Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Lees hier welke bij jou past!

WordPress is het meest gebruikte content management systeem (CMS). Bijna de helft (!) van de websites die je tegenkomt op het internet is gebouwd met WordPress.

WordPress heeft 2 verschillende tools: WordPress.com en WordPress.org. Wat is het verschil tussen de twee en welke kun jij het beste kiezen?

Ook voor affiliate marketing is WordPress belangrijk, omdat veel affiliate marketeers het gebruiken vanwege de vele voordelen die het biedt. Welke voordelen zijn dat?

Dat en meer ga ik uitleggen in dit artikel, zodat jij straks weet welke van de twee tools het beste bij je past. Lees verder of bekijk onderstaande video.

In dit artikel

 1. Wat is WordPress?
 2. Waarom WordPress gebruiken? De voordelen op een rijtje
 3. De nadelen van WordPress
 4. WordPress.com
  1. Hoe WordPress.com werkt
 5. WordPress.org
  1. Hoe WordPress.org werkt
 6. Mijn mening over en ervaringen met WordPress
 7. Conclusie: welke kies je?

Wat is WordPress?

WordPress is het grootste en meest gebruikte content management systeem (CMS). Meer dan 40% van de websites op het internet draait op en zijn gebouwd met WordPress. Bekende nieuwswebsites als NU.nl en The New York Times, maar bijvoorbeeld ook de websites van radiostation 538 en The Voice of Holland zijn gebouwd met WordPress.

NU.nl WordPress.
NU.nl, een voorbeeld van een WordPress-website

Iets simpeler gezegd: WordPress is een programma waarmee je websites, webshops of blogs kunt bouwen en onderhouden.

De drie bouwstenen om jouw website mee te bouwen zijn de editor, plug-ins en thema’s. Later in dit artikel lees je hier meer over.

WordPress bestaat uit twee verschillende programma’s: WordPress.com en WordPress.org. Wat het verschil is tussen deze twee, lees je later in dit artikel.

Waarom WordPress gebruiken? De voordelen op een rijtje

De eerste reden waarom je WordPress zou moeten gebruiken, is omdat het makkelijk werkt. Daarnaast is het enorm veelzijdig en kun je jouw website volledig in je eigen stijl ontwikkelen.

WordPress heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere programma’s:

 1. Het werkt makkelijk en is gebruiksvriendelijk. Je werkt met blokken en het dashboard is overzichtelijk.
 2. Groot aanbod van thema’s. Er zijn meer dan 3600 gratis thema’s en daarnaast nog honderden betaalde thema’s.
 3. WordPress-websites zijn meestal mobielvriendelijk. WordPress-websites bevatten AMP (Accelerated Mobile Pages), wat een project van Google is om de ervaring van mobiele gebruikers te verbeteren.
 4. Veel plug-ins te downloaden. Er zijn maar liefst meer dan 59.000 (!) gratis plug-ins te downloaden.
 5. SEO-vriendelijk. WordPress-websites worden gewaardeerd door Google en de plug-ins vergroten je SEO-mogelijkheden.
 6. Er is een gratis versie. WordPress.com heeft een gratis abonnement.
 7. Altijd up-to-date. Door de vele updates is het systeem altijd up-to-date en toegankelijk.

De nadelen van WordPress

Maar natuurlijk heeft WordPress niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Dit zijn de volgende:

 1. Sommige onderdelen vereisen codering. Eigen thema’s ontwerpen, advertenties laten draaien en andere aanpassingen van jouw website vereisen codering, zoals CSS.
 2. Kwetsbaar voor bugs en dergelijke. Gratis thema’s en plug-ins kunnen bugs of kwaadaardige codering bevatten, omdat het nauwelijks wordt gecontroleerd.

WordPress.com

Er zijn twee versies van WordPress, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Niet iedereen weet hier van af, dus ga ik hier het verschil uitleggen.

Laten we beginnen met WordPress.com.

WordPress.com draait volledig op de servers van WordPress, waardoor je niets hoeft te downloaden, geen hosting hoeft te regelen en geen beveiliging nodig hebt.

Het enige dat je hoeft te doen om aan de slag te gaan met WordPress.com, is een domeinnaam registreren (kan bij bijvoorbeeld Neostrada), je aanmelden en een thema kiezen. Je hebt dan toegang tot de gratis versie, die uiteraard zeer beperkt is. Met deze versie heb je geen eigen volledige domeinnaam als bijvoorbeeld ‘Groenmedia.com’, maar iets als ‘Groenmedia.WordPress.com’. Dat ziet er natuurlijk niet uit en staat niet professioneel.

Als je een volledig eigen domeinnaam wilt, zul je voor een betaald abonnement moeten gaan. Het goedkoopste abonnement (Personal) kost €48,- per jaar. Vervolgens zijn er het Premium-abonnement dat €96,- per jaar kost, het Business-abonnement dat €300,- per jaar kost en ten slotte het E-commerce-abonnement dat €540,- per jaar kost.

Alle abonnementen worden jaarlijks gefactureerd.

Hoe duurder het abonnement, hoe meer functies en mogelijkheden je hebt met je website.

WordPress.com wordt vooral door beginners veel gebruikt, omdat de moeilijkheidsgraad laag is en de installatie makkelijk.

Het voordeel van deze WordPress-versie is dat je binnen een paar minuten een complete website online kunt hebben en er geen downloads nodig zijn.

Let op: je kunt plug-ins downloaden met WordPress.com, maar enkel met een duurder abonnement. Je hebt hier minimaal het Business-abonnement van €300,- per jaar voor nodig.

Hoe WordPress.com werkt

Nu ga ik aan de hand van screenshots even kort uitleggen hoe WordPress.com werkt.

Het dashboard van WordPress.com ziet er als volgt uit:

WordPress.com hoofdpagina.

Links zie je het menu, waarmee je naar alle mogelijke pagina’s kunt navigeren. Ook vind je op deze hoofdpagina de statistieken van jouw website (onder ‘Aantal keer bekeken’).

Om te weten wat alle menuknoppen betekenen, lees dit artikel.

Om een artikel te schrijven, moet je naar de pagina ‘Berichten’ gaan, waar je vervolgens in volgend scherm komt:

WordPress.com berichtenpagina.

Links in het menu zie je dat onder ‘Berichten’ ‘Alle berichten’ geselecteerd is. Je ziet hier de berichten die je hebt gepubliceerd onder het kopje ‘Gepubliceerd’, nieuwe content dat nog niet gepubliceerd is vind je onder het kopje ‘Concepten’.

Onder het kopje ‘Gepland’ vind je artikelen die op een bepaald moment automatisch gepubliceerd worden in de toekomst (dit moet je zelf aangeven) en onder ‘Verwijderd’ vind je artikelen die je hebt verwijderd. Dit is de ‘vuilnisbak’ waar je mislukte content kunt opslaan.


Onder ‘Alle berichten’ zie je ‘Nieuw bericht’ staan, waar je op kunt klikken als je nieuwe content wilt schrijven. Je komt dan in een nieuw aangemaakt, leeg artikel terecht waar je jouw content kunt schrijven.

Kijk maar naar onderstaande afbeelding waarin dit duidelijk te zien is.

Nu kun je ook het menu zien, waar je van alles vindt wat belangrijk is voor jouw artikel, zoals de permalink en de categorieën.

Het gehele menu

Onder ‘Permalink’ kun je de permalink van het artikel aanpassen. Als je dit niet doet, zal de gehele titel van het artikel de permalink zijn. Dit is meestal erg lang en onvriendelijk. Het is dus beter als je dit verkort naar een permalink van 2 tot 6 woorden die iets vertellen over waar het artikel over gaat en het zoekwoord van het artikel bevat.

Voor de betekenissen van de rest van de termen in het menu, verwijs ik je door naar dit artikel.


Er is nog meer: ‘Categorieën’ en ‘Tags’.

Onder ‘Categorieën’ kun je je nieuwe artikel categoriseren, zodat het beter te vinden is op jouw website. Hierdoor wordt jouw website gebruiksvriendelijker en zijn jouw artikelen beter vindbaar, wat weer positief is voor je SEO.

Kijk maar eens naar deze website (onderstaande afbeelding), waar alle artikelen zijn ingedeeld in categorieën.

Groenmedia.com categorieën.

Bovenstaande afbeelding toont alle categorieën op deze website. Door te klikken op één van deze categorieën, zie je alle artikelen die daaronder vallen.

Onder ‘Tags’ kun je tags vinden waar onder ook weer de ingedeelde artikelen te vinden zijn. Je kunt jouw artikelen namelijk ook indelen in tags. Dit is echter minder nuttig dan categoriseren, daarom doe ik dit zelf niet.

Als je bezig bent met het schrijven van een nieuw artikel, kun je die zowel in categorieën als in tags plaatsen in het aanpassingsmenu (hierboven weergegeven).

WordPress.org

Dan komen we nu bij de andere versie van WordPress: WordPress.org.

Het installeren van deze WordPress-versie is een stuk gecompliceerder (lastiger) dan WordPress.com. Om er gebruik van te kunnen maken, moet je namelijk de software downloaden en vervolgens uploaden naar je hostingprovider waar je je hosting en domeinnaam hebt aangeschaft.

Al het onderhoud van jouw website is voor jouw rekening.

Het voordeel van WordPress.org ten opzichte van WordPress.com, is dat je veel meer mogelijkheden hebt in onder andere het design van je website. Veel bedrijven gebruiken om die reden liever deze WordPress-versie.

Daarnaast is het eenvoudig om plug-ins te downloaden (zonder benodigd abonnement), waarmee je nóg meer functionaliteiten aan je website kunt toevoegen.

In tegenstelling tot WordPress.com (op het gratis abonnement na), is WordPress.org gratis. Het enige waar je voor moet betalen is het registreren van een domeinnaam (€3,- per jaar) en hosting (minimaal €10,- per jaar). Ook zul je voor veel uitbreidingen (plug-ins en/of andere thema’s) moeten betalen.

Hoe WordPress.org werkt

WordPress.org werkt in principe hetzelfde als WordPress.com, alleen moet je hiervoor zelf de hosting aanschaffen.

Als je een domeinnaam en hosting hebt, kun je WordPress gaan downloaden. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuten en kan automatisch.

Zodra het geïnstalleerd is, kun je gaan bouwen aan je website via vrijwel dezelfde manier als bij WordPress.com, alleen heb je nu toegang tot meer functies, zoals plug-ins.

WordPress dashboard.

In bovenstaande afbeelding zie je het dashboard van WordPress.org, waar de pagina ‘Weergave, Thema’s’ geselecteerd is.

Wil je hier meer over weten? Bekijk onderstaande video eens (let op: duurt twee uur!).

Mijn mening over en ervaringen met WordPress

Omdat ik zelf ook WordPress gebruik, is het misschien interessant om te weten wat ik er van vind. Lees verder.

Ik gebruik WordPress.com (de versie die ik als eerste heb behandeld in dit artikel) al bijna 2 jaar en begon met het goedkoopste abonnement en niet de gratis versie. Dat vond ik echter niet genoeg, dus ging ik opschalen naar een iets duurder abonnement. Op die manier had ik veel meer mogelijkheden met mijn website.

Op dit moment heb ik het Business-abonnement van €96,- per jaar en het Edin thema. Voorheen had ik het Alves thema, maar die had te weinig mogelijkheden als het gaat om het design.

In de toekomst zou ik willen overwegen om over te stappen naar WordPress.org, zodat ik nóg meer mogelijkheden heb en ook plug-ins kan downloaden.

Wat ik jammer vindt aan WordPress.com, is dat het redelijk beperkt is. Als je ook maar iets aan mogelijkheden wilt moet je al een duur abonnement nemen, want met de twee goedkoopste abonnementen kun je eigenlijk vrijwel niets.

Voor hobbyisten of beginners is dat genoeg, maar voor bedrijven, gevorderden of affiliate marketeers zeker niet.

Al met al ben ik tevreden met WordPress en raad ik het zeker aan.

Conclusie: welke kies je?

In dit artikel heb je gelezen wat WordPress is en wat het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org. Maar welke kies je?

Ben je nieuw in de wereld van affiliate marketing of de online wereld in het algemeen en/of heb je weinig tot geen (technische) kennis over hosting en dergelijke? Dan adviseer ik je WordPress.com, omdat dat eenvoudiger werkt en je geen hosting en dergelijke hoeft te regelen.

Ben je meer gevorderd en heb je (een beetje) technische kennis? Dan kun je voor beide varianten kiezen, maar in dit geval adviseer ik je WordPress.org te gebruiken. Waarom? Omdat dat je meer mogelijkheden biedt.


Ik hoop dat de informatie in dit artikel jou wat heeft opgeleverd. Ik wens je veel succes met het bouwen van jouw WordPress-website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s