Wat is zoekwoordenonderzoek? 4 zoekwoordentools die ik aanraad

Voor heel veel mensen is SEO een vaag begrip. Ook veel ondernemers weten niet wat het betekent, waardoor ze vaak niet gevonden worden in Google. Dat leidt dan weer tot een mindere omzet. Een gemiste kans dus.

Daarom is het belangrijk om SEO goed toe te passen op jouw website. Op die manier kun je op de bovenste plekken in Google komen.

Natuurlijk is dit niet makkelijk, maar het begint allemaal met een goede basiskennis. Lees daarom dit artikel om erachter te komen wat SEO is en hoe je het kunt leren.

Ik kan je verklappen dat content één van de belangrijkste aspecten binnen SEO is. Maar voordat je content gaat schrijven, is het van belang dat je weet op welke zoekwoorden je wilt ranken met het artikel. Zodra je hier een idee van hebt, kun je gaan onderzoeken hoe de concurrentie ervoor staat op deze zoekopdracht en hoe vaak het wordt opgezocht. Dit heet zoekwoordenonderzoek.

Maar er komt nog meer bij kijken. Lees verder.

Kijk je liever een video? Bekijk dan onderstaande video van IMU waarin wordt uitgelegd hoe je zoekwoordenonderzoek doet.

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
  1. Wat zijn zoekwoorden?
 2. Wat is zoekwoordenonderzoek?
 3. Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?
 4. Zo pak je het aan
 5. Zoekwoordenonderzoek uitbesteden
 6. Conclusie

Wat is SEO?

Om te weten wat zoekwoordenonderzoek is, is het handig om te weten wat de basis inhoudt: SEO.

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt door te adverteren met SEA.

Kijk even naar de afbeelding hierboven. Hier zie je 3 zoekresultaten van de zoekopdracht ‘zoekwoordenonderzoek’. De bovenste twee zijn de betaalde zoekresultaten voor SEA en die daaronder is een organisch zoekresultaat (daaronder horen er nog meer te staan) waar je kunt komen door SEO goed uit te voeren.

De meeste mensen klikken alleen op de bovenste, dus is het belangrijk om daar te komen staan. Dat is mogelijk als je SEO goed toepast.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wat zijn zoekwoorden?

Als je iets wilt opzoeken op het internet vul je een zoekopdracht in in de zoekbalk. Meestal zijn dit maar een paar woorden. Vervolgens toont Google (of een andere zoekmachine) jou de resultaten van jouw zoekopdracht.

Zoekwoorden (keywords in het Engels) zijn eigenlijk woorden waarmee jouw website online gevonden kan worden.

Je moet ervoor zorgen dat jouw website scoort op belangrijke zoekwoorden, zodat je meer bezoekers krijgt. Daarom is het belangrijk dat je de zoekwoorden vaak genoeg in je content voorbij laat komen, maar ook niet té vaak, want dan denkt Google dat je er misbruik van maakt en zul je alsnog geen hoge positie krijgen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden zijn de belangrijkste van de twee, maar ook de lastigste, aangezien daar de meeste concurrentie te vinden is.

Short tail zoekwoorden bestaan uit één woord. Denk bijvoorbeeld aan een website over online marketing die op het zoekwoord ‘marketing’ gevonden wilt worden. Echter is deze term zo breed, dat het extreem lastig zal zijn om op de eerste pagina van Google te komen.

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Hierdoor zijn ze ook specifieker, waardoor er veel minder concurrentie te vinden is, maar het wordt ook minder vaak opgezocht.

Een voorbeeld van een long tail zoekwoord is ‘affiliate marketing’ of nóg specifieker ‘high ticket affiliate marketing’. Dit zijn zoekwoorden die een stuk specifieker zijn dan ‘online marketing’ of ‘marketing’.

Voor kleine beginnende websites is het aan te raden om je eerst op long tail zoekwoorden te richten, zodat je minder concurrentie hebt. Maar dat niet alleen: de kans op conversie (verkopen) is ook groter.

Eerst een autoriteit worden op dat kleine zoekwoord, en daarna uitbreiden naar een grotere, is mijn advies.

Wat is zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek (keyword research in het Engels) is onderzoeken welke zoekwoorden jij het beste kunt gebruiken om veel bezoekers naar je website te lokken. Je gaat kijken hoe vaak de zoekwoorden waarop jij wilt scoren worden opgezocht en hoe de concurrentie daarbij is.

Op basis van die gegevens kun je gaan analyseren welke zoekwoorden interessant zijn om op te scoren in Google.

Zoekwoordenonderzoek is de basis voor al jouw blogartikelen. Of jij gaat scoren in Google hangt er namelijk voor een groot deel van af hoe jij onderzoek hebt gedaan.

Een goed zoekwoordenonderzoek geeft je inzicht in het volgende:

 • Hoeveel verkeer je kunt generen voor jouw zoekwoord;
 • Hoe moeilijk het is om te ranken op jouw zoekwoord;
 • Of jouw doelgroep het zoekwoord wel gebruikt;
 • Hoe vaak het wordt opgezocht.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?

Ik hoop dat je nu (grotendeels) weet wat zoekwoordenonderzoek is. Ik denk dat je daaruit al een beetje kunt opmaken waarom het belangrijk is, maar hieronder leg ik het je graag nog even uitgebreid uit.

Laat ik maar beginnen met wat er kan gebeuren als je een goed zoekwoordenonderzoek doet.

Als jij wilt ranken in Google, kun je niet zomaar wat zoekwoorden verzinnen en verwachten dat dat wel gaat werken. Je zult onderzoek moeten doen om erachter te komen welke zoekwoorden wel werken en welke niet.

Zoekwoordenonderzoek is de basis van jouw webtekst (blogartikel). Het is namelijk zo dat als jij weet waar jouw doelgroep naar zoekt en wat ze invoeren in Google, dat jij die kennis kunt gebruiken om je website te verbeteren.

Vervolgens zul je hoger ranken in Google en krijg je meer bezoekers, waardoor ook je inkomsten zullen stijgen.

Zoekwoordenonderzoek is dus belangrijk omdat je daar uit zeer waardevolle informatie verkrijgt waar je je website mee kunt optimaliseren om zo meer bezoekers te mogen ontvangen.

Zo pak je het aan

Zoekwoordenonderzoek is best breed. Er zijn dan ook verschillende manieren om het aan te pakken. Laten we eens kijken naar 4 verschillende manieren die elk andere inzichten kunnen geven.

1. Google zelf

De eerste optie die je kunt gebruiken om informatie te winnen over zoekwoorden en je concurrenten, is Google. Dit is de makkelijkste manier van zoekwoordenonderzoek doen en ook geheel gratis, maar daar staat tegenover dat het lang niet zo uitgebreid is als speciale zoekwoordtools.

Het werkt heel simpel: je gaat naar Google.nl (of .com) en je vult een zoekopdracht in in de zoekbalk die met jouw website te maken heeft. Heb je bijvoorbeeld een website over online marketing? Vul in Google dan ‘online marketing’ in. Bekijk onderstaand voorbeeld.

In de afbeelding heb ik in Google ‘online marketing’ ingevuld. Je ziet dat daaronder allerlei suggesties te zien zijn, zoals ‘online marketing vacatures’, ‘online marketing bureau’, en ‘online marketing Amsterdam’.

Het is verstandig om ‘online marketing Amsterdam’ te nemen als jij met jouw website gevestigd bent in Amsterdam. Jij wilt dan op dat zoekwoord ranken, toch?

Kijk op dit zoekwoord (‘online marketing Amsterdam’) vervolgens naar de concurrentie en maak hieruit op wat er nodig is om hier bovenuit te komen. Op deze manier heb je al een kleinschalig zoekwoordenonderzoek gedaan!

Je kunt hieruit ook content inspiratie halen. Kijk maar naar de afbeelding. Al die suggesties zijn ideeën waar jij content over kunt schrijven. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over ‘online marketing boek’, nadat je hebt gekeken naar de concurrentie om te weten wat er voor nodig is om boven hen te ranken in Google.

Conclusie: Google is een handige manier om inspiratie op te doen voor jouw content en te zien wat jouw concurrenten doen op de zoekwoorden die jij wilt gebruiken. Dit is de makkelijkste manier van zoekwoordenonderzoek, maar kan jou dus wel belangrijke inzichten geven in jouw concurrentie.

2. Ubersuggest

Dan komen we nu bij Ubersuggest. Dit is een tool van Neil Patel die ik zelf ook gebruik. Ik ben er heel blij mee, omdat je precies kunt zien hoe vaak jouw zoekwoorden worden opgezocht en hoe sterk de concurrentie is.

Van deze tool is er een gratis versie en een betaalde versie (vanaf €29,- per maand). De betaalde versie is vanzelfsprekend veel uitgebreider en geeft jou veel meer informatie over onder andere de concurrentie.

Kijk even naar onderstaande afbeelding. Daar zie je de gratis versie van Ubersuggest. Met deze gratis versie kun je drie keer gebruik maken van de tool, dus maximaal drie zoekwoorden analyseren met een gedetailleerde analyse. Dit geldt ook als je een account hebt.

Linksboven heb ik ‘online marketing’ ingevoerd. Vervolgens zie je daaronder ‘Keyword overzicht: online marketing’. Dit kun je aan de lijst toevoegen, zodat je de ranking van je website op dit zoekwoord kunt volgen. Dit kan natuurlijk extreem handig zijn. Hiervoor moet je alleen wel een account aanmaken, wat overigens gratis is.

Daaronder zie je staan ‘Zoekvolume’, ‘SEO moeilijkheid’, ‘Betaald moeilijkheid’ en ‘Kosten-per-klik (CPC)’.

‘Zoekvolume’ houdt in hoe vaak het zoekwoord wordt opgezocht per maand. In dit geval wordt ‘online marketing’ in Nederland dus 4.400 keer per maand opgezocht, en dat is volgens Ubersuggest gemiddeld.

Hier kun je uit opmaken hoeveel bezoekers je ongeveer mag verwachten als je bovenaan staat in Google voor dit zoekwoord.

‘SEO moeilijkheid’ geeft aan hoe moeilijk het is om de concurrentie op dit zoekwoord te ‘verslaan’. Hoe groter het getal, hoe moeilijker het is om hoog in Google te ranken voor dit zoekwoord.

In dit geval is de SEO moeilijkheid 34. Dat is redelijk gemiddeld, dus het is niet per se heel moeilijk om de bovenste posities in Google te veroveren voor dit zoekwoord, maar makkelijk zal het ook zeker niet zijn!

Daarnaast staat ‘Betaald moeilijkheid’, wat aangeeft hoe moeilijk het is om door middel van betaalde advertenties (SEA) te ranken op dit zoekwoord. Ook hier geldt: hoe groter het getal, hoe meer en hoe beter de concurrentie.

Op de afbeelding is dit getal 52, wat redelijk hoog is. Het zal dus lastig zijn om door middel van betaalde advertenties van jouw website boven de concurrentie uit te komen.

Ten slotte het begrip ‘Kosten-per-klik (CPC)’. Dit betekent hoeveel je gemiddeld moet betalen om één bezoeker via dit zoekwoord naar jouw website te halen. Dit geldt alleen als jij Google betaalt om als advertentie weergegeven te worden.

Bij het zoekwoord ‘online marketing’ betaal je op dit moment dus gemiddeld meer dan €7,- per bezoeker! Ja, je moet dus veel advertentiekosten betalen, maar als jij bovenaan in Google staat, zul je veel meer bezoekers ontvangen dan je concurrenten, dus zul je waarschijnlijk ook meer verdienen!

Verder kun je op Ubersuggest zien wat de leeftijdsgroepen zijn die naar dit zoekwoord zoeken, hoeveel mensen uiteindelijk klikken op een website, de zoekvolume op mobiel en op laptop in een grafiek, content ideeën en keyword ideeën. Voor dit alles heb je alleen wel de betaalde versie nodig.

Je kunt dus ontzettend veel waardevolle informatie halen uit Ubersuggest, zeker uit de betaalde versie. Maar ook de gratis versie bevat al veel waardevolle informatie. Het is zeker het proberen waard!

3. SEMRush

Met SEMRush kun je in korte tijd een lijst met interessante zoekwoorden voor jouw website opbouwen. Op die manier is het veel eenvoudiger om je website te optimaliseren en daarmee bezoekers aan te trekken.

Het nadeel van SEMRush is dat het geld kost. Wel is er de mogelijkheid om het gratis uit te proberen voor 7 dagen, zodat je kunt kijken of het wat voor je is.

Ook is alles in het Engels, dus soms kan het lastig te begrijpen zijn.

SEMRush heeft onder meer een zoekwoordtool die op basis van zoekwoorden nieuwe zoektermen zoekt. Ook kun je uitzoeken op welke zoekwoorden jouw concurrenten momenteel actief zijn. Een uitgebreide tool dus. Maar is het ook de moeite waard? En hoe werkt het?

Hierboven zie je de hoofdpagina van SEMRush. Daar kun je je aanmelden of inloggen als je al een account hebt, maar je kunt ook een zoekwoord of domeinnaam invoeren. Echter, als je dat doet, zul je óók een account aan moeten maken, met de gratis proefperiode van 7 dagen.

Vul bijvoorbeeld ‘online marketing’ in, maak een account aan en vervolgens kom je in onderstaand scherm.

Je ziet héél veel informatie in een keer. Ook is het menu links in het scherm enorm uitgebreid. In mijn review over SEMRush ga ik uitgebreider in op dit menu en leg ik uit hoe dit allemaal werkt en wat het inhoudt.

Nu gaan we eens kijken naar de resultaten die SEMRush ons geeft van het zoekwoord ‘online marketing’.

Je ziet ‘Global Volume’, wat inhoudt hoe vaak dit wordt opgezocht. In Nederland dus 4,4K, wat Ubersuggest eerder in dit artikel ook al aangaf. Verder zie je weer CPC (Kosten-per-klik), de SEO moeilijkheid (in dit geval 59%, wat hoog is) en de betaalde moeilijkheid (SEA).

Zo krijg je dus een duidelijk beeld van hoe vaak het wordt opgezocht in welke landen en meer.

Als je wat verder naar beneden scrolt, krijg je de rankings in Google te zien. Kijk maar naar onderstaande afbeelding.

Je ziet 9 (er staat er nog een onder die niet op de afbeelding te zien is) websites staan, op de volgorde zoals het ook in Google te vinden is. Zo kun je precies zien wat je concurrenten zijn en kun je op hun websites kijken wat er nodig is om boven hen te ranken.

Je kunt de Google-posities 1 t/m 100 bekijken.

Maar SEMRush biedt nog veel meer informatie. Zo kun je het aantal backlinks dat de website heeft bekijken en nog veel meer.

Je ziet al aan het menu dat SEMRush enorm uitgebreid is. Het is niet voor niets een van de beste zoekwoordentools van over de hele wereld, met miljoenen gebruikers!

Voor meer informatie over SEMRush, lees deze review.

4. AnswerThePublic

De laatste tool die we in dit artikel behandelen is AswerThePublic. Dit vind ik persoonlijk een heel goede tool, omdat je in een keer kunt zien welke zoektermen bij jouw zoekwoord horen. Hierdoor kun je inspiratie opdoen voor nieuwe content.

Ga maar eens naar Answerthepublic.com en vul een zoekwoord in. Vervolgens zie je een compleet overzicht van allerlei zoektermen die daar bij horen.

Hier volgt een voorbeeld van het zoekwoord ‘online marketing’:

Omdat ‘online marketing’ ook Engels is, staat het in het Engels, maar als je bijvoorbeeld ‘katten’ invoert, krijg je gewoon Nederlandse zoektermen.

Je ziet dat het wordt onderverdeeld in ‘How’ (hoe), ‘When’ (wanneer), ‘Where’ (waar), ‘Who’ (wie), ‘Which’ (welke, wat), ‘Can’ (kan, kunnen), ‘Why’ (waarom), ‘What’ (wat) en ‘Are’ (is, zijn). Vervolgens zie je daaronder de zoektermen die bij het zoekwoord ‘online marketing’ horen.

Voorbeelden van zoektermen in de afbeelding zijn: ‘What is online marketing in Hindi’ (Wat is online marketing in Hindi?), ‘How many types of online marketing’ (Hoeveel soorten van online marketing zijn er?), ‘What is online marketing’ (Wat is online marketing?) en ‘Where to learn online marketing’ (Waar kun je online marketing leren?).

Je kunt uit deze tool dus inspiratie halen voor nieuwe content, want je kunt uit die zoektermen nieuwe content ideeën halen.

Zoekwoordenonderzoek uitbesteden

Ten slotte gaan we het hebben over uitbesteden, want het is zeker niet verplicht om zoekwoordenonderzoek zelf te doen. Je kunt het laten doen door professionals tegen een vergoeding. Op die manier hoef je het niet zelf te doen, maar wordt het voor jou gedaan door mensen die dit al jaren doen en dus veel ervaring hebben.

Je bespaart een hoop tijd door het uit te besteden, terwijl het vaak ook nog veel beter gedaan wordt dan als je het zelf doet, omdat ze jarenlange ervaring hebben en het best lastig kan zijn. Het heeft dus zeker veel voordelen.

Een website waar je dit kunt doen is bijvoorbeeld OrangeTalent.nl. Dat is een website die verschillende tools gebruikt voor het zoekwoordenonderzoek. Ze proberen jou en jouw website/bedrijf écht te begrijpen en denken samen met jou na over jouw potentiële klanten.

Ze gaan voor je op zoek naar de beste zoekwoorden voor jouw website en gaan vervolgens content voor je schrijven. Ze bieden dus veel voor relatief weinig.

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over SEO. Je hebt gelezen wat zoekwoordenonderzoek is, waarom het belangrijk is, hoe je het uitvoert en meer.

Ik hoop dat jij wat opgestoken hebt van dit artikel en nu de waarde inziet van een zoekwoordenonderzoek en hoe je dit aanpakt.

Succes met jouw zoekwoordenonderzoek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s