Is het moeilijk om SEO te leren? Lees hier alles over het leren van SEO!

SEO is een breed en lastig begrip. Toch is het wel zeer belangrijk, ook bij affiliate marketing. Om te begrijpen waarom, zul je eerst moeten weten wat SEO nou eigenlijk is.

Dat lees je in dit artikel.

Verder lees je of SEO moeilijk is om te leren, waarom en hoe jij het ook kunt leren met of zonder cursus.

Er zijn namelijk best wat SEO-cursussen te vinden op het internet. De een beter dan de ander, maar ik licht de beste cursus in dit artikel uit.

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Is SEO moeilijk om te leren?
  1. Wanneer stopt het leren van SEO?
  2. Hoelang duurt het om SEO te leren?
  3. Zo kun je SEO leren
 3. SEO uitbesteden
 4. Verviervoudig je websitebezoekers met SEO
 5. Conclusie

Wat is SEO?

Laten we eerst even bij de basis beginnen en duidelijk hebben wat SEO precies is.

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

SEO

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Is SEO moeilijk om te leren?

SEO is ontzettend breed en Google voert elk jaar honderden wijzigingen door in de algoritmes.

Waar je op moet letten, is dat je bereid moet zijn om de nodige tijd en moeite te steken in het leren van de verschillende SEO-technieken.

Nog niet zo lang geleden kon het soms wel jaren duren voordat iemand SEO echt helemaal door had, maar gelukkig zijn er dingen veranderd en hoef je geen jaren meer te besteden om SEO te leren. Er is een overvloed aan online bronnen die je kunt gebruiken om SEO te leren, omdat het nu een minder onbekend begrip is bij het grote publiek.

Dat neemt niet weg dat SEO nog steeds heel veel tijd kost. Niet alleen het leren, maar ook SEO zelf zal veel van jouw kostbare tijd vragen, omdat het zo breed is.

Toch is het wel belangrijk om SEO goed toe te passen, met het oog op de bovenste posities in Google. Zorg daarom dat je het goed onder de knie krijgt. Lees snel verder om te lezen hoe je SEO snel en effectief kunt leren!

Een veelgestelde vraag is: ‘Is het moeilijk om SEO te leren als je nog van niets weet?’. Dat is natuurlijk een terechte vraag. Die vraag stelde ik mezelf ook toen ik net begon met affiliate marketing.

Het antwoord is: ja, het is best moeilijk om het te leren en het kost veel tijd. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je er enorm veel voordelen aan ondervinden. Je website zal er flink op vooruitgaan als jij je SEO goed toepast.

Als je het stap voor stap doet en een gestructureerde leeraanpak volgt, begint alles logisch te worden en wordt het hele proces gemakkelijker.

Een leerplan houdt je focus op de belangrijke aspecten van SEO en helpt je om geleidelijk aan je vaardigheden en kennis uit te bouwen.

Het zou een zeer verstandige keuze zijn als je een SEO-cursus aanschaft. In zo’n cursus wordt alles stap voor stap uitgelegd en zul je het veel sneller leren dan als je alles zelf probeert te doen.

Het zal echter wel veel tijd en moeite kosten voordat je het helemaal onder de knie hebt, want SEO is nou eenmaal heel breed. Stel daarom doelen aan jezelf om bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje de cursus te volgen en daarna even zelf te proberen. Dit is een effectieve leermethode.

Sommige mensen denken dat je een informatica-diploma of iets dergelijks nodig hebt voor SEO, maar dit is natuurlijk niet het geval. Je kunt zelfs SEO leren zonder enige technische kennis, al zou het het wel veel makkelijker maken.

Wanneer stopt het leren van SEO?

Het leren van SEO stopt eigenlijk nooit. Google brengt honderden wijzigingen aan in hun zoekalgoritmen per jaar en dit betekent dat je jouw vaardigheden en kennis moet blijven verrijken, anders zul je achter komen te lopen ten opzichte van je concurrent die wél bijblijft.

Als je SEO onder de knie hebt, zal het je waarschijnlijk weinig moeite kosten om deze kleine wijzigingen te volgen.

Hoelang duurt het om SEO te leren?

Het hangt af van de inspanning en tijd die je eraan besteedt. SEO is niet alleen theorie, maar het is ook zeer praktisch. Je moet het immers eerst zelf doen voordat je het helemaal zult begrijpen.

Gemiddeld duurt het ongeveer 6 maanden voordat iemand SEO vrijwel helemaal onder de knie heeft. Dit kan langer duren bij jou, maar ook korter. Dat hangt helemaal af van hoe veel tijd jij er in stopt.

Het grootste gedeelte zul je zelf aan de slag moeten gaan met oefenen, meestal ‘nadoen’ wat je in een cursus hebt geleerd.

Zo kun je SEO leren

Een efficiënte manier voor het leren van alle SEO-technieken is een leerplan. Een leerplan vertelt je stap voor stap wat je moet doen.

Ik heb zo’n leerplan voor je opgesteld. Als je wilt leren hoe je zelf aan SEO kunt doen, volg dan deze 5 stappen:

 1. Leer hoe zoekmachines werken;
 2. Begrijp wat SEO is en waarom het belangrijk is;
 3. Leer hoe je zoekwoordenonderzoek doet en waarom het belangrijk is;
 4. Begrijp wat links zijn (backlinks, externe links en interne links), waarom deze belangrijk zijn en hoe je een link creëert;
 5. Leer hoe je SEO-gegevens kunt meten via Google Analytics, zoals het aantal bezoekers op je website en waar je bezoekers vandaan komen.

Dit is in grote lijnen wat je moet weten als je SEO succesvol wilt toepassen voor jouw website. Dit hoef je niet helemaal zelf te doen, er zijn namelijk meerdere cursussen en coaches. Lees verder voor een voorbeeld van een cursus.

SEO uitbesteden

Je kunt SEO dus zelf leren of er een cursus voor aanschaffen, maar er is nog een optie. Je kunt jouw SEO-werkzaamheden namelijk ook uitbesteden. Op die manier hoef je het niet zelf te doen, maar wordt het voor jou gedaan door een (in de meeste gevallen) professional. Hierdoor weet je zeker dat het goed gebeurt, want die professionals hebben al jarenlang ervaring en kennen alle regels en richtlijnen van SEO.

Jouw website zal er in de meeste gevallen sneller op vooruit gaan dan als je het zelf doet. Dat is om de volgende reden: professionals hebben jaren ervaring en kennen het klappen van de zweep.

Natuurlijk zal jou dit wel geld kosten. Ze doen het natuurlijk niet voor niks. Hoeveel dit zal zijn kan ik niet zeggen, want dat hangt van vele factoren af, zoals hoeveel je wilt uitbesteden, het bedrijf of de freelancer waarbij je het uitbesteedt, de kwaliteit en de levertijd.

Het is aan jou om te beslissen of je SEO zelf wilt doen (zelf leren of door middel van een cursus of e-book) of dat je het uitbesteedt.

Denk goed na of de voor- en nadelen van zelf SEO toepassen opwegen tegen de voor- en nadelen van het uitbesteden.

Verviervoudig je websitebezoekers met SEO

Één van de beste SEO-cursussen vind ik ‘Verviervoudig je websitebezoekers met SEO’ van Esmée Bos.

Deze online cursus vind ik echt een aanrader, want Esmée is een expert op het gebied van bloggen en SEO, met al zo’n 10 jaar ervaring. Ze weet dus precies waar ze over praat en beantwoord elke dag veel vragen van mensen over bloggen.

De cursus is geschikt voor iedereen die meer wilt weten over SEO. Het wordt namelijk enorm makkelijk uitgelegd. Dat is een van de voordelen die ik heb ondervonden bij deze cursus.

Wie is Esmée eigenlijk?

Esmée Bos is een fulltime blogger uit Bergen op Zoom. Ze begon in 2013 met haar website ‘Esmée Lifestyle’ nadat ze talloze blogs en websites van anderen had bezocht. Op die website begon ze met het delen van haar favoriete beautyproducten, maar al snel kwamen daar veel meer onderwerpen bij.

Op dat moment studeerde ze Media en Entertainment Management aan de Hogeschool InHolland in Rotterdam.Tijdens haar Marketing & Communicatie stage bij Dancetour schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel en is Esmée Lifestyle haar eigen bedrijf geworden.

In november 2016 behaalde ze haar Bachelor of Arts. Hiermee rondde ze haar studie Media en Entertainment Management af.

Vervolgens volgde ze in mei 2017 een lifecoaching traject, waarvoor ze het Personal Development certificaat in ontvangst heeft mogen nemen.

Ten slotte volgde ze in mei 2019 een SEO-cursus, waarvoor ze het Zoekmachine Optimalisatie certificaat heeft gekregen. Dit was het begin van haar SEO-avontuur.

Daarna maakte ze de cursus ‘Verviervoudig je websitebezoekers met SEO’, wat een succes is geworden.

Dat is echter niet de enige cursus die Esmée gemaakt heeft. Ze heeft in 2019 namelijk ook een cursus gemaakt over bloggen. Deze cursus heet ‘Ik wil bloggen!’. Ook deze cursus is zeker een aanrader als je wilt starten met bloggen. Hier zal ik later een review over schrijven.

Esmée heeft een mooie uitspraak die ze aan iedereen wil meegeven: Never stop dreaming!

Oké, terug naar de cursus, want wat leer je eigenlijk allemaal? Is het je geld waard?

De cursus Verviervoudig je websitebezoekers met SEO is zeker je geld waard. Het is niet goedkoop (€277,-), maar je website zal enorme stappen maken waardoor je op de lange termijn meer zult verdienen. Het zal je dus enorm veel opleveren.

Op het eerste gezicht lijkt het dus dat het je geld waard is. Dat is ook zeker zo naar mijn mening. De cursus heeft niet voor niets enorm veel positieve reviews. Dat geeft wel aan dat het gewoon een goede, professionele cursus is waar jij met jouw website gegarandeerd profijt van gaat hebben. In mijn review van deze cursus lees je enkele reviews van mensen die deze cursus hebben gevolgd.

Mocht je deze cursus aanschaffen, is dat in alle opzichten een verstandige keuze, want het is namelijk lastig om SEO helemaal zelf te leren. Hier zul je hulp bij moeten hebben en dat is precies wat deze cursus jou biedt, plus vele extra’s.

Waar Esmée naar streeft als jij haar cursus aanschaft, is altijd de bovenste positie in Google, want die is het meest lucratief en wordt het meest bezocht.

Wat je in deze cursus leert is best veel. De cursus bestaat namelijk uit 10 hoofdstukken met 25 lessen. De 10 hoofdstukken zijn:

 1. Wat is SEO?;
 2. Keyword research;
 3. Artikelen SEO-proof schrijven;
 4. Afbeeldingen SEO;
 5. EAT-strategie;
 6. Content ideeën;
 7. Website waarde;
 8. Linkbuilding;
 9. Jouw lay-out;
 10. Website snelheid.

Je leert dus vrijwel alles wat met SEO te maken heeft. Dit gebeurt door middel van online videolessen, werkboeken en zelfs een online community (het forum). In de community kun je vragen stellen en op de hoogte blijven van de nieuwste SEO ontwikkelingen. Je hebt levenslang toegang tot zowel de cursus als de community!

De ‘hoofdpagina’ van de cursus

Bovenstaande afbeelding toont de hoofdpagina van de cursus. Klik op ‘Start product’ en je ziet onderstaand scherm.

De video’s

Rechts op de afbeelding zie je de eerste twee hoofdstukken ‘Wat is SEO?’ en ‘Keyword research’ met daaronder bij beide hoofdstukken drie video’s. De eerste video is ‘Wat is SEO?’, die ik in de bovenstaande afbeelding geselecteerd heb, zoals je kunt zien.

In totaal is er 3 uur aan beeldmateriaal. Geschat wordt dat je ongeveer een uur per dag kwijt bent aan het volgen van deze cursus, maar natuurlijk kun je de cursus op je eigen tempo volgen waar en wanneer je wilt!

Dit alles voor nu tijdelijk €177,- in plaats van €277,-. Voor velen misschien een fors bedrag, maar ik kan je vertellen: het is de investering meer dan waard. Uiteindelijk zul je met jouw website veel meer gaan verdienen doordat je op de bovenste plaatsen in Google terecht komt.

Ik zou zeggen: klik op de knop hieronder en treuzel niet, want de €100,- korting verloopt snel!

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over SEO. Je hebt gelezen wat SEO is, hoe je het kunt leren, of het moeilijk is om te leren, hoeveel tijd het kost om het te leren en je las over de cursus van Esmée Bos: ‘Verviervoudig je websitebezoekers met SEO’.

Ik hoop dat jij nu je het artikel gelezen hebt, weet wat het leren van SEO inhoudt en dat je weet wat SEO is.

Ik wens je veel succes en hopelijk tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s