Is het moeilijk om SEO te leren? Lees hier alles over het leren van SEO!

SEO is een breed en lastig begrip. Het bevat veel lastige termen en daarom kan ik me goed voorstellen als je als beginner door de bomen het bos even niet meer ziet.

Toch is SEO wel belangrijk om onder de knie te krijgen, aangezien je hier altijd mee te maken gaat krijgen als je een eigen website hebt.

Wil je online vindbaar zijn, dan is SEO extreem belangrijk om te leren. Anders zul je helaas nooit vindbaar worden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen voor handen voor zowel het leren als het uitvoeren van SEO. Daar lees je in dit artikel alles over.

Maar hoe leer je SEO? Kost dit geld? Hoeveel tijd kost het om SEO te leren? En is SEO moeilijk om te leren?

Op al deze vragen krijg je antwoord in dit artikel over SEO leren!

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Is SEO moeilijk om te leren?
  1. Wanneer stopt het leren van SEO?
  2. Hoelang duurt het om SEO te leren?
  3. Zo kun je SEO leren
 3. Verviervoudig je websitebezoekers met SEO
 4. SEO uitbesteden
 5. Onderschat het niet… mijn verhaal
 6. Conclusie

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om beter vindbaar te worden in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wil jij je website beter gevonden laten worden in Google door middel van SEO? Lees dan dit artikel: In 10 stappen naar de #1 positie in Google: SEO beginnersgids.

Is SEO moeilijk om te leren?

SEO is ontzettend breed en Google voert elk jaar honderden wijzigingen door in de algoritmes.

Waar je op moet letten, is dat je bereid moet zijn om de nodige tijd en moeite te steken in het leren van de verschillende SEO-technieken.

Nog niet zo lang geleden kon het soms wel jaren duren voordat iemand SEO echt helemaal door had, maar gelukkig zijn er dingen veranderd en hoef je geen jaren meer te besteden om SEO te leren.

Hoewel SEO er niet minder complex op is geworden, in tegendeel, zijn er veel hulpmiddelen op de markt gekomen in de afgelopen jaren.

Er is een overvloed aan online bronnen die je kunt gebruiken om SEO te leren, omdat het nu een minder onbekend begrip is bij het grote publiek.

Dat neemt niet weg dat SEO nog steeds heel veel tijd kost. Niet alleen het leren, maar ook SEO zelf zal veel van jouw kostbare tijd vragen, omdat het zo belangrijk en breed is.

Toch is het wel belangrijk om SEO goed toe te passen, met het oog op een goede vindbaarheid in Google. Zorg daarom dat je het goed onder de knie krijgt.

Dit hoef je zeker niet zelf te doen. Er zijn gelukkig goede SEO-cursussen beschikbaar. Straks meer hierover.

Een veelgestelde vraag is: ‘Is het moeilijk om SEO te leren als je nog van niets weet?’. Dat is natuurlijk een terechte vraag. Die vraag stelde ik mezelf ook toen ik net begon met affiliate marketing.

Het antwoord is: ja, het is best moeilijk om het te leren en het kost veel tijd. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je er enorm veel voordelen aan ondervinden. Je website zal er flink op vooruitgaan als jij je SEO goed toepast.

Als je het stap voor stap doet en een gestructureerde leeraanpak volgt, begint alles logisch te worden en wordt het hele proces gemakkelijker.

Een leerplan houdt je focus op de belangrijke aspecten van SEO en helpt je om geleidelijk aan je vaardigheden en kennis uit te bouwen.

Het zou een zeer verstandige keuze zijn als je een SEO-cursus aanschaft. In zo’n cursus wordt alles stap voor stap uitgelegd en zul je het veel sneller leren dan als je alles zelf probeert te doen.

Het zal echter wel veel tijd en moeite kosten voordat je het helemaal onder de knie hebt, want SEO is nou eenmaal heel breed. Stel daarom doelen aan jezelf om bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje de cursus te volgen en daarna even zelf te proberen. Dit is een effectieve leermethode en zorgt ervoor dat je het eerder gaat begrijpen.

Sommige mensen denken dat je een informatica-diploma of iets dergelijks nodig hebt voor SEO, maar dit is natuurlijk niet het geval. Je kunt zelfs SEO leren zonder enige technische kennis, al zou het het wel veel makkelijker maken.

Wanneer stopt het leren van SEO?

Het leren van SEO stopt eigenlijk nooit. Google brengt honderden wijzigingen aan in hun zoekalgoritmen per jaar en dit betekent dat je jouw vaardigheden en kennis moet blijven verrijken, anders zul je achter komen te lopen ten opzichte van je concurrent die wél bijblijft.

Als je SEO (grotendeels) onder de knie hebt, zal het je waarschijnlijk weinig moeite kosten om dergelijke kleine wijzigingen te volgen.

Het gaat er vooral om dat je website waardevol is en blijft. Onderzoek de zoekwoorden en de concurrentie, pas dit toe op je website en je zult zien dat je online beter vindbaar begint te worden zodra je de bezoeker echt iets geeft.

Dat is het belangrijkste van een website: waarde bieden. Ook dit leer je vanzelf als je je in SEO gaat verdiepen.

Hoelang duurt het om SEO te leren?

Het hangt af van de inspanning en tijd die je eraan besteedt. SEO is niet alleen theorie, maar het is ook zeer praktisch. Je moet het eerst zelf doen voordat je het helemaal zult begrijpen.

Gemiddeld duurt het ongeveer 6 maanden voordat iemand SEO vrijwel helemaal onder de knie heeft. Dit kan langer duren bij jou, maar ook korter. Dat hangt helemaal af van hoe veel tijd jij er in stopt.

Het grootste gedeelte zul je zelf aan de slag moeten gaan met oefenen, meestal ‘nadoen’ wat je in een cursus hebt geleerd.

Op deze manier leer je het het beste en het snelste, dus ik raad aan alles direct in de praktijk uit te voeren.

Zo kun je SEO leren

Een efficiënte manier voor het leren van alle SEO-technieken is een leerplan. Een leerplan vertelt je stap voor stap wat je moet doen.

Ik heb zo’n leerplan voor je opgesteld. Als je wilt leren hoe je zelf SEO goed kunt uitvoeren, kun je de volgende vijf stappen volgen:

 1. Leer hoe zoekmachines werken;
 2. Begrijp wat SEO is en waarom het belangrijk is;
 3. Leer hoe je zoekwoordenonderzoek doet en waarom het belangrijk is;
 4. Begrijp wat links zijn (backlinks, externe links en interne links), waarom deze belangrijk zijn en hoe je een link creëert;
 5. Leer hoe je SEO-gegevens kunt meten via Google Analytics, zoals het aantal bezoekers op je website en waar je bezoekers vandaan komen.

Dit is in grote lijnen wat je moet weten als je SEO succesvol wilt toepassen op jouw website. Dit hoef je niet helemaal zelf te doen, er zijn namelijk meerdere cursussen en coaches. Lees verder voor een voorbeeld van een cursus.

Verviervoudig je websitebezoekers met SEO

Een van de beste SEO-cursussen op de markt in 2023 is ‘Verviervoudig je websitebezoekers met SEO’ van Esmée Bos.

Deze online cursus vind ik echt een aanrader, want Esmée is een expert op het gebied van bloggen en SEO, met al zo’n 10 jaar ervaring. Ze weet dus precies waar ze over praat en beantwoord elke dag veel vragen van mensen over bloggen, SEO en mindset.

De cursus is uitermate geschikt voor iedereen die begint met SEO. Alles wordt zo makkelijk en uitgebreid uitgelegd, dat je na het bekijken van de video’s een duidelijk beeld hebt van dat onderwerp en hier direct mee aan de slag kunt in de praktijk.

Dat is een van de voordelen die ik heb ondervonden bij deze cursus.

Maar wie is de maker, Esmée Bos, eigenlijk?

Esmée Bos is een fulltime blogger uit Bergen op Zoom. Ze begon in 2013 met haar website ‘Esmée Lifestyle’ nadat ze talloze blogs en websites van anderen had bezocht. Op die website begon ze met het delen van haar favoriete beautyproducten, maar al snel kwamen daar veel meer onderwerpen bij, zoals cursussen, business en mindset.

Ook staat er op deze website een heuse shop met producten die Esmée zelf dagelijks met alle liefde en plezier gebruikt.

Op het moment dat ze startte met Esmée Lifestyle studeerde ze Media en Entertainment Management aan de Hogeschool InHolland in Rotterdam.

Tijdens haar Marketing & Communicatie stage bij Dancetour schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel en is Esmée Lifestyle haar eigen bedrijf geworden.

In november 2016 behaalde ze haar Bachelor of Arts. Hiermee rondde ze haar studie Media en Entertainment Management af.

Vervolgens volgde ze in mei 2017 een lifecoaching traject, waarvoor ze het Personal Development certificaat in ontvangst heeft mogen nemen.

Ten slotte volgde ze in mei 2019 een SEO-cursus, waarvoor ze het Zoekmachine Optimalisatie certificaat heeft gekregen. Dit was het begin van haar SEO-avontuur.

Daarna maakte ze de cursus ‘Verviervoudig je websitebezoekers met SEO’, wat een succes is geworden.

Dat is echter niet de enige cursus die Esmée gemaakt heeft. Ze heeft tussen 2019 en 2023 namelijk ook cursussen gemaakt over bloggen en positief denken. Deze cursussen heten ‘Ik wil bloggen!’ en ‘Positief denken in 30 dagen’.

Esmée is dus een echte expert op meerdere gebieden. Ze heeft een certificaat voor zowel SEO als voor personal development op haar cv en heeft in vier jaar tijd maar liefst drie videocursussen ontwikkeld!

Ze geniet er dan ook van om andere mensen te helpen hun dromen te realiseren, of dit nou om een succesvolle website of positief denken gaat.

Ten slotte heeft Esmée een mooie uitspraak die hier perfect op aansluit en ze aan iedereen wil meegeven: Never stop dreaming!


Oké, terug naar de cursus, want wat leer je eigenlijk allemaal? Is het je geld echt waard?

De cursus Verviervoudig je websitebezoekers met SEO is, naar mijn mening, zeker je geld waard. Het is niet per definitie goedkoop (€277,-), maar je website zal enorme stappen gaan maken waardoor je op de lange termijn de potentie hebt om veel meer omzet uit je website te halen.

Het zal je enorm veel opleveren als je bereid bent de aankoopprijs te zien als een investering in een succesvollere toekomst voor je website en het gokje te wagen.

Veel mensen zijn je voor gegaan en hebben er geen spijt van!

Op het eerste gezicht lijkt het dat het je geld waard is. Dat is ook zeker zo naar mijn mening. De cursus heeft niet voor niets enorm veel positieve reviews.

Dat geeft wel aan dat het een goede, professionele cursus is waar jij met jouw website gegarandeerd profijt van gaat hebben.

Mocht je deze cursus aanschaffen, is dat in alle opzichten een verstandige keuze, want het is namelijk lastig om SEO helemaal zelf te leren. Hier zul je hulp bij nodig hebben en dat is precies wat deze cursus jou biedt, plus vele extra’s.

Waar Esmée naar streeft als jij haar cursus aanschaft, is altijd de bovenste positie in Google, want die is het meest lucratief en wordt uiteraard het meest bezocht op het internet.

Wat je in deze cursus leert is best veel. De cursus bestaat namelijk uit 10 hoofdstukken (modules) met 25 lessen. De 10 modules zijn:

 1. Wat is SEO?
 2. Keyword research
 3. Artikelen SEO-proof schrijven
 4. Afbeeldingen SEO
 5. EAT-strategie
 6. Content ideeën
 7. Website waarde
 8. Linkbuilding
 9. Jouw lay-out
 10. Website snelheid

Eigenlijk alle onderwerpen binnen de SEO-wereld komen wel aan bod. Dit gebeurt door middel van online videolessen, werkboeken en zelfs een online community. In de community kun je vragen stellen aan like-minded mensen en andere cursisten en op de hoogte blijven van de nieuwste SEO ontwikkelingen en trends.

Je hebt levenslang toegang tot zowel de cursus als de community!

De ‘hoofdpagina’ van de cursus

Bovenstaande afbeelding toont de hoofdpagina van de cursus. Als je hier op ‘Start product’ klikt kom je in onderstaand scherm.

Video’s Verviervoudig je bezoekers met SEO.
De video’s van de cursus

Rechts op de afbeelding zie je de eerste twee hoofdstukken ‘Wat is SEO?’ en ‘Keyword research’ met daaronder bij beide hoofdstukken drie video’s.

De eerste video is ‘Wat is SEO?’, die ik in de bovenstaande afbeelding geselecteerd heb, zoals je kunt zien.

Alle video’s zijn voorzien van een beschrijving van wat er in de video wordt behandeld. Dit is de gekleurde balk onder de titel.

In het geval van de in de afbeelding geselecteerde video is deze beschrijving: ‘Wat is SEO? En wat kun je met Search Engine Optimization bereiken?

Zoals je kunt zien gaat deze eerste video echt puur over de basis van SEO en wat je ermee kunt bereiken.


In totaal is er 3 uur aan beeldmateriaal. Geschat wordt dat je ongeveer een uur per dag kwijt bent aan het volgen van deze cursus, maar natuurlijk kun je de cursus op je eigen tempo volgen waar en wanneer je zelf wilt!

Dit alles voor nu tijdelijk €177,- in plaats van €277,-. Voor velen misschien een fors bedrag, maar ik kan je vertellen: het is de investering meer dan waard.

Uiteindelijk zal jouw website ‘Next-level’ gaan en veel meer omzet gaan genereren!

Let op: de €100,- korting is slechts een tijdelijke actie en verloopt binnenkort. Twijfel dus niet te lang en claim de korting!

SEO uitbesteden

Je kunt SEO zelf leren of er een cursus voor aanschaffen, maar er is nog een optie. Je kunt jouw SEO-werkzaamheden namelijk ook uitbesteden.

Op die manier hoef je niet zelf je website te blijven optimaliseren voor Google, maar wordt het voor jou gedaan door een professional. Hierdoor weet je zeker dat het goed gebeurt, want die professionals hebben al jarenlang ervaring en kennen alle regels en richtlijnen van SEO.

Ze nemen niet alleen veel werk voor jou uit handen, maar houden ook de nieuwe trends en ontwikkelingen in de gaten en spelen hierop in.

Dit bespaart jou enorm veel tijd, maar het kost je natuurlijk wel geld.

Jouw website zal er in de meeste gevallen sneller op vooruit gaan dan als je het zelf zou doen. Dat is om de volgende reden: professionals hebben jarenlange ervaring en kennen het klappen van de zweep.

Natuurlijk zal dit wel geld kosten. Ze doen het natuurlijk niet voor niks.

Hoeveel dit zal zijn kan ik niet zeggen, want dat hangt van vele factoren af, zoals onder meer de werkzaamheden die je wilt uitbesteden, het bedrijf of de freelancer waarbij je het uitbesteedt, de kwaliteit en de levertijd.

Meer weten over het uitbesteden van SEO? In dit artikel lees je er alles over: SEO uitbesteden? Lees hier alles wat je moet weten om geld te besparen!

Onderschat het niet… mijn verhaal

De belangrijkste tip die ik je kan meegeven is: onderschat het niet. SEO is heel uitgebreid en heel breed, dus het kost heel veel tijd om het onder de knie te krijgen.

Vaak onderschatten website beheerders de kracht van SEO waardoor ze nauwelijks moeite stoppen in het leren hiervan.

Ik heb deze fout zelf ook gemaakt. Ik startte in 2020 een website met de gedachte dat ik makkelijk en snel geld kon verdienen. Maar helaas kwam ik van een koude kermis thuis.

Ik had geen bezoekers en verdiende logischerwijs ook niks.

Tot ik SEO ontdekte. In eerste instantie ging ik mezelf hierover inlezen, waarna ik een coach inschakelde die mij zowel op persoonlijk vlak als met mijn website verder hielp.

In die periode begon ik steeds meer bezoekers en inkomsten te genereren en eindelijk kon ik zeggen dat ik mijn eerste affiliate commissie had verdiend, na anderhalf jaar!

Ik kreeg wekelijks feedback en tips over mijn content en SEO, die ik gelijk ging toepassen. Hierdoor zag ik de bezoekersaantallen groeien.

Eindelijk zag ik de kracht van SEO en eindelijk had ik het grotendeels onder de knie.

Omdat ik anderhalf jaar van mijn kostbare tijd heb verspild aan kansloze pogingen mijn website te verbeteren, raad ik jou aan direct hulp in te schakelen voor SEO. Of besteed het uit, want als beginner in de online wereld is het eigenlijk vrijwel onmogelijk je concurrentie te overtreffen en zichtbaar te zijn in Google.

Ben je nieuw in deze wereld en heb je een website of ben je van plan een website te starten, neem dan rustig de tijd hoe je deze website zo kunt optimaliseren dat je het op de eerste pagina van Google kunt krijgen.

Daar gaat het uiteindelijk om, gevonden worden. En daar komt veel meer bij kijken dan enkel content schrijven.


Wat ik je wil meegeven is dat je (het leren van) SEO niet moet onderschatten. Doe je dit wel en start je met een website zonder enige kennis over het optimaliseren van je website voor Google, dan is zichtbaar zijn op de eerste pagina in Google eigenlijk onmogelijk.

Wil je ranken in Google, zul je je website moeten optimaliseren voor Google. Zoekmachine optimalisatie dus, oftewel SEO.

Om een duidelijker beeld te krijgen van waarom jouw website niet rankt in Google, bekijk eens onderstaande video over 5 SEO factoren waardoor jij niet wordt gevonden in Google.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over SEO. Je hebt gelezen wat SEO is, hoe je het kunt leren, of het moeilijk is om te leren, hoeveel tijd het kost om het te leren en je las over de cursus van Esmée Bos: Verviervoudig je websitebezoekers met SEO.

Ik hoop dat dit voldoende informatie was over SEO en dat je nu zelf aan de slag kunt met SEO leren en uitvoeren.

Ik wens je veel succes en hopelijk tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s