Waar let Google op bij het indexeren van websites? Dit zijn de 3 grootste SEO-pijlers!

De meeste websites zullen nooit zichtbaar zijn in Google. Dit kan meerdere redenen hebben, want Google houdt rekening met meer dan 200 factoren om websites te indexeren!

Het is een feit dat de meeste website eigenaren nauwelijks rekening houden met SEO en hun website niet optimaliseren voor Google. Hierdoor zullen ze nooit zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

Maar hoe kun je je website optimaliseren voor Google? Hoe kun je rekening houden met meer dan 200 factoren?

In dit artikel lees je alles over hoe Google websites indexeert en wat de 3 grootste SEO-pijlers zijn!

In dit artikel

  1. Wat is SEO?
  2. Waarom zijn zoveel websites niet zichtbaar in Google?
  3. Hoe Google websites indexeert
    1. Stap 1: website en pagina’s vinden
    2. Stap 2: analyseren van de website
    3. Stap 3: indexeren van de website
  4. De 3 grootste SEO-pijlers
    1. 1. Zorg dat je content van goede kwaliteit is
    2. 2. Controleer de techniek achter je website
    3. 3. Word een autoriteit in jouw niche
  5. Ontdek hoe jij de Master SEO-Methode kan gebruiken voor direct meer omzet uit Google…
    1. Wat anderen vinden
  6. Conclusie

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om beter vindbaar te worden in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Wil jij je website beter gevonden laten worden in Google door middel van SEO? Lees dan dit artikel: In 10 stappen naar de #1 positie in Google.

Waarom zijn zoveel websites niet zichtbaar in Google?

Waarom de meeste websites nooit vindbaar zullen zijn, kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat de beheerder er nauwelijks aandacht aan besteedt of niet op de juiste manier ermee omgaat.

Ook kan het zijn dat de concurrentie simpelweg te veel is of de website te weinig waarde biedt aan de doelgroep.

Google kijkt naar meer dan 200 factoren om te bepalen welke pagina’s op de eerste pagina in de zoekresultaten komen, dus het kan zijn dat website beheerders onvoldoende inspelen op al deze factoren, wat natuurlijk een gemiste kans is.

De meest voorkomende reden dat veel websites niet ranken, is omdat de content die erop te vinden is, van onvoldoende kwaliteit is. Content is namelijk één van de belangrijkste factoren voor Google, omdat dit het belangrijkste hulpmiddel voor websites is om de doelgroep te helpen.

Google houdt van content. Of beter gezegd, van unieke, waardevolle content. Hier is Google dan ook streng in.

Als je geen waarde biedt aan je bezoekers, waarom zou Google je dan een goede positie geven?

Naast content zijn er nog andere factoren waarom websites niet vindbaar zouden zijn. Neem bijvoorbeeld de volgende drie.

  1. Google kent je website niet. Om te controleren of Google jouw website heeft geïndexeerd, doe je het volgende: type site:sitenaam.nl (voorbeeld: site:groenmedia.com) in de zoekbalk van Google. Is jouw website zichtbaar? Dan indexeert Google jouw website. Is hij niet te vinden? Dan moet je je website aanmelden bij Google op deze website.

Let op: de domeinnaam die je invult bij het aanmelden, moet volledig zijn. Vergeet http:// of https:// er niet voor te zetten. Zet altijd ‘www’ in de domeinnaam die je bij Add Url invult en zet de juiste extensie achter de domeinnaam. Dit kan .nl zijn, maar ook .com, .org en ga zo maar door.

  1. Je website is nog te nieuw. Als jouw website net nieuw is, kent Google hem nog niet (genoeg). Hierdoor kan Google die website nog niet laten ranken. Om jouw website toch zo snel mogelijk in de zoekresultaten te laten verschijnen, is het aan te raden hem ook weer aan te melden bij Google.
  2. Geen of te weinig backlinks naar je website. Backlinks vormen een belangrijk criterium voor Google om websites te indexeren. Als er te weinig backlinks naar je website leiden, is de kans klein dat je gaat ranken. Waarom? Omdat Google jouw website dan niet als prioriteit ziet. Het krijgt namelijk te weinig aandacht en waardering van andere websites, dus is het niet waardevol genoeg volgens Google. Probeer daarom bijvoorbeeld samenwerkingen aan te gaan met andere websites of schrijf de beste content in jouw niche. Dan komen er met een beetje geluk vanzelf backlinks naar jouw website.

In deze video vind je meer informatie over waarom websites niet gevonden worden in Google.

Hoe Google websites indexeert

Je hebt al eerder gelezen dat Google meer dan 200 factoren en maatstaven gebruikt om websites te indexeren. We kunnen ze natuurlijk alle 200 hier op een rijtje zetten, maar we kunnen er wel een paar belangrijke uitlichten.

Maar eerst gaan we uitleggen hoe Google in 3 stappen websites indexeert.

Alvast een waarschuwing: dit kan lang duren. Het kan namelijk tot wel 6 maanden duren voordat je website zichtbaar is in Google! Wees dus geduldig en probeer in de tussentijd zoveel mogelijk te doen om het proces te versnellen, zoals een sitemap maken en inkomende links vergaren.

Dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan om het Google zo makkelijk mogelijk te maken en het proces te versnellen.

Stap 1: website en pagina’s vinden

De eerste stap die Google uitvoert, is natuurlijk het zoeken van de websites en pagina’s. Dit doet Google meestal zelf door middel van de Google bots, maar je kunt dit proces versnellen en beïnvloeden door inkomende links te vergaren en een sitemap aan te maken.

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website die een lijst van alle pagina’s op een website bevat.

Door een sitemap via Google Search Console aan te bieden, weet Google welke pagina’s je website heeft en wanneer ze gepubliceerd of gewijzigd zijn. Zo kan Google deze pagina’s langs gaan om ze te analyseren en te indexeren.

Met een sitemap maak je het Google eigenlijk makkelijker om bepaalde pagina’s op je website te vinden en te analyseren, met als gevolg dat ze sneller worden geïndexeerd dan normaal.

Een sitemap ziet er voor Google als volgt uit:

Bouw je een website met WordPress, zul je een plug-in (bijvoorbeeld Yoast SEO) nodig hebben om een sitemap te maken en te delen met Google.

Dan is er nog het vergaren van inkomende links, oftewel backlinks.

Dit houdt in dat andere websites een link maken naar een bepaalde pagina op jouw website, bijvoorbeeld om hun eigen verhaal te ondersteunen.

Vroeger was het zo dat hoe meer backlinks je had, hoe beter, maar dit werkt anno 2023 niet meer. Destijds kon je nog links kopen, maar tegenwoordig ziet Google steeds beter het verschil tussen ‘echte’ en gekochte links.

Ziet Google dat je links hebt gekocht? Dan straft Google je door jouw website al dan niet tijdelijk te verbannen uit de zoekresultaten.

Ik raad dan ook aan om enkel zelf backlinks te vergaren in plaats van deze te kopen. De voornaamste manier is door de beste en meest waardevolle content in jouw niche te schrijven en een autoriteit te worden. Zo kijken je concurrenten tegen je op en gebruiken ze jouw content om dat van hen te ondersteunen door middel van backlinks.

Let hierbij wel op de kwaliteit van de links. Google kijkt tegenwoordig eerder naar de kwaliteit dan de kwantiteit. Probeer dus vooral backlinks te krijgen van grote en belangrijke websites in jouw niche.

Stap 2: analyseren van de website

Nadat Google je website en (deel van) de pagina’s heeft gevonden, gaat het het analyseren of het goed genoeg is voor de eerste pagina van de zoekresultaten.

Hierbij let Google dus op meer dan 200 factoren, waarbij de een belangrijker is dan de ander.

Één van de belangrijkste factoren is en blijft natuurlijk content. Als je geen waarde biedt aan je doelgroep door middel van waardevolle content, waarom zou Google je dan een goede positie geven?

Ook bijvoorbeeld te weinig kwalitatieve backlinks, geen sitemap en onvoldoende zoekwoorden in je content zijn factoren waardoor Google jouw website niet laat zien in de zoekresultaten.

Bij het analyseren vindt Google het belangrijk dat het geen hinder ondervindt. Als pagina’s html of scriptfouten bevatten, kan Google in de war raken en de pagina laten voor wat het is.

Hierdoor zal de pagina niet zichtbaar zijn in Gooogle.

Zorg er ook voor dat alle elementen op de pagina snel laden, zodat Google het snel kan analyseren en indexeren.

Je kunt controleren of een pagina problemen geeft in Google Search Console onder het kopje ‘URL testen’. Vul hier een URL van een pagina op jouw website in en klik vervolgens op ‘Live URL testen’, wat een minuut of twee zal duren.

Hier zie je daarnaast nog meer informatie, zoals de bruikbaarheid op mobiele apparaten, wat ook belangrijk is. Omdat steeds meer mensen je website bezoeken via mobiele apparaten, gebruikt Google steeds vaker Mobile First Indexing, wat inhoudt dat eerst de mobiele versie van je website wordt geanalyseerd en daarna de desktop versie.

Stap 3: indexeren van de website

De laatste stap bij het indexeren is het indexeren zelf. Daarbij volgt Google eventuele instructies vanuit een robot.txt of een noindex tag. Hiermee kun je bepaalde pagina’s, die niet geïndexeerd hoeven te worden, uitsluiten van indexering. Bijvoorbeeld pagina’s die geen relevante informatie bevatten, of pagina’s die bestaan vanwege een script of website element.

Ook pagina’s die beschermd worden met een wachtwoord, worden niet geïndexeerd.

Een ander type pagina die misschien niet geïndexeerd wordt zijn zogenaamde wees-pagina’s. Dit zijn pagina’s die niet via een menu of link gekoppeld zijn aan de rest van de website. Daardoor is de kans groot dat Google ze niet vindt en dus ook niet indexeert. Om dit te voorkomen kun je het beste een sitemap aan Google aanbieden, waarin alle pagina’s vermeld staan.

Bij het indexeren vergelijkt Google elke pagina met pagina’s van andere websites over hetzelfde onderwerp in haar index. Op basis van diverse elementen bepaalt ze vervolgens de volgorde (ranking) waarin ze deze pagina’s als zoekresultaat presenteert.

Hierbij is het van groot belang om waarde te bieden aan je doelgroep. Google kijkt vooral naar de meerwaarde die pagina’s en websites te bieden hebben aan de doelgroep. Daarom zullen alleen de belangrijkste pagina’s die het beste antwoord bieden op de zoekopdracht een plek krijgen op de eerste pagina van de zoekresultaten.

In dit artikel lees je waar je content aan moet voldoen om een plek op de eerste pagina in Google te veroveren: Hoe schrijf je goede webteksten? 5 tips voor het veroveren van Google met monster content!

De 3 grootste SEO-pijlers

Nu gaan we het hebben over de drie grootste SEO-pijlers die Google gebruikt bij het indexeren, namelijk: content, techniek en autoriteit.

We gaan onder meer uitleggen wat het inhoudt en waarom dit belangrijk is voor Google.

1. Zorg dat je content van goede kwaliteit is

De content die je op je website hebt staan is de belangrijkste SEO-factor voor Google. Dit is omdat Google veel waarde hecht aan het bieden van goede antwoorden op de zoekopdracht die is ingevoerd. Dit is ten slotte Google haar taak.

Wil je Google ervan overtuigen dat jouw website een toppositie hoort te krijgen, zul je toch echt aan je content moeten werken. Kwalitatieve content dat beter is dan dat van de concurrentie maakt goede kans op een goede positie in Google. Maar hiervoor moet Google je website wel goed kennen.

Is dit niet het geval? Meld je website dan aan via deze website.

Een belangrijke voorwaarde voor de content die je op je website gaat plaatsen, is dat het uniek moet zijn. Kopieer geen teksten van andere websites, maar schrijf het zelf op je eigen manier of besteed het uit aan een professioneel tekstschrijver.

Schrijf teksten over jouw expertise waar je in één keer een heel verhaal over kunt schrijven. Zo heb je al een voorsprong op veel concurrenten en is je content altijd uniek in jouw eigen stijl!

Gebruik daarnaast zo min mogelijk vaktaal. Iedereen moet jouw content kunnen begrijpen, dus schrijf in duidelijke en begrijpelijke taal voor iedereen.

Je hoeft natuurlijk niet in ‘Jip & Janneke-taal’ te schrijven (tenzij je doelgroep kinderen bevat), maar houd rekening met de kennis en stijl van jouw doelgroep.

Waar goede content verder aan moet voldoen, lees je in dit uitgebreide artikel: Hoe schrijf je goede webteksten? 5 tips voor het veroveren van Google met monster content!

Maar als jij niet over een gouden pen beschikt, kun je je content ook door een professionele tekstschrijver laten schrijven. Dit kost natuurlijk geld, maar in de meeste gevallen gaat de kwaliteit van jouw content er enorm op vooruit. De tekstschrijver is namelijk gespecialiseerd in het schrijven van teksten die door Google gevonden worden en heeft hier zijn of haar beroep van gemaakt.

Een bekend content bureau in Nederland dat gespecialiseerd is in het schrijven van teksten voor affiliate websites, is Writgo.

Meer over het uitbesteden van content bij Writgo, lees je hier: Writgo review: hoe Writgo ervoor gaat zorgen dat je gaat ranken in Google!

2. Controleer de techniek achter je website

Onder techniek valt natuurlijk de techniek achter je website. Dus de instellingen, hosting en dergelijke. Ook dit moet in orde zijn.

Vaak wordt dit onderdeel, en dan met name het stukje hosting, onderschat. De meeste website beheerders kiezen namelijk bewust voor goedkopere hosting, wat zo zijn nadelen heeft.

Je loopt meer risico op een bug of een hack, maar je website wordt er ook trager van.

Het beste kun je kiezen voor een iets duurder, veiliger alternatief voor hosting.

Loop daarnaast ook regelmatig even de instellingen van je website goed na. Het kan namelijk zijn dat deze verkeerd staan als je iets hebt gewijzigd op je website of als iemand anders (als je website meerdere beheerders heeft) dit gewijzigd heeft.

Één verkeerde instelling kan er al voor zorgen dat je nooit zichtbaar kunt zijn in Google.

Check dus altijd de basis van je website en zorg dat het technisch in orde is, want ook hier kijkt Google naar.

3. Word een autoriteit in jouw niche

Om bezoekers te trekken, moet je een autoriteit in je niche worden. Dit doe je door de beste content te schrijven en altijd iets meer te bieden dan de concurrentie. Ook helpt het enorm als je een eigen identiteit ontwikkelt.

Stel hierbij jezelf altijd de vraag: hoe betrouwbaar is mijn website en hoeveel invloed heeft deze?

Ga dit eens na en je weet waar je staat ten opzichte van je concurrentie. Blijf je website vervolgens altijd verbeteren en blijf waarde bieden. Uiteindelijk kan Google niet meer om je heen!

Daarnaast is het belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen als je een autoriteit wilt worden. Gebruik zelfgemaakte blogheaders, afbeeldingen en social media-posts en schrijf content in je eigen stijl. Zo wordt je sneller herkend en is je website uniek.

Onderhoud zowel je website als je social media-kanalen in dezelfde stijl. Zo herkennen veel klanten je direct en dit valt op.

Dit zorgt ervoor dat je betrouwbaarder overkomt, waardoor je bezoekers sneller een product zullen kopen.

Ten slotte kijkt Google of je ‘sociaal’ bent. Oftewel: of je met jouw bedrijf of website actief bent op social media. Is dit het geval en genereer je verkeer vanuit bijvoorbeeld Instagram, is de kans op online zichtbaarheid in de zoekresultaten weer een stukje groter.

Ontdek hoe jij de Master SEO-Methode kan gebruiken voor direct meer omzet uit Google…

De voornaamste oplossing is dus het schrijven van de beste content of dit uitbesteden, maar er zijn natuurlijk meer factoren die er toe doen. SEO is belangrijk, maar om zelf SEO te leren is ontzettend lastig en tijdrovend. Daarom zijn er tientallen cursussen en e-books over dit onderwerp ontwikkeld.

Het is zeker aan te raden zo’n SEO training aan te schaffen, want het bevat zoveel informatie, dat je de meeste SEO werkzaamheden vrijwel meteen kunt uitvoeren op je eigen website.

Een goede training die ik aanraad, is MasterSEO. De maker van deze training (Martin Vellinga) spreekt zelf van dé SEO training van Nederland en België. Dat belooft dus wat.

“De meest complete, omzet verhogende SEO training voor alle ondernemers”

En een goede training is het zeker. Mét een gunstige prijs: €27,- eenmalig!

En wat zo goed is aan deze training: je krijgt 30 minuten gratis SEO coaching. En ook daarna blijven ze altijd beschikbaar voor vragen.

Deze training is uitgebreid en biedt daarom alle informatie over SEO die je nodig hebt om je concurrenten te verslaan in Google. Maar niet alleen in Google, het werkt ook voor onder meer Bing en Yahoo.

Wat je onder meer leert in de training, is zoekwoordenonderzoek. Ook wordt er aandacht besteed aaan WordPress plug-ins en SEO tools. Het is dus een complete training waar vrijwel alles binnen SEO wel aan bod komt in Jip & Janneke taal, waardoor het ook geschikt is voor beginners en je na het volgen van deze training direct aan de slag kunt met het optimaliseren van je website met wat je geleerd hebt!

Wat anderen vinden

Waardering: 5 uit 5.

Alleen maar lof! 5 jaar zijn we al bezig om betere zoekresultaten te krijgen met ons bedrijf. Diverse websitebouwers gevraagd om ons te helpen. Maar Martin heeft me in een paar minuten zoooo enorm geholpen. We kwamen na een minuut of 5 al op bepaalde zoekwoorden omhoog. Chapeau!

Popwise Muziekeducatie

Waardering: 5 uit 5.

Martin is echt een kei in zijn vak en het uitleggen in Jip & Janneke taal van een niet sexy onderwerp: SEO! Maar wel super belangrijk.

Roos van Monsjou

Oh, en wat ook mooi is; er is een Niet goed-geld terug-garantie van 30 dagen. Als het je niet bevalt, kun je altijd je geld terug vragen. Er is dus 0 risico.

Waar wacht je nog op?

De cursus is nu tijdelijk verkrijgbaar voor maar €27,- in plaats van €297,-, dus wees snel voor de actie voorbij is!

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over hoe Google websites indexeert. Je hebt gelezen wat de drie grootste SEO-pijlers zijn, welke drie stappen Google uitvoert om een website te indexeren en waarom veel websites niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

De redenen hiervoor kunnen erg uiteen lopen, maar vaak heeft het te maken met content, aangezien dit een van de belangrijkste factoren is voor Google.

Naast content kijkt Google naar de techniek achter websites en de autoriteit van de website.

Succes met jouw website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s