratief is bijvoorbeeld.

Alternatieven voor social media

Natuurlijk is er niet alleen social media om affiliate marketing toe te passen. Er zijn zeker alternatieven, hoewel die een stuk minder lucratief zijn dan social media. Lees verder.

Een leuk alternatief kan zijn het samenwerken met andere websites of bedrijven. Je kunt een samenwerking aangaan met een andere website in dezelfde niche als jij, en dan jouw affiliate links op zijn/haar website of social media plaatsen. Natuurlijk moet de ander hier wel mee akkoord gaan.

De kans is natuurlijk klein dat dit gebeurt, tenzij je die persoon een vergoeding of een deel van de winst belooft.

Zoals ik al zei: dit is niet de beste manier. De beste manier is via social media waardevolle content delen die voor jouw doelgroep relevant is.

Voor de grootste kans op commissies zou je het kunnen combineren. Én gebruik maken van social media én een samenwerking proberen aan te gaan.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over affiliate marketing. Je kunt affiliate marketing immers ook toepassen zonder een eigen website te hebben.

Dit kan voornamelijk door social media, zoals Instagram, Facebook, Pinterest en YouTube. Ook heb ik een mogelijk alternatief voor social media genoemd.

Ik hoop dat je door dit artikel een beter beeld hebt van wat er allemaal mogelijk is met affiliate marketing en dat je hierdoor nieuwe inzichten hebt om meer commissies te verdienen!

Ik wens je veel succes met affiliate marketing, of dit nou met of zonder website is! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s