Moet ik mij inschrijven bij de KvK als ik start met affiliate marketing? Alle informatie op een rij

Ben je ondernemer, dan ken je de KvK wel. Echter zijn er ook veel mensen die het niet kennen en niet weten wat ze doen.

Veel affiliate marketeers vragen zich af of ze zich moeten inschrijven bij de KvK. Het antwoord hierop ligt iets complexer en hangt ervan af hoeveel je verdient, aan wie je producten verkoopt en meer.

Moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je gaat beginnen met affiliate marketing? En zo ja, hoe doe je dit?

Dit en meer lees je in dit artikel over affiliate marketing inschrijven bij de KvK!

In dit artikel

 1. Wat is affiliate marketing?
 2. Waar staat KvK voor en wat doen ze?
 3. Is een KvK-nummer verplicht?
  1. Waarom zou je je inschrijven?
 4. Inschrijven bij de KvK: dit zijn de voorwaarden
 5. Conclusie

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van prestatiegerichte marketing. Het betekent het promoten van producten die niet van jou zijn op jouw website, social media of waar dan ook in ruil voor commissie.

Je promoot dus producten van andere bedrijven of personen waar je per verkocht product een deel van het aankoopbedrag voor terugkrijgt. Dat bedrag heet een commissie.

Die producten vind je op affiliate netwerken, zoals PayPro. Mijn advies is om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en producten uit te kiezen die binnen jouw niche passen.

Bij bijvoorbeeld PayPro zijn er meer dan 300 producten die je kunt promoten, veelal cursussen en e-books. Klik op één van die producten en je ziet de beschrijving van het product en de maker ervan. Daaronder zie je jouw unieke affiliate link die ervoor gaat zorgen dat jouw website bezoekers doorgestuurd gaan worden naar de website van de producteigenaar (de adverteerder), waardoor je commissies kunt verdienen.

Affiliate marketing.

Er zijn grote bedrijven als Bol.com en Amazon die een eigen affiliate netwerk hebben, waardoor je de miljoenen producten op die websites allemaal kunt promoten.

Affiliate marketing is een uitstekende manier om geld te verdienen met het internet. De meeste mensen geloven niet dat dit mogelijk is, maar de resultaten van affiliate marketeers (zoals Jacko Meijaard) geven duidelijk aan dat dit wél kan.

Het mooie van affiliate marketing is dat je vrijwel niets nodig hebt om te beginnen, op een laptop met internetverbinding na. En dat terwijl het op de lange termijn zowel vrijheid als geld kan creëren.

Waar staat KvK voor en wat doen ze?

KvK staat voor Kamer van Koophandel. Zij schrijven beginnende bedrijven in en geven advies en ondersteuning aan (beginnende) ondernemers.

Als je een eigen bedrijf wilt starten moet je deze inschrijven. Dit doe je bij de KvK.

Zo komt jouw bedrijf in het handelsregister terecht, die wordt beheerd door de KvK. In dit register zijn alle bedrijven in Nederland opgenomen en is onder meer bedoeld om ondernemers inzicht te geven in met wie zij zakendoen.

Daarnaast kun je als ondernemer altijd bij de KvK terecht met vragen of problemen.

Het voorlichten doet de KvK door bijvoorbeeld speciale dagen te organiseren en via hun website ondernemersplein.nl. Op deze website is enorm veel nuttige informatie te vinden over onder meer ondernemers, het starten van een bedrijf, subsidies en het doen van een btw-aangifte.

Het inschrijven van een bedrijf kost eenmalig €50,-. Dit gaat rechtstreeks via de KvK en kan snel oplopen als je het te laat betaalt!

Is een KvK-nummer verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, een KvK-nummer is niet verplicht voor affiliate marketing. Ook zal geen enkel affiliate netwerk hierom vragen als je je gaat aanmelden als affiliate.

Het is echter een ander verhaal als je je wilt aanmelden als verkoper. In dat geval zul je wel altijd een KvK-nummer moeten hebben, anders wordt jouw aanvraag nooit geaccepteerd.

Het is dus niet verplicht, maar toch kan het wel handig zijn om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is namelijk zo dat je maar een bepaald bedrag ‘zwart’ mag verdienen (naast je baan of studie).

Verdien je te veel, dan komt de Belastingdienst om de hoek kijken.

Ga je serieus geld verdienen, raad ik aan om een bedrijfsnaam voor je business te bedenken en deze in te schrijven bij de KvK. Dit heeft enkele fiscale voordelen, en ook kun je altijd om advies vragen.

Waarom zou je je inschrijven?

Inschrijven bij de KvK is alleen nodig als je echt ondernemer bent, valt te lezen op de website van de KvK. Maar waarom zou je je inschrijven? Heeft dit voordelen?

Als je ondernemer bent, moet je je inschrijven. Doe je dit niet, komt de Belastingdienst om de hoek kijken.

Ook bevordert het de rechtszekerheid bij het zakendoen. Je weet beter met wie je te maken hebt en wat ze doen. Zo ben je beter beschermd tegen eventuele problemen, zoals het handelen met een bedrijf dat al failliet is.

Daarnaast kom je, als je bent ingeschreven als ondernemer, in aanmerking voor enkele fiscale aftrekposten. De zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling zijn belastingvoordelen waarvoor je in aanmerking kunt komen als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ten slotte is er een grens tot welk bedrag je belastingvrij mag bijverdienen. De grens tot waar je belastingvrij mag verdienen, ligt nu op €2500,-. Ga je hier overheen zul je toch belasting moeten betalen.

Het heeft dus enkele belangrijke voordelen als je je inschrijft als ondernemer, ook voor affiliate marketeers.

Toch heeft het ook nadelen. Je moet namelijk administratie doen en de boekhouding moet in orde zijn. Dan komen er termen als inkomstenbelasting voorbij en ik moet zeggen dat ik hier geen verstand van heb.

Heb jij hier ook weinig tot geen verstand van, raad ik aan een goede boekhouder te regelen. Dit bespaart jou tevens een hoop tijd en energie.

Inschrijven bij de KvK: dit zijn de voorwaarden

Als affiliate marketeer kun je je natuurlijk niet zomaar inschrijven. Voordat je je gaat inschrijven, is het van belang alvast even na te denken over het volgende:

 1. Bedenk een bedrijfsnaam;
 2. Kies een rechtsvorm;
 3. Controleer of jouw bedrijf UBO’s moet inschrijven;
 4. Neem eventueel de huurovereenkomst van jouw bedrijfspand mee.

Inschrijven doe je alleen als je ondernemer bent. Ook moet je aan bepaalde criteria voldoen voordat je je kunt inschrijven:

 1. Je verkoopt zelfstandig een product of levert een dienst. Of je bent je hierop aan het voorbereiden. Je bent bijvoorbeeld al begonnen met inkopen van producten.
 2. Je vraagt hier meer voor dan de prijs die het kost: een (commerciële) prijs of uurtarief waar je geld aan verdient. Denk hierbij aan winst maken of kosten besparen.
 3. Je levert regelmatig goederen en diensten aan andere mensen dan alleen je gezin, familie of vrienden.

Voldoe je hieraan? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 1. Investeer ik geld en/of tijd in de start van een bedrijf en/of neem ik personeel in dienst?
 2. Werk ik regelmatig en voor een langere tijd in mijn eigen bedrijf? Ook grote eenmalige activiteiten zoals kerstbomenverkoop moet je inschrijven.
 3. Heb ik meerdere klanten of het is de bedoeling dat ik er in de toekomst meer krijg? Als je het hele jaar voor 1 opdrachtgever werkt, dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent.
 4. Bepaal ik zelf hoe, waar en wanneer ik mijn werk doe? Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werk doet. Ook als je jezelf laat inhuren door een opdrachtgever.

Kun je al deze vragen met een ja beantwoorden, dan kun je jezelf inschrijven als ondernemer. Dit kun je doen via het inschrijfformulier op de website van KvK.

Kies voor ‘bedrijf’, selecteer een rechtsvorm en doorloop de stappen. Vul de formulieren zo volledig mogelijk in. Om je inschrijving definitief te maken, maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KvK-kantoor in Nederland.

Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst, dit gaat vanzelf na inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Ten slotte betaal je €50,- inschrijfgeld.

Wil jij je graag inschrijven bij de KvK, maar heb je hulp nodig? Deze video van de KvK zelf helpt je verder!

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over de rol van de KvK bij affiliate marketing. Het komt erop neer dat het niet verplicht is om je in te schrijven, maar als je serieus geld gaat verdienen met dit verdienmodel, ik het wel aanraad je in te schrijven als ondernemer.

Dit heeft ermee te maken dat je dan enkele belastingvoordelen hebt en je officieel geregistreerd staat als ondernemer, waardoor er geen grens meer is hoeveel je mag verdienen.

Ik hoop dat je dit artikel interessant vond en ik genoeg informatie heb gegeven.

Succes met inschrijven en tot de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s