6 waardevolle tips om de #1 positie in Google te bereiken!

Misschien ken je het wel: je hebt een eigen website, maar je krijgt nauwelijks bezoekers en je verkoopt niks. Dat terwijl je misschien denkt dat je goed bezig bent.

Dit is het lot van veel meer ondernemers en kan aan een aantal factoren liggen. Hoe los je dit op?

Het antwoord op die vraag is SEO. Door SEO op de juiste manier toe te passen op jouw website, kun je sneller hoger scoren in de zoekresultaten.

Maar wat is SEO? Dat lees je in dit artikel.

Ook lees je 6 waardevolle en praktische tips waarmee je, als je ze goed toepast, snel bovenaan kunt staan in Google!

Lees snel verder.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

SEO

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

6 tips voor de #1 positie in Google

Ik kan je heel veel tips geven voor het bereiken van de #1 positie in Google, maar in dit artikel geef ik je er zes. Dit zijn belangrijke criteria waar Google streng op controleert als het jouw website bezoekt.

Laat ik eerst even uitleggen waarom de eerste positie in Google zo belangrijk is voor jouw website.

Dit is belangrijk omdat de meeste mensen die iets opzoeken op Google, alleen op de eerste website klikken. Mensen denken dat die website het beste antwoord geeft op de vraag waar ze op dat moment mee zitten. En in de meeste gevallen is dit ook daadwerkelijk het geval, die website staat daar immers niet voor niks.

Omdat zoveel mensen niet verder kijken dan de eerste optie, zal het verkeer naar jouw website significant toenemen als je op die felbegeerde eerste positie staat. Hierdoor zullen ook de verkopen toenemen, mits je website genoeg converteert. Maar dat is een ander verhaal.

Door de eerste positie in Google zullen jouw bezoekersaantallen en inkomsten toenemen, wat maakt dat het een gewilde plaats is voor iedereen met een eigen website. Er is moordende concurrentie en dus zul je je moeten onderscheiden van de concurrentie.

Laat dat nou net zijn waarom ik dit artikel heb geschreven. Onderstaande tips helpen jou om je te onderscheiden van de concurrentie en de nummer 1 positie in Google te bereiken en daarna te behouden.

Tip 1: schrijf kwalitatieve content

De allerbeste tip die ik je kan geven en waar Google het meeste op let, is content. Schrijf kwalitatieve content waar jouw doelgroep wat aan heeft.

Hierbij is het belangrijk dat je betere content schrijft dan je concurrenten, zodat je je concurrenten voor bent en blijft. Google zal jou hiervoor belonen met een hogere positie in de zoekresultaten van het zoekwoord waar je over schrijft.

Typen.

Met kwalitatieve content bedoel ik content die de vragen en problemen van jouw doelgroep beantwoord en oplost. Het is daarom ook belangrijk je doelgroep van tevoren te bepalen, zodat je je content daarnaar kunt inrichten.

Kijk goed waar je concurrenten steken laten vallen. Missen ze bijvoorbeeld een vergelijkingstool? Zorg er dan voor dat jij dit wél toevoegt aan jouw website en probeer nóg meer en beter uit te leggen dan zij doen, om jouw bezoekers net dat beetje extra te bieden.

Bezoek de websites van je concurrenten regelmatig, zodat je kunt zien waar voor jou kansen liggen en waar juist niet. Ook kom je er op deze manier achter waar content in jouw niche aan moet voldoen.

Ook is het belangrijk dat je weet op welke zoekwoorden je wilt scoren. Daarom moet je zoekwoordenonderzoek doen. Dit kan met een programma als Ubersuggest, waar je precies ziet hoe vaak jouw zoekwoord wordt opgezocht, hoe sterk de concurrentie is en veel meer belangrijke informatie.

Schrijf artikelen van minimaal 1000 woorden. Op die manier heb je uitgebreide content waarmee je je bezoekers beter van dienst kan zijn én Google houdt hiervan.

Let wel op dat je je teksten niet langer maakt dan nodig is, want nutteloze informatie toevoegen heeft geen meerwaarde.

Ten slotte lees je je tekst nog even goed door. Controleer op spel-, interpunctie- en formuleringsfouten en verbeter dit waar nodig. Dit draagt bij aan een betere klantervaring.

Tip 2: denk aan de snelheid van je website

De snelheid van jouw website is één van de SEO-factoren waarin Google jouw website indexeert. Als jouw website traag is, ziet Google dat als gebruiksonvriendelijk. Dit zal ten koste gaan van de ranking van je website.

Om jouw website sneller te maken kan ik je een aantal tips geven:

  1. Optimaliseer je afbeeldingen. Door je afbeeldingen te optimaliseren (verkleinen en een duidelijke titel en beschrijving meegeven), word je website een stuk sneller.
  2. Gebruik niet te veel WordPress plug-ins. De plug-ins die je kunt downloaden op WordPress maken je website in de meeste gevallen een stukje langzamer. Beperk dus het aantal plug-ins.
  3. Verwijder gebroken links. Links die niet meer werken nemen onnodige ruimte in beslag. Controleer daarom regelmatig alle links op je website met een tool, zoals Google Search Console.
  4. Gebruik standaard lettertypes. Bijzondere lettertypes laden langzamer. Je kunt dus beter kiezen voor een standaard lettertype, die bij jouw stijl past.
  5. Gebruik niet te veel kleuren en maak er geen ‘kermis’ van. Houd je website een beetje simpel. Oftewel: gebruik niet te veel verschillende kleuren, lettertypes en afbeeldingen.

Tip 3: zorg voor een goede interne linkstructuur van je website

Links zijn nog altijd een belangrijke SEO-factor. Google beoordeelt jouw website op backlinks en interne links.

Backlinks zijn links die van een andere website naar jouw website leiden. Hierbij is het belangrijk dat dit wel een betrouwbare website is.

Link.

Om backlinks te vergaren kun je social media gebruiken, samenwerkingen aangaan met andere websites en, de belangrijkste, kwalitatieve content schrijven waardoor websites vanzelf naar jouw website linken.

Hoe meer backlinks naar jouw website leiden, hoe hoger jouw website zal ranken in Google, omdat Google jou als een autoriteit ziet door de aandacht die je krijgt van andere websites.

Interne links zijn links die van de ene pagina op jouw website naar een andere pagina op jouw website linken. Denk hierbij aan de groene, klikbare woordjes op deze website.

Deze linkjes kun je gebruiken om van jouw website een ‘spinnenweb’ te maken. Oftewel: je verbindt al je pagina’s en blogartikelen met elkaar, zodat jouw website gebruiksvriendelijk is.

Ten slotte zijn er nog externe links. Dit zijn links die van jouw website naar een andere website linken. Dit is dus eigenlijk een backlink voor de andere website.

Zorg er voor dat je niet teveel linkt naar andere websites, want dan raak jij bezoekers kwijt aan iemand anders. Hierdoor krijgt de ander autoriteit en jij niet. Dit is zonde.

Je kunt externe links gebruiken om jouw eigen content aan te vullen.

Een korte samenvatting: verbind al je pagina’s en blogartikelen met elkaar, link naar andere websites om jouw eigen content aan te vullen en zorg ervoor dat andere websites naar jou linken.

Tip 4: maak je website mobielvriendelijk

Meer dan de helft van jouw website bezoekers zal niet op de laptop jouw website bezoeken, maar via de mobiel. Het is dus belangrijk dat je website zowel mobiel- als laptopvriendelijk is. Ook hierop beoordeelt Google je website.

Je kunt controleren of jouw website mobielvriendelijk is via Mobielvriendelijke Test, waar je het domein van jouw website invoert. Vervolgens laat de tool zien of je website mobielvriendelijk is.

Mobielvriendelijke test.
De Mobielvriendelijke Test

Is jouw website er in de test niet goed van af gekomen? Dan heb ik hier een aantal tips om je website mobielvriendelijker te maken.

  1. Gebruik een plug-in. Als je geen budget hebt of geen geld wilt uitgeven, is de beste optie een WordPress plug-in downloaden. Enkele voorbeelden van plug-ins zijn: WP Touch, iThemes Mobile en Jetpack.
  2. Website ontwerp aanpassen. Je kunt je website door middel van HTML en CSS aanpassen om het responsief te maken.
  3. Responsief thema. De beste oplossing is een responsief WordPress-thema. Deze thema’s kun je vinden bij Theming WP en zal tussen de €25,- en €100,- kosten.

Tip 5: gebruik relevante afbeeldingen

Een veelgemaakte fout die ik zelf ook regelmatig maak is afbeeldingen toevoegen aan een tekst die eigenlijk helemaal niet relevant zijn. Of, wat ook vaak voorkomt, te veel, te weinig of helemaal geen afbeeldingen toevoegen aan een tekst.

Mijn mening over een tekst zonder afbeeldingen is dat het saai is en niet lekker leest. Hoewel ik het niet zeker weet, denk ik dat ik niet de enige ben die dit vindt. Daarom is het belangrijk dat je afbeeldingen toevoegt én om goed na te denken welke afbeeldingen goed bij de tekst passen.

Ik voeg gemiddeld 5 of 6 afbeeldingen per artikel toe, afhankelijk van het aantal woorden. Dit zijn afbeeldingen die de tekst ondersteunen en verduidelijken, zoals screenshots, en sommige enkel ter illustratie. Maar achter elke afbeelding die ik plaats op deze website zit een idee of een doel.

Hier maakte ik regelmatig de fout. Ik plaatste weleens afbeeldingen die totaal niets met de tekst te maken hadden of niks toevoegden.

Hierin ben ik vast niet de enige. Vandaar dat ik dit als tip geef: denk over elke afbeelding die je gaat plaatsen goed na of het wel relevant is voor de tekst en waarde toevoegt.

Het doel van de afbeelding moet zijn om de tekst duidelijker te maken en aan te vullen. Een voorbeeld is de SEO-afbeelding onder het kopje ‘Wat is SEO?’ in dit artikel.

Ook screenshots zijn hierbij belangrijk. Zeker bij een review wil de bezoeker weten hoe het product eruit ziet en de inhoud van bijvoorbeeld een cursus weten.

Wees daarnaast altijd uniek met de afbeeldingen die je gebruikt. Gebruik afbeeldingen nooit vaker dan één of twee keer en gebruik andere afbeeldingen dan je concurrenten. Zo ziet Google dat je uniek bent, en dat is gunstig voor je ranking.

Je kunt unieke afbeeldingen vinden op stockwebsites, zoals bijvoorbeeld Pixabay en Freepik.

De hoofdpagina van Pixabay

Op Pixabay kun je eenvoudig afbeeldingen zoeken door op de balk in het midden te klikken en daar het onderwerp van de afbeelding die je wilt in te voeren.

Wil je bijvoorbeeld een afbeelding met bloemen? Vul dan ‘Bloemen’ of ‘Flowers’ in. Vervolgens krijg je een hele reeks rechtenvrije afbeeldingen te zien die je kunt downloaden en op je website kunt plaatsen. Voor andere doeleinden gebruiken kan natuurlijk ook! 😉

Geef daarnaast je afbeeldingen altijd een duidelijke en toepasselijke titel en beschrijving mee. Hierdoor kan Google de afbeelding beter ‘lezen’ en indexeren.

Tip 6: blijf je website verbeteren

De laatste, maar niet onbelangrijkste tip in dit artikel is dat je vrijwel elke dag bezig moet zijn met je website. Blijf je website verbeteren, zodat Google ziet dat je progressie boekt en je je concurrenten voor blijft.

Het internet staat nooit stil en Google voert vaak updates door om zichzelf te ontwikkelen. Het algoritme van Google verandert steeds, waardoor je na een dag al je positie kwijt kunt zijn. Probeer daarom de veranderingen in de gaten te houden en blijf zelf je website ontwikkelen.

Als je eenmaal de eerste positie in Google bereikt hebt, wil je er natuurlijk ook blijven. Daarom moet je je website constant blijven verbeteren. Het belangrijkste hierbij is consistent kwalitatieve content blijven schrijven en van daaruit je website blijven uitbreiden.

Blijf betere content schrijven dan je concurrenten, gebruik social media om bezoekers te trekken, vergaar backlinks en los de problemen van je doelgroep op.

Je website moet tip top in orde zijn en blijven om de eerste positie in Google te krijgen en te behouden.

Conclusie

We zijn nu alweer aan het einde van het artikel gekomen. Een artikel waarin ik je zes tips heb gegeven om de eerste positie in Google te behalen en vervolgens te behouden. Zo is bijvoorbeeld de belangrijkste tip om kwalitatieve content te schrijven.

De eerste positie in Google halen is alles behalve vanzelfsprekend, maar met deze tips hoop ik oprecht dat het je lukt. Succes!

Milo Groen

Ik ben Milo Groen en mijn missie is om jou wegwijs te maken in de wereld van affiliate marketing en SEO door middel van mijn waardevolle blogberichten en social media-kanalen. Elke zondag zal er een nieuw artikel online komen op deze website, dus kom in de toekomst zeker nog even terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s