Wat is Black Hat SEO? Dit zijn de gevolgen

Wist je dat 95% van de mensen die iets wilt weten het opzoekt op Google? Dat terwijl er zoveel andere zoekmachines zijn, zoals Bing, Microsoft Internet Explorer, DuckDuckGo en Safari.

Het is dan ook niet gek dat website beheerders vooral inzetten op ranken in Google, want daar valt het meeste te halen. Dit heeft als gevolg dat de concurrentie moordend is en je uit het beste hout gesneden moet zijn om hier boven uit te stijgen.

Daarom gebruiken veel website eigenaren illegale trucjes om kunstmatig hoger te ranken. Echter zitten hier een hoop nadelen aan. Ik juich dit dan ook zeker niet toe.

Waarom zou je dit doen? Wat zijn de gevolgen hiervan? Kun je een boete voorkomen?

In dit artikel lees je wat Black Hat SEO is en wat de gevolgen zijn en worden bovenstaande vragen beantwoord!

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
  1. Black Hat SEO
   1. Voorbeelden
  2. White Hat SEO
  3. Grey Hat SEO
  4. De verschillen verder uitgelegd
 2. Waarom kan Black Hat SEO schadelijk zijn?
 3. Wat zijn de gevolgen van Black Hat SEO?
  1. Kun je een straf voorkomen?
 4. Alternatief voor Black Hat SEO
 5. Conclusie

Wat is SEO?

Om het verschil tussen White Hat en Black Hat SEO uit te kunnen leggen, is het eerst van belang om te weten wat SEO precies is.

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Oftewel: je gaat je website optimaliseren om ervoor te zorgen dat je beter gevonden wordt in Google.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wil jij je website beter gevonden laten worden in Google door middel van SEO? Lees dan dit artikel: In 10 stappen naar de #1 positie in Google.

Black Hat SEO

Zoals gezegd wordt er bij SEO onderscheidt gemaakt tussen Black Hat en White Hat SEO. Nu gaan we dit even verder toelichten.

Black Hat SEO is het kunstmatig laten ranken van websites in Google door middel van ‘illegale’ trucjes. Je gaat op deze manier tegen de regels en richtlijnen van Google in, waarvoor je gestraft kunt worden.

Deze trucjes zijn erop gericht om de zoekmachines voor de gek te houden om er zelf beter van te worden in de vorm van een hogere ranking binnen de zoekresultaten.

Het is zeker niet illegaal, maar Google is er natuurlijk niet van gediend als je het bedrijf naait. Er kan kunnen dan ook gevolgen aan vast zitten.

Voorbeelden

Er zijn natuurlijk behoorlijk wat voorbeelden van Black Hat technieken. Één daarvan is cloaking.

Cloaking houdt in dat je andere content aan de bezoekers laat zien dan aan Google. Een voorbeeld is dat je een ‘onvriendelijke’ link in een zelf gemaakte korte link verandert. Dit zie je veel in de affiliate marketing wereld voorbij komen, omdat affiliate links vaak enorm lang en onvriendelijk eruit zien.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat cloaking door Google wordt gezien als Black Hat SEO en dus illegaal. Dit is omdat je de Google bots ‘naait’ door ze andere content voor te schotelen dan je bezoekers. Hier kunnen consequenties aan zitten in de vorm van een penalty (tijdelijk helemaal niet meer te zien zijn in de zoekresultaten).

Het tweede en tevens laatste voorbeeld is het kopen van links.

Misschien weet je al dat linkbuilding een belangrijke manier kan zijn om beter vindbaar te worden. Linkbuilding houdt in dat je linkjes naar je website gaat vergaren om zo een autoriteit te worden in je niche. Als Google ziet dat er veel websites naar jouw website linken, ziet Google jouw website als belangrijk en geeft het je een hogere positie.

Je kunt echter ook linkjes kopen. Zie dit als het kopen van volgers op Instagram. Dan lijkt het voor Google alsof je website heel wat is, terwijl je Google voor de gek houdt door gekochte links te gebruiken. Hier is Google natuurlijk niet van gediend, wat grote gevolgen kan hebben.

White Hat SEO

White Hat SEO betekent dat je je netjes aan de regels en richtlijnen van Google houdt. Je bent dus bezig ‘volgens het boekje’. Dit klinkt misschien saai, maar levert je op de lange termijn wel het meeste op, omdat Google zo geen reden heeft om je te straffen.

Je werkt op een eerlijke manier toe naar betere online vindbaarheid, zonder hierbij het algoritme te beïnvloeden.

Met White Hat SEO wordt bedoeld dat je waarde levert aan de bezoekers en aan Google om zo beter vindbaar te worden. Hier zijn een aantal technieken voor, zoals goed gebruik van afbeeldingen, een natuurlijk gebruik van zoekwoordenonderzoek en linkbuilding.

Grey Hat SEO

Er is ook nog een soort middenweg die niet genoemd is in dit artikel: Grey Hat SEO. Dit houdt in dat er zowel trucjes gebruikt worden alsook natuurlijke SEO-technieken. Je zoekt met trucjes die volgens Google niet illegaal zijn de grenzen op. Een voorbeeld hiervan is linkbuilden, omdat Google van mening is dat je links moet verdienen in plaats van verwerven. Toch is dit wel een legale manier om je website te optimaliseren.

Google laat zich echter niet graag sturen en is dan ook niet zo gediend van deze al dan niet legale trucjes. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat bepaalde Grey Hat-technieken verboden gaan worden in de toekomst (oftewel: Black Hat).

De verschillen verder uitgelegd

Het verschil tussen Black Hat en Grey Hat SEO zit hem eigenlijk in de technieken. Bij Black Hat overschrijd je de regels die Google heeft opgesteld voor het eerlijker laten verlopen van het indexeren van websites.

Bij Grey Hat gebruik je ook trucjes om de zoekmachines te manipuleren, maar deze zijn nog net binnen de regels van Google. Officieel staat Google dit dus toe, maar toch is het er niet van gediend dat je probeert Google te omzeilen / voor de gek te houden. Daarom kan Google later alsnog beslissen dit te verbieden en kun je alsnog gestraft worden.

White Hat SEO is wél volledig legaal. Je volgt ‘braaf’ de regels en richtlijnen van Google, wat je op de lange termijn veel meer gaat opleveren.

Waarom kan Black Hat SEO schadelijk zijn?

Hoewel Black Hat SEO vroeger goed werkte om voor een bepaalde tijd te ranken, kan het nu schadelijk zijn voor je SEO. Zoveel is intussen duidelijk. Maar waarom?

Op de lange termijn leiden Black Hat technieken vrijwel altijd tot slechtere resultaten binnen Google. Als je het toepast kun je namelijk op een straf rekenen, waardoor je lager of helemaal niet meer terugkomt in de zoekresultaten.

Black Hat SEO is puur voor de korte termijn, terwijl zoekmachine optimalisatie zich altijd richt op de lange termijn. Je hebt er maar kort plezier van, want daarna ben je al dan niet voor korte tijd ‘gebanned’ uit de zoekresultaten. Het is dus iets om altijd te vermijden.

Wat zijn de gevolgen van Black Hat SEO?

Het toepassen van Black Hat technieken kan grote gevolgen met zich meebrengen. Zo heb ik er al één genoemd: je kunt gebanned worden uit de zoekresultaten van Google, de zogenaamde ‘penalty’.

Een penalty betekent dat Google jouw website (tijdelijk) niet meer in de zoekresultaten laat verschijnen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk geworden om organische bezoekers te trekken wat grote gevolgen kan hebben.

Ook is er het financiële aspect. Als jij als bedrijf Black Hat SEO hebt toegepast en je krijgt een penalty waardoor je niet meer in de zoekresultaten te zien bent, kan dit grote financiële gevolgen hebben, met misschien zelfs een faillissement tot gevolg.

Ten derde tast het het vertrouwen van je bezoekers aan. Slechte content zal het vertrouwen in jouw website en bedrijf schaden waardoor je bezoekers ook niet meer terug komen. Je verliest zo dus veel klanten.

Je bezoekers zullen snel afhaken als jij ze niet kan bieden wat ze zoeken en niet aan hun behoeften voldoet.

Genoeg redenen dus om Black Hat links te laten liggen.

Kun je een straf voorkomen?

Als je Black Hat technieken toepast, kun je nauwelijks aan de gevolgen ontkomen. Dit is omdat Google constant zijn zoekplatform in de gaten houdt en de websites regelmatig bezoekt om te kijken of ze het nog wel waard zijn om hoog te ranken.

Wat je wel kunt doen is nooit aan Black Hat SEO beginnen. Natuurlijk is dit volledig je eigen keuze, maar op de lange termijn zal het je weinig opleveren en misschien zelfs meer kwaad doen dan goed.

Alternatief voor Black Hat SEO

Natuurlijk is niet iedereen geïnteresseerd in het op het verkeerde been zetten van Google. Gelukkig kun je je ook gewoon aan de regels houden van Google om zo een straf te voorkomen.

Dit heet, zoals je misschien al weet, White Hat SEO. Op deze manier ga je met de standaard SEO-technieken aan de slag om zo je website te optimaliseren, zoals je afbeeldingen optimaliseren, zoekwoorden in je webteksten plaatsen, zoekwoordenonderzoek doen, linkbuilding, URL’s optimaliseren en je website sneller maken.

Ik raad deze manier aan, omdat het je op lange termijn meer oplevert. Je kunt namelijk geen straf krijgen en je bent echt iets aan het opbouwen.

Als je maar lang genoeg bezig bent met je website optimaliseren, is de kans groot dat je gaat ranken op de eerste pagina in Google. Hiervoor is echter wel tijd en geduld nodig, want SEO is nou eenmaal een proces van lange adem.

Hoewel de meeste websites niet zullen ranken (om verschillende redenen), biedt SEO ook veel perspectief. Op de lange termijn is het zeker mogelijk om een groeiende stroom verkeer aan te trekken vanuit Google. Dit is puur organisch.

Daarnaast creëer je vertrouwen en een goed imago bij je bezoekers. Black Hat is juist het tegenovergestelde.

Ik raad dus aan om Black Hat links te laten liggen en aan de slag te gaan met lange termijn SEO-technieken, zodat je zowel nu als over een paar jaar succesvol zult ranken in Google.

Wil je meer weten over SEO-technieken die je naar de eerste plaats in Google kunnen brengen? Lees dit artikel, waarin ik in 10 stappen uitleg hoe je de #1 positie in Google kunt bereiken.

Conclusie

Dit is alweer het einde van het artikel. Je hebt gelezen over Black Hat SEO. Over wat het is, wat de gevolgen kunnen zijn en meer.

Google houdt zijn zoekmachine constant in de gaten en het verliezen van klanten kan ook voor dit bedrijf desastreuze gevolgen hebben, daarom wordt Black Hat zwaar gestraft.

Ik hoop dat ik je voldoende heb geholpen. Tot snel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s