Dit zijn de beste gratis en betaalde SEO-cursussen! Welke past bij jou?

SEO wordt steeds complexer en tegelijkertijd steeds belangrijker. Het is daarom altijd een goed onderwerp om je in te verdiepen.

Waarschijnlijk weet je alleen nog niet goed waar, anders was je waarschijnlijk niet bij dit artikel terecht gekomen. Maar dat is helemaal niet erg. Integendeel: het is goed om eerst research te doen voordat je iets koopt.

Het aanbod van SEO-cursussen op dit moment is gigantisch. Daarom heb ik in dit artikel de zes beste en meest interessante SEO-cursussen die je thuis in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen voor je verzameld.

Ook lichten we gratis cursus van Google en een offline alternatief in Amsterdam even uit.

Het zijn stuk voor stuk professionele cursussen die jou alle informatie bieden die je nodig hebt voor SEO. Zo gaat jouw website gegarandeerd hoger scoren in Google!

In dit artikel lees je alles over de beste SEO-cursussen!

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Soorten SEO-cursussen
 3. De 3 beste gratis SEO-cursussen
 4. De 3 beste betaalde SEO-cursussen
 5. Google Analytics Academy
 6. Offline alternatief in Amsterdam
 7. Conclusie: welke cursus past bij jou?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om beter vindbaar te worden in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

SEO

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wil jij je website beter gevonden laten worden in Google door middel van SEO? Lees dan dit artikel: In 10 stappen naar de #1 positie in Google.

Soorten SEO-cursussen

Voordat we beginnen met de beste SEO-cursussen is het handig om te weten wat soort cursussen er eigenlijk zijn, zodat je uiteindelijk een betere keuze kunt maken omdat je dan beter weet wat voor jou het beste is.

Er zijn eigenlijk drie soorten cursussen, namelijk een klassikale cursus (offline in een klaslokaal), een online SEO-cursus en een e-book (meestal een PDF-document die je downloadt op je computer). Het is aan jou om te beslissen wat je het fijnste vindt en denkt de meeste kennis uit te halen.

Bij klassikale cursussen is het aanbod minimaal. Dit komt natuurlijk omdat er beperkte ruimte is, aangezien dit op locatie is. Zo biedt bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam zo’n SEO-cursus aan.

Het voordeel van een klassikale cursus is dat je te maken hebt met echte professionals en docenten die tijd voor jou vrijmaken en bereidt zijn jou écht iets te leren.

Het nadeel is dat het op locatie is en het is voor veel mensen misschien niet te betalen door de hoge kosten (al snel meer dan €1.000,-)

Het aanbod van online cursussen is daarentegen enorm. Bijna elke SEO-website op het internet heeft op zijn eigen manier wel een cursus ontwikkeld of een e-book geschreven. Dat is op zich logisch, want zij willen natuurlijk ook bezoekers trekken. En hoe kun je je beter onderscheiden dan zelf een product te ontwikkelen?

Het voordeel is dat je in je eigen tijd en op je eigen tempo de cursus kunt volgen. Daarnaast zijn de kosten aanzienlijk lager (vaak tussen de €100,- en €400,-) dan bij klassikale cursussen.

Ook zijn veel SEO-cursussen enorm uitgebreid. Ze leren je alles wat je moet weten over SEO van A tot Z.

Het nadeel is echter dat niet alle cursussen even goed zijn en niet iedere aanbieder is even gedreven en professioneel om jou echt te helpen. Ook is de kans op oplichting een stuk groter, want bij veel cursussen is er geen Niet goed-geld terug-garantie.

En als dat wel zo is, is de ontwikkelaar opeens nergens meer te bekennen als je je geld terugvraagt…

Let hier goed op als je online zo’n product wilt kopen.

Ten slotte hebben nog het e-book. Die worden meestal aangeboden als PDF-bestand die je moet downloaden op je computer na aankoop en kost meestal rond de €20,-.

Meestal richt het e-book zich alleen op een specifiek onderdeel binnen SEO, zoals bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek of backlinks.

De informatie is in een e-book dus veel beperkter. Dat is een nadeel. Toch kan het ook handig zijn als naslagwerk bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de kosten zeer laag en vaak wordt een e-book zelfs helemaal gratis aangeboden!

De 3 beste gratis SEO-cursussen

Er zijn heel veel (SEO-)cursussen te vinden op het internet. Ik kan dus zeker begrijpen dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Zelfs Google heeft een eigen cursus!

Hoe vind je de cursus die bij je past tussen al die honderden aangeboden cursussen?

Gelukkig kan ik jou helpen. Ik heb hieronder drie cursussen op een rijtje gezet die allemaal gratis zijn. Ja, je leest het goed: gratis!

Als je op het internet zoekt naar een gratis SEO-cursus, heeft bijna iedere website die je vindt wel een eigen cursus ontwikkeld. Dit maakt dat het lastig is om een echt goede cursus te vinden. Lees daarom snel verder voor de 3 beste gratis SEO-cursussen!

1. Gratis cursus van OnlineMarketing.nl

We beginnen met een gratis cursus van OnlineMarketing.nl. Deze cursus is geheel gratis, terwijl hij ontzettend uitgebreid is. Het heet de ‘Zoekmachine Optimalisatie Masterguide’.

Zoekmachine Optimalisatie Masterguide.

Er wordt weleens gezegd ‘Goedkoop is duurkoop’, maar bij deze cursus is dat absoluut niet het geval. Het biedt veel informatie over de basis van SEO, maar het gaat ook zeker iets meer de diepte in.

Het is helemaal gratis. Het enige wat je moet doen is je naam en e-mailadres invoeren. Het kan dus zijn dat je e-mails gaat ontvangen van OnlineMarketing.nl, maar hiervoor kun je je altijd weer uitschrijven.

Er zit ten slotte (bijna) altijd wel een addertje onder het gras. Iedereen wil geld verdienen!

Toch biedt het enorm veel waarde. Van de SEO-beginselen (zoals hoe Google werkt) tot hoe je SEO makkelijk kunt uitbesteden.

De cursus bevat screenshots, praktijkvoorbeelden, een handige checklist, stap voor stap kennismaking met SEO en nog veel meer.

Volgens de maker (OnlineMarketing.nl) is deze cursus zelfs de meest uitgebreide gratis cursus die er is. Ik denk dat hier geen woord aan is gelogen, aangezien je van A tot Z alles leert over SEO.

En dat voor nop!

Ik zou zeggen: probeer het gewoon, want dit is echt wel een goede en complete cursus. Bevalt het je niet? Geen paniek, het is gratis!

2. Yoast SEO

Yoast biedt een geweldige WordPress plug-in, maar ze hebben ook een gratis én een betaalde SEO-cursus (voor €99,- per jaar). De cursus duurt in totaal zo’n 2 uur waarin je alles leert over de basis van SEO; zowel het schrijven van relevante content als de technische kant van SEO.

Wat mooi is aan deze cursus, is dat het je ook meeneemt in het proces dat Google je website bekijkt. Zo kom je erachter hoe je ervoor kunt zorgen dat je bepaalde pagina’s wel of niet door Google wilt laten ‘lezen’.

Naast dat je leert over de complete basis van SEO geeft deze cursus jou ook nog tips voor de Yoast SEO-plug-in. Dan weet je hoe die plug-in werkt en hoe het technische werkzaamheden voor je uitvoert.

Ook deze cursus is dus gratis, maar je krijgt wel toegang tot de Yoast SEO academy en MyYoast. Het nadeel is alleen dat je geen volledige toegang krijgt. Daarvoor moet je de betaalde versie aanschaffen.

Naast de toegang tot bovenstaande krijg je ook quizzen om te kijken of je alles hebt begrepen wat je hebt geleerd en PDF-documenten waar alle tips nog een keer te lezen zijn terwijl je met jouw website bezig bent.

Ik vind deze cursus echt een aanrader, mede omdat het van Yoast is. Yoast is namelijk een zeer populaire en belangrijke WordPress plug-in die professionele hulp, blogartikelen en producten aanbiedt.

Ook die plug-in raad ik ten zeerste aan.

Deze cursus is gratis, dus wat heb je te verliezen?!

3. Gratis SEO-cursus van Google

Nu wil ik nog een andere cursus uitlichten. Google heeft namelijk ook een eigen SEO-cursus ontwikkeld. Het mooie van deze cursus is dat hij gratis is. Maar ondanks dat, is het het waard om deze cursus te volgen?

Ik denk van wel. Zeker voor beginners kan dit een heel waardevolle cursus zijn, omdat het je meeneemt door de complete basis van SEA, SEO en Google Analytics. Uiteindelijk is deze cursus dus best breed.

Deze cursus kun je vinden in de online werkplaats van Google. Hier staat ‘Ervoor zorgen dat klanten jou online kunnen vinden’ en ‘Leer hoe je met zoekmachines en online advertenties meer klanten kunt bereiken’. Je leert dus niet alleen over SEO en het trekken van bezoekers, maar ook over advertenties laten draaien in de zoekmachines, oftewel Search Engine Advertising (SEA).

Daarnaast krijg je nog wat mee over Google Analytics, wat een belangrijk meetinstrument is die je nodig zult hebben voor je website.

In totaal bevat deze cursus 18 lessen wat in totaal neerkomt op iets meer dan 2 uur om de gehele cursus te volgen.

Waarin deze cursus zich onderscheidt, is dat het ook ingaat op het draaien van advertenties in de zoekmachines.

In de meeste SEO-cursussen leer je alleen bepaalde SEO-technieken, maar in deze cursus gaat het dus ook over andere onderwerpen. Naast het feit dat het gratis is, is dit het grootste voordeel.

Toch valt er ook wel wat aan te merken aan deze cursus. Het gaat namelijk niet genoeg de diepte in om echt alles binnen SEO onder de knie te krijgen. Deze cursus is meer gericht op beginners die nog vrijwel niets weten van SEO.

Het is dan ook een uitstekende plek om te beginnen als jij nog niet veel weet van SEO!

De 3 beste betaalde SEO-cursussen

Er zijn een hoop goede gratis cursussen die de moeite waard zijn te bekijken, maar toch kan het soms beter zijn om iets verder te kijken en wat geld neer te leggen voor een betere cursus.

In de meeste gevallen is de kwaliteit van de cursus beter wanneer je er voor betaalt. Vaak zijn het echt professionele cursussen door een professioneel bedrijf waar je tegen betaling alles te weten komt over SEO en het zelf kunt toepassen, met alle hulp beschikbaar.

Maar, er zijn zoveel cursussen te vinden op het internet dat ik het heel goed begrijp dat je niet weet welke je zou moeten aanschaffen.

Ik zal je daarbij helpen. Lees verder voor de drie beste betaalde SEO-cursussen.

1. SEO-cursus van IMU

IMU is een affiliate netwerk waar je mega veel producten kunt vinden om te promoten. Maar IMU is veel meer dan dat.

IMU staat voor Internet Marketing Unie en heeft een uitgebreide website met blogartikelen, video’s, cursussen, boeken en een podcast. Daarnaast hebben ze een community gecreëerd: de IMU+ Community met een spoedcursus affiliate marketing.

Daarnaast heeft IMU eigen software gecreëerd, namelijk Phoenix (SEO, landingspagina’s en funnels), Plug&Pay (betaalpagina’s en affiliate marketing) en Huddle (e-learning en community).

Dat geeft al aan dat IMU een groot professioneel bedrijf is waar je natuurlijk ook een SEO-cursus kunt vinden.

IMU is een ongekend succes en dat is te zien aan het feit dat het bovenaan in de zoekresultaten staat als je opzoekt ‘SEO cursus’ én ze maar liefst 561 top 3 posities in Google bezetten!

Mocht je deze cursus aanschaffen, doe je dat dus wel bij echte experts die heel veel ervaring hebben op het gebied van SEO. Je kunt ook altijd op de website terecht voor vragen, die ze met hun bakken ervaring snel kunnen beantwoorden.

Al die kennis is in één cursus (de Meester in SEO Cursus) gestopt die jou en je website gegarandeerd verder gaat helpen.

Ik vind deze cursus één van de beste SEO-cursussen die op dit moment op de markt zijn. Dit komt omdat het een ontzettend uitgebreide cursus is waarin je alle ins en outs van SEO leert. Op die manier is hoger ranken in Google echt geen hogere wiskunde.

Met behulp van deze cursus wordt hoger ranken in Google veel eenvoudiger. Daar mag dus ook best een prijskaartje aan hangen. En dat is ook zo, want het kost €297,-.

Best een fors bedrag, maar de tips en de uitleg in deze cursus gaan jou echt verder helpen, waardoor je dit bedrag gegarandeerd terug gaat verdienen!

In deze cursus leer je het volgende:

 1. Een SEO-strategie om te domineren in Google;
 2. Hoe Google werkt;
 3. Hoe je jouw website moet indelen;
 4. Alles over backlinks;
 5. Wat zoekwoordenonderzoek is en hoe je dit uitvoert;
 6. Een stappenplan voor zoekwoorden;
 7. SEO tools;
 8. Een content strategie;
 9. Alles over domeinnamen;
 10. Alles over video’s op een website;
 11. Alles over Rich Snippets;
 12. Hoe je je website sneller kunt maken;
 13. Technische SEO (HTML-codes bijvoorbeeld);
 14. Mobile First SEO;
 15. Local SEO;
 16. Alles over social media in combinatie met SEO;
 17. Webshops en SEO;
 18. Alles over Voice Search;
 19. Alles over Artificial Intelligence;
 20. De toekomst van SEO.

Ja, het is veel. Gelukkig maar, want dan ben je na het volgen van deze cursus op de hoogte van alles binnen SEO. Maar het zal uiteraard wel veel tijd kosten om deze cursus te volgen.

Jouw bedrijf en/of website zal veel beter gevonden worden in Google wat er voor gaat zorgen dat jouw inkomsten sterk zullen stijgen. Het is de investering naar mijn idee dus zeker waard.

2. Verviervoudig je websitebezoekers met SEO cursus

Persoonlijk vind ik de cursus van Esmée Bos (Verviervoudig je websitebezoekers met SEO) een uitstekende cursus voor iedereen die meer wilt weten over SEO. De videocursus gaat best diep in op het onderwerp SEO door middel van video’s waarin alles duidelijk wordt uitgelegd.

Esmée is fulltime blogger. Ze is dus een echte expert op dat gebied en weet precies wat er nodig is om op de bovenste plaats in Google te komen. Dat is dan ook altijd het doel als je haar producten aanschaft: de #1 positie in Google.

Naast deze cursus heeft ze ook nog een e-book over bloggen geschreven: ‘Ik wil bloggen!’. In dit e-book heeft ze al haar kennis die ze in 10 jaar bloggen heeft opgedaan gebundeld in één e-book. Dat is ook zeker een aanrader.

Verviervoudig je websitebezoekers met SEO is een handige handleiding die je gaat helpen SEO op de juiste manier toe te passen waardoor jouw website meer bezoekers mag ontvangen en uiteindelijk meer geld zal genereren.

De cursus bestaat uit 10 hoofdstukken die allemaal een eigen onderwerp behandelen. Dit zijn de hoofdstukken:

 1. Wat is SEO?
 2. Keyword research
 3. Artikelen SEO-proof schrijven
 4. Afbeeldingen SEO
 5. EAT-strategie
 6. Content ideeën
 7. Website waarde
 8. Linkbuilding
 9. Jouw lay-out
 10. Website snelheid

Je ziet aan de titels van de hoofdstukken al ongeveer wat er behandeld wordt. Dit betekent dus dat de cursus redelijk breed is. Van de basis van SEO tot content ideeën en artikelen SEO-proof schrijven: je komt het allemaal tegen in deze cursus.

Het enige nadeel is misschien het prijskaartje. Het kost namelijk €277,- (nu tijdelijk €177,-), dus dat is best een fors bedrag. Toch is het je geld meer dan waard, is ook aan de reviews van de cursus te zien.

Op de lange termijn zal jouw website veel hoger scoren in Google, waardoor je meer zult verdienen. Het is de investering dus zeker waard.

Wees wel snel, want de korting van €100,- verloopt snel! Maak dus snel de beslissing of je deze cursus gaat aanschaffen of niet.

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan eens onderstaande video.

3. Frankwatching cursussen

De Frankwatching cursus is een academy met meer dan 120 verschillende trainingen. Alleen al op het gebied van SEO kun je diverse trainingen, cursussen en opleidingen volgen.

Frankwatching is een marketing platform en community die bezoekers tips, trends en tricks geeft. Het is een uitgebreide website waar je enorm veel waardevolle blogartikelen kunt vinden over online marketing en SEO.

Op Frankwatching.com is niet één cursus te volgen, maar meer dan 120. Dit zijn stuk voor stuk professionele cursussen onder leiding van een erkend trainer. Je steekt er echt wat van op en leert zo alle kneepjes van SEO.

Omdat het zoveel verschillende cursussen zijn die allemaal een ander onderwerp binnen SEO behandelen, kan ik een prijsvoorbeeld niet geven. Ook meer informatie over bijvoorbeeld de inhoud kan ik je helaas niet geven. Daarvoor verwijs ik je door naar Frankwatching.com, waar je alle informatie over deze cursussen kunt vinden.

Google Analytics Academy

Omdat veel mensen Google Analytics nogal ingewikkeld vinden (wat logisch is gezien alle getalletjes en vage termen) heeft Google de Analytics Academy ontwikkeld. Hierin leer je hoe Google Analytics werkt.

Je leert om te gaan met de meettools van Google zodat je jouw website kunt laten groeien met behulp van intelligente gegevensverzameling en -analyse.

Het mooie van deze Academy is dat het helemaal gratis is en dat het voor zowel beginners als gevorderden is.

De Academy bestaat uit vier cursussen: Google Analytics voor beginners, Google Analytics voor gevorderden, Aan de slag met Google Analytics 360 en De basisbeginselen van Google Tag Manager.

Als je gaat beginnen met deze cursussen zijn er drie instructeurs die jou gaan helpen.

Het is geheel gratis, dus als jij nog niet (goed) weet hoe Google Analytics werkt, kan ik je deze cursus zeker aanraden. Wat heb je te verliezen? Je zult er gegarandeerd veel aan hebben!

Offline alternatief in Amsterdam

Je las in het begin van dit artikel al dat er niet alleen online cursussen zijn, maar ook klassikale. Het voordeel van klassikale cursussen is dat je te maken hebt met professionele SEO-experts en docenten die er hun werk van gemaakt hebben jou 1-op-1 te helpen.

Zij maken tijd voor je vrij om je iets te leren over SEO. Daarnaast krijg je een certificaat van een erkend opleidingsinstituut.

Het nadeel is echter dat er ontzettend hoge kosten aan hangen. Zo ook de cursus van de Hogeschool van Amsterdam, waar deze cursus €1600,- kost. Voor veel mensen is dit dus moeilijk te betalen.

Met deze cursus aan de Hogeschool van Amsterdam krijg je college van een ervaren SEO-specialist en een docent van de HvA. Bij hen kun je terecht met jou vragen en ze zitten er om je te helpen en je iets te leren.

De cursus is voor iedereen die wilt leren hoe je je online vindbaarheid kunt vergroten.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De wisselwerking tussen de 3 pilaren (techniek, content, autoriteit) van SEO;
 • Het uitvoeren van een zoekwoordanalyse;
 • Het opzetten van een content strategie;
 • Het herkennen van technische SEO issues;
 • Het kunnen uitvoeren van een website audit;
 • Het herkennen en kunnen sturen op SEO metrics;
 • Het kunnen uitvoeren van keyword mapping;
 • Het kunnen uitvoeren van een linkprofiel analyse;
 • Het verschil tussen On-Page, Off-Page & On-Site SEO begrijpen en kunnen toelichten;
 • Het begrijpen en herkennen van het verschil tussen short tail, mid tail en long tail zoekwoorden;
 • Het kunnen opstellen en presenteren van een SEO plan, onderbouwd met data;
 • De positie van SEO binnen de (online) marketingmix.

Als je deze cursus wilt volgen moet je wel op een aantal dingen letten. De cursus is namelijk op hbo-niveau. Je hebt dus minimaal een mbo-4, havo– of vwo-diploma nodig. Ook is basiskennis van marketing een vereiste.

Ben je benieuwd naar deze cursus? Hier vind je meer informatie.

Conclusie: welke cursus past bij jou?

In dit artikel heb je gelezen over SEO en SEO-cursussen. Ik heb meerdere cursussen uitgelicht die jou alles kunnen leren op het gebied van SEO. Welke past het beste bij jou?

Ik hoop dat ik jou met dit artikel heb geholpen een weloverwogen keuze te maken voor een SEO-cursus, want SEO is nou eenmaal een zeer belangrijk aspect voor elke website die je op het internet tegenkomt.

Heb je nog vragen? Je kunt gerust contact met me opnemen via het contactformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s