Affiliate marketing is een online verdienmodel met een ongekende potentie. De potentie is te danken aan het lage risicoprofiel, aan de vele mogelijkheden en aan de verdiensten. Als je succesvol met affiliate marketing aan de slag gaat, bouw je een passief inkomen op.

Maar, wat is affiliate marketing precies? Hoe kun je met affiliate marketing starten? Wat zijn de voordelen van dit online verdienmodel? Met welke nadelen moet je rekening houden? En wat zijn de beste tips met betrekking tot affiliate marketing? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

In dit artikel

 1. Wat is affiliate marketing?
  1. Affiliate marketing in 5 stappen uitgelegd
   1. Stap 1: domeinnaam registreren
   2. Stap 2: hosting aanschaffen
   3. Stap 3: website bouwen en content schrijven
   4. Stap 4: aanmelden bij een affiliate netwerk
   5. Stap 5: aanmaken en verwerken van affiliate links
   6. Stappenplan in een video
  2. Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?
  3. Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?
 2. Tips voor affiliate marketing
 3. Direct starten met affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online verdienmodel waarbij je betaald krijgt voor een bepaalde prestatie, namelijk het promoten van andermans product. Om dit uit te kunnen legen, laten we je eerst kennismaken met alle belanghebbenden bij dit online verdienmodel:

 • Publisher: in de wereld van affiliate marketing ben jíj de publisher. Dit betekent dat je content publiceert, waarin je affiliate links verwerkt. Als een bezoeker op zo’n link klikt, wordt hij/zij doorverwezen naar de webshop van de adverteerder.
 • Adverteerder: in de wereld van affiliate marketing zijn grote webshops de adverteerders. Zij willen hun verkopen een boost geven, waarvoor zij de hulp inschakelen van publishers. Voorbeelden van adverteerders zijn Bol.com, Coolblue, Amazon, Conrad en Expert.
 • Affiliate netwerk: in de wereld van affiliate marketing is een affiliate netwerk de bindende schakel. Adverteerders melden zich bij zo’n netwerk om hun verkopen te boosten. En publishers kunnen zich ook bij dit netwerk aanmelden. Op deze manier komt vraag en aanbod tot stand, waardoor adverteerders en publishers met elkaar samen kunnen werken.
 • Internetgebruiker: om geld met dit online verdienmodel te verdienen, heb je internetgebruikers nodig. Een internetgebruiker moet namelijk op je website uitkomen, op de affiliate link klikken en overgaan tot aankoop. Hoe dit precies in z’n werk gaat, bespreken we graag hieronder.

Affiliate marketing in 5 stappen uitgelegd

Nu weet je welke belanghebbenden een rol spelen, is het makkelijker om dit online verdienmodel uit te leggen. Dit doen we graag aan de hand van een stappenplan met daarin een concreet voorbeeld.

Stap 1: domeinnaam registreren

Neostrada.

De eerste stap die je moet zetten, is het registreren van een domeinnaam. Deze domeinnaam moet wat te maken hebben met het onderwerp van je website en kost rond de €3,- per jaar.

Een domeinnaam registreren kan eenvoudig via bijvoorbeeld Neostrada.

Stap 2: hosting aanschaffen

Vervolgens ga je zorgen voor een goede hosting voor jouw website, tenzij je WordPress.com gebruikt, want dan heb je automatisch WordPress-hosting.

Gemiddeld kost hosting minimaal €10,- per jaar, maar dan heb je wel héél lage kwaliteit hosting. Ik geef je als tip iets verder te zoeken en voor een betere en duurdere hosting te gaan, om de kans op hacken te verkleinen en de snelheid van je website te vergroten.

Ook hiervoor adviseer ik Neostrada.

Stap 3: website bouwen en content schrijven

Als je een domeinnaam en hosting hebt, kun je een website gaan bouwen. Dit doe je bij een programma als WordPress of Wix.

Ik raad WordPress aan, omdat ik het zelf ook gebruik en ik ben er zeer over te spreken.

WordPress.

Mocht je gebruik gaan maken van WordPress.com zijn er vaste kosten waar je rekening mee zal moeten houden.

Het goedkoopste abonnement (Personal) kost €4,- per maand, het tweede abonnement (Premium) kost €8,- per maand, het derde abonnement (Business) kost €25,- per maand en het duurste abonnement (E-commerce) kost €45,- per maand. Bij alle abonnementen wordt het jaarlijks gefactureerd.

Vervolgens kun je op die website content gaan schrijven, zodat het waarde gaat bieden en gaat scoren in Google.

Let op: de contant die je gaat schrijven moet waarde bieden om te kunnen scoren in Google. Ben je niet goed in schrijven? Besteed het dan uit.

Stap 4: aanmelden bij een affiliate netwerk

Als je website – met content – eenmaal online staat, kun je je aanmelden bij een affiliate netwerk. Nadat je aanmelding goedgekeurd is, kun je je voor campagnes aanmelden. Zo kun je je voor de campagne van Conrad aanmelden, voor de campagne van Babypark, voor de campagne van Bol.com, van Coolblue of van Gereedschapcentrum.

Een voorbeeld van een affiliate netwerk is PayPro. Via PayPro kun je online cursussen en e-books promoten.

Let op: dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele honderden campagnes. Heel veel webshops zijn zich inmiddels bezig gaan houden met affiliate marketing.

Let op: er is geen grens wat betreft aantal aanmelden voor campagnes. Je kunt je prima aanmelden voor honderden campagnes, waardoor je dus de producten van honderden websites kunt promoten.

Stap 5: aanmaken en verwerken van affiliate links

Is je aanmelding goedgekeurd? Dan kun je via het affiliate netwerk affiliate links aanmaken. Dit zijn links waarmee je uiteindelijk geld kunt verdienen:

 • Stap 5A: een bezoeker komt op je website terecht en neemt een interessant artikel door. In dit artikel benoem je bijvoorbeeld wat de beste koffiekopjes van dit moment zijn.
 • Stap 5B: de bezoeker ziet interessante koffiekopjes en drukt vervolgens op de affiliate link.
 • Stap 5C: de bezoeker wordt nu doorverwezen naar bijvoorbeeld Bol.com. Op die website gaat de bezoeker over tot aankoop van de koopjes. Dat is precies wat je wilt!

Ik hoop dat je nu een duidelijk beeld hebt van wat affiliate marketing precies inhoudt. Wil je beginnen met affiliate marketing? Klik dan op onderstaande knop en investeer eenmalig €47,-.

Stappenplan in een video

Is bovengenoemd stappenplan nog niet helemaal duidelijk voor je? Dan is het verstandig om onderstaande video even te bekijken. In deze video krijg je in iets meer dan 3 minuten bovenstaand stappenplan uitgelegd:

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Heb je bovenstaand stappenplan doorgenomen en de video bekeken? Dan heb je al een duidelijke indruk van het online verdienmodel affiliate marketing gekregen. Je vraagt je nu wellicht af wat zo bijzonder aan dit online verdienmodel is. De ‘bijzonderheid’ van dit online verdienmodel is in onderstaande voordelen te vinden.

1. Nagenoeg geen risico

Bij affiliate marketing loop je nagenoeg geen risico. Dit komt puur doordat je een doorgeefluik van internetbezoekers bent; je verwijst de bezoekers door naar een andere webshop. Dat is het enige dat je doet, waardoor je met geen enkele consument een overeenkomst aangaat.

In bovenstaand voorbeeld heb je bijvoorbeeld koffiekopjes gepromoot. Komt één van de koffiekopjes kapot bij de consument aan? Dan heb je hier niks mee van doen. De consument is immers de overeenkomst met Bol.com aangegaan en níet met jou. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een claim of iets dergelijks bij dit online verdienmodel.

2. Geen klantenservice

Veel mensen maken een afweging tussen affiliate marketing en dropshipping. Tussen deze twee online verdienmodellen is een duidelijk verschil zichtbaar:

 • Affiliate marketing: bij affiliate marketing heb je niks van doen met klantenservice. Je krijgt geen mailtjes van klanten of iets dergelijks binnen, aangezien je geen overeenkomst met een consument aangaat.
 • Dropshipping: bij dropshipping ga je wel een overeenkomst met consumenten aan. Je bent hierbij ook verantwoordelijk voor de producten die verkocht worden, waardoor je tal van vragen of retourneringsaanvragen binnen kunt krijgen. Je moet daar dan veel tijd aan besteden.

3. Weinig tot geen startkapitaal nodig

Om met affiliate marketing te starten, heb je nagenoeg geen startkapitaal nodig. Je hoeft geen dure voorraad in te slaan of een hypermoderne webshop te ontwikkelen. Nee, het enige waar je geld aan uit moet geven, is je domeinnaam en hostingpakket.

Verder hoef je maar één ding te investeren: tijd, heel veel tijd zelfs. Maar, zelfs als je slechts een paar honderd euro op je bankrekening hebt staan, kun je met affiliate marketing starten. Dat is bij de meeste andere online verdienmodellen een compleet ander verhaal.

Lees hier meer over de kosten van affiliate marketing.

4. Ongekende vrijheid

Kies je voor het online verdienmodel affiliate marketing? Dan kies je indirect voor veel vrijheid. Deze vrijheid heeft op meerdere aspecten betrekking:

 • Vrijheid qua werken: je geniet bij affiliate marketing van volledige vrijheid qua werken. Je bepaalt zelf waar je werkt, wanneer je werkt en op welke manier je te werk gaat. Werk je het liefste vanaf een bedje aan de rand van het zwembad? Het is mogelijk bij dit online verdienmodel.
 • Financiële vrijheid: ga je succesvol met affiliate marketing aan de slag? Dan geniet je op termijn van financiële vrijheid. Daar komen we verderop in dit artikel graag even op terug.
 • Vrijheid qua onderwerpen: je hebt bij affiliate marketing alle touwtjes in eigen handen. Zo bepaal je zelf welke producten je op je website gaat promoten. En je bepaalt ook zelf wat het (hoofd)onderwerp van je website is.

5. Prima op te schalen

Heb je na verloop van tijd een succesvolle affiliate website? Dan kun je dit kunstje keer op keer herhalen. Zo zijn er succesvolle affiliate marketeers die wel 40 tot 50 websites hebben. Mocht je met 40 á 50 websites dagelijks een leuke omzet draaien, is de gehele maandelijkse omzet vrij hoog. Dit geeft des te meer aan dat je met affiliate marketing veel geld kunt verdienen.

Passief inkomen.

6. Passief inkomen

Dit is wellicht het belangrijkste voordeel van affiliate marketing. Met dit online verdienmodel kun je écht een passief inkomen opbouwen. Een artikel waarin je bepaalde producten promoot, kan je nu geld opleveren, maar ook over 2 jaar nog. Voor de commissies die je ontvangt, hoef je bovendien geen specifieke arbeid te leveren. Het is dus geen ‘uurtje factuurtje’ online verdienmodel. Allerminst zelfs.

Bijkomend voordeel: de verdiensten kunnen behoorlijk hoog oplopen. Zeker als je meerdere succesvolle websites hebt, kun je oprecht veel geld verdienen. Uiteraard heb je dit allemaal in eigen hand, maar daar komen we later nog even op terug.

7. Keuze uit ontelbaar veel onderwerpen/producten

Wil je nú al met affiliate marketing starten? Dan is het eerst zaak om op zoek te gaan naar een niche. Dat is een kleine markt waarin nog niet al te veel concurrentie te vinden is. Zo hoef je niet per sé de beste koffiekopjes te promoten, maar kun je ook kiezen voor de beste cappuccino glazen.

Met andere woorden: je kunt uit ontelbaar veel onderwerpen en producten kiezen. Uiteraard biedt dit heel veel mogelijkheden.

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn bij dit online verdienmodel? Nou, niet helemaal; je moet met een paar nadelen rekening houden. De belangrijkste nadelen bespreken we hieronder uitgebreid.

1. Veel concurrentie

Wil je met affiliate marketing starten? Besef dan goed dat je met veel concurrentie te maken krijgt. Je bent immers niet degene die van bovenstaande voordelen op de hoogte is.

Alleen als je het beste werk aflevert, kun je de strijd van je concurrenten winnen. Je moet hier hard voor werken, je moet de juiste stappen zien te zetten en je moet je pijlen op de lange termijn richten. Alleen op de lange termijn kun je de beste resultaten op het gebied van SEO behalen.

2. Je moet je aan voorwaarden houden

Bij affiliate marketing geniet je van veel vrijheid, maar niet van onbeperkte vrijheid. Bij dit online verdienmodel ben je namelijk wel aan bepaalde voorwaarden gebonden. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden van het affiliate netwerk of van de adverteerder. Doe hier goed onderzoek naar, aangezien het overtreden van de regels (grote) gevolgen kan hebben.

3. Lange aanloopperiode

Start je in bijvoorbeeld juni met dit online verdienmodel? Dan moet je niet verwachten dat je al in juli of augustus geld verdiend. Nee, over het algemeen heb je voor dit online verdienmodel wel een paar maanden aanloopperiode nodig.

Tijdens deze paar maanden komt het op twee aspecten aan:

 • Geduld: je moet de komende maanden veel geduld bewaren. Pas na een paar maanden ga je hier geld mee verdienen.
 • Uithoudingsvermogen: je moet niet alleen over geduld beschikken, maar ook over het nodige uithoudingsvermogen. Zorg er dus voor dat je altijd over voldoende uithoudingsvermogen beschikt. Hierbij komt het uiteraard ook op discipline aan.

4. Het kan eenzaam zijn

Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, kun je je soms eenzaam voelen. Je bent immers alleen maar met je website en je computer bezig. Heb je liever meer persoonlijk contact? Dan kan het een optie zijn om met je laptop in een restaurant te gaan zitten of met mensen samen te werken.

Hand.

Bijkomend nadeel: sommige mensen vinden het een groot nadeel dat je alleen ‘digitaal’ bezig bent. Je hebt met klanten geen contact en je hebt ook geen fysiek product in handen. Bepaal goed voor jezelf in hoeverre je hier waarde aan hecht.

Tips voor affiliate marketing

Affiliate marketing is populair, is bijzonder interessant en brengt veel mogelijkheden met zich mee. Wil je optimaal van start gaan met dit online verdienmodel? Volg dan zeker onderstaande tips op. Dit zijn de beste affiliate marketing tips van dit moment.

Tip 1: kies voor een onderwerp waar je passie voor hebt

Ben je een man? Dan is het in veel gevallen lastig om gemotiveerd aan de slag te gaan met het promoten van make-up. Daarom is het advies om producten te promoten waar je zelf een passie voor hebt. Dit maakt ook het schrijven van content een stuk makkelijker.

Tip 2: richt je pijlen op SEO

Heb je enig idee hoe je veel bezoekers op je website kunt trekken? Daar bestaan enkele toverwoorden voor: hoge rankings binnen Google. Je moet er alles aan doen om je website(s) zo hoog mogelijk in Google te laten verschijnen. Dit doe je door serieus met SEO aan de slag te gaan.

Heb je geen ervaring met of kennis van zoekmachineoptimalisatie? Besteed dit dan uit aan een specialist. De rankings binnen Google zijn essentieel voor het uiteindelijke (mogelijke) succes.

Tip 3: verwacht niks op de korte termijn

Scoor je na een maand je eerste commissie? Dan mag je daar absoluut blij mee zijn. De ervaring leert namelijk dat je in de meeste gevallen een langere aanloopperiode hebt. Gemiddeld duurt dit namelijk zo’n 2-3 maanden. Daarom adviseer ik je om op korte termijn niks te verwachten.

Tip 4: maak gebruik van handige tools

Door de jaren heen is affiliate marketting steeds populairder geworden. Dit blijkt onder meer uit de hoeveelheid tools waar je tegenwoordig gebruik van kunt maken. Check zeker het aanbod van deze tools, aangezien je met deze tools van veel voordelen geniet. Onder meer Ahrefs, Google Keyword Planner, Content Egg en LinkPizza zijn mogelijk interessante tools voor je.

Tip 5: richt je niet op één affiliate netwerk/adverteerder

Je doet er verstandig aan om met meerdere adverteerders en netwerken samen te werken. Op deze manier weet je het risico namelijk te spreiden. Werk je met slechts één adverteerder samen? Dan stel je je erg afhankelijk op. Op het moment dat deze adverteerder met affiliate marketing stopt, zit je met de gebakken peren. Wed daarom altijd op meerdere paarden.

Tip 6: zorg continu voor de beste content

Wil je met je affiliate website scoren? Dan moet je voor de beste content zorgen. Content is onwijs belangrijk, zowel met het oog op Google als met het oog op je bezoekers. Goede content op een affiliate website moet dan ook aan twee eisen voldoen:

 • Geoptimaliseerd voor Google: in de content moeten de juiste zoekwoorden op de juiste manier verwerkt worden. Doe daarom goed zoekwoordenonderzoek en houd ook rekening met relevante zoekwoorden.
 • Overtuigend: de content moet ook overtuigend zijn. Als een bezoeker de content doorleest, moet hij/zij direct geneigd zijn om het betreffende product te bestellen.
Content schrijven.

Hoe je aan de perfecte content kunt komen? Als je zelf over een gouden pen (toetsenbord) beschikt, kun je dit prima zelf doen. Mocht dit niet het geval zijn, kun je het beste een SEO tekstschrijver inhuren. Daar betaal je uiteraard voor, maar dit moet je als een investering zien. Perfecte content gaat je op termijn namelijk veel geld opleveren.

Bij content komt het overigens ook op continuïteit aan. Probeer bijvoorbeeld elke dag nieuwe content aan je affiliate website toe te voegen. Google ziet hieraan dat je serieus met je website bezig bent en dat je website een meerwaarde heeft. Dat komt de ranking vervolgens alleen maar ten goede.

Direct starten met affiliate marketing

Heeft dit artikel je over de streep getrokken? Wil je graag zo snel mogelijk met affiliate marketing starten? Houd dan goed rekening met bovenstaande informatie en tips. Wij wensen je graag veel plezier met je nieuwe carrière als affiliate marketeer!

Gerelateerde berichten

Wat is de minimumleeftijd voor PayPro? Zo voorkom je problemen!

Affiliate marketing is hot in Nederland. Er is een overvloed aan concurrentie en de meeste affiliates stoppen er na een aantal dagen alweer mee. Herkenbaar? Zonde, want affiliate marketing biedt ook zoveel kansen. Ook voor jonge mensen. Maar zijn er eigenlijk leeftijdseisen aan dit verdienmodel verbonden? Kun je als minderjarige…

Verder lezen ->