3 handige SEO-tools die je zou kunnen gebruiken om beter gevonden te worden in Google

Het leren van SEO kan moeilijk zijn, vooral als je net begint. Toch is het wel handig om het onder de knie te krijgen, want het is nogal een belangrijk onderdeel van jouw website.

Echter is het niet verplicht om SEO helemaal te leren. Er zijn genoeg andere mogelijkheden, zoals het uitbesteden of bepaalde tools gebruiken.

Gelukkig is het vinden van de beste SEO-tools eenvoudig, hoewel er best wat te vinden op het internet. We hebben ze allemaal in dit artikel voor je verzameld.

In dit artikel lichten we drie SEO-tools uit die zijn goedgekeurd en gebruikt worden door SEO-experts. Natuurlijk hoef je niet al deze tools te gebruiken, maar het is zeker verstandig, zodat je kan kijken welke tool het beste bij jou past.

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Waarom SEO-tools gebruiken?
 3. 1. Ahrefs
  1. Backlink checker
  2. De voor- en nadelen van Ahrefs
  3. Aanmelden bij Ahrefs
 4. 2. Google Search Console
  1. De voor- en nadelen van Google Search Console
  2. Aanmelden bij Google Search Console
 5. 3. SEMRush
  1. Hoe SEMRush werkt
  2. De voor- en nadelen van SEMRush
  3. Aanmelden bij SEMRush
 6. Conclusie: welke kies je?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat Zoekmachine Optimalisatie betekent. Het houdt in dat je je website gaat optimaliseren voor zoekmachines als Google.

SEO is alles wat je doet om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google (of andere zoekmachines). Denk hierbij aan bijvoorbeeld je afbeeldingen optimaliseren of zoekwoordenonderzoek doen.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je in terecht komt door te adverteren met SEA.

Google zoeken SEO.

Kijk even naar de afbeelding hierboven. Hier zie je 3 zoekresultaten van de zoekopdracht ‘zoekwoordenonderzoek’. De bovenste twee zijn de betaalde zoekresultaten voor SEA en die daaronder is een organisch zoekresultaat (daaronder horen er nog meer te staan) waar je tussen kunt komen door SEO goed toe te passen.

De meeste mensen klikken alleen op de bovenste, dus is het belangrijk om je SEO goed toe te passen, zodat jij daar terecht kunt komen met jouw website.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Waarom SEO-tools gebruiken?

SEO-tools besparen je vervelende zoekwoordonderzoeken en gegevensanalyses. Met SEO-tools kun je zien wat werkt (en wat niet) en welke onderdelen van jouw website baat kunnen hebben bij wat aanpassingen.

De beste SEO-tools geven ook rapportages over hoe je je opstelt ten opzichte van je concurrenten en waar de grootste kansen liggen. Bovendien kun je hiermee zoekprestaties in landen, regio’s of talen meten.

Maar er is nog meer. Als je meer dan één website beheert, kunnen SEO-tools je helpen de prestaties van elke site direct te beoordelen.

Veel ondernemers met meerdere websites stoppen veel gegevens in spreadsheets en analyseren deze handmatig. Maar dat wordt al snel overweldigend, kost enorm veel tijd en energie en verhoogt het risico dat de rapporten onnauwkeurig zijn. Gelukkig kun je SEO-software gebruiken om uren werk te besparen en met één klik nauwkeurige rapporten te genereren.

SEO-tools kunnen dus enorm waardevol zijn voor jouw website. Ze geven je enorm waardevolle informatie en inzichten in jouw website en de concurrentie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar jouw website moet verbeteren.

SEO-tool.

Het bespaart je tijd en het wordt vaak nauwkeuriger gedaan dan als je alles zelf doet.

Maar welke SEO-tools zijn er zoal? Lees verder.

1. Ahrefs

De eerste SEO-tool die we gaan bespreken is Ahrefs.

Ahrefs is een online marketing tool die je kunt gebruiken voor SEO en linkbuilding. Het is een van de meest aanbevolen en meest gebruikte SEO-tools online.

Als jij je website wilt verbeteren met SEO, zijn veel aspecten belangrijk. Denk aan zoekwoorden, content, backlinks, de concurrentie en de techniek van jouw website. Ahrefs geeft jou inzicht in al deze data en maakt SEO-onderzoeken makkelijker.

Ahrefs homepagina.
De homepagina van Ahrefs

Ahrefs is een handige tool voor het vereenvoudigen van deze werkzaamheden, maar het blijft zeer tijdrovend. Bij SEO zul je op de lange termijn pas resultaten boeken en niet op de korte termijn. Verwacht dus ook niet dat je binnen drie dagen bovenaan in Google komt te staan met je nieuwe website.

Je kunt Ahrefs gebruiken om de meest gelinkte inhoud binnen jouw niche te vinden, gebroken links op jouw website op te sporen en een overzicht te krijgen van jouw best presterende pagina’s (zodat je kunt zien welke pagina’s de meeste bezoekers trekken).

SEO-experts kunnen geen genoeg krijgen van de Site Audit-functie van Ahrefs, omdat het de beste SEO-analysetool is die er is volgens velen. De tool geeft aan welke delen van jouw website moeten worden verbeterd om beter te scoren in de zoekmachines.

Waar Ahrefs vooral bekend om staat, is de Backlink Checker. Dit is een checker die gebruik maakt van crawling software. Hierdoor kun je jouw website zien vanuit de ogen van de zoekmachines. Dit helpt je om je website te optimaliseren voor zoekmachines als Google.

In onderstaande video vind je meer informatie over Ahrefs.

De voor- en nadelen van Ahrefs

De voordelen van Ahrefs zijn onder meer:

 • Het is bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk om mee te werken.
 • Het biedt complete en waardevolle data.
 • Het biedt functies die andere tools niet hebben.
 • Het wordt om het half uur bijgewerkt, dus de informatie is altijd zeer actueel.

Toch heeft Ahrefs ook een aantal belangrijke nadelen:

 • Het is relatief duur en er is geen gratis versie.
 • Sommige (technische) analyses kunnen wat beter en uitgebreider.

Aanmelden bij Ahrefs

Je aanmelden bij Ahrefs is niet gratis. Hieronder zie je een overzicht van de prijzen per maand.

Je hoeft alleen maar op ‘Subscribe’ te klikken bij een van de abonnementen, je gegevens in te voeren en te betalen om aan de slag te kunnen met Ahrefs.

2. Google Search Console

Google Search Console wordt gratis aangeboden en stelt je in staat om de ranking van jouw website in Google te controleren. Met deze tool kun je als het ware door de ogen van de zoekmachines (Google) naar je website kijken.

Het enige dat je hoeft te doen, is je website verifiëren door een code op je website te plaatsen. Vervolgens kun je aan de slag gaan met deze tool en de statistieken van je website (zoals het aantal klikken naar je website) bekijken in een handige grafiek.

Google Search Console.
De homepagina van Google Search Console

Hoewel je geen Search Console-account nodig hebt om in de zoekresultaten van Google te verschijnen, kun je met deze tool wel een stuk eenvoudiger aangeven wat moet worden geïndexeerd en hoe jouw website moet worden weergegeven.

Google Search Console stelt je in staat om meer bezoekers te trekken, aangezien je kan zien op welke zoekwoorden jouw website scoort en hoe hoog. Op basis van die informatie kun je jouw website optimaliseren om na enige tijd de hoogste positie te bezetten binnen die zoekwoorden.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Google Search Console.

De voor- en nadelen van Google Search Console

Google Search Console heeft een aantal belangrijke voordelen. Dit zijn:

 • Het is gratis.
 • Het biedt jou inzicht in je zoekopdrachten en -posities.
 • Je kunt sitemaps toevoegen; eenvoudiger voor Google om jouw website te indexeren.
 • Het is eenvoudig te gebruiken.
 • Je kunt snel dode of gebroken links vinden.

De nadelen zijn onder meer:

 • Geen persoonlijke service en hulp.
 • Het zal veel tijd kosten om alles te controleren.

Aanmelden bij Google Search Console

Aanmelden bij Google Search Console is erg eenvoudig en in tegenstelling tot Ahrefs wél gratis. Je hoeft alleen maar op ‘Nu starten’ te klikken op de website (onderstaande groene knop), je domeinnaam in te voeren en een code op je website te plaatsen (de instructies hiervoor lees je op de website van Google Search Console).

Als dit niet lukt, kun je ook via je Google Analytics-account (als je die hebt) op deze pagina komen.

Let op: de code moet ook na de verificatie op je website blijven staan om geverifieerd te blijven!

3. SEMRush

SEMRush is samen met Ahrefs de bekendste en meest gebruikte SEO-tool. Tevens is het een van de langstbestaande SEO-tools.

Populaire websites als Booking.com en Ebay gebruiken het ook, net als zo’n 4 miljoen anderen over de hele wereld.

SEMRush homepagina.
De homepagina van SEMRush

SEMRush is software die jouw website meet op punten als zoekmachine optimalisatie en linkbuilding. Maar niet zomaar: SEMRush vergelijkt jouw website met die van je concurrenten. Dit levert jou extreem waardevolle informatie op waarmee je jouw website kunt verbeteren en je concurrenten achter je kunt laten.

SEO-marketingtools zoals SEMRush zijn over het algemeen erg geliefd bij iedereen die ook maar iets met SEO te maken heeft. SEMRush is een geweldige tool die je waardevolle informatie geeft over zowel jouw eigen website als je concurrentie. Het geeft je inzicht in veranderingen en nieuwe ranking mogelijkheden voor je website.

Een van de meest populaire functies van deze SEO-tool is de Domain versus Domain-analyse, waarmee je jouw website gemakkelijk kunt vergelijken met die van je concurrenten. Met de On-Page SEO Checker-tool kun je eenvoudig je rankings volgen op bepaalde zoekwoorden en enkele aanbevelingen vinden over hoe je de prestaties van jouw website kunt verbeteren.

Hoe SEMRush werkt

Nu ga ik even kort vertellen hoe SEMRush werkt. Kijk naar onderstaande afbeelding, waar ik ‘Online marketing’ als zoekwoord heb ingevuld.

SEMRush.

Je ziet allerlei data van dit zoekwoord die je kunt gebruiken voor jouw website. Bij ‘Volume’ zie je bijvoorbeeld hoe vaak het zoekwoord wordt opgezocht, namelijk meer dan 4.000 keer.

Voor meer informatie hierover, lees dit artikel (komt later online) of bekijk onderstaande video eens waarin wordt uitgelegd hoe je een concurrentieanalyse doet via SEMRush.

De voor- en nadelen van SEMRush

SEMRush heeft een hoop voordelen:

 • Het biedt inzicht in wat je kunt verbeteren aan je website.
 • Het biedt waardevolle informatie over jouw concurrentie.
 • Gratis proefperiode.
 • Het bundelt alle SEO-onderdelen in één overzicht.
 • Enorm uitgebreide tool met een overzichtelijk dashboard.

Toch heeft SEMRush ook twee nadelen. Dit zijn de volgende:

 • De traffic nummers zijn misschien niet altijd helemaal correct.
 • De betaalde versies zijn duur.

Aanmelden bij SEMRush

Aanmelden bij SEMRush kan gratis, maar dan kun je het maar voor één website gebruiken. Je kunt dan elke dag 1 zoekwoord- en 1 domeinnaamanalyse uitvoeren.

Met de betaalde versies kun je uiteraard veel meer. De Pro-versie ($100 per maand), de Gugu-versie ($200 per maand), de Business-versie ($400 per maand) en de Enterprise-versie (prijs op aanvraag) zijn dan de opties.

Zou je graag een van de betaalde versies willen uitproberen? Dat kan! Er is namelijk een gratis proefperiode van 7 dagen. Op die manier krijg je een week lang toegang tot alle functionaliteiten. Als het je bevalt kun je natuurlijk altijd een van de betaalde versies aanschaffen, en als het je niet bevalt is dat ook helemaal niet erg; er zijn genoeg andere tools!

Conclusie: welke kies je?

In dit artikel heb je gelezen over drie verschillende SEO-tools: Ahrefs, Google Search Console en SEMRush. Maar welke past bij jou?

Ik adviseer je om alle drie de tools eens uit te proberen. Elke tool is anders en heeft zo zijn voor- en nadelen. Door ze allemaal eens te gebruiken, zul je er achter komen welke jij het beste vindt en welke bij jou past.

Wat een groot voordeel is, is dat bepaalde tools een gratis proefversie hebben, waaronder SEMRush. Op die manier kun je een week lang gebruik maken van de diensten om te kijken of het wat voor je is. Zo niet, kun je altijd op zoek naar iets anders.

Ik hoop dat ik je met dit artikel voldoende heb geholpen. Succes en tot later!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s