404-melding: wat is het en hoe kun je het voorkomen? Hier moet je op letten

Je kent het vast wel: een 404-melding. Je krijgt dit in beeld als je op een link of pagina hebt geklikt die niet (meer) bestaat. Natuurlijk is dit vervelend, voor zowel de website bezoeker als de website eigenaar.

Zo’n foutmelding komt helaas vaak voor en zegt vaak: ‘error 404 not found’ of ‘page not found’. Dit betekent dat de pagina die je wilde bezoeken niet kon worden gevonden of niet (meer) bestaat. Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Wat zijn deze oorzaken? Hoe ga je dit tegen? Hoe kun je ermee omgaan?

In dit artikel lees wat een 404-melding is en hoe je het kunt voorkomen!

In dit artikel

 1. Wat is een 404-melding?
  1. Wat is de oorzaak?
 2. Waarom is een 404-melding slecht voor de ranking?
 3. Zo spoor je 404-meldingen op
 4. Wat te doen als website bezoeker
 5. Hoe kun je het voorkomen? Hier moet je op letten als beheerder
 6. Richtlijnen voor het maken van een goede 404-pagina
  1. Hoe maak je zo’n pagina?
 7. Conclusie

Wat is een 404-melding?

Een 404-melding is de meest voorkomende foutmelding die wordt weergegeven wanneer een pagina niet bestaat of niet gevonden kan worden.

Voorbeelden van zo’n foutmelding kunnen zijn: ‘Page not found’, ‘Error 404 not found’ of ‘Pagina niet gevonden’. Meestal volgt hierna op de pagina een zoekbalk om op de desbetreffende website alsnog op te zoeken wat je zoekt of staan er widgets zoals de meest recente blogberichten of het maandelijks archief.

Op mijn website ziet dit er als volgt uit:

Op iedere website ziet deze foutmelding er anders uit, maar ze betekenen allemaal hetzelfde; dat de pagina die je zoekt, niet gevonden kan worden.

Een veelvoorkomende is deze. Misschien ben je deze weleens tegengekomen.

Wat is de oorzaak?

Oorzaken voor een 404-melding zouden kunnen zijn: verkeerde URL ingetypt, de pagina is kort geleden verwijderd of verplaatst naar een andere URL, de server waarop de website werkt heeft een storing of werkt niet. Ook kunnen gebroken links ervoor zorgen dat je deze melding in beeld krijgt.

Een betrouwbare server kiezen is een belangrijke stap, maar een storing is helaas niet altijd te voorkomen. Daarom is het verstandig om een aantrekkelijke 404-pagina te hebben! Hier lees je later meer over.

Waarom is een 404-melding slecht voor de ranking?

Een 404-melding is slecht voor de ranking van je website. Waarom? Daar zijn meerdere redenen voor.

Ten eerste weerhoudt het je website bezoekers ervan om op je website te blijven. Als mensen op je website proberen te komen, maar alleen een foutmelding zien, zijn ze geneigd naar een andere website te gaan. Hierdoor verlies je potentiële klanten aan je concurrenten.

Ook kom je minder betrouwbaar over. Zeker voor wat minder technische mensen is het erg vervelend als ze iets willen weten en het enige wat ze krijgen is een foutmelding. Dit is slecht voor je reputatie.

Daarnaast zijn gebroken links slecht voor je positie in zoekmachines.

Het kan zelfs zo zijn dat je je toppositie in Google verliest of helemaal niet meer rankt omdat je te veel gebroken links en 404-foutmeldingen hebt.

Zo spoor je 404-meldingen op

Je kunt 404-meldingen opsporen met behulp van tools. Denk hierbij aan de redirect WordPress plug-ins en de pagina ‘Crawlfouten’ op Google Search Console.

Ook Ahrefs is een handige tool voor het opsporen van foutmeldingen.

Gebroken links kun je opsoren door middel van de gratis tool BrokenLinkCheck.com.

Deze tool werkt als volgt:

Vul de URL van je website of een specifieke pagina in in de witte zoekbalk rechts in het scherm. Klik vervolgens op de gele knop. Nu moet je een Security code invoeren. Die staat ernaast met blauwe krassen er doorheen.

Klik ten slotte op ‘Report all occurrences of each dead link’ en de tool gaat op zoek naar gebroken links op je website!

Zie hieronder hoe dit eruit ziet.

In onderstaande video wordt het opsporen en oplossen van crawlfouten nog verder uitgelegd.

Wat te doen als website bezoeker

Als je een webpagina wilt bezoeken is het natuurlijk erg vervelend als je een foutmelding tegenkomt. Je kunt daarom onderstaande tips toepassen zodat de pagina wél gaat laden.

Ten eerste: laad de website opnieuw. Doe dit met het ronde pijltje naast of in de zoekbalk.

Ten tweede: als het opnieuw laden niet heeft geholpen kun je de URL controleren. Staan er spelfouten in? Staat er wel of geen slash (/) waar dat zou moeten? Pas de URL aan en druk op Enter.

Ten slotte kun je nog proberen contact op te nemen met de desbetreffende website. Hiermee help je de website eigenaar en is het de volgende keer als je op de pagina komt waarschijnlijk opgelost!

Hoe kun je het voorkomen? Hier moet je op letten als beheerder

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kun je een 404-foutmelding niet altijd helemaal voorkomen, helaas. Er kan altijd iets gebeuren wat je van tevoren niet hebt zien aankomen, zoals een storing binnen je hosting bijvoorbeeld. Of het kan zo zijn dat je per ongeluk een verkeerde link intypt en zo je bezoekers naar een niet-bestaande pagina leidt.

Toch kun je de meeste dingen wel voor zijn. Bijvoorbeeld door al je linkjes te checken op spelfouten en regelmatig op Google Search Console of een andere tool te kijken of er crawlfouten zijn opgetreden op je website. Ook kun je af en toe met behulp van een tool gebroken links opsporen en aanpassen of verwijderen.

Richtlijnen voor het maken van een goede 404-pagina

Helaas zijn er ook onvoorziene omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je bezoekers een 404-melding te zien krijgen op een bepaalde pagina. Hier kun je niet altijd wat aan doen, behalve deze bezoekers op je website proberen te houden door middel van een zelfgemaakte aantrekkelijke 404-pagina. Hier geef ik je een aantal richtlijnen waar zo’n pagina op z’n minst aan moet voldoen.

 1. Dezelfde lay-out als je website. Op deze manier zien gebruikers dat je tijd hebt gestoken in deze pagina en kom je betrouwbaarder over.
 2. Menu en link naar de homepagina. Het menu moet zichtbaar zijn, zodat bezoekers door je website kunnen navigeren. Ook is het verstandig om een link naar je homepagina toe te voegen, zodat je deze mensen hier naartoe leidt en ze vanuit daar kunnen zien wat jij te bieden hebt en door de rest van je website kunnen navigeren.
 3. Een zoekfunctie, zodat mensen zelf kunnen intypen waar ze naar op zoek zijn.
 4. Een duidelijke melding dat de pagina niet is gevonden, zodat mensen weten dat er iets niet goed is gegaan.

Daarnaast is het belangrijk dat je geen advertenties plaatst op deze pagina en dat je ook deze pagina meet in Google Analytics, zodat je kunt zien of er een stijging is of andere belangrijke informatie.

Voor een voorbeeld, dit is de 404-pagina van deze website:

Hoe maak je zo’n pagina?

Je kunt een errorpagina – zoals een 404-pagina ook wel wordt genoemd – maken met behulp van een HTML editor, zoals Frontpage of Dreamweaver. Sla je ontwerp vervolgens op met een toepasselijke naam onder een van de extensies (.html, .htm, .php of .cgi).

Let wel op dat Microsoft Internet Explorer een pagina verwacht van minimaal 512 bytes. Is dit niet het geval, laat het nog gewoon de originele standaard pagina zien.

Mocht je niet zoveel technische kennis hebben, kun je dit natuurlijk ook uitbesteden op een platform als Fiverr. Hier zijn veel freelancers die dit graag voor je doen tegen een vergoeding van meestal €5,- tot €15,- eenmalig.

Conclusie

Dit is alweer het einde van dit artikel, waarin ik je heb verteld over 404-foutmeldingen en waarom die slecht zijn voor je ranking, hoe je ze opspoort, hoe je het kunt voorkomen en oplossen en hoe je zelf een goede 404-pagina kunt maken. Hierbij heb ik een voorbeeld gegeven van hoe je zou kunnen doen.

Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven.

Succes met het opsporen van 404-meldingen en het maken van je 404-pagina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s