De harde waarheid is dat meer dan de helft van de websites op het internet niet rankt in Google en dit ook nooit zal doen. Misschien ben jij op dit artikel gekomen omdat jouw website wél rankt, maar je meer wilt weten over Google Analytics.
Het kan ook zijn dat je wel al een eigen website hebt, maar dat deze nog niet zichtbaar is in Google.
Ook kan het zo zijn dat je nog helemaal niets hebt en meer informatie wilt over SEO en de tools die daarbij komen kijken.
Het maakt allemaal niet uit. Dit artikel heb ik voor iedereen geschreven die meer over Google Analytics wilt weten. Ik zal alles over Google Analytics haarfijn uitleggen en zelfs het gerucht dat Analytics verboden zou worden komt ter sprake.
Google Analytics is een enorm belangrijke tool. Dat blijkt wel uit de volgende cijfers: 85% van de websites die een SEO-tool gebruikt, maakt gebruik van Google Analytics!
In dit artikel lees je onder meer wat Google Analytics is en een heldere uitleg hoe het werkt.
In dit artikel
- Wat is SEO?
- Wat is Google Analytics?
- Hoe Analytics werkt
- Google Analytics 4 instellen op WordPress
- Zijn er alternatieven voor Google Analytics?
- Wat vinden gebruikers van Analytics?
- Conclusie
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Oftewel: je gaat je website optimaliseren om ervoor te zorgen dat je beter gevonden wordt in Google.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.
SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.
Er bestaat een verschil tussen White Hat SEO, Grey Hat SEO en Black Hat SEO. White Hat SEO is het optimaliseren van je website volgens de regels van Google.
Black Hat SEO is dat een website eigenaar gebruikt maakt van ‘illegale’ trucjes om zoekmachines te manipuleren om zo een pagina kunstmatig te laten ranken. Hiervoor kun je gestraft worden door Google in de vorm van een penalty. Dat betekent dat de desbetreffende pagina of website voor een bepaalde tijd helemaal niet meer te vinden is in Google.
Je wordt dus eigenlijk voor een bepaalde tijd verbannen uit de zoekresultaten van Google.
Grey Hat SEO is een combinatie tussen beide. Je houdt je in het algemeen dus aan de regels van Google, maar af en toe maak je gebruik van een trucje om je website kunstmatig hoger te laten ranken.
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een gratis SEO-tool gelanceerd in 2005 waarmee je uitgebreide statistieken van je website kunt verzamelen. Je kunt onder meer inzicht krijgen in het aantal bezoekers en het gedrag van de bezoekers.

Het doel van deze tool is om je een duidelijk beeld te geven van hoe de bezoeker zich op je website gedraagt en waar ze vandaan komen. Met deze informatie weet je hoe je website presteert in Google en kun je vervolgens je website verder optimaliseren.
Er zijn in het verleden meerdere versies van Analytics geweest. De nieuwste generatie is GA4, die beter aansluit op de privacywetgeving dan zijn voorgangers. En dat is nodig ook, wegens de geluiden over dat Google de privacywet overtreden zou hebben.
De voor- en nadelen
Google Analytics heeft vooral een hoop voordelen. Nadelen zijn er minder. De enige die ik nu kan noemen is dat de nieuwste versie even wennen kan zijn, omdat veel knoppen en het menu anders zijn. Ook worden er bij deze versie steeds dingen toegevoegd en aangepast door Google.
Daarnaast is de privacy natuurlijk nog steeds een ding.
Vijf voordelen zijn:
- Inzicht in verkeersbronnen. Bezoekers kunnen via verschillende kanalen en wegen op je website terecht komen. Met Google Analytics kun je zien waar je bezoekers vandaan komen.
- Het is gratis. Ondanks dat Google Analytics gratis is, heeft het meer te bieden dan veel andere (betaalde) tools.
- Zoekwoordrapportage. Zoekwoorden kunnen de sleutel zijn om te ranken in Google. Met GA weet je welke zoekwoorden wel bezoekers genereren en welke niet.
- Inzicht in social media kanalen. Via Analytics kun je meten via welk social media kanaal je de meeste bezoekers ontvangt.
- Inzicht in het gedrag van de bezoeker. Je kunt onder andere meten uit welk land je bezoekers komen, hoelang ze op je website blijven en welke pagina’s ze bezoeken.
Later in dit artikel gaan we verder uitlichten wat je precies kunt meten met Google Analytics.
Is het illegaal?
In februari 2022 kwam Google wederom negatief in het nieuws. Dit keer ging het niet om locatiegegevens of iets dergelijks, maar om Google Analytics.
Waarom? Omdat ze de privacywet AVG overtreden zouden hebben, volgens CNIL. Persoonlijke gegevens van websitebezoekers die via Google Analytics naar de VS worden gestuurd zijn volgens CNIL niet goed beschermd.
Het dreigde zelfs even verboden te worden in Nederland, maar daar hoeven we ons voorlopig geen zorgen om te maken. Google werkt immers ook aan stappen om voor een betere aansluiting op de privacywetgeving te zorgen.
Google Analytics is dan ook zeker (nog) niet illegaal, dus je kunt er voorlopig nog gewoon volop gebruik van (blijven) maken!
Zijn er kosten aan verbonden?
Het simpele antwoord hierop is: nee. Je hebt geen budget nodig om met Google Analytics aan de slag te gaan. Dat is mooi meegenomen!
Wel heb je een Google-account nodig. Dit is het account waarmee je ook inlogt bij bijvoorbeeld Gmail en Google Drive.
Wat kun je meten met Google Analytics?
Meten is weten
1. Doelgroep
Je kunt met Google Analytics enorm waardevolle informatie vinden over je bezoekers: je doelgroep.
Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers er uit bepaalde landen en zelfs steden afkomstig zijn.

Ook kun je zien of jouw doelgroep je website op de tablet, smartphone of computer bezoekt. Dit levert waardevolle informatie op waarmee je je website verder kunt optimaliseren, want een website met vooral computergebruikers vraagt om een andere indeling dan een website met vooral smartphone gebruikers.
Ten slotte meet Google Analytics welke verschillende doelgroepen op jouw website komen. Denk hierbij aan de doelgroep ‘Purchasers’ en ‘All Users’, maar je kunt ook zelf doelgroepen toevoegen.

Op deze manier kun je dus jouw doelgroep zien en kom je erachter wat de achtergrond is van jouw bezoekers en hoe ze je website bezoeken.
2. Acquisitie
Google Analytics laat niet alleen zien waar in de wereld jouw bezoekers zich bevinden, maar ook hoe ze op je website terecht komen. Dit kan organisch via zoekmachines zijn (Google, Safari, Firefox, Bing, DuckDuckGo), maar ook via social media of via een directe link.
In Analytics ziet dat er zo uit:

Via ‘Rapporten’, ‘Acquisitie’ en vervolgens ‘Acquisitie-overzicht’ kun je zien waar je bezoekers vandaan komen. Bijvoorbeeld via de organische zoekresultaten van Google of een Facebook-advertentie.
Dit levert je waardevolle informatie op over welke kanalen wel en niet werken.
3. Gedrag van bezoekers
Ook het gedrag van je bezoekers kun je achterhalen.
In dit gedeelte van Google Analytics kun je zien hoe bezoekers jouw website gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld zoekopdrachten op je website bijhouden, zien welke pagina’s het meest bezocht worden en op welke pagina’s de meeste bezoekers je website weer verlaten.
Ook kun je zien hoelang je bezoekers gemiddeld op je website verblijven.
Dat soort informatie is voor een marketeer natuurlijk ontzettend nuttig. Als je ziet dat veel bezoekers je homepage verlaten zonder door te klikken, dan kun je je homepage bijvoorbeeld een nieuwe indeling of layout geven.
4. Conversie
Ten slotte kun je de conversie meten. Door dit te doen, kom je er achter of je pagina’s doen wat ze moeten doen.
Heb je bijvoorbeeld een pagina waarop mensen zich moeten inschrijven voor iets en zie je dat niemand dit doet? Dan converteert deze pagina dus niet.
Dit kun je zien onder het kopje ‘Conversies’, onder ‘Configureren’.

Via deze pagina kun je zien welke pagina’s converteren en of er daadwerkelijk aankopen gedaan worden op jouw website.
Waardevolle informatie dus voor (affiliate) marketeers en ondernemers.
Hoe Analytics werkt
Om gegevens te kunnen bijhouden over de bezoekers op je website, moet je een trackingcode van Google Analytics in de broncode van je website plaatsen. Deze JavaScript-code houdt de activiteiten bij van je bezoekers en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld precies kunt zien hoelang een bezoeker op een bepaalde pagina blijft. Door een cookie te plaatsen weet Google Analytics óók of een bezoeker je website al eerder heeft bezocht of dat een bezoeker voor het eerst komt kijken.
Google Analytics kan bovendien herkennen waar een bezoeker vandaan komt: de geografische locatie van je bezoekers wordt (redelijk) nauwkeurig bepaald, waardoor je inzicht krijgt in de landen, steden en regio’s waar je bezoekers vandaan komen.
Maar hoe werkt Google Analytics? We gaan elke pagina in deze tool door om te kijken wat je ermee kunt.
De homepagina
Op de homepagina zie je dit:

Hier zie je dus hoeveel bezoekers en weergaven je in de afgelopen 7 dagen hebt gehad in een mooie grafiek. Daarnaast zie je nog eens de gebruikers in de afgelopen 30 minuten per minuut.
Rapporten-pagina
Op de rapporten-pagina zie je vanzelfsprekend rapporten over de prestaties van je website. Je ziet hier nog eens hetzelfde als op de homepagina, maar ook vele extra’s. Zo zie je hier onder andere in welke landen je website het meest bezocht wordt en waar je bezoekers vandaan komen.
Deze pagina wordt onderverdeeld in een aantal deelonderwerpen.

Onder ‘Gebruiker’, ‘Demografie’ zie je op welke plaats je website bezoekers op dat moment zijn. Ik heb bijvoorbeeld 25% van mijn bezoekers uit Rotterdam.
Onder ‘Gebruiker’, ‘Technologie’ zie je onder meer de gebruikers per platform, per zoekmachine en per besturingssysteem. Ook zie je hier de verhouding tussen mobiel en computer.
Onder ‘Levenscyclus’, ‘Acquisitie’ zie je hoeveel bezoekers er zijn geweest op jouw website in de afgelopen dagen en hoe die op je website terecht zijn gekomen (social media, zoekmachines).
Onder ‘Levenscyclus’, ‘Betrokkenheid’ zie je de betrokkenheid van je bezoekers. Hier zie je onder meer welke pagina’s het meest bezocht worden en hoelang mensen gemiddeld op je website blijven.
Onder ‘Levenscyclus’, ‘Inkomsten genereren’ zie je onder meer je inkomsten, de gemiddelde aankoopopbrengst per bezoeker, e-commerce aankopen en in-app-aankopen. Dit is meer bedoeld voor webshops.
Ten slotte ‘Behoud’. Hier zie je de gebruikersloyaliteit en hoeveel bezoekers terugkeren op je website.
Ontdekken-pagina
Op de ontdekken-pagina kun je verkenningen maken. Hiermee kun je zelf een analyse van je website maken, zoals een gebruikerstraject. Ook kun je hiermee diagrammen en tabellen maken.
Advertenties-pagina
Op de advertenties-pagina zie je onder andere de conversies per doelgroep. Deze pagina is bedoeld voor bedrijven die Google Ads gebruiken om reclame te maken voor hun bedrijf.
Je kunt hier ook de gemiddelde inkomsten zien en het aantal ‘kliks’. Voor bedrijven die SEA gebruiken om te ranken is dit zeer waardevolle informatie.
Configureren-pagina
Ten slotte de configureren-pagina. Hier vind je op de eerste pagina, ‘Gebeurtenissen’, de gebeurtenissen op je website door je bezoekers, zoals het aantal kliks op links en hoe vaak er naar beneden wordt gescrollt.
Op de ‘Conversies’ pagina zie je hoe jouw website het doet. Deze pagina geeft aan of er producten gekocht worden en of je website daadwerkelijk doet wat het moet doen. Hier heb je eerder in dit artikel over gelezen.
Onder ‘Doelgroepen’ zie je de doelgroepen die je website bezoeken. Denk hierbij aan leeftijdsgroepen of mensen die een aankoop willen doen. Ook hier heb je al eerder over gelezen.
Ten slotte zie je onder ‘DebugView’ of er fouten zijn opgetreden op je website. Als je bezoekers problemen ondervinden op je website, zoals een storing, dan wordt dat hier weergegeven.
Google Analytics 4 instellen op WordPress
Zoals je eerder hebt gelezen in dit artikel, is onlangs Analytics 4 uitgekomen. Dit is de nieuwste versie van de uitgebreide SEO-tool die soms nogal eens lastig te installeren blijkt. Laten we daarom eens kijken hoe je dit doet met een WordPress website.
In onderstaande video krijg je een uitgebreide uitleg over Google Analytics en hoe je dit koppelt aan WordPress door middel van de Google Tag Manager.
Om Google Analytics in te stellen op WordPress heb je allereerst een Google Account nodig. Dit wordt in deze video uitgelegd.
Als je een account hebt bij Analytics en je hebt een property voor je website, kun je een metings-ID kopiëren.
Om deze op je website te zetten ga je in WordPress naar ‘Gereedschap’, ‘Marketing’, ‘Verkeer’ en scrol je naar beneden. Op een gegeven ogenblik zie je ‘Google’ staan. Klik hier op ‘Google toevoegen’ en je ziet vervolgens een wit vlak met ‘Google Analytics Measurement ID’ staan.
Vul hier je ID in. Deze ID vind je hier in Google Analytics:

Zijn er alternatieven voor Google Analytics?
Om maar meteen tot het antwoord te komen: ja, er zijn zeker alternatieven. Best veel zelfs. Echter laat de kwaliteit van sommige van deze tools nog weleens te wensen over. Daarom licht ik hieronder de drie beste uit, mocht je niet geïnteresseerd zijn in Google Analytics vanwege de privacykwestie of een andere reden.
1: Fathom Analytics
Fathom Analytics is een betaalde SEO-tool van een Canadees bedrijf die als hét beste alternatief voor Google Analytics wordt gezien. Op zich best logisch, want al vanaf het begin af aan is deze tool gebouwd om privacygericht en gebruiksvriendelijk te zijn.
De tool voldoet aan de privacywetgeving in de EU, heeft een script van minder dan 2 kB (ter vergelijking: Google Analytics zit rond de 50 kB) en maakt geen gebruik van cookies om zijn data te verzamelen.
Het menu en de lay-out zien er simpel en strak uit, waardoor je alles makkelijk en snel kunt vinden.

Het nadeel voor de meeste mensen is dat het geld kost. Je moet één van de drie abonnementen afsluiten voordat je gebruik kunt maken van deze tool.
De prijzen van deze abonnementen zijn als volgt: $14 per maand, $24 per maand en $44 per maand. Vanzelfsprekend krijg je bij de duurdere abonnementen meer functies. Het is de investering zeker waard naar mijn idee.
Gelukkig is er wél een gratis proefperiode van 7 dagen, zodat je kunt kijken of het wat voor je is.
De voordelen van Fathom:
- Geen cookies, dus ook geen cookiemelding nodig;
- Adblocker bezoeken worden ook geteld;
- Uptime monitoring krijg je erbij;
- Je bent zelf eigenaar van de data;
- Gratis trial beschikbaar.
Maar helaas is Fathom minder geschikt voor:
- Bedrijven die specifieke bezoeken moeten associëren met personen en persoonsgegevens (aangezien deze gegevens door Fathom om privacyredenen geanonimiseerd worden);
- Organisaties die liever hun Analytics tool op hun eigen servers hosten.
2: Matomo Cloud
Zowel Google Analytics als Matomo zijn kwaliteitsdiensten en zijn makkelijk te integreren in WordPress.
Matomo bestaat sinds 2007 en heette voorheen Piwik. Er zijn momenteel meer dan een miljoen websites die gebruik maken van Matomo, waaronder de NASA en Amnesty International. Een behoorlijk aantal dus. Waar komt die populariteit vandaan?
Dat komt vooral doordat het een open-source platform is. Dit houdt in dat het onderhouden wordt door de gebruikers zelf. Hiermee onderscheidt Matomo zich van de concurrentie en is ook de gebruiksvriendelijkheid redelijk.
Matomo heeft een gratis versie en een betaalde versie. De betaalde versie kost €19,- of €29,- en hier krijg je een goede service en een uitstekende tool voor terug. Het is de investering dan ook zeker waard, want het biedt dezelfde functies als Google Analytics, maar dan nog met extra’s, zoals een ingebouwde Tag Manager en onbeperkte opslag.

Er is een gratis proefperiode van 21 dagen, waardoor je genoeg tijd hebt om de tool te proberen om te kijken of het wat voor je is.
Matomo heeft een aantal indrukwekkende voordelen:
- Elke website met minder dan 10.000 maandelijkse bezoeken verbruikt slechts een kleine hoeveelheid serververbruik;
- Serveruitgaven zijn goedkoper door de onbeperkte opslag;
- Volledige controle over je gebruikersgegevens;
- Het heeft zowel een gratis on-premise optie als een betaald cloudabonnement om uit te kiezen;
- Geen cookies;
- Er is een gratis proefperiode.
De nadelen van Matomo zijn onder meer:
- Gratis versie is zeer beperkt;
- Lastigere integratie met Google-producten;
- Minder gebruiksvriendelijk.
3: Piwik PRO Core
Piwik PRO Core is de laatste tool die we als alternatief uitlichten in dit artikel.
Piwik PRO Core is een Europees, privacyvriendelijk bedrijf en werkt op servers in Duitsland. Hierdoor gaat er geen informatie over internet gebruikers naar de Amerikaanse overheid.
Er zijn veel bedrijven die gebruik maken van Piwik. Denk hierbij aan de Nederlandse overheid, het Anne Frank Huis en Microsoft.
Het voordeel van Piwik PRO is dat het gratis en – in tegenstelling tot Google Analytics – privacyvriendelijk is. Het bedrijf zelf geeft aan dat het geen proefversie is, maar dat het voor altijd gratis zal blijven.

Dit is een uitgebreide metingstool die meer te bieden heeft dan de meeste andere gratis tools. Het is dan ook zeker aan te raden om eens te proberen.
Piwik PRO heeft een aantal belangrijke voordelen:
- Ingebouwde Tag Manger;
- Het is gratis;
- Automatisch filteren van spam;
- Is privacyvriendelijk;
- Helpdesk.
Maar helaas heeft Piwik ook nadelen:
- Lastigere integratie met Google-producten;
- API is ingewikkeld.
Wat vinden gebruikers van Analytics?
Over het algemeen zijn Google Analytics-gebruikers grotendeels positief. Dat komt onder andere doordat het best uitgebreid is; je kunt er het gedrag van je bezoekers mee meten en dit kan zeer waardevolle informatie opleveren. Het wordt dan ook door 85% van de websites die een meettool gebruiken, gebruikt!
Mocht je geïnteresseerd zijn in mijn mening over Google Analytics (ja, ik gebruik het ook), hier is hij dan:
Google Analytics is een handige en uitgebreide SEO-tool waarmee je eenvoudig waardevolle informatie kunt meten die van belang zijn voor het optimaliseren van je website. Toch geef ik geen vijf sterren, omdat de nieuwste versie van deze tool nog altijd in ontwikkeling is en er nog wel dingen ontbreken. Ook is het niet privacyvriendelijk en dat vind ik toch wel belangrijk.
Ondanks dat ben ik zeer tevreden met Google Analytics en ik ga het zeker nog vele jaren gebruiken!
Milo Groen
Maar wat vinden andere gebruikers? Hier volgen enkele voorbeelden.
Analytics geeft een duidelijk en goed overzicht van het verkeer naar je website, maar het is niet altijd even duidelijk waarom iets het niet goed doet.
Myrthe
Ben meer dan tevreden met mijn ervaring die ik heb met Google Analytics. Als marketing officer helpt het me nauwkeurige inzichten te krijgen over de prestaties van marketingactiviteiten die op hun beurt helpen bij het nemen van weloverwogen marketingbeslissingen.
Victoria
Google Analytics is geweldig. Ik gebruik het om te controleren hoe gebruikers omgaan met de website en elk stukje gegevens waarmee ik meer te weten kan komen over de gewoonten van mijn gebruikers en manieren om door mijn website te navigeren.
Miguel
Conclusie
Dit was mijn review over de SEO-tool Google Analytics. Ik hoop dat jij nu voldoende weet over deze tool en dat je zelf aan de slag kunt met het meten van data op je website.
Je hebt onder meer gelezen over wat Google Analytics is, hoe het precies werkt, hoe je het kunt koppelen aan je WordPress website en de drie beste alternatieven. Ook heb ik een aantal voorbeelden gegeven van reviews van gebruikers. Die zijn veelal positief.
Succes met je website en hopelijk tot de volgende blog!
Meer weten over SEO-tools? Lees dit artikel, waar ik drie belangrijke tools uitlicht.