De homepagina is een van de belangrijkste pagina’s van jouw website. Dit is immers de pagina waar de meeste bezoekers als eerste op terecht komen.
Ze willen weten wie jij bent, wat je te bieden hebt en of je biedt wat ze zoeken.
Toch gaat het vaak mis. Veel homepagina’s bevatten te veel of juist te weinig informatie, zien er rommelig uit of zijn onaantrekkelijk. Hierdoor haken veel potentiële klanten af.
Jij wilt dit natuurlijk beter doen. En daar heb ik de oplossing voor!
In dit artikel lees je hoe je de perfecte homepagina maakt!
In dit artikel
- Wat is een homepagina en waarom is het belangrijk?
- Veelgemaakte fouten
- Slecht voorbeeld: vermijd dit
- Goed voorbeeld: zo moet het wél
- Homepagina instellen in WordPress
- Waar een homepagina aan moet voldoen: 8 eisen
- 3 tips voor een goede homepagina
- Conclusie
Wat is een homepagina en waarom is het belangrijk?
Je weet waarschijnlijk al wel wat een homepagina is, maar we gaan het hier nog even toelichten. Ook gaan we vertellen waarom een converterende, overzichtelijke en aantrekkelijke homepagina belangrijk is.
Een homepagina is de belangrijkste pagina van iedere website op het internet. Uiteraard omdat veel bezoekers deze pagina als eerste zien, maar ook omdat het een belangrijke SEO-functie heeft. Google moet jouw homepagina (en de rest van de website) kunnen begrijpen, anders zal het niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
Voor een voorbeeld van een homepagina, dit is die van deze website:

Later in dit artikel lees je waar een goede homepagina aan moet voldoen.
Soms staat er in het menu van een website een icoontje van een huisje, maar meestal staar er ‘Home’. Deze knop leidt je naar de homepagina van de desbetreffende website.
Op een homepagina vind je meestal dingen als de meest recente blogberichten, waar het bedrijf voor staat en wat het doet, wat je op de rest van de website kunt vinden en een call to action om de bezoeker iets te laten doen, zoals inschrijven op een nieuwsbrief.
Tevens zie je vaak de contact- en/of adresgegevens van het bedrijf en/of de persoon op de homepagina.
Maar waarom is een goede homepagina hebben belangrijk?
Dat is ten eerste omdat veel bezoekers als eerste op je homepagina terecht komen. Als deze pagina ze niet bevalt, haken je bezoekers af en gaan ze naar een andere website.
Maar je wilt natuurlijk dat ze op je website blijven en ook andere pagina’s bezoeken. En daarom moet je homepagina er overzichtelijk en aantrekkelijk uitzien en moet het ‘clean’ lijken. Dit houdt in dat je website er netjes uitziet zonder poespas, toeters en bellen, zoals rare kleuren of lettertypen.
Daarnaast is je homepagina belangrijk voor Google. Waarom? Omdat Google via je homepagina kan zien hoe je website is opgebouwd.
Is het enorm rommelig en onoverzichtelijk? Dan ziet Google dit ook en dit kan je je online zichtbaarheid kosten.
Google houdt namelijk van gebruiksvriendelijke websites. En daar spelen homepagina’s een grote rol in, omdat je via je homepagina je bezoekers kunt vertellen over jou en je website en ze naar andere pagina’s kunt begeleiden.
Veelgemaakte fouten

Er worden veel fouten gemaakt bij het bouwen van homepagina’s. Meer fouten dan de website eigenaren lief is. En toch wordt er vaak niks mee gedaan, waardoor deze pagina geen bezoekers trekt en klanten afhaken.
Ondanks dat veel fouten vermeden kunnen worden door bijvoorbeeld het volgen van een cursus, zie je nog steeds honderden slechte homepagina’s voorbij komen op het internet.
Er zijn meerdere fouten die regelmatig voorkomen. En hoewel dit niet altijd fout hoeft te zijn (je kunt er bewust voor kiezen je homepagina zo te maken), raad ik aan het volgende zoveel mogelijk te vermijden:
- Te veel informatie;
- Te weinig informatie;
- Te veel focus op design;
- Onduidelijk of incompleet menu.
Ten eerste is een goede balans van informatie belangrijk. Als je te veel informatie geeft, bijvoorbeeld basisinformatie wat jouw doelgroep allang weet, haken bezoekers al snel af.
Maar bij te weinig informatie is dit ook het geval. Als bezoekers (bijna) geen informatie zien op je homepagina, zien ze dat je weinig waarde biedt. Waarom zouden ze dan blijven?
Ook is het ‘gevaarlijk’ als je de focus te veel legt op het design. Waar het namelijk vooral om gaat, is de inhoud. Zowel Google als je bezoekers vinden de inhoud van je website belangrijker dan het design.
Toch moet je website (en de homepagina in het bijzonder) er natuurlijk wel aantrekkelijk en leuk uitzien. Want afbeeldingen en video’s (bijvoorbeeld) zijn nog altijd leuker dan alleen maar lappen tekst met een witte achtergrond.
Daarnaast is het menu van groot belang. Op veel websites zie je tegenwoordig het welbekende ‘hamburgermenu’. Dit is een menuknop met drie horizontale strepen op elkaar, wat er uit ziet als een hamburger.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit minder gebruiksvriendelijk is. Veel mensen (vooral ouderen) weten namelijk niet wat zo’n knop betekent. En dus haken ze snel af.
Zorg er daarom voor dat je een duidelijk menu hebt waarmee bezoekers zich eenvoudig door je website kunnen navigeren naar de pagina die ze zoeken.
Slecht voorbeeld: vermijd dit
Er zijn een hele hoop slechte homepagina’s op het internet te vinden. Meestal doen website eigenaren dit onbewust, omdat ze niet weten waar het aan moet voldoen of geen tijd hebben om de website te onderhouden.
In sommige gevallen wordt er voor een dergelijke structuur gekozen. Dit is ook helemaal niet erg, maar de kans dat je vindbaar gaat zijn in Google zal dan een stuk kleiner worden.
Een mooi voorbeeld van hoe het niet moet, is dit:

Dit is een buitenlandse website die er ten eerste mega onoverzichtelijk uitziet. Er worden te veel verschillende letterkleuren gebruikt en te veel afbeeldingen. Ook staat alles door elkaar en heeft het geen structuur.
Daarnaast heeft het geen duidelijk menu en het ziet er natuurlijk totaal niet aantrekkelijk uit.
En tot overmaat van ramp staat ook nog het hele jaar door een kerstafbeelding onder aan de pagina!
Kortom: doe het niet na.
Goed voorbeeld: zo moet het wél
Maar er zijn natuurlijk ook veel websites die het wel op een rijtje hebben. Vaak zijn dit grote bedrijven en SEO-experts.
Een mooi voorbeeld van hoe je het wél kunt doen is PuurMindsetAcademy.nl.









Je ziet dat deze pagina een duidelijke opbouw heeft, een introductie over de eigenaar, waar de website voor staat en wat je er kunt vinden. Ten slotte staan er reviews van anderen.
Daarnaast heeft een mooi design en ziet het er aantrekkelijk uit.
Dit is in grote lijnen hoe een homepagina er uit zo kunnen zien, maar dan natuurlijk met jouw eigen draai eraan en kun je er natuurlijk dingen aan toevoegen en aanpassen, want ook originaliteit is belangrijk.
Homepagina instellen in WordPress
Voordat we verder gaan naar de eisen en tips, ga ik eerst laten zien hoe je je homepagina instelt op een nieuwe WordPress-website door middel van een video.
Waar een homepagina aan moet voldoen: 8 eisen
Een goede homepagina moet aan behoorlijk wat eisen voldoen als je wilt dat het bezoekers gaat trekken en converteert. Nu leggen we de acht belangrijkste eisen uit waar een homepagina minimaal aan moet voldoen.
1: houd het netjes en clean
Het slechte voorbeeld hierboven moet je uiteraard niet na doen. Dit ziet er rommelig uit, schrikt bezoekers af en ook Google wordt er niet blij van.
Houd je homepagina daarom zo netjes en clean mogelijk. Voeg niet te veel toeters en bellen toe, zoals rare kleuren, afbeeldingen of lettertypen, maar houd het rustig en overzichtelijk.
Daarnaast moet deze pagina niet te veel informatie prijsgeven, maar ook niet te weinig. Hier lees je straks meer over.
Een bijkomend nadeel van nutteloze design mogelijkheden als lettertypen, is dat je website er trager van wordt. En ook dit zorgt er weer voor dat zowel je bezoekers als Google afhaken.
Dit is dubbelop en dus kun je in dit geval je online vindbaarheid wel vergeten.
2: mooi en functioneel design
Let op: natuurlijk doet het design van je website ertoe. Het zou immers wel heel saai zijn als alle websites er hetzelfde uitzien toch?
En kale websites zonder leuk design, zoals een headerafbeelding of een andere kleur footer en knoppen, is natuurlijk ook saai.
Maak je homepagina en website in het algemeen dan ook een beetje aantrekkelijk met je eigen creativiteit. Maar nogmaals: overdrijf het niet en besteed hier niet te veel tijd en aandacht aan.
Toch is de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van je website het belangrijkste. Besteed dan ook niet te veel tijd aan het design, maar vooral aan de inhoud, gebruiksvriendelijkheid, duidelijkheid en de functionaliteit. Ook moet je website er op mobiele apparaten goed uitzien, aangezien steeds meer mensen websites bezoeken via de tablet of mobiel.
Maar wat verstaan we onder functioneel?
Ten eerste: een duidelijk menu. Hier lees je straks meer over.
Ten tweede is het belangrijk om je bezoeker in te lichten over jouzelf en wat jij voor hem kunt betekenen. De bezoeker moet in één oogopslag kunnen zien waar jij voor staat.
Ten slotte is de footer belangrijk. Je bezoekers kunnen zich via de footer door de rest van de website navigeren en in veel gevallen aanmelden voor de nieuwsbrief of naar de social media-kanalen van jouw bedrijf gaan.
3: trek de aandacht van de bezoeker
Dan zijn we nu bij punt 3 aanbeland, waar we het gaan hebben over hoe je de aandacht van de bezoeker kunt trekken en behouden. Want als ze op je website komen, moeten ze daar natuurlijk ook blijven.
Als er iemand op je website komt, moet hij of zij meteen getriggerd worden om verder te lezen. Begin op jouw homepagina dan ook met een pakkende en aantrekkelijke zin, zoals bijvoorbeeld: ‘Wij helpen je de omzet uit je website te verhogen!’ of ‘Zo zorgen wij voor meer bezoekers en conversies op jouw website’.
Een bijkomend voordeel is dat de bezoeker ook gelijk weet wat hij op je website kan verwachten, waardoor de kans groot is dat hij verder scrolt.
Kaart vervolgens een veel voorkomend probleem van je bezoekers aan en vertel dat jij hiervoor de juiste oplossing hebt. Dit kan een gratis e-book zijn waarvoor je bezoekers zich moeten inschrijven op de nieuwsbrief, een betaalde e-book, een betaalde cursus of een zelfgemaakt product.
Het maakt niet uit, zolang je maar daadwerkelijk de beste oplossing biedt voor de problemen van je doelgroep.
Gebruik hier een goede call to action-knop voor met een opvallende kleur (groen, oranje) en een pakkende zin, die leidt naar de oplossing.
4: moet snel laden
Net had je er al eventjes over gelezen: de snelheid van je website. Ook dit is een belangrijke factor voor Google om de positie in de zoekresultaten te bepalen.
Met name bij de homepagina is de snelheid van groot belang. Gebruik daarom zoveel mogelijk standaard lettertypen, niet te veel verschillende kleuren, niet te veel afbeeldingen en niet te veel video’s. Dit kost namelijk ruimte en rekenkracht, waardoor je website er langer over doet om volledig te laden.
En dat kan desastreus uitpakken, aangezien de meeste mensen maar een paar seconden op je website verblijven. En als deze in die tijd alleen maar aan het laden is, waarom zou hij dan op je website blijven?
Jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot een website eindelijk geladen is?
En dus moet je zorgen dat je website sneller gaat laden, mocht dit nog niet het geval zijn. Je kunt dit testen met Google PageSpeed. Op deze website kun je jouw website URL invoeren om vervolgens de resultaten te zien.
Je kunt de resultaten van mobiel en van de computer bekijken, want dit verschilt.
Het ziet er als volgt uit:

Mijn website heeft op de computer een score van 97 uit 100. Dit is best hoog. Het is namelijk zo: hoe hoger de score, hoe beter.
Nu is het de beurt aan jou. Ga naar Google PageSpeed en vul de URL van jouw website in. Bekijk vervolgens de resultaten op mobiel én op computer en scrol hierbij ook iets naar beneden om te kijken wat er eventueel mis is met je website, wat je moet verbeteren en wat er wel goed is.
Scoort je website lager dan 90, is er werk aan de winkel. Je zult dan je website sneller moeten maken om dichter bij vindbaarheid in Google te komen.
Dit kun je onder meer doen door geen carrousels te gebruiken. Ook is het optimaliseren van je afbeeldingen belangrijk.
Voor meer tips om je website tot wel 75% sneller te maken, lees je dit artikel: Trage website? 9 praktische tips om je website tot 75% sneller te maken!
5: goede navigatie en zoekfunctie
Het verkeer dat naar je website komt moet zelf zijn weg kunnen vinden. En dus moet je een duidelijk menu hebben die elke bezoeker begrijpt.
Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Begrijp jij wat dit menu inhoudt?

Houd het menu daarom duidelijk, zodat iedereen het kan gebruiken. Gebruik geen rare icoontjes, maar houd het bij enkel tekst met eventueel een icoontje ter verduidelijking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een huisicoontje bij ‘Home’, of een icoontje van een microfoon bij ‘Podcasts’.
Op die manier is het voor de bezoeker in één oogopslag duidelijk wat het menu betekent en kan hij makkelijker door je website navigeren.
Maak daarom je menu ook niet te uitgebreid, maar houd het zo beknopt mogelijk. Zet in het hoofdmenu enkel pagina’s als ‘Home’, ‘Blog’, ‘Over ons’, ‘Contact’ en ‘Cursussen’.
Natuurlijk kun je hier zelf invulling in geven, maar houd er rekening mee dat het niet te uitgebreid, maar ook niet te beknopt moet zijn.
Het belangrijkste van het menu is namelijk dat de bezoeker eenvoudig door je hele website kan navigeren zonder de zoekfunctie te gebruiken.
Zorg er daarnaast nog voor dat er een zoekfunctie op je homepagina te vinden is. Soms is een bezoeker specifiek op zoek naar iets, wat niet in je menu te vinden is of waar hij snel terecht wilt komen zonder te zoeken. Dan kan een zoekfunctie uitkomst bieden.
Dit komt weer ten goede aan de gebruiksvriendelijkheid en de klantbeleving.
Het mooiste en meest praktisch is het om de zoekfunctie te verwerken in het menu, net zoals op deze website rechtsboven. Maar natuurlijk moet het wel opvallen.
6: bied duidelijkheid en een oplossing
Als er een bezoeker voor het eerst op je homepagina terecht komt, wil hij weten wat jij hem te bieden hebt. Op basis daarvan kan hij besluiten of hij verder leest of de website verlaat.
Als jij in die twee seconden dat een bezoeker gemiddeld op je website blijft geen duidelijk schept over wat jij te bieden hebt, raak je potentiële klanten kwijt. En dat moet je natuurlijk voorkomen.
Laat daarom zien wie jij bent en hoe, waar en waarmee je je bezoekers kunt helpen hun problemen op te lossen. Dit moet duidelijk zichtbaar zijn en de bezoeker triggeren op je website te blijven en misschien zelfs door te klikken naar een andere pagina of een product.
Op deze manier weet de bezoeker war hij aan toe is en of jij de geschikte persoon bent of hem te helpen met zijn problemen.
Het is hierbij belangrijk om goed inzicht te krijgen in je doelgroep en waar ze tegenaan lopen. Zo kun je hierop inspelen en ze een goede oplossing bieden waar het probleem direct mee wordt opgelost.
Wat dit probleem is, ligt natuurlijk aan de doelgroep waar jij voor schrijft. Een probleem kan zijn dat er overal honden- of kattenharen in het huis liggen of dat er een lekkage is in de schuur.
Om erachter te komen wat de problemen van jouw doelgroep zijn, doe je uitgebreid onderzoek hiernaar door bijvoorbeeld te kijken op Ubersuggest waar je doelgroep naar zoekt op internet.
Op basis hiervan kun je vervolgens een passende oplossing aanbieden die je doelgroep aanspreekt.
7: voldoende tekst en informatie
Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. Dit kun je doen door tekst, maar hoeveel tekst zou er op je homepagina moeten staan?
Het is belangrijk om het zo kort mogelijk te houden. Niet te veel veel tekst, maar ook niet te weinig.
Bedenk zelf welke informatie jij belangrijk vindt om te laten zien en geef niet direct alle informatie. De bezoeker moet geprikkeld worden om door te lezen of een bepaalde handeling te verrichten.
Je leidt ze dan naar een specifieke pagina zoals een product- of dienstenpagina. Gebruik dan een opvallende button met een call to action, of een goede ankertekst.
Laat jouw belangrijkste producten of diensten zien op de homepagina en niet meteen alles.
Zie het als een fysieke winkel. Een winkel kan ook niet alles in de etalage zetten met uitgebreide productbeschrijvingen.
Als je meer wilt weten over een product, of meer producten wilt zien, loop je de winkel binnen.
Zo werkt het met homepagina’s ook. Laat enkel de belangrijkste informatie zien. Zo beknopt mogelijk, maar wel duidelijk.
8: vertel over jezelf
Ten slotte is het belangrijk om jezelf te laten zien op je website. Niet alleen op de homepagina, maar ook op de ‘Over ons’-pagina.
Dit is belangrijk om vertrouwen te creëren bij de bezoeker. Als er op een website uitgebreid verteld wordt over het bedrijf of de persoon die er achter zit en de historie, weet de bezoeker wie er achter de website zit en wat het kan bieden. Hierdoor koopt hij of zij het product veel sneller of laat sneller zijn of haar gegevens achter.
Zet daarom een professionele foto van jezelf op de homepagina en vertel eens kort over jezelf wie je bent, wat je te bieden hebt en waar je voor staat.
Zo creëer je vertrouwen bij de bezoeker en wordt de kans op conversie een stuk groter!
3 tips voor een goede homepagina
Nu we de 8 belangrijkste eisen waar je homepagina aan moet voldoen hebben besproken, gaan we je nu drie tips geven om je homepagina nog verder te optimaliseren.
Lees verder.
Tip 1: gebruik geen carrousels!
Wat je vaak ziet op websites, zijn zogeheten carrousels of sliders. Dit zijn afbeeldingen of video’s die elkaar afwisselen zodat de bezoeker steeds iets anders ziet. En dat wisselen gebeurt meestal automatisch, of je kunt op een pijltje of een bolletje klikken, waardoor je een nieuw stukje informatie te zien krijgt.
Echter raad ik dit sterk af. Sliders zijn namelijk ‘conversie killers’. Waarom? Omdat de eerste afbeelding 90% van de klikken krijgt, en de afbeeldingen die daarna komen nauwelijks gezien worden.
Je bezoekers wachten namelijk niet tot alle afbeeldingen afgespeeld zijn.
Daarnaast klopt de timing van de sliders niet. Meestal wisselen ze om de zoveel seconden, waardoor de bezoeker geen tijd heeft om het helemaal te lezen. En als het te lang duurt, krijgt hij alleen maar de eerste afbeelding te zien.
En ten slotte zorgen sliders of carrousels er ook nog voor dat je website langer moet laden, wat ook weer negatieve gevolgen heeft voor de ranking van je website.
Sliders verminderen de gebruiksvriendelijkheid van je website, verlagen de snelheid van je website én zorgen ervoor dat je website minder gaat scoren in de zoekresultaten van Google.
Kortom: het werkt gewoon niet. Gebruik dan ook nooit sliders op je website, is mijn advies.
Tip 2: benoem het probleem van je doelgroep en de oplossing
Als je een bedrijf begint wil je natuurlijk de doelgroep weten om je product aan te verkopen. Zo werkt het ook met websites.
Voordat je een website gaat bouwen, is het belangrijk om je doelgroep te onderzoeken. Je wilt immers weten aan wie je content gaat schrijven en aan je producten gaat verkopen.
Als je je doelgroep kent, ben je waarschijnlijk al voor een groot deel op de hoogte van de problemen die zij ervaren. Hier kun je met jouw kennis van jouw vakgebied dan weer op inspelen en ze een passende oplossing bieden.
Benoem het probleem ook op je homepagina, zodat je bezoekers zich meteen getriggerd en gehoord voelen, omdat zij waarschijnlijk met dat desbetreffende probleem zitten.
Bied daarna een duidelijke en goede oplossing waarvoor je bezoekers zich moeten inschrijven op een nieuwsbrief of een product moeten kopen.
Tip 3: houd het up-to-date
Wat je op veel websites ziet, is dat er oude en daardoor misschien zelfs verkeerde informatie op te vinden is. Controleer daarom regelmatig alle informatie en content op je website of het nog relevant en up-to-date is. Met name op de homepagina is dit belangrijk.
Schrijf daarnaast nooit zomaar dingen op. Doe altijd onderzoek over het onderwerp voordat je het online zet. Het kan namelijk zomaar zijn dat het niet waar is, waardoor je het vertrouwen van je bezoekers schaadt.
Conclusie
Dit was het alweer. In dit artikel heb je gelezen over de belangrijkste pagina van iedere website: de homepagina. Je hebt de acht belangrijkste eisen gelezen, nog drie extra tips en meer.
De homepagina is belangrijk omdat de meeste bezoekers en Google deze pagina als eerste zien. Onder andere op basis van wat ze op je homepagina zien, besluiten ze of ze verder gaan kijken en bepaalt Google of je website relevant genoeg is voor een goede positie in de zoekresultaten.
Ik hoop dat ik je met dit artikel voldoende heb geïnformeerd.
Succes met het bouwen van jouw homepagina!