Affiliate marketing op social media: handig of niet? Lees deze 16 waardevolle tips voor jouw social media-accounts!

Affiliate marketing wordt steeds populairder. Logisch als je kijkt naar de vele voordelen die het te bieden heeft. Ook heb je vrijwel niets nodig om te starten, op een laptop met internetverbinding na.

Veel mensen denken dat je verplicht een website moet hebben om te beginnen met affiliate marketing, maar niks is minder waar. Er zijn vele opties te vinden om producten te promoten naast een website.

Één van die opties is social media. Veel (beginnende) affiliate marketeers gebruiken social media om affiliate links op te plaatsen, maar is dit wel verstandig? Hoe zou je dit wel moeten aanpakken?

Dat en meer over affiliate marketing op social media lees je in dit artikel.

In dit artikel

 1. Wat is affiliate marketing?
 2. Social media voor affiliate marketing: verstandig?
 3. Instagram
  1. Livesessies
  2. Tips voor het optimaliseren van jouw Instagram-account
   1. Instagram-bio
   2. Profielfoto
   3. Nog een aantal belangrijke tips
 4. Facebook
  1. Tips voor Facebook
   1. Facebook-Bio
   2. Profielfoto en omslagfoto
 5. Andere social media-platformen
 6. Conclusie

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van prestatiegerichte marketing. Het betekent het promoten van producten die niet van jou zijn op jouw website, social media of waar dan ook in ruil voor commissie.

Je promoot dus producten van andere bedrijven of personen waar je per verkocht product een deel van het aankoopbedrag voor terugkrijgt. Dat bedrag heet een commissie.

Die producten vind je op affiliate netwerken, zoals PayPro. Mijn advies is om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en producten uit te kiezen die binnen jouw niche passen.

Bij bijvoorbeeld PayPro zijn er meer dan 300 producten die je kunt promoten, veelal cursussen en e-books. Klik op één van die producten en je ziet de beschrijving van het product en de maker ervan. Daaronder zie je jouw unieke affiliate link die ervoor gaat zorgen dat jouw website bezoekers doorgestuurd gaan worden naar de website van de producteigenaar (de adverteerder), waardoor je commissies kunt verdienen.

Affiliate marketing.

Er zijn grote bedrijven als Bol.com en Amazon die een eigen affiliate netwerk hebben, waardoor je de miljoenen producten op die websites allemaal kunt promoten.

Affiliate marketing is een uitstekende manier om geld te verdienen met het internet. De meeste mensen geloven niet dat dit mogelijk is, maar de resultaten van affiliate marketeers (zoals Jacko Meijaard) geven duidelijk aan dat dit wél kan.

Het mooie van affiliate marketing is dat je vrijwel niets nodig hebt om te beginnen, op een laptop met internetverbinding na. En dat terwijl het op de lange termijn zowel vrijheid als geld kan creëren.

Social media voor affiliate marketing: verstandig?

Je kunt social media gebruiken voor affiliate marketing (het promoten van producten), maar is dit aan te raden?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ja, dat is verstandig. Sterker nog, door het gebruik van social media voor je website, zal jouw website beter ranken in Google. Waarom? Omdat je op die manier als ‘sociaal’ wordt beschouwd door Google, omdat je via social media je doelgroep wilt helpen.

Ook kun je door social media backlinks vergaren door bijvoorbeeld in je Instagram-bio een link te plaatsen naar jouw website.

Hoe meer backlinks je website heeft, hoe hoger je zult ranken in Google. Social media is daarvoor dus ook belangrijk.

Social media.

Maar er is ook een andere manier. Zeg maar de verkeerde manier.

Als beginnend affiliate marketeer is het nogal verleidelijk om op elke plek waar dat mogelijk is op social media affiliate links te plaatsen, omdat gedacht wordt dat er dan een grotere kans is op commissies.

Herken je jezelf hierin? Dat is helemaal niet erg, er zijn ten slotte meer mensen die dat doen. Soms met succes, maar meestal werkt het niet.

Door overal zomaar affiliate links te plaatsen op social media zonder uitleg over het product of andere waardevolle informatie, zal niemand op die link klikken, omdat je niks waardevols te bieden hebt.

Als je wilt dat mensen op die affiliate link klikken, moet je waardevolle content delen waar jouw doelgroep wat mee kan.

Los de problemen van jouw doelgroep op en beantwoord hun vragen, en mensen zijn eerder bereid om je te volgen en vervolgens misschien zelfs op de link te klikken.

Instagram

Ik maak enorm veel gebruik van Instagram. Hierin ben ik vast niet de enige, aangezien er miljoenen gebruikers zijn in Nederland.

Instagram werkt zeer eenvoudig, is lucratief door de vele gebruikers én je kunt adverteren om nóg meer mensen te bereiken. Instagram heeft veel voordelen en is daardoor zeer geliefd bij bedrijven en affiliate marketeers.

Dit heeft echter ook een keerzijde: er is veel concurrentie. Hierdoor is het moeilijk om op te vallen tussen al die andere accounts in dezelfde niche als jij.

Daarom is het belangrijk om ten eerste waardevolle informatie te delen en ten tweede opvallende posts te hebben.

Zeg nou zelf: jij vindt een stukje tekst met alleen een witte achtergrond toch ook niet aantrekkelijk? Zorg er daarom voor dat je unieke en opvallende foto’s en video’s hebt waarin je waardevolle content deelt.

Op die manier kun je je onderscheiden van de concurrentie en bezoekers naar je website trekken.

Neem bijvoorbeeld mijn Instagram-account. Die bevat veel content (bijna 70 posts op het moment van schrijven) en heeft meer dan 400 volgers.

Instagram.
Groen Media Instagram-account (internetversie op 15 juni 2022)

Je ziet een duidelijke bio waarbij je vervolgens wordt doorverwezen naar deze website (de social media-pagina), waar bezoekers kunnen navigeren naar de pagina die ze willen bezoeken.

Ook zie je ‘Hoogtepunten’ (de groene vakjes met zwarte embleempjes) waar je eerder gepubliceerde berichten als tips, quotes en nieuwe blogs kunt terugvinden. Deze hoogtepunten zijn handig, omdat jouw profiel bezoekers zo in één keer kunnen zien wat ze kunnen verwachten van jouw pagina en het ziet er professioneel uit.

In die hoogtepunten laat je je belangrijkste berichten of verhalen (nadat je het hebt gepost) zien die mensen daardoor nog eens terug kunnen zien.

Een effectief verdienmodel via Instagram is door acties te houden met kortingscodes van bepaalde producten. Dit doe ik zelf ook als Jacko Meijaard weer eens komt met een kortingscode voor zijn videocursus de AMR.

Livesessies

Op Instagram heb je de mogelijkheid om ‘live’ te gaan. Dit is een livestream waarmee je direct contact kunt hebben met je publiek. Zo’n livestream kan maximaal een uur duren, maar wordt door ondernemers erg gewaardeerd, omdat ze op die manier dichter bij hun doelgroep kunnen komen.

Terwijl je live bent kunnen kijkers reacties achterlaten via de chat. Dit zorgt voor een speciale interactie met jouw volgers.

Het voordeel van een livestream is dat je je kijkers kunt doorverwijzen naar jouw website of een affiliate link, waardoor je geld kunt genereren. Dit is al een effectief verdienmodel gebleken bij meerdere ondernemers en affiliate marketeers.

Jij kunt ook een livestream starten. Dit kan via het plusje rechtsboven in het scherm en vervolgens op ‘Live’ te klikken.

Ben je klaar om live te gaan? Vergeet dan niet je uitzending een naam te geven. Je kunt je volgers vertellen waar de stream over gaat. Vervolgens klik je op ‘Livevideo starten’ en Instagram brengt je volgers op de hoogte dat je een livestream bent gestart.

Tijdens de livestream kun je zien hoeveel kijkers je hebt en wat ze zeggen in de chat.

Ben je klaar met de stream? Klik dan rechtsboven op ‘Beëindigen’ en vervolgens op ‘Livevideo beëindigen’. Nu krijg je een overzicht van het aantal kijkers.

Zodra je uitzending afgelopen is, is deze ook meteen verdwenen. Je kunt deze alleen terugkijken als je jouw uitzending opgenomen hebt met opname software.

Tips voor het optimaliseren van jouw Instagram-account

Instagram-bio

Laten we nu even wat dieper ingaan op de bio, want dat is een zeer belangrijk onderdeel van jouw social media. Jouw bio is vaak het eerste wat mensen zien van jouw account/business en willen weten wat jij voor ze kan betekenen.

Veel ondernemers en affiliate marketeers maken hier de fout. Die stoppen zoveel tijd in hun foto’s en captions, dat ze het belangrijkste (de bio) vergeten. Dit kan je echter veel klanten kosten!

Je kunt niet veel tekens gebruiken (max. 150), maar een goede bio heeft aan een paar woorden al genoeg.

Een goede bio bevat onder meer de volgende onderdelen:

 • Gebruik termen die je doelgroep aanspreekt. Zit je bijvoorbeeld in de niche affiliate marketing? Gebruik in je bio dan termen als ‘Heb je hulp nodig met affiliate marketing? Laat mij je helpen!’. Op die manier spreek je je doelgroep aan en gaan mensen je sneller volgen.
 • Probeer mensen te overtuigen. Als je je doelgroep weet te overtuigen van jouw meerwaarde, gaan ze je sneller volgen. Gebruik dan ook zinnen als ‘Heb je hulp nodig met affiliate marketing? Laat mij je helpen!’ of ‘Hoger scoren in Google? Ik heb de oplossing!’.
 • Gebruik emoticons. Als je emoticons toevoegt, trekt je profiel eerder de aandacht en ziet het er ook gewoon vrolijker uit. Bovendien reageren onze hersenen op ongeveer dezelfde manier op emoticons als op menselijke gezichten, blijkt uit onderzoek.
 • Voeg een call to action toe. Wat wil je dat mensen doen als ze jouw profiel zien? Wil je dat ze je volgen? Een afspraak maken? Je website bezoeken? Vermeld dit onder aan je bio. Een voorbeeld hiervan is ‘Bekijk de website’ of ‘Maak een afspraak’, waarbij je met een naar beneden wijzende vinger (voorbeeld) naar je link (volgende tip) wijst.
 • Plaats een link. Door een link in je bio te plaatsen, kun je je profiel bezoekers naar je website of een affiliate product doorverwijzen. Op die manier kun je je bezoekers beter helpen en meer informatie bieden. Let er wel op dat dit een link naar een landingspagina van jouw eigen website (zoals de social media-pagina op deze website) is óf een verkorte affiliate link (door een programma als Bitly) naar een product dat jij promoot.

Voor inspiratie zijn hier bio’s van andere bedrijven en affiliate marketeers:

Lars Provoost.
Jerik van Nuenen.
Robbert Kramers.

Profielfoto

Ook je profielfoto is een zeer belangrijk onderdeel van jouw Instagram-pagina, zoals je vast zult begrijpen. Je profielfoto is namelijk het eerste wat Instagram gebruikers zien van jouw account. Zorg er daarom ook voor dat hij goed zichtbaar is en opvalt.

Ik kan je een aantal tips geven voor de ideale profielfoto:

 • Zorg voor goede kwaliteit. Veel profielfoto’s zijn niet scherp genoeg om het goed te kunnen zien. Daarnaast wordt jouw profielfoto altijd minder in grootte én kwaliteit door compressie. Zorg dus dat je altijd een foto van uitstekende kwaliteit gebruikt.
 • Zorg voor goed licht (bij een foto). Bij te weinig licht wordt jouw gezicht een donkere vlek, en bij te veel licht juist een lichte vlek. Zacht licht, zoals het ochtend- of avondlicht werkt het beste. Onderstaande afbeelding toont de verschillen in licht.
 • Gebruik de juiste achtergrond. De aandacht moet op jouw foto of logo liggen. Met een goede achtergrond(kleur) versterk je het contrast met de voorgrond waardoor het belangrijkste deel (jouw gezicht of bedrijfslogo) beter opvalt.

Nog een aantal belangrijke tips

 • Gebruik een bedrijfsaccount. Door een bedrijfsaccount te gebruiken in plaats van een standaard privé-account heb je veel meer functies en het staat professioneler.
 • Ga eens live. Met een livestream heb je interactie met je volgers die je kunt doorverwijzen naar een affiliate link, zodat jij geld kunt verdienen.
 • Maak video’s en IG’s. Een filmpje trekt namelijk meer kijkers dan een alleen een foto.
 • Wees actief en zichtbaar. Hoe vaker je actief bent (berichten plaatsen, reacties plaatsen), hoe vaker je berichten worden weergegeven door Instagram. Ook laat je je zien aan de buitenwereld.
 • Gebruik hashtags. Door hashtags te gebruiken, kunnen gebruikers jouw posts makkelijker vinden en kun je kort aangeven waar de post over gaat.

Facebook

Ook Facebook is geliefd bij bedrijven. Niet gek, want Facebook is al jaren onafgebroken het popualairste social media-platform. Alleen al in Nederland zijn er miljoenen gebruikers, en nog altijd groeit dit aantal. Over de hele wereld zijn er zelfs 1 miljard (!) accounts te vinden op Facebook.

Er liggen dus veel kansen, maar zoveel gebruikers maakt ook dat er veel concurrentie is.

Facebook werkt over het algemeen wat gecompliceerder dan Instagram. Je hebt dan ook veel meer functies en mogelijkheden. Dit kan het lastig maken voor beginners. Daarom raad ik ook aan om te beginnen met Instagram, want dat werkt een stuk eenvoudiger en is dus perfect voor beginnende ondernemers en affiliate marketeers.

Toch raad ik ook zeker aan om Facebook te gaan gebruiken. Het biedt namelijk enorm veel voordelen, zoals waardevolle statistieken, een online winkel, je account die is zichtbaar in Google, gericht adverteren en producten in een post die direct gekocht kunnen worden.

Ook voor Facebook geldt dat je opvallende posts met waardevolle content moet delen, anders zul je niet opvallen en krijg je geen volgers.

Door unieke en waardevolle content te delen in een opvallende en bij jouw bedrijf passende stijl foto’s en video’s te plaatsen, zul je meer mensen bereiken, wat je meer volgers en klikken naar je website oplevert.

Je kunt Facebook ook zeker inzetten voor affiliate marketing. Je kunt bijvoorbeeld jouw eigen website promoten, zodat je volgers overtuigd raken om naar je website te gaan, maar je kunt ook informatieve inhoud plaatsen waarmee je de vragen van jouw doelgroep beantwoordt en de problemen oplost. Op die manier raken mensen geïnteresseerd in jouw content en account en gaan ze je volgen, wat de kans op klikken naar je website vergroot.

Als je eenmaal bezoekers hebt aangetrokken via je social media-accounts, kun je ze op jouw website meer waardevolle content voorschotelen en ze doorverwijzen naar een product dat jij promoot. Op die manier verdien jij geld en heb je iemand geholpen om zijn/haar probleem op te lossen.

Groen Media Facebook-account (internetversie op 18 juni 2022)

Hierboven zie je mijn Facebook-account. Hierop ben ik minder actief dan op Instagram, omdat ik persoonlijk Facebook geen fijn platform vind. Jij kan dit natuurlijk wel vinden; het is dan ook maar een mening. 😉

Onder ‘Info’ vind je de gegevens van de persoon of het bedrijf. Dit geeft bijvoorbeeld aan naar welke school je bent gegaan of waar je woont.

Onder ‘Berichten’ vind je de laatste berichten die zijn geplaatst door die persoon.

Ook bij Facebook werkt het om acties met kortingscodes van producten te doen. Hier wordt soms goed geld aan verdient.

Tips voor Facebook

Facebook-Bio

Eerder heb je een aantal tips gelezen voor de ideale Instagram-bio. Bij Facebook werkt het niet veel anders. Alle tips die je hebt gelezen, gelden ook voor Facebook.

Spoor je volgers aan om te klikken naar je website, zet een link in je bio, probeer ze te overtuigen om je te volgen en gebruik termen die je doelgroep aanspreekt.

Profielfoto en omslagfoto

Waar de bio aan hetzelfde moet voldoen als bij Instagram, werkt het bij de profiel- en omslagfoto toch echt anders. Dit heeft ermee te maken dat de afmetingen anders zijn en er bij Instagram überhaupt geen omslagfoto is.

De Facebook omslagfoto is een brede foto boven aan je profiel. In deze omslagfoto kun jij een unieke foto plaatsen die uitdrukt wie je bent en wat je te bieden hebt aan je volgers.

Hier onder vind je een voorbeeld van een omslagfoto; die van de voetbalclub Telstar. Zij hebben een foto van het stadion als omslagfoto gebruikt.

De profielfoto bij Instagram is 110 x 110 pixels op smartphones. Bij Facebook is dat 128 x 128 pixels, eveneens op smartphones.

De omslagfoto bij Facebook heeft de afmetingen 640 x 360 pixels op smartphones.

Je moet dus rekening houden met verschillende afmetingen en dat de profielfoto in een cirkel wordt afgesneden.

Tips voor een goede omslagfoto:

 • Houd rekening met de grootte. Houd je aan de afmeting van 851 pixels breed en 315 pixels hoog. Zo voorkom je dat Facebook hem verkleint of vergroot en de kwaliteit afneemt.
 • Bedenk goed wat je wilt laten zien. Je kunt het product dat je verkoopt laten zien, maar je kunt ook een foto aanschaffen op het internet.
 • Gebruik tekst en een call to action. Verwerk in de omslagfoto jouw slogan en een call to action, zoals bijvoorbeeld ‘Volg mij!’ met een pijl.

Andere social media-platformen

Naast Facebook en Instagram zijn er natuurlijk nog veel meer platformen. Denk aan Pinterest, TikTok, twitter en LinkedIn. Echter vind ik deze minder lucratief voor affiliate marketing.

Toch zou je wel kunnen overwegen om een ander platform dan Facebook of Instagram te gaan gebruiken, want ook Pinterest kan zeer lucratief zijn, mits je het op de juiste manier gebruikt.

Ik raad je aan om eerst met een website te beginnen en daarna, als je een goede basis online hebt staan, met Instagram en/of Facebook. Later zou je nog kunnen uitbreiden naar meer social media-platformen en websites.

Conclusie

Je kunt zeker social media inzetten voor jouw affiliate marketing-project. Sterker nog, je kunt je verkopen er echt mee laten stijgen. Ook is het gunstig voor de ranking van je website in Google.

Ik raad je dan ook aan om social media-platformen als Instagram en Facebook te gaan gebruiken. Maar er zijn natuurlijk meer opties die niet in dit artikel behandeld zijn, zoals Twitter, LinkedIn, Pinterest en TikTok.

Je kunt affiliate marketing ook zonder website en met alleen social media uitvoeren, maar ik raad je toch aan om met een website te beginnen. Daarna zou je kunnen uitbreiden naar meer websites én social media.

Ik hoop dat je wat kunt met de informatie in dit artikel. Succes met jouw social media en affiliate marketing-project!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s