Wist je dat Google een marktaandeel heeft van 90%? En dat de meeste websites nooit zullen ranken omdat ze slechte content hebben?
De kans is groot dat jij er daar ook één van bent. Stop met het verwaarlozen van je webteksten en word beter zichtbaar in Google met behulp van deze handleiding!
Want hoe schrijf je eigenlijk goede webteksten? Verover Google met monster content aan de hand van dit artikel waarin ik uitleg waar goede content aan moet voldoen, waarom het belangrijk is en nog veel meer.
Lees snel verder en versla je concurrenten met de beste content!
In dit artikel
- Waarom goede content belangrijk is
- Waar kwalitatieve content aan moet voldoen
- 5 tips voor het schrijven van webteksten
- Content uitbesteden: de voor- en nadelen
- Andere manieren om je concurrentie te verslaan
- Conclusie
Waarom goede content belangrijk is
Content is belangrijk. Zover waren we al. Maar waarom eigenlijk?
Ten eerste kun je met kwalitatieve content beter vindbaar worden in Google. Omdat veel mensen het belang van goede content onderschatten en Google van content houdt, is dit een onderdeel waarin je je kunt onderscheiden van de concurrentie.
Hierbij is het belangrijk dat je waarde levert aan je doelgroep én aan Google. Dit houdt in dat Google jouw content makkelijk moet kunnen vinden en begrijpen om het te indexeren.
Je schrijft de content natuurlijk voor je bezoekers, dus hierbij is het van belang om je concurrenten te overtreffen. Dit doe je door af en toe op de website van je concurrentie te kijken wat zij beter of anders doen en vervolgens kun jij je website optimaliseren om beter te zijn en meer waarde te bieden dan je concurrenten.
Als je geen waarde levert, waarom zou Google je dan een goede positie geven?
Streef naar relevante content die het leven van mensen verrijkt
Ten tweede kun je met goede content natuurlijk je doelgroep bereiken.
Je schrijft natuurlijk webteksten voor mensen en niet alleen voor Google, dus is het van belang dat je in dienst van je bezoekers schrijft.
Ten slotte kun je met content vertrouwen opbouwen. Je wilt dat je bezoekers ook daadwerkelijk iets kopen, dus moet je het vertrouwen winnen.
Jij gaat toch ook niet zomaar iets kopen bij een onbekende website die je (nog) niet vertrouwt?
Waar kwalitatieve content aan moet voldoen
Als je wilt dat jouw content gaat ranken in Google, moeten je webteksten aan een hoop voorwaarden voldoen.
Omdat er zoveel andere websites zijn, zul je jezelf moeten onderscheiden met betere content. Want nogmaals; als je geen meerwaarde biedt, waarom zou Google je dan een hoge positie geven?
Je content moet vooral beter en uitgebreider zijn dan de webteksten van je concurrentie, dus kijk daarom ook regelmatig op de website van je concurrenten.
Op die manier kom je er achter waar content op jouw zoekwoord aan moet voldoen en hoe je concurrenten dit aanpakken. Ook kun je zien waar ze nog steken laten vallen en kansen liggen voor jou.
Waar een informatieve webtekst aan moet voldoen als je deze zelf gaat schrijven is het volgende:
- Zorg ervoor dat je tekst goed leesbaar is en makkelijk te begrijpen voor jouw doelgroep.
- Zorg voor een duidelijke structuur (inleiding, middenstuk, alinea’s, tussenkopjes en slot).
- Er mogen vrijwel geen taal-, interpunctie- en spelfouten in staan.
- Schrijf minimaal 1.500 woorden per artikel aan pure kwaliteit.
- Je moet een meerwaarde bieden aan je doelgroep.
- Je moet alle informatie bieden die je doelgroep nodig heeft; de bezoeker staat centraal.
- Bied betere content dan je concurrenten.
- Kopieer niks en wees creatief met schrijven.
- Voeg relevante afbeeldingen toe die de tekst ondersteunen en verduidelijken.
- Wees consistent in het schrijven van nieuwe content.

De oplossing voor een betere online vindbaarheid ligt hem dus vooral in het schrijven van de beste content. En hier hoort zoekwoordenonderzoek ook bij. Lees daarom dit artikel eens goed door: ‘Wat is zoekwoordenonderzoek? 4 zoekwoordtools’. In dit artikel lees je precies wat zoekwoordenonderzoek is en waarom dit belangrijk is. Vervolgens licht ik vier zoekwoordtools uit die je zou kunnen gebruiken bij het schrijven van content.
Bij het schrijven van content moet de bezoeker centraal staan. Denk eraan dat niet geld verdienen je doel moet zijn, maar het helpen en goed kunnen bedienen van je bezoekers. Een belangrijke voorwaarde aan de content die je gaat schrijven is dat je de problemen oplost en de vragen van je bezoekers beantwoordt. Als je dit doet, zijn ze vaak bereid bij je terug te komen en misschien zelfs iets aan te schaffen.
‘Service’ bieden is dus belangrijk, maar hier moet je wel een goede balans in vinden. Je kunt wel alleen informatieve content schrijven, maar daar verdien je natuurlijk niks mee. Zorg dus dat je een goede balans creëert van kwalitatieve informatieve artikelen en artikelen met een koopintentie.
Om die reden is het belangrijk dat je je bezoekers op je website houdt, zodat je ze wellicht iets kunt laten kopen om een probleem waar ze tegenaan lopen op te lossen.
Ook is het bij het schrijven van webteksten belangrijk dat je je creativiteit de vrije loop laat. Kopieer daarom ook geen content van anderen, maar schrijf zelf je teksten (of besteed het uit). Op die manier heb je altijd unieke content en heb je al een streepje voor op veel andere websites.
Jij hebt als ondernemer immers de kennis in je vakgebied.
Ten slotte is het belangrijk dat je content goed leesbaar is (zonder spelfouten) en het lekker wegleest. Voeg daarom genoeg afbeeldingen toe, zorg voor witregels, werk met kopjes en lees je teksten goed door op fouten.
Kijk nog eens kritisch naar de content die je online hebt staan en kijk vervolgens eens naar de content van je concurrenten. Ga vervolgens proberen om dit nóg beter te doen en je website nog verder te optimaliseren en succes komt steeds dichterbij!
Kortom: in de meeste gevallen ligt het niet ranken aan gebrekkige en/of armoedige content. Kijk hier dan ook nog eens kritisch naar en probeer meer in dienst van je bezoekers te schrijven.
Probeer in meer dan 1.500 woorden je bezoekers te helpen. Hier wordt Google ook blij van!
5 tips voor het schrijven van webteksten
Tip 1: zorg voor een duidelijke structuur
Ik kan me voorstellen dat je begrijpend lezen op school misschien geen reet aan vond, maar toch is het bij het schrijven van webteksten wel belangrijk om dit toe te passen in de vorm van een duidelijke tekststructuur.
Met structuur bedoel ik het tekstgeraamte; inleiding, tussenkopjes, alinea’s, witregels en het slot. Deel je teksten zo in, zodat het voor zowel de bezoeker als Google duidelijk is hoe de tekst is opgebouwd en het makkelijker en fijner leest.
Meestal schrijf ik zo’n 3 zinnen per alinea en dan volgt een witregel. Dit leest een stuk fijner dan een enorme lap tekst.
Op deze manier nodigt het voor de bezoeker dus meer uit om de tekst daadwerkelijk te gaan lezen.
En om het helemaal af te maken zou je ook nog een video kunnen toevoegen ter aanvulling en/of vervanging van de tekst, zodat je bezoekers zelf kunnen kiezen of ze gaan lezen of de video gaan kijken of de tekst aangevuld wordt met extra tips en informatie.
Tip 2: zorg dat het goed leesbaar is voor je doelgroep
De leesbaarheid van je content is enorm belangrijk. Want zeg nou zelf: vind jij het fijn om een tekst te lezen vol met spelfouten? Ik gok van niet. En daarom is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen.

Let daarbij ook op de doelgroep waar je voor schrijft. Schrijf je bijvoorbeeld voor kinderen, dan moet je geen moeilijke woorden gaan gebruiken die ze niet begrijpen.
Het is belangrijk om je bezoekers te begrijpen. Onderzoek daarom ook je doelgroep, zodat je weet waar ze tegen aan lopen, wat ze willen weten en waar ze online naar zoeken.
Het is belangrijk om je teksten altijd goed na te lezen voordat je het publiceert, want anders staan er misschien fouten in of verkeerd geformuleerde zinnen. Dit leest natuurlijk niet fijn en kan ervoor zorgen dat je bezoekers afhaken.
Ik raad aan om dit hardop te doen, want dan ontdek je sneller fouten omdat je het uitspreekt. Als je het alleen in je hoofd doet, hoor je de klank niet en is de kans groot dat je er overheen leest.
Ook afbeeldingen en YouTube-video’s kunnen wonderen doen wat betreft de leesbaarheid van een tekst. Voeg deze dan ook regelmatig toe aan je teksten.
Ga er ten slotte altijd van uit dat je bezoekers van niks weten. Schrijf speciale kennisbank artikelen voor basisbegrippen die veel op je website voorkomen en schrijf in je blogartikelen meer voor mensen die wel al weten wat het onderwerp inhoudt.
Je hoeft dan ook niet in iedere webtekst uitgebreid uit te leggen wat het basisbegrip betekent, maar alleen een linkje naar de desbetreffende kennisbank pagina is voldoende.
Zo voorkom je dat je content vol staat met enkel uitleg over het basisbegrip die je bezoekers waarschijnlijk toch al kennen.
Stel dat jij een website bezoekt over crypto en er wordt op iedere pagina uitgelegd wat crypto precies is, terwijl je dit allang weet. Dan haak je op een gegeven moment misschien wel af. En dat moet je voorkomen.
Tip 3: gebruik krachtige titels en inleidingen
De titels van webteksten zijn enorm belangrijk. Dat is natuurlijk omdat ze een bepaalde aantrekkingskracht hebben.
Als je aantrekkelijke titels gebruikt voor je content, zijn bezoekers eerder geneigd om erop te klikken. Maar wat zijn aantrekkelijke titels?
Denk hierbij vooral aan titels die vertellen hoe je geld kunt besparen of verdienen. Of hoe je direct van een bepaald probleem af komt. Hier zijn mensen vaak geïnteresseerd in, omdat ze met dat specifieke probleem zitten en hier vanaf willen komen.
Voorbeelden van krachtige titels die bezoekers aantrekken zijn: ‘Trage website? Met deze tips zal je website 75% sneller worden!’, ‘7 kapitale blogblunders die je simpel kunt vermijden’, ‘Schokkend: zoveel kost een blog onderhouden’, ‘Wat is SEO? 10 tips voor het bereiken van de #1 positie in Google’.
Denk er aan dat Google indexeert tot 88 karakters. Zijn het er meer, zie je puntjes in de kop en dat ziet er niet uit. Ik raad daarom aan je titel tussen de 50 en 75 karakters lang te houden.
Ook is het aan te raden niet de hele titel vol te stoppen met zoekwoorden, want daar wordt Google niet blij van en dat kan jou een hoge positie kosten. Dit ziet Google namelijk als keyword stuffing, een Black Hat SEO techniek.
Daarnaast is een aantrekkelijke inleiding belangrijk. Je kunt de inleiding van een webtekst zien als de enige kans om de aandacht van de lezer te trekken en te behouden.
De inleiding moet de lezer ervan overtuigen dat hij verder moet lezen. Gebruik daarom ook in je inleiding een pakkende zin die ervoor zorgt dat de lezer ook daadwerkelijk verder leest. Ook moet de opbouw goed zijn.
Een voorbeeld van een opbouw van een inleiding is het volgende:
- Probleem. Als je begint met het benoemen van een probleem, zorg je voor herkenning bij de lezer. Zo is hij of zij direct getriggerd.
- Pijnpunt. Hierbij ga je nog wat dieper in op het probleem.
- Oplossing. Hier vertel je dat jij de lezer gaat helpen dit probleem op te lossen.
Kortom: maak je bezoekers nieuwsgierig met een pakkende titel en zorg er met de inleiding voor dat ze daadwerkelijk gaan doorlezen.
Tip 4: bied waarde aan je lezers
Waarde bieden klinkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet. Toch is het wel een mega belangrijke voorwaarde als je wilt ranken in Google. Want, zoals je eerder hebt gelezen, waarom zou Google je een hoge positie geven als je geen waarde biedt?
Kijk daarom af en toe op de website van je concurrenten en kijk waar kansen liggen.
Doe daarnaast zoekwoordenonderzoek met een tool als Ubersuggest, waar we nu even dieper op ingaan.
Als je een willekeurige zoekopdracht invoert in Ubersuggest, ziet dit er als volgt uit:

Je kunt precies zie hoe vaak dit zoekwoord wordt opgezocht, wat de SEO moeilijkheid is, de betaald moeilijkheid, de kosten per klik en nog veel meer.
Zo haal je veel waardevolle informatie uit deze tool waarmee je meer te weten komt over de concurrentie én het zoekwoord waarop je wilt gaan ranken.
Ook is het belangrijk om afbeeldingen toe te voegen aan je webteksten. Dit is visueler, leest fijner en kan de lezer helpen de tekst beter te begrijpen.
Ook YouTube video’s kunnen hierbij helpen, aangezien veel van je concurrenten dit niet doen. Ook dit is dus iets waarmee je je kunt onderscheiden.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat YouTube video’s (en video’s in het algemeen) waardevol zijn op je website. Het is namelijk net als een afbeelding visueel, waardoor het de aandacht trekt van de lezer. Dit heeft als gevolg dat ze langer op je website blijven.
Tevens is het goed voor je positie in Google, want Google ziet video’s als een waardevolle bron van informatie, zeker als je ze zelf maakt.
Nog een manier om waarde te bieden aan de bezoeker is het schrijven van betere content dan je concurrent. Schrijf simpelweg in meer woorden waardevolle content waarin je de problemen van je doelgroep beter oplost dan de concurrent en de vragen ook beter beantwoordt.
Bied iets extra’s aan ten opzichte van je concurrentie, zoals bijvoorbeeld een vergelijkingstool of geef een gratis e-book weg. Hier worden je bezoekers blij van en Google dus ook!
Tip 5: gebruik een call to action
Natuurlijk is waarde bieden aan je doelgroep een prioriteit, maar uiteindelijk gaat het ook om geld verdienen, toch?
Daarom is het vinden van een balans tussen informatieve webteksten en artikelen met een koopintentie ook belangrijk.
Met alleen informatie verdien je niks, maar met alleen artikelen met een koopintentie bied je nauwelijks een meerwaarde ten opzichte van je concurrentie.
En in die artikelen met een koopintentie wil je natuurlijk een product verkopen. Dus heb je een call to action nodig. Ook hier is het weer van belang dat je een pakkende tekst gebruikt, zoals: ‘Koop nu het e-book en krijg 50% korting!’. Zo zijn je bezoekers eerder geneigd erop te klikken.
Let wel op dat je wel eerlijk bent. Je kunt wel roepen dat iemand 80% korting krijgt bij zijn aankoop, maar is dat echt zo? Controleer dit dan ook goed als je affiliate producten gaat promoten, want anders loop je het risico dat je bezoekers het vertrouwen in jou verliezen. En dat is uiteraard slecht voor je imago en ranking.
Voor de duidelijkheid: een call to action is een knop in een opvallende kleur (zoals groen of oranje) en een pakkende zin om de aandacht van de bezoeker te trekken. Met behulp van deze knop kun je linken naar een product op jouw website of een product van een ander.
Maar je kunt zo’n knop natuurlijk ook gebruiken om je bezoekers naar je social media-account te leiden of ze op je mailinglijst laten abonneren.
Een voorbeeld van zo’n knop is:
Meer tips
Voor nog meer tips kun je onderstaande video bekijken, waarin de IMPRES Academy nogmaals uitlegt hoe je webteksten schrijft.
Content uitbesteden: de voor- en nadelen
Natuurlijk hoef je dergelijke ‘monster content’ niet zelf te schrijven. Als je niet over een gouden pen beschikt, is er altijd de mogelijkheid om dit te laten doen door professionals. Dit heeft als voordeel dat je tijd bespaart, maar ook dat je content in negen van de tien gevallen erop vooruit gaat. En dus is de kans dat Google een goede positie geeft een stuk groter.
Het nadeel is dat het flink geld (kan) kost(en). Het is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.
Ook is niet iedere tekstschrijver even betrouwbaar, dus probeer hier goed op te letten, zeker bij een platform als Fiverr.
Vindbaar zijn in Google? Laat dat maar aan Writgo over!
Je kunt content uitbesteden bij ontelbaar veel bedrijven en freelancers. De een natuurlijk beter dan de ander. Welke kies je dan?
Een website die ik aanraad om eens op te gaan kijken is Writgo.
Writgo is een content bureau gespecialiseerd in het schrijven van ijzersterke webteksten voor affiliate websites. De oprichter en eigenaar van Writgo is Mike Schonewille, en hij is een succesvol affiliate marketeer. Hij weet dus precies wat er voor nodig is om beter zichtbaar te worden in Google met een affiliate website.
Maar hij staat met zijn team enthousiaste schrijvers niet alleen klaar voor affiliate marketeers, maar voor iedereen met een eigen website die kwalitatieve content nodig heeft.
Echter bieden ze niet alleen teksten aan, maar ook het maken van een complete website en zoekwoordenonderzoek. Ook kun je teksten laten nakijken, herschrijven en vertalen en kun je een e-book laten schrijven. Je kunt dus voor verschillende werkzaamheden bij Writgo terecht.
Bij Writgo kun je al teksten laten schrijven tussen €11,25 en €450,-, afhankelijk van meerdere factoren.
Zoekwoordenonderzoek kost bij Writgo €20,- tot €320,- en een website laten maken €599,-. Ook de prijzen voor het laten herschrijven en vertalen van teksten vallen in die categorie.
Het is dus zeker niet goedkoop om teksten uit te besteden, maar de kans dat je gaat ranken in Google is vaak wel een stuk groter daardoor.
Gelukkig is er ook een andere mogelijkheid; het mooie van Writgo is namelijk dat je een gratis proeftekst kan aanvragen. Dat doe je via deze pagina, waar je klikt op ‘Gratis Proeftekst’ en vervolgens op ‘Toevoegen aan winkelwagen’. Daarna kun je doorgaan naar afrekenen (zonder te betalen) en vul je je gegevens in. Let wel op dat je ook een account aan moet maken, want je krijgt de tekst in je account onder het kopje ‘Opdrachten’.
Na een aantal dagen krijg je je gratis tekst van ca. 500 woorden in je account! Je zult ook een bevestiging in je mailbox krijgen als de tekst klaar is.
Wat je daarna met deze tekst doet is helemaal je eigen keuze. Je kunt het op je website plaatsen, maar je kunt het ook puur en alleen als proeftekst gebruiken of je tevreden met de service van Writgo om vervolgens wellicht klant te worden.
Mijn ervaringen met Writgo
Ik heb in het verleden ook een proeftekst aangevraagd bij Writgo. Alhoewel ik hem uiteindelijk wel heb geïntegreerd in mijn website, was hij helaas van relatief lage kwaliteit. Het viel dus tegen, wegens alle positieve reviews van Writgo. Maar aan de andere kant is het natuurlijk maar een proeftekst.
Ik zou daarom graag een nieuwe proeftekst willen aanvragen, maar dit is helaas niet mogelijk. Je kunt per account maar één proeftekst aanvragen, wat uiteraard ook logisch is.
Toch heb ik wel veel goede reacties gelezen over de proeftekst van Writgo. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat jij wél een goede tekst zult ontvangen.
Hoewel de proeftekst dus iets minder was, vond ik de service van Writgo uitstekend. Je kunt altijd terecht met vragen en als je bent geabonneerd op de nieuwsbrief, krijg je regelmatig zeer waardevolle tips en informatie in je mailbox. Het is dan ook een zeer betrouwbaar bedrijf dat de beloften nakomt en kwaliteit levert.
Al met al ben ik tevreden met Writgo en geef ik het bedrijf een mooie 4 sterren beoordeling uit 5. Ik raad Writgo dan ook zeer zeker aan.
Dit zeggen anderen over Writgo:
Het is erg fijn samenwerken met Writgo.nl. Mike beantwoordt vragen snel en professioneel. De teksten zijn daarnaast van goede kwaliteit en Writgo is in staat om snel te schakelen. Zeker een aanrader. Ik kijk ernaar uit om de huidige samenwerking op dezelfde wijze voort te zetten en nog vele teksten te ontvangen.
Danae de Groot
Uitstekende teksten en netjes op tijd geleverd. Een aanrader voor een ieder die opzoek is naar een goede tekstschrijver!
Larsen Busch
Wij willen te hulp schieten door ijzersterke content te schrijven, waarmee je goed kunt scoren in de zoekmachines en resultaat kunt behalen
Writgo
Andere manieren om je concurrentie te verslaan
Content is zeker niet de enige manier om je concurrenten te verslaan. Er zijn veel SEO-technieken die je hierbij kunnen helpen, zoals het toevoegen van video’s op je website, een mailinglijst opbouwen, een gratis e-book weggeven, Black Hat SEO technieken vermijden en je website blijven optimaliseren door de linkjes te blijven checken, content te blijven verbeteren, etc.
Meer over SEO en hoe je beter vindbaar wordt online, lees je in dit artikel: ‘In 10 stappen naar de #1 positie in Google’.
Conclusie
In dit artikel heb je gelezen over webteksten schrijven. Ik heb je verteld over waar goede content aan moet voldoen, waarom het belangrijk is, 5 tips en meer.
Je schrijft webteksten voor zowel Google als je bezoekers, maar Google houdt ervan als je in dienst van je bezoeker schrijft en niet Google probeert te manipuleren door bijvoorbeeld keyword stuffing.
Ik hoop dat dit voldoende informatie was.
Succes met het schrijven van webteksten!