Trage website? 9 praktische tips om je website tot 75% sneller te maken

Een trage website is natuurlijk niet fijn voor de website bezoeker. Maar wist je dat dit ook nadelige gevolgen heeft voor de ranking van jouw website?

Een trage website kan je klanten en omzet kosten. Gemiddeld blijven bezoekers maar een paar seconden op een website. Als jouw website in die tijd alleen maar aan het laden is, ben je je bezoeker kwijt.

Een dubbele reden dus om je website voorgoed sneller te maken. Maar hoe doe je dat?

Dat ga ik je allemaal uitleggen in dit artikel. Een voordeel: het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt.

Er zijn meerder manieren om je website sneller te maken. In dit artikel geef ik je 9 (niet technische) tips om voorgoed af te rekenen met een trage website.

Lees snel verder en bekijk onderstaande video.

In dit artikel

  1. Wat is SEO precies?
  2. Waarom een trage website nadelig is
  3. De snelheid van je website testen
  4. 9 tips voor een snellere website
    1. Tip 1: optimaliseer je afbeeldingen
    2. Tip 2: gebruik niet te veel en de juiste WordPress plug-ins
    3. Tip 3: verwijder gebroken links
    4. Tip 4: maak geen ‘kermis’ van je website
    5. Tip 5: beperk de deelknoppen
    6. Tip 6: zorg voor kwalitatieve hosting
    7. Tip 7: zorg dat je website altijd opgeruimd en up-to-date is
    8. Tip 8: gebruik een betaald WordPress-thema
    9. Tip 9: gebruik een caching plug-in
  5. Heb ik zelf last (gehad) van een trage website?
  6. Conclusie

Wat is SEO precies?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

SEO

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Waarom een trage website nadelig is

Een snelle website is enorm belangrijk en kan de positie van jouw website in Google bepalen. Snelle websites scoren gemiddeld hoger dan trage websites, hoewel dat niet alles zegt, aangezien er natuurlijk nog veel meer criteria zijn. Denk aan backlinks, gebruiksvriendelijkheid en content.

Ook met een trage website is het best mogelijk om hoge ogen te gooien in Google, maar de kans is wel een stuk kleiner. Daarnaast zijn er maar weinig bezoekers die lang op je website blijven, omdat het te lang duurt.

Zeg nou zelf: jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot een website geladen is? Dan ga je waarschijnlijk naar een andere website. Dit doen jouw bezoekers dus ook en dat moet je voorkomen.

Lees snel verder voor 9 tips om je website sneller te maken, want waarom zou je je positie in Google willen verzwakken als het relatief eenvoudig op te lossen is?

De snelheid van je website testen

Voordat ik je 9 tips ga geven om je website sneller te maken, gaan we eerst kijken hoe je kunt meten hoe je snel (of traag) je website op dit moment is.

Hier zijn meerdere tools voor. De meest bekende is Google PageSpeed. Op deze website kun je jouw website URL invoeren om vervolgens de resultaten te zien.

Je kunt de resultaten van mobiel en van de computer bekijken, want dit verschilt.

Het ziet er als volgt uit:

Mijn website heeft op de computer een score van 97 uit 100. Dit is best hoog. Het is namelijk zo: hoe hoger de score, hoe beter.

Nu is het de beurt aan jou. Ga naar Google PageSpeed en vul de URL van jouw website in. Bekijk vervolgens de resultaten op mobiel én op computer en scrol hierbij ook iets naar beneden om te kijken wat er eventueel mis is met je website, wat je moet verbeteren en wat er wel goed is.

9 tips voor een snellere website

Tip 1: optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen optimaliseren klinkt voor veel mensen misschien onbekend. Ook voor mij was dit onbekend, maar in de videotraining van Jacko Meijaard (de Affiliate Marketing Revolutie) wordt dit uitgelegd.

Hier ga ik het ook even uitleggen, want door dit goed te doen zal je website een stuk sneller én beter gevonden worden in Google.

Afbeeldingen optimaliseren kun je zien als twee losse onderdelen: je afbeeldingen verkleinen en ze een duidelijke en relevante titel en beschrijving meegeven.

Met verkleinen bedoel ik niet met de hokjes slepen, want dan ‘versleep’ je hem alleen maar. Ik bedoel dat je de bestandsgrootte moet aanpassen, waardoor jouw afbeelding niet een paar MB beslaat, maar nog maar een paar KB.

Je houdt dus veel meer ruimte over op jouw computer, naast dat je website er sneller van wordt.

Hoe je dat doet? Lees verder.

De eerste stap is een mooie rechtenvrije afbeelding zoeken die je op je website wilt plaatsen, bijvoorbeeld op een website als Freepik of Pixabay. Deze afbeelding download je op je computer.

Pixabay.

Bovenstaande afbeelding toont de homepagina van Pixabay. Vul in de witte balk iets in waar jouw afbeelding over moet gaan. Bijvoorbeeld ‘bloemen’ of ‘flowers’ en je krijgt tientallen afbeeldingen en foto’s met bloemen.

Zie je een geschikte afbeelding voor jouw website? Klik dan op die afbeelding en klik vervolgens op de groene knop ‘Downloaden’. Let wel op dat je misschien eerst moet inloggen. Als je nog geen account hebt, kun je er gratis een aanmaken en kun je makkelijker afbeeldingen downloaden.

Nu staat de afbeelding opgeslagen op je computer, dus kunnen we naar de volgende stap: naar Picresize.com gaan. Hier upload je de afbeelding naar Picresize en ga je hem verkleinen.

Picresize.

In het midden zie je staan ‘Drag and drop a file here or click’. Klik daar op en je komt in de downloads van jouw computer. Kies de afbeelding die je eerder gedownload hebt via Pixabay (of een andere stocksite) en klik vervolgens op ‘Continue to edit picture’ (de blauwe knop). Het kan zijn dat je vanzelf verder gaat, zonder dat je op de knop hoeft te klikken.

Je komt nu in onderstaand scherm.

Dit is het scherm waar het moet gebeuren. Bovenaan zie je staan ‘Select a new size for your picture’ waarna je (als je op ‘50% smaller’ klikt) kunt kiezen uit ‘No change’, ‘25% smaller’, ‘50% smaller’, ‘75% smaller’, ‘Fit to screen: 800 resolution’ en ‘Custom size…’.

Kies hier hoe klein je de afbeelding wilt maken. Ik gebruik zelf meestal 50%. Dan gaat ongeveer de helft ervan af. Dit is meestal voldoende. Soms heb je echter aan 25% al genoeg en in extreme gevallen moet je er zelfs meer dan 75% vanaf halen.

Je kunt ook nog eeen special effect kiezen, maar dit hoeft niet. Ik raad in de meeste gevallen aan om dit gewoon op ‘None’ te laten staan.

De volgende stap is naar benenden scrollen en een bestandstype kiezen (JPG, GIF, PNG en BMP). Nadat je dit gedaan hebt, kun je op ‘I’m done, resize my picture!’ (de blauwe knop) drukken.

Nu zie je onderstaande:

Je ziet dat mijn afbeelding is verkleind van 133 KB naar 74 KB. Ik had hiervoor de 50% gebruikt.

Als je op ‘View Image’ klikt kun je controleren of de afbeelding klein genoeg is. Zo niet, kun je op ‘Resume Edit’ klikken en begin je weer van voor af aan om de afbeelding nog verder te verkleinen.

Heeft je afbeelding wel het juiste formaat? Dan kun je op ‘Save to Disk’ klikken. Dan wordt jouw afbeelding opnieuw gedownload, maar dan kleiner.

Nu is het zaak dat je het een relevante naam geeft en de oude afbeelding (de afbeelding die je aanvankelijk had gedownload voordat je het ging verkleinen) verwijdert, om die ruimte weer vrij te maken, want je hebt ten slotte al een kleinere versie van die afbeelding.

Nu is je afbeelding klaar om op je website te plaatsen, waar je het nog wel een beschrijving en Alt-tekst mee moet geven. Omschrijf hierin zo duidelijk mogelijk wat er te zien is op de afbeelding, zodat Google kan ‘zien’ wat er op staat en het kan indexeren.

Tip 2: gebruik niet te veel en de juiste WordPress plug-ins

Plug-ins zijn handig, natuurlijk. Ze hebben flinke voordelen, ook voor SEO.

Echter hebben ze ook nadelen. Zo worden veel plug-ins gemaakt door onervaren makers, waardoor veel plug-ins heel zwaar zijn om te downloaden. Je begrijpt waarschijnlijk zelf wel dat dit nadelig is, omdat jouw website hierdoor veel langzamer is.

Het is daarom belangrijk om het aantal plug-ins te beperken tot zo’n 15 plug-ins maximaal.

Nóg belangrijker is het soort plug-in. De meeste populaire plug-ins zijn niet zwaar, terwijl veel minder populaire plug-ins wel zwaar zijn.

Je moet hier dus rekening mee houden: maximaal 15 plug-ins van hoge kwaliteit gemaakt door betrouwbare personen.

Drie plug-ins die ik aanraad zijn: Jetpack, Yoast SEO en WooCommerce.

Als je een plug-in wilt downloaden, kijk dan goed naar de reviews over deze plug-in. Bekijk daarnaast wie de maker is, wat de plug-in doet en hoe je het moet installeren.

Tip 3: verwijder gebroken links

Je kent het vast wel: je klikt op een link op een website en je ziet vervolgens een 404-melding. Dit betekent dat de link niet (meer) werkt omdat de pagina verwijderd is.

Dit is vervelend natuurlijk. Toch heeft ongeveer de helft (!) van alle websites op het internet gebroken links.

Als je gebroken links hebt, heeft dit nadelige gevolgen voor zowel de ranking van jouw website in Google alsook de snelheid van je website.

Link.

Het is dus van belang deze links zo snel mogelijk van je website te verwijderen of aan te passen, maar misschien heb je wel zoveel gebroken (affiliate) links dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is onbegonnen werk om elke link op je website handmatig te controleren en aan te passen/verwijderen.

Hiervoor is gelukkig een oplossing: een WordPress plug-in genaamd de Broken Link Checker. Met deze plug-in kun je gebroken links opsporen en zodoende aanpassen of verwijderen.

In dit artikel lees je meer over deze plug-in.

Na gebruik van de plug-in raad ik je aan om deze weer te deactiveren en te verwijderen, zodat je je website clean houdt, wat ook weer ten goede komt aan de snelheid. 😉

Tip 4: maak geen ‘kermis’ van je website

Tip nummer 4 is dat je je website ‘clean’ moet houden. Oftewel: één standaard lettertype aanhouden, één letterkleur aanhouden, niet te veel afbeeldingen gebruiken, maar ook niet te weinig, niet te veel verschillende kleuren gebruiken etc.

Websites moeten vooral functioneel zijn. Uiteraard moet een website er ook aantrekkelijk uitzien, maar het gaat voornamelijk om de inhoud. Focus je daar dan ook op in plaats op allerlei toeters en bellen die je helemaal niet nodig hebt.

Een andere kleur lettertype of achtergrond gaat je niet meer bezoekers opleveren. Verander dit dus zo min mogelijk.

Wat dit alles met de snelheid van je website te maken heeft? Dat door te veel afbeeldingen, speciale lettertypen, verschillende kleuren, etc. je website trager wordt doordat het meer codes moet uitvoeren. Probeer dit dus allemaal zoveel mogelijk te beperken.


Als je begint met een website moet je natuurlijk wel de homepagina in orde hebben. Hiervoor heb ik een aantal tips.

  1. Vertel wat je kunt betekenen voor je bezoekers.
  2. Vertel wie je bent en laat jezelf zien.
  3. Bespreek een probleem waar je doelgroep mee zit en bied een oplossing.
  4. Laat eventueel reviews zien over jouw product of bedrijf.

Voor een goed voorbeeld van een goede homepagina, kijk eens op PuurMindsetAcademy.nl.

Puur Mindset Academy.

Een voorbeeld van een slechte homepagina die pijn doet aan je ogen vind je hieronder.

Tip 5: beperk de deelknoppen

Deelknoppen zijn handig. Misschien heb je ze ook weleens gebruikt. Of niet, maar dat doet er niet zoveel toe.

Deelknoppen zijn de knoppen (meestal) onderaan de pagina waarmee je het artikel kunt delen met iemand via social media. Vaak zie je knoppen van WhatsApp, Facebook en Twitter bijvoorbeeld.

Een voorbeeld van deelknoppen

Maar deelknoppen hebben ook nadelen. Dit heeft te maken met de codes die jouw website moet uitvoeren om die deelknoppen te tonen aan je bezoekers. Dit zorgt ervoor dat jouw website langzamer wordt.

Denk er dus goed over na of deelknoppen wel nut hebben voor jou. Controleer of er op geklikt wordt. Zo niet, waarom zou je ze dan nog laten staan?

Als ze wel gebruikt worden moet je kijken wélke knoppen gebruikt worden en welke niet. Wordt de WhatsApp knop vaak gebruikt, maar de Twitter knop niet? Verwijder dan de Twitter knop en laat de WhatsApp knop staan.

Dit is een vaak onderschatte manier om je website sneller te laten laden.

Tip 6: zorg voor kwalitatieve hosting

Vaak zit het probleem van een trage website niet in de website zelf, maar zit het wat dieper: in de hosting.

Veel website eigenaren kiezen voor goedkope hosting om kosten te besparen. Echter, zoals je dat vaker ziet, goedkoop is duurkoop.

Door voor goedkope hosting te kiezen is je website in de meeste gevallen ten eerste kwetsbaar voor hackers en ten tweede is de kwaliteit een stuk minder waardoor onder andere je website een stuk trager zal zijn.

Tijd dus om afscheid te nemen van je budget hosting en voor échte hosting te kiezen. Hierdoor zal jouw website sneller worden, maar ook gebruiksvriendelijker. Dit is erg gunstig voor je positie in Google.

Goede hosting vind je bij hosting providers. Enkele voorbeelden van hosting providers die ik aanraad zijn: Neostrada, YourHosting en Hostnet.

Tip 7: zorg dat je website altijd opgeruimd en up-to-date is

Opruimen is niet altijd leuk. Toch is het, als het om websites gaat, wel degelijk belangrijk voor SEO. Waarom? Omdat jouw website trager wordt als het vol staat met ‘troep’, zoals ongebruikte plug-ins, spam, oude afbeeldingen en oude posts.

Check je website regelmatig op dit soort website vertragers en verwijder het.

Heb je plug-ins gedownload maar gebruik je deze niet (meer)? Deactiveer en verwijder deze dan.

Staat op zowat elke pagina op jouw website een aantal spamreacties? Verwijder ook deze zo snel mogelijk.

Ook oude afbeeldingen en posts die je niet meer nodig hebt en niet meer gaat gebruiken kun je gerust verwijderen.

Een goede plug-in om dit soort zaken te regelen is WP-Optimize. Ook Akismet voor het tegenhouden en verwijderen van spamreacties kan ik zeker aanraden.

Tip 8: gebruik een betaald WordPress-thema

Uit kostenoverweging is de keuze voor een gratis standaard thema van WordPress misschien snel gemaakt. Dit heeft echter meer nadelen dan voordelen.

Naast dat je website geen unieke uitstraling heeft met een standaard thema zorgt het vaak ook voor een trage website.

Om een thema gratis of voor een laag bedrag te kunnen aanbieden en nog winst te maken, moet de maker van een thema heel vaak hetzelfde thema verkopen. Hier probeert de maker dan allerlei functionaliteiten in te stoppen, zodat de plug-in een grotere doelgroep bereikt.

Omdat een thema zoveel functies heeft komt het vaak met veel extra JavaScript en CSS bestanden. Meestal heb je echter maar een heel klein aantal van de functies nodig die het thema aanbiedt. Toch worden alle functies van het thema wel standaard geladen.

Je kunt het beste kiezen voor een op maat gemaakte website die voldoet aan al je wensen en niks meer en niks minder. Zo houd je de snelheid van je website zo gunstig mogelijk.

WordPress.

Daarnaast kun je kiezen voor een duurder WordPress-thema. Deze zijn meer uniek en zijn ook meer gericht op de snelheid van je website. Toch heeft zo’n duur thema alle functionaliteiten die je nodig hebt.

Een goed thema kost al snel een paar honderd euro. Houd hier dus rekening mee als je overweegt zo’n thema aan te schaffen.

Tip 9: gebruik een caching plug-in

Browser caching zorgt ervoor dat assets van je website worden opgeslagen in de browser van de bezoeker. Dit heeft als voordeel dat bij terugkerend bezoek aan je website de browser van de bezoeker niet meer alle assets opnieuw hoeft te downloaden. Dit bespaart vanzelfsprekend veel tijd en zorgt voor snellere laadtijden van je website.

Het is redelijk eenvoudig om browser caching in te schakelen als je website draait op WordPress. Één van de meest populaire caching plugins voor WordPress is W3 Total Cache. Met deze plugin kun je in een paar eenvoudige stappen browser caching inschakelen voor je WordPress website.

Heb ik zelf last (gehad) van een trage website?

Misschien ben je, nu we bijna op het einde van dit artikel gekomen zijn, geïnteresseerd in mijn ervaringen met dit onderwerp. Heb ik hier zelf last van gehad?

Nee, ik heb nooit echt problemen gehad met de snelheid van mijn website. Ik weet echter wel dat de tips in dit artikel echt werken, aangezien ik ze zelf ook gebruikt heb. Mijn website ging er op vooruit in de Google PageSpeed Index: van 95 naar 97. Dit kon je ook zien eerder in dit artikel, toen ik hier een screenshot over deelde.

Geen schrikbarend hoge stijging, maar toch. Een stijging is een stijging zullen we maar zeggen. Ik kan in ieder geval garanderen dat de tips die ik je geef in dit artikel ook echt werken.

Conclusie

In dit artikel heb ik je tips gegeven hoe je je website sneller kunt maken. Dit is belangrijk voor de ranking van jouw website in Google. Ik hoop dan ook dat je wat aan deze tips hebt gehad en dat je binnenkort bovenaan staat in Google.

Succes met het toepassen van alle tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s