WordPress review: de beste optie voor het bouwen van een converterende website: ja of nee?

Er zijn in totaal meer dan 6 miljoen .nl domeinen, blijkt uit onderzoek van het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). En meer dan de helft daarvan is gekoppeld aan een website die is gebouwd met WordPress.

WordPress is dus met een enorm aandeel marktleider als content management systeem (CMS). Veel grote websites hebben hun website dan ook gebouwd via WordPress, zoals NU.nl.

Hoe kan het dat WordPress zo groot is geworden? Waarom is het zo populair? Is het een aanrader? Wat zijn mijn ervaringen met WordPress? En hoe kun je een website bouwen met WordPress?

Je leest het allemaal in deze uitgebreide WordPress review!

In dit artikel

 1. Wat is WordPress?
  1. WordPress.com
   1. De abonnementen
   2. De voor- en nadelen
  2. WordPress.org
   1. De voor- en nadelen
  3. De verschillen
  4. Voor wie is WordPress bedoeld?
 2. Functies van WordPress
 3. Hoe werkt WordPress? Korte uitleg
 4. Mijn ervaringen met WordPress
 5. Wat anderen vinden
 6. Conclusie: is het een aanrader?

Wat is WordPress?

WordPress is het grootste, belangrijkste en bekendste content management systeem (CMS). Ongeveer de helft van alle websites online draaien en zijn gebouwd via WordPress. Dit komt neer op meer dan 74 miljoen websites wereldwijd!

Het is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, een Amerikaans ondernemer en webontwikkelaar.

WordPress is een open source systeem, wat inhoudt dat het toegankelijk is voor iedereen en ook iedereen de broncode kan inzien en aanpassen.

Met WordPress kun je relatief eenvoudig een grote website bouwen en onderhouden zonder technische kennis nodig te hebben. Er zijn dan ook veel bekende websites als NU.nl en The New York Times die ermee zijn gebouwd.

WordPress bestaat uit twee verschillende programma’s: WordPress.com en WordPress.org. Wat het verschil is tussen deze twee, lees je nu.

WordPress.com

De eerste versie die we gaan bespreken is WordPress.com. Zoals gezegd heeft WordPress twee verschillende programma’s. Deze werken in de basis vrijwel hetzelfde, maar zijn een paar belangrijke verschillen die we nu verder gaan uitlichten.

De .com-versie werkt wat eenvoudiger dan de .org-versie. Hosting zit erbij inbegrepen als je ermee begint. Dit hoef je dus niet zelf te regelen. Dit heeft voordelen, maar je levert ook controle en mogelijkheden in.

Wat je uiteraard wel zelf moet regelen is een domeinnaam. Dit kan eenvoudig via bijvoorbeeld Neostrada.

De abonnementen

Om te kunnen starten met WordPress.com zul je een abonnement moeten afsluiten, maar gelukkig vallen de prijzen hiervan naar mijn mening nog relatief mee in deze tijden van inflatie.

Ook is er een gratis versie, maar dit is alleen een aanrader voor hobbyisten of voor persoonlijk gebruik, want hier heb je altijd .wordpress.com achter je domeinnaam staan, wat er natuurlijk alles behalve professioneel uitziet.

Tevens zul je tot veel minder opties en mogelijkheden toegang krijgen dan wanneer je een betaald abonnement hebt.

Voor het goedkoopste abonnement (Personal) betaal je €4,- per maand, wat jaarlijks wordt gefactureerd en dus uitkomt op €48,- per jaar.

Dit is het basisabonnement met enkel zeer beperkte functies en weinig opslagruimte. Wel worden WordPress-advertenties van je website geweerd en kun je gewoon je eigen domeinnaam gebruiken.

Het tweede abonnement is het Premium-abonnement en deze kost €8,- per maand, dus €96,- per jaar. Met dit abonnement krijg je extra functies, zoals ondersteuning via live chat, implementatie van Google Analytics en geavanceerde social media.

Met het Business-abonnement van €300,- per jaar krijg je nóg meer geavanceerde functies, zoals SEO-hulpmiddelen, de mogelijkheid tot het installeren van plug-ins en het verwijderen van het WordPress-logo van je website.

Met het E-commerce-abonnement ben je verzekerd van alle functies die WordPress te bieden heeft. Je krijgt toegang tot alle functies en mogelijkheden, zoals onbeperkte producten, marketingtools en integraties met topbezorgers. Ook heb je maar liefst 200 GB opslagruimte voor foto’s, video’s en afbeeldingen!

Dit abonnement is uiterst geschikt voor webwinkels en kost €540,- per jaar.

De voor- en nadelen

De voordelen van WordPress.com zijn:

 • De beste hosting zonder het zelf te moeten regelen;
 • Website bouwen is eenvoudig;
 • De installatie is eenvoudig;
 • Groot aanbod thema’s;
 • Wordt gewaardeerd door Google en is SEO-vriendelijk;
 • Altijd up-to-date door de vele updates.

Toch zijn er ook wel nadelen:

 • Minder geschikt voor grote bedrijven;
 • Gratis thema’s zijn kwetsbaar voor bugs;
 • Minder mogelijkheden dan WordPress.org.

WordPress.org

De tweede versie van WordPress is het .org-programma. Deze is complexer te installeren dan de .com-versie, maar je krijgt daar wel meer mogelijkheden en vrijheid voor terug.

Het verschil met WordPress.com is dat het gratis te downloaden is en je zelf de hosting moet regelen. Je kunt wel WordPress-hosting gebruiken, maar ook dit kost geld.

Het mooie van WordPress.org is dat je zelf volledig de touwtjes in handen houdt. Ook zijn de enige kosten die je maakt voor een domeinnaam en hosting. Er zijn geen abonnementen die je moet afsluiten of andere kosten.

De voor- en nadelen

WordPress.org heeft een aantal aanzienlijke voordelen:

 • Het is gratis op domeinnaam en hosting na;
 • Het werkt eenvoudig;
 • Groot aanbod thema’s;
 • Wordt gewaardeerd door Google en is SEO-vriendelijk;
 • Altijd up-to-date door de vele updates.
 • Meer vrijheid dan bij WordPress.com.

De nadelen zijn onder meer:

 • Gratis thema’s zijn kwetsbaar voor bugs;
 • Je moet zelf hosting regelen;
 • De installatie duurt langer en is complexer dan WordPress.com.

De verschillen

WordPress.com

 • Beperkte ondersteuning voor thema’s
 • Geen plug-ins toegestaan bij goedkopere abonnementen
 • Helemaal gratis
 • Minimale opties voor het genereren van inkomsten
 • Geen onderhoud vereist

WordPress.org

 • Volledige ondersteuning van het thema
 • Plug-ins zijn toegestaan
 • Kosten voor hosting, thema’s, premium plugins en domeinen
 • Tal van opties om inkomsten te genereren
 • Een behoorlijke hoeveelheid onderhoud vereist

Meer weten over de verschillen tussen de verschillende programma’s? Bekijk onderstaande video en lees dit artikel, waarin de verschillen verder uitleg: Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? Lees hier welke bij jou past!

Voor wie is WordPress bedoeld?

WordPress is vooral bedoeld voor bloggers en hobbyisten. Hier is het platform dan ook uiterst geschikt voor. Wil je een bedrijfswebsite, is WordPress.com iets minder geschikt en kun je, als je toch WordPress wilt gebruiken, de .org-versie gebruiken.

Ook is vooral WordPress.com geschikt voor beginners. Vaak zie je dat website eigenaren eerst beginnen met WordPress.com alvorens ze overstappen naar WordPress.org.

Voor grote bedrijven adviseer ik WordPress.org en voor hobbyisten en beginners WordPress.com.

Functies van WordPress

WordPress heeft een aantal belangrijke functies op het gebied van bloggen en social media. Hier volgen een paar belangrijke functies wat WordPress te bieden heeft.

 • Gratis abonnementen en premium abonnementen;
 • Contactformulieren en een compleet blogplatform;
 • Een aangepast domein en domeinnaam;
 • SEO-tools voor beter beheer van jouw Google-positie;
 • Plug-ins en add-ons;
 • Webhosting;
 • Gebruiksvriendelijke zakelijke website-functies;
 • Deskundige klantenservice.

Hoe werkt WordPress? Korte uitleg

WordPress bestaat dus uit twee verschillende programma’s. Nu gaan we het hebben over hoe WordPress precies in zijn werk gaat.

Het voordeel is dat WordPress relatief eenvoudig te gebruiken is. En dat terwijl Google WordPress-websites erg waardeert!

Maar omdat WordPress zo enorm uitgebreid is, zul je altijd weer nieuwe dingen leren en tegenkomen. Het duurt dan ook even voordat je alle functies onder de knie hebt.

Desondanks werkt de basis van WordPress eenvoudig. Je werkt namelijk met zogeheten blokken. Er zijn tientallen verschillende soorten blokken waarmee je kunt werken, zoals een paragraaf, koptekst, afbeelding, YouTube-video, een strofe, een pull-quote, een betaalknop en nog veel meer.

Het artikel dat je nu leest is ook opgebouwd uit deze blokken.

Hoewel je bij beide programma’s werkt met blokken, werken WordPress.org en WordPress.com niet helemaal hetzelfde. Dat komt omdat ze beide toch een iets ander dashboard hebben.

Bekijk onderstaande video eens voor een basisuitleg hoe WordPress.org werkt. Ook bovenstaande video geeft je een helderder beeld van wat de verschillen zijn.

Wat beide programma’s wel gemeen hebben, is de manier van bouwen van een website. Je werkt altijd met blokken, en dat gaat als volgt in zijn werk.

Als je een tekst wilt schrijven, ga je in het WordPress-dashboard naar de pagina ‘Berichten’. Klik vervolgens op ‘Nieuw bericht’ en je komt in een leeg scherm, vergelijkbaar met een leeg Word-document.

Klik op het zwarte plusje om een blok te kiezen. Voor het schrijven van een gewone paragraaf, selecteer je het blok ‘Paragraaf’. Nu kun je gaan schrijven.

Waar je uiteraard wel om moet denken is een duidelijke, aantrekkelijke titel die aanspoort om erop te klikken.

Hierboven staat een voorbeeld van die blokken. Er is een foto van mij geselecteerd en zo kun je het plaatje bijsnijden, onderschrift toevoegen, ovaal maken, een alt tekst toevoegen, etc.

Zo werk het ook met de teksten. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

Hierboven zie je dat het stukje tekst naast de afbeelding is geselecteerd. Je kunt de tekst vetgedrukt maken, er een header van maken, de regelgrootte aanpassen, initiaal toevoegen, links uitlijnen, de tekst centreren, rechts uitlijnen, een link toevoegen, cursief maken, etc.

Er zijn talloze mogelijkheden met de WordPress- blokken. Dat zie je hieronder.

Hierboven zie je allerlei mogelijkheden wat je met de blokken kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld knoppen toevoegen, maar ook poëzie of een scheidingsteken. Er zijn er nog veel meer die je niet op de afbeeldingen ziet.

Als je klaar bent met het artikel, klik je bovenaan op ‘Opslaan’ of, als het helemaal af is en klaar om te publiceren voor de buitenwereld, klik je op de blauwe knop ‘Publiceren’.


Dit is simpel gezegd hoe je een artikel kunt schrijven in WordPress, maar het heeft nog veel meer functies, zoals onder meer widgets, plug-ins en het menu dat je kunt aanpassen.

Nu gaan we nog even de widgets toelichten.

Widgets vind je onderaan de website, zoals een menu of een voettekst, maar bijvoorbeeld ook je laatste blogartikelen of je contactgegevens.

Deze widgets kun je instellen door op WordPress.com op ‘Weergave’ te klikken en dan naar ‘Widgets’ te gaan. Hier kom je in een scherm met ‘widgetruimtes’, die je kunt invullen op jouw eigen manier.

Klik bijvoorbeeld op ‘Eerste footer’ en klik op het plusje dat tevoorschijn komt. Nu zie je verschillende opties staan, zoals een paragraaf, koptekst, afbeelding, etc.

Als je op ‘Bekijk alles’ klikt, krijg je alle opties te zien die WordPress te bieden heeft. Denk aan een nieuwsbrief, advertenties, een video, een strofe, de auteurbiografie, een WhatsApp-knop en nog veel meer.

Wat ik aanraad om in je footer te plaatsen, zijn het eventuele adres, KVK-nummer en BTW-nummer van je bedrijf. Ook raad ik aan je laatste blogartikelen hier te plaatsen en een mogelijkheid om je aan te melden voor een nieuwsbrief en/of te abonneren op social media.

Voor de rest kun je het zelf invullen, maar zorg wel voor een goede verdeling tussen de eventuele eerste, tweede en derde footer.

Mijn ervaringen met WordPress

Ik ben zelf erg tevreden met WordPress. Ik gebruik het nu al meer bijna 3 jaar, waardoor ik een goed beeld heb van wat WordPress te bieden heeft en ik een mening kan vormen over de kwaliteit en diensten van WordPress. En ik ben zeker positief over WordPress.

Ik heb zelf gekozen voor WordPress.com, omdat ik op dat moment te weinig erover wist om een keuze te kunnen maken. Ook was ik toendertijd 15 jaar.

Ik koos dus voor de makkelijkste manier die mij op dat moment het meeste aansprak, en dat was de .com-versie.

Die sprak mij aan omdat er hosting bij inbegrepen zat en het abonnement goedkoop was. Daarnaast is het eenvoudig te installeren, ook voor mensen zonder technische kennis, zoals ik.

Het bouwen van een website en het schrijven van content werkt bij WordPress makkelijker dan bij veel andere website builder, wat ook een groot voordeel is.

Maar ik ben niet altijd klant geweest bij WordPress. Mijn eerste website probeerde ik te bouwen via Wix.com, maar dit was alles behalve een succes. Aangezien Wix zeer beperkt is en daarnaast onbetrouwbaar volgens vele reviews, had ik ervoor gekozen hiermee te stoppen en over te stappen naar MarkeTheme.

MarkeTheme is een website builder die ook draait via WordPress en is ontwikkeld door Léon Gotjé en Jacko Meijaard. Echter was ook dit geen succes, aangezien ik de kosten op dat moment niet kon betalen. En dus stopte ik hier weer mee na een maand of drie.

Zo kwam ik eind 2020 uiteindelijk uit bij WordPress.com, waar ik al vanaf het allereerste moment zeer tevreden mee ben. En niet op de laatste plaats omdat ik zowel over de service die ze bieden als de eenvoud van het bouwen van een uitgebreide website zeer over over te spreken ben.

Wat ik ook leuk vindt, maar wel lastig aan het begin, is dat je niet in één keer alles begrijpt. WordPress is heel uitgebreid, dus gaandeweg leer je steeds meer wat het te bieden heeft.

Na al die jaren kom ik ook nog steeds nieuwe dingen tegen die ik eerder nooit had gezien. Dat zegt veel over hoe breed en uitgebreid WordPress wel niet is.

Ik ben zeer tevreden met WordPress en geef het dan ook een mooie beoordeling: 5 uit 5 sterren.

Waardering: 5 uit 5.

Wat anderen vinden

Nu je mijn mening weet, ben je misschien ook geïnteresseerd in wat anderen van WordPress vinden. Lees verder.

Dat WordPress ook voor beginners goed te begrijpen valt, blijkt wel uit de volgende review:

Waardering: 5 uit 5.

Voor een leek prima te doen! De site is makkelijk te maken en weer aan te passen. Wat ik vooral goed vind aan WordPress is hun klantvriendelijkheid. Je kan geen telefonisch contact met ze hebben, maar dat heb ik niet gemist. Ze nemen uitgebreid de tijd voor je en zijn ontzettend vriendelijk, geduldig en behulpzaam. Ik raad het iedereen aan!

Vera Donkerbroek

Ook deze persoon is positef:

Waardering: 5 uit 5.

Makkelijk in gebruik, veel mogelijkheden en bij vragen meteen geholpen.

Anoniem

Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn; Jessica heeft ook kritiek:

Waardering: 3 uit 5.

Wat ik leuk vind aan WordPress.com is dat het zo gemakkelijk is te beginnen. Het opzetten van mijn website was een fluitje van een cent. Voor de beginner die gewoon wil beginnen met iets betaalbaars of die gewoon voor de lol blogs wil schrijven, is dit de juiste keuze.

Toen ik het echter serieus begon te gebruiken voor zaken, werd het lastiger. Het is moeilijk om pop-ups te gebruiken en ik vind het niet prettig dat ik geen volledige controle heb over de HTML. Als ik het thema wil wijzigen zonder van thema te wisselen, krijg ik daar niet de mogelijkheid toe. Het is erg jammer. Ik ben van plan over te stappen naar een ander website-hostingplatform wanneer mijn proefperiode afloopt.

Jessica

Conclusie: is het een aanrader?

In dit artikel heb je een review over WordPress gelezen. Je hebt onder meer gelezen hoe het werkt, wat WordPress is, wat de verschillen tussen de twee programma’s zijn, wat de kosten zijn en mijn ervaringen met WordPress.

Maar nu is er nog één vraag onbeantwoord gebleven: is het een aanrader?

Naar mening zeker weten. WordPress is een goede en betrouwbare website builder waarmee je relatief eenvoudig een website of webshop kunt bouwen en onderhouden. Daarnaast zijn de kosten goed te budgetteren en kun je altijd terecht met vragen.

Zowel de kwaliteit als de service en de prijzen zijn goed en aantrekkelijk. Het is niet voor niets dat de helft van de websites op het internet is gebouwd met dit programma!

Meld je nu aan bij WordPress.com en krijg $25 aan krediet cadeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s