Veel mensen willen vrijheid. Zowel financieel als in tijd. Misschien heb jij dit gevoel ook. Omdat je krap bij kas zit, of omdat je meer vrije tijd of zekerheid wilt in tijden van financiële crises.

Misschien ben jij wel een van deze personen. Dit is zeker te realiseren door het internet te gebruiken als inkomstenbron door middel van affiliate marketing.

Waarschijnlijk wil jij beginnen met affiliate marketing of geld verdienen op het internet, anders was je niet op deze pagina terecht gekomen.

Dan heb ik goed nieuws voor je: in dit artikel ga ik je van top tot teen uitleggen wat affiliate marketing is en hoe je er geld mee kunt verdienen, zodat jij alles weet wat je moet weten en vandaag nog aan de slag kunt aan de hand van deze gids!

Lees verder hoe je begint met affiliate marketing!

In dit artikel

 1. Wat affiliate marketing is
  1. De voor- en nadelen van affiliate marketing
 2. Is affiliate marketing nog aantrekkelijk?
 3. Hoe te beginnen? 11 stappen
  1. Stap 1: kies een niche en lees je in
  2. Stap 2: schrijf je in bij affiliate netwerken en zoek producten
  3. Stap 3: koop een domeinnaam en hosting
  4. Stap 4: kies een websitebuilder
  5. Stap 5: domeinnaam koppelen aan je website
  6. Stap 6: maak de basis van je website in orde
  7. Stap 7: bouw een aantrekkelijke homepagina
  8. Stap 8: doe zoekwoordenonderzoek voor je eerste artikel
  9. Stap 9: schrijf je eerste artikel
  10. Stap 10: schaal het aantal artikelen op
  11. Stap 11: trek meer bezoekers door deze SEO-tips
 4. Conclusie

Wat affiliate marketing is

Affiliate marketing is een vorm van prestatiegerichte marketing. Het betekent het promoten van producten die niet van jou zijn op jouw website, social media of waar dan ook in ruil voor commissie.

Je promoot dus producten van andere bedrijven of personen waar je per verkocht product een deel van het aankoopbedrag voor terugkrijgt. Dat bedrag heet een commissie.

Die producten vind je op affiliate netwerken, zoals PayPro. Mijn advies is om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en producten uit te kiezen die binnen jouw niche passen.

Bij bijvoorbeeld PayPro zijn er meer dan 300 producten die je kunt promoten, veelal cursussen en e-books. Klik op één van die producten en je ziet de beschrijving van het product en de maker ervan. Daaronder zie je jouw unieke affiliate link die ervoor gaat zorgen dat jouw website bezoekers doorgestuurd gaan worden naar de website van de producteigenaar (de adverteerder), waardoor je commissies kunt verdienen.

Bij affiliate marketing heb je te maken met vier partijen:

 • Publisher: in de wereld van affiliate marketing ben jíj de publisher. Dit betekent dat je content publiceert, waarin je affiliate links verwerkt. Als een bezoeker op zo’n link klikt, wordt hij/zij doorverwezen naar de webshop van de adverteerder.
 • Adverteerder: in de wereld van affiliate marketing zijn grote webshops de adverteerders. Zij willen hun verkopen een boost geven, waarvoor zij de hulp inschakelen van publishers. Voorbeelden van adverteerders zijn Bol.com, Coolblue, Amazon, Conrad en Expert.
 • Affiliate netwerk: in de wereld van affiliate marketing is een affiliate netwerk de bindende schakel. Adverteerders melden zich bij zo’n netwerk om hun verkopen te boosten. En publishers kunnen zich ook bij dit netwerk aanmelden. Op deze manier komt vraag en aanbod tot stand, waardoor adverteerders en publishers met elkaar samen kunnen werken.
 • Internetgebruiker: om geld met dit online verdienmodel te verdienen, heb je internetgebruikers nodig. Een internetgebruiker moet namelijk op je website uitkomen, op de affiliate link klikken en overgaan tot aankoop. Hoe dit precies in z’n werk gaat, bespreken we graag hieronder.
Affiliate marketing uitgelegd.

Er zijn grote bedrijven als Bol.com en Amazon die een eigen affiliate netwerk hebben, waardoor je de miljoenen producten op die websites allemaal kunt promoten.

Affiliate marketing is een uitstekende manier om geld te verdienen met het internet. De meeste mensen geloven niet dat dit mogelijk is, maar de resultaten van affiliate marketeers (zoals Jacko Meijaard) geven duidelijk aan dat dit wél kan.

Het mooie van affiliate marketing is dat je vrijwel niets nodig hebt om te beginnen, op een laptop met internetverbinding na. En dat terwijl het op de lange termijn zowel vrijheid als geld kan creëren.

De voor- en nadelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft, zoals alles eigenlijk wel, een aantal voor- en nadelen.

De voordelen zijn onder meer:

 1. Weinig kosten om te beginnen. Het enige wat je (eventueel) zou moeten aanschaffen is een domeinnaam, hosting, een computer met internetverbinding en een e-mailadres. Ook moet je in de meeste gevallen betalen voor het bouwen van een website, ook bij WordPress. In totaal komt het neer op minimaal €10,- aan investeringen wat natuurlijk belachelijk weinig is. Zo houd je veel geld over voor andere dingen.
 2. Uitstekend te combineren met werk en/of school. Je website bouwen en onderhouden kan gewoon vanuit huis wanneer jij dat wilt. Je hebt namelijk alleen een laptop nodig. Je kunt dus bijvoorbeeld ook ‘s ochtend voordat je naar je werk of school gaat een halfuur met je business bezig zijn én na je werk of school weer een half uur. Zo bouw je al een sterke affiliate website. En wat helemaal mooi is; als je eenmaal geld verdient kun je misschien zelfs je baan opzeggen!
 3. Het is volledig passief. Een passief inkomen wil zeggen dat je inkomen stijgt naarmate je meer uren in je website stopt. Aan het begin heb je veel werk, maar daarna wordt het steeds iets minder, terwijl je juist steeds meer verdient.
 4. Geen klantenservice. Heb jij ook zo’n hekel aan klantenservice doen? Met affiliate marketing heb je hier geen last van! Dit regelt namelijk de adverteerder (verkoper) van het product dat je promoot. Dit bespaart jou een hoop tijd en gedoe!
 5. Genereert vrijheid én geld. Als je eenmaal geld verdient met affiliate marketing kun je onbeperkt opschalen. Je kunt na een jaar of vijftien zelfs een miljoen (!) euro per jaar verdienen. Echter moet je hiervoor keihard werken en elke dag tijd en moeite steken in jouw affiliate project. Uiteindelijk kun je na een aantal jaar hard werken dus je baan opzeggen en van je vrijheid genieten!

Drie belangrijke nadelen van affiliate marketing zijn:

 1. Je bent veel tijd kwijt aan content schrijven. Content is het belangrijkste onderdeel van jouw website. Je zult dus veel tijd kwijt zijn om jouw content te optimaliseren en te verbeteren ten opzichte van de concurrentie. Één artikel schrijven kost je al snel 6 uur per week. Een oplossing hiervoor is uitbesteden, waar tekstschrijvers content voor jou gaan schrijven in ruil voor een vergoeding.
 2. Het duurt lang voordat je geld gaat verdienen. Gemiddeld worden de eerste commissies na 2 of 3 maanden pas verdiend. Bij mij duurde het zelfs een jaar! Raak dus ook niet in paniek als je na een half jaar nog steeds niet je eerste commissie hebt verdiend, want hij zal ooit komen!
 3. Affiliate producten kunnen offline gehaald worden. De adverteerder van het product dat jij promoot kan er zomaar voor kiezen om dat product offline te halen. Dat betekent dat jij het niet meer kunt promoten. Dit is vervelend en komt best regelmatig voor. Het is van belang dat je de links op jouw website naar dat product weghaalt of aanpast, zodat je geen gebroken links op je website hebt staan.

Is affiliate marketing nog aantrekkelijk?

Omdat veel affiliate marketeers steen en been klagen over de concurrentie is de vraag of affiliate marketing nog wel aantrekkelijk en lucratief genoeg is om mee te beginnen.

Natuurlijk is affiliate marketing nog aantrekkelijk om mee te starten, althans dat is mijn mening. Nog steeds is het mogelijk om duizenden euro’s per dag te verdienen met dit online verdienmodel, mits je genoeg tijd stopt in jouw affiliate project.

Het klopt dat de concurrentie moordend is en dat hier elke dag over wordt geklaagd door affiliate marketeers, maar dat wil nog niet zeggen dat het het niet waard is om te starten.

Vandaag is juist de beste dag om te starten met affiliate marketing. Hoe langer je wacht, hoe groter de concurrentie en hoe lastiger het wordt om commissies te verdienen.

Met affiliate marketing heb je de potentie om meer te verdienen dan een gemiddelde baan, en dat met veel vrije tijd. Daar komt nog bij dat de investering die je doet in het begin minimaal is. Dit alles maakt dat affiliate marketing een geliefd verdienmodel geworden is bij veel mensen, zo ook bij mij.

Kijk alleen al naar de resultaten van Jacko Meijaard. Hij verdient letterlijk geld in zijn slaap en kan elke dag duizenden euro’s bijschrijven op zijn rekening. Kijk maar even:

Daginkomen van Jacko Meijaard.

Dit bedrag is van één dag en dan zijn de resultaten van andere affiliate netwerken en betere dagen nog niet eens meegerekend!

Dit laat goed zien wat je kunt bereiken met affiliate marketing.

Wil jij ook zulke resultaten halen? Klik hieronder voor Jacko’s verhaal en start vandaag nog!

Hoe te beginnen? 11 stappen

Er zijn vele manieren hoe je affiliate marketing kunt uitvoeren. Je kunt het met website doen, zonder website, met social media, zonder social media, etc. In dit artikel gaan we ons richten op de belangrijkste vorm waar over het algemeen het meest uit te halen valt: een eigen website. Lees snel verder voor de 11 stappen hoe jij de basis van een winstgevende affiliate website kunt opzetten.

Stap 1: kies een niche en lees je in

De allereerste stap voor het starten met affiliate marketing is een niche (onderwerp) kiezen waar jij veel over weet en wat jij leuk vindt om over te schrijven. Daarnaast moet het lucratief zijn om over te schrijven, met genoeg producten om te promoten, want anders ga je niks verdienen.

Het kan lastig zijn om een niche te kiezen. Mocht dit bij jou het geval zijn, zet dan even jouw interesses op een rijtje op papier. Zo kom je erachter wat je leuk vindt.

Kies één van deze interesses en ga hier onderzoek naar doen. Ga eens kijken naar de concurrentie, schrijfinspiratie, de producten die te promoten zijn via affiliate netwerken, etc. Zo kom je erachter of het gekozen onderwerp lucratief genoeg is.

Zorg ervoor dat je voldoende kennis over het onderwerp hebt, zodat je veel artikelen kunt schrijven en je bezoekers écht meerwaarde kunt bieden, want daar gaat het uiteindelijk om.

Stap 2: schrijf je in bij affiliate netwerken en zoek producten

Nu je veel informatie hebt over jouw niche, kun je producten gaan zoeken die bij deze niche horen. Dit doe je bij affiliate netwerken.

Ik geef je als tip mee om je bij zoveel mogelijk affiliate netwerken aan te melden, zodat je toegang hebt tot meer producten om te promoten.

Meld je in ieder geval aan bij de top 3 affiliate netwerken in Nederland:

 1. TradeTracker. TradeTracker is internationaal actief met meer dan 5000 campagnes. Nog altijd groeit het aantal campagnes, want TradeTracker wordt steeds groter. In Nederland (Almere), maar ook in de rest van de wereld heeft het bedrijf kantoren.
 2. PayPro. Ik ben zelf erg fan van PayPro, omdat het zeer eenvoudig werkt, er zijn hoogwaardige producten te vinden en de uitbetaling van je verdiende commissies gaat eenvoudig en snel.
 3. Daisycon. Daisycon is zeer uitgebreid. Je vind er een scala aan campagnes. Van verzekeringen en autobedrijven tot kledingwinkels en vakanties. In totaal vind je er maar liefst meer dan 372.000 campagnes!

Als je je hebt ingeschreven bij deze affiliate netwerken, kun je hier op zoek gaan naar producten die binnen jouw niche passen. Dit is belangrijk, want stel dat jij een website hebt over honden en je gaat voetbalschoenen aanbieden, is niemand geïnteresseerd omdat je een andere doelgroep hebt.

Als je een website gaat bouwen over honden, kun je denken aan producten als hondenvoer, een hondenhok, halsbanden etc. Dit in combinatie met waardevolle en kwalitatieve informatie over honden en de producten zou uiteindelijk commissies moeten gaan opleveren.

Stap 3: koop een domeinnaam en hosting

Heb je een niche gekozen en heb je die onderzocht op het internet? Dan kun je een domeinnaam en hosting gaan aanschaffen.

De domeinnaam is het adres van je website, zoals Groenmedia.com of Jouwwebsite.nl. Dit is dus een van de eerste aspecten die bezoekers van jouw website zien. En dus moet je meteen een goede eerste indruk wekken en laten zien wat ze kunnen verwachten van je website.

Wil jij bijvoorbeeld een website bouwen over crypto? Dan kun je denken aan Cryptokenner.nl. Wil je een website over fitness? Denk dan aan iets als Fitnessgids.nl. Op die manier weten de bezoekers al voordat ze je website bezoeken waar je website over gaat.

Als je een leuke, herkenbare domeinnaam hebt, is het tijd voor de volgende stap: hosting.

Webhosting is simpel gezegd het plaatsen van jouw website op een server, zodat iedereen het op internet kan bezoeken. Het is een stukje opslag en geheugen van jouw website.

Er zijn heel veel verschillende hosting providers en soorten hosting.

Je kunt hosting al kopen voor €5,- per maand, maar dan heb je weinig functies en is de kans op een trage website en gehackt worden een stuk groter. Dit is lage kwaliteit hosting.

Ik raad je dan ook aan om een iets duurder pakket te nemen. Dan betaal je iets meer per maand (10 tot 20 euro of rond de 80 voor de beste kwaliteit), maar dan heb je ook meer opslag, meer ondersteuning, een kleinere kans om gehackt te worden én het komt de snelheid en ranking van je website ten goede.

Het ligt aan jouw wensen en doelen. Het is dan ook jouw keuze voor welke soort hosting je gaat.

Voor zowel de domeinnaam als hosting raad ik Neostrada aan. Neostrada is een betrouwbare webhosting provider die al jarenlang actief is en veel wordt gebruikt in de affiliate marketing-wereld.

Logo van Neostrada.

Let op: Ga jij gebruik maken van WordPress.com? Dan is het niet nodig om hosting aan te schaffen. Hier maak je ‘gratis’ gebruik van de WordPress hosting, maar betaal je wel een maandelijks bedrag voor een abonnement.

Stap 4: kies een websitebuilder

Een websitebuilder kiezen is meestal niet moeilijk. Van alle websitebuilders is WordPress veruit de populairste; ongeveer 60% van alle websites op het internet zijn gebouwd met WordPress!

WordPress lijkt dus de beste optie te zijn als websitebuilder. Ik raad je dan ook aan om WordPress te kiezen.

WordPress websites hebben namelijk enkele voordelen, zoals dat WordPress websites gemiddeld genomen goed scoren in Google, het relatief makkelijk is om een website te bouwen en te onderhouden en je hebt veel functies.

Maar let goed op: er zijn verschillende WordPress-versies, namelijk WordPress.com en WordPress.org.

Het logo van WordPress.

Het verschil tussen beide is dat WordPress.com meer aan beginners gericht is. Je moet een abonnement kiezen, waarbij alles erbij zit inbegrepen (hosting, plug-ins, thema’s etc.). Als je voor WordPress.com kiest, hoef je dus geen hosting aan te schaffen, maar uiteraard wel een eigen domeinnaam.

Deze versie heeft 4 abonnementen: het goedkoopste abonnement (Personal) kost €48,- per jaar. Vervolgens zijn er het Premium-abonnement dat €96,- per jaar kost, het Business-abonnement dat €300,- per jaar kost en ten slotte het E-commerce-abonnement dat €540,- per jaar kost.

Waar je bij WordPress.com wordt beperkt door de abonnementen, heb je bij WordPress.org meer vrijheid. Je moet weliswaar zelf je hosting regelen, maar je hebt veel meer (design-)functies en het is uitgebreider dan WordPress.com.

De .org-versie is meer voor bedrijven en de .com-versie meer voor hobbyisten en bloggers. Het is uiteindelijk wat je zelf wilt en nodig hebt.


Daarnaast zijn er nog meer websitebuilders. Denk aan Wix.com, JouwWeb, Site123 en GoDaddy.

Je betaalt bij elke websitebuilder geld om jouw website te kunnen bouwen, of je moet van de gratis versies gebruik maken. Dit is echter niet aan te raden, aangezien je dan geen eigen volledige domeinnaam hebt en zeer weinig functies.

Stap 5: domeinnaam koppelen aan je website

De domeinnaam koppelen aan je website kan best ingewikkeld zijn. Hier leg ik je uit hoe je dit doet bij WordPress.

Om je domeinnaam te koppelen heb je een account bij WordPress nodig. Dit heb je waarschijnlijk gedaan in stap 3, dus kunnen we nu meteen beginnen met het koppelen.

Als je ingelogd bent, ga je eerst naar je WordPress-dashboard. Dat ziet er als volgt uit:

 1. Ga naar de domein pagina via ‘Mijn Site’ -> ‘Beheren’ -> ‘Domeinen’;
 2. Klik op ‘Domein toevoegen’;
 3. Selecteer de optie ‘Een domein gebruiken waar ik eigenaar van ben’;
 4. Klik op ‘Je domein toewijzen’;
 5. Vul jouw eigen domeinnaam in en klik op ‘Toevoegen’;
 6. Vervolg de stappen in het winkelmandje;
 7. Tot slot kun je in het WordPress-portaal nog je nieuwe domeinnaam als primair domein instellen.

Kom je er niet uit na bovenstaande stappen? Je kunt het altijd vragen aan de WordPress-helpdesk. Die vind je hier.

Stap 6: maak de basis van je website in orde

In het begin staan meestal veel instellingen van jouw WordPress-website nog niet goed. Om alle instellingen te controleren ga je naar ‘Instellingen’. Vervolgens zie je een aantal categorieën, waaronder ‘Algemeen’. Ga hier eerst naartoe en je ziet de algemene instellingen van jouw website.

Je ziet instellingen als de favicon, sitetitel, site-slogan en meer.

Een favicon is een pictogram van jouw website. Deze wordt getoond in Google en in je tabbladen.

Hiervoor kun je het logo van je website of bedrijf gebruiken of een grote letter. Zolang het maar herkenbaar is, hoe klein ook.

Voor de sitetitel en -slogan kun je je bedrijfsnaam en -slogan gebruiken.

Veder kun je je website op privé zetten, de voettekstinhoud aanpassen en de taal en tijdzone aanpassen.


Verder zijn er nog de instellingen: ‘Prestaties’, ‘Schrijven’, ‘Discussie’, ‘Lezen’, ‘Media’ en ‘Hosting configuratie’. Hier kun je onder meer reacties onder pagina’s en berichten aan of uit zetten, hosting instellingen aanpassen, instellingen voor afbeeldingen en content types instellingen.

Loop alles even goed door en stel het naar eigen wens in, zodat de basis van je website in ieder geval goed is.

Stap 7: bouw een aantrekkelijke homepagina

De homepagina is misschien wel de belangrijkste pagina van jouw website. Het is in veel gevallen ook de eerste pagina die jouw website bezoekers zien. Zorg dan ook dat je homepagina in orde is.

Op de homepagina moeten je bezoekers in één keer kunnen zien waar jij voor staat en hoe jij ze kunt helpen. Als dit niet duidelijk is, waarom zouden ze dan op je website blijven?

De homepagina kun je vergelijken met de etalage van een winkel en heeft een aantal doelen:

 • Informeren: de homepagina moet de bezoeker meteen duidelijk maken waar hij is en wat hij er kan doen.
 • Navigeren: de homepage helpt bezoekers te vinden wat ze zoeken.
 • Communiceren: de homepage geeft een eerste indruk van de identiteit van het bedrijf.
 • Triggeren: een goede homepage maakt nieuwsgierig en triggert de bezoeker om dieper de website in te gaan.

Een goede homepagina moet aan een aantal criteria voldoen.

 1. Gebruik geen bewegende elementen. Dit leidt af en zorgt ervoor dat je website trager wordt.
 2. Goede navigatie door de website. Een goede navigatie draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.
 3. Voeg een triggerende call-to-action knop toe. Deze knop roept de bezoeker op tot actie, zoals: ‘Start direct’, ‘Meer lezen hierover’ en ‘Vraag een offerte aan’.
 4. Zorg dat je website responsief is. Dit houdt in dat je website er op alle apparaten (computer, tablet en mobiel) goed uit ziet, in plaats van dat bijvoorbeeld je afbeeldingen maar half te zien zijn op mobiel.
 5. Vertel wat je voor je klanten kunt betekenen en biedt ze duidelijkheid. Zo zijn ze sneller geneigd om verder te kijken op jouw website.
 6. Laat jezelf zien. Als je jezelf laat zien door middel van foto’s of video’s waarin jij te zien bent, geloven mensen jou sneller en zijn ze eerder geneigd bij jou te kopen.

Een voorbeeld van een goede homepagina is PuurMindsetAcademy.nl.

Bron: PuurMindsetAcademy.nl

Stap 8: doe zoekwoordenonderzoek voor je eerste artikel

In eerste instantie denk je misschien: wat is zoekwoordenonderzoek? In dat geval kan het zeer handig zijn om dit te gaan leren, want zoekwoordenonderzoek is een erg belangrijk onderdeel binnen SEO.

Nu is het dus tijd om zoekwoordenonderzoek te gaan doen voor je eerste artikel, maar dit ga je uiteindelijk doen voor elk artikel dat je gaat schrijven, want anders weet je niet hoe jouw teksten kunnen scoren in Google.

Wat is zoekwoordenonderzoek eigenlijk?

Zoekwoordenonderzoek (keyword research in het Engels) is onderzoeken welke zoekwoorden jij het beste kunt gebruiken om veel bezoekers naar je website te lokken. Je gaat kijken hoe vaak de zoekwoorden waarop jij wilt scoren worden opgezocht en hoe de concurrentie daarbij is.

Op basis van die gegevens kun je gaan analyseren welke zoekwoorden interessant zijn om op te scoren in Google.

Zoekwoordenonderzoek is de basis voor al jouw blogartikelen. Of jij gaat scoren in Google hangt er namelijk voor een groot deel van af hoe jij onderzoek hebt gedaan.

Een goed zoekwoordenonderzoek geeft je inzicht in het volgende:

 • Hoeveel verkeer je kunt generen voor jouw zoekwoord;
 • Hoe moeilijk het is om te ranken op jouw zoekwoord;
 • Of jouw doelgroep het zoekwoord wel gebruikt;
 • Hoe vaak het wordt opgezocht.

Zoekwoordenonderzoek is belangrijk omdat je daaruit zeer waardevolle informatie verkrijgt waar je je website mee kunt optimaliseren om zo meer bezoekers te mogen ontvangen.

Je kunt zoekwoordenonderzoek makkelijk zelf doen, maar dit kost natuurlijk wel tijd en tijd is kostbaar. Je kunt dit ook laten doen door een SEO-expert. Tegen een vergoeding, uiteraard.

Op die manier bespaar je een hoop tijd en moeite en weet je zeker dat het goed wordt gedaan, want die SEO-expert heeft het al veel vaker gedaan.

Als je zoekwoordenonderzoek wilt uitbesteden kun je dit doen bij Writgo, maar ook bij bijvoorbeeld Fiverr. Hier betaal je minimaal €25,- voor een goede zoekwoordanalyse.

Als je zoekwoordenonderzoek zelf wilt doen (wat jou een hoop geld scheelt) moet je denken aan programma’s als AnswerThePublic en Ubersuggest. Deze tools zijn in principe gratis, maar ze hebben ook betaalde versies.

Via AnswerThePublic krijg je nieuwe zoekwoord- en content ideeën

Meer weten over zoekwoordenonderzoek? In dit artikel leg ik het je haarfijn uit en laat ik je vier zoekwoordentools zien (waaronder AnswerThePublic en Ubersuggest).

Stap 9: schrijf je eerste artikel

Nu je zoekwoordenonderzoek hebt gedaan voor je eerste artikel, kun je eindelijk écht beginnen met schrijven.

Artikelen schrijven is lastiger dan je misschien denkt. Je moet namelijk met een aantal criteria rekening houden, waaronder het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek.

Let er ten eerste op dat jouw content waarde biedt. Als jouw content niks extra’s biedt ten opzichte van de concurrentie; waarom zou Google jou dan een hoge ranking geven?

Kwalitatieve content is een van de belangrijkste aspecten waar Google jouw website op beoordeelt. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nieuwe waardevolle content op je website en social media publiceert.

Met de volgende punten moet je rekening houden bij het schrijven van webteksten:

 • Bepaal je doelgroep en schrijf content die daarbij past en waar je bezoekers wat aan hebben. Schrijf jij bijvoorbeeld over afvallen? Dan is de doelgroep waarschijnlijk mensen die te zwaar zijn of zichzelf te zwaar vinden. Het heeft geen zin om te schrijven voor mensen die slank zijn, want die hebben geen behoefte aan afvallen.
 • Schrijf betere en completere teksten dan je concurrenten. Bezoek daarom ook regelmatig de websites van je concurrenten, zodat je kunt zien waar zij steken laten vallen en waar jouw content aan moet voldoen om hoger te scoren in Google.
 • Schrijf teksten van minimaal 1000 woorden. Lange teksten scoren gemiddeld beter in Google dan korte teksten. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk, maar probeer altijd minimaal 1000 woorden aan kwalitatieve content (dus geen ‘opvullingswoorden’ of nutteloze zinnen om alleen maar aan de 1000 woorden te komen) te schrijven.
 • Denk aan je SEO. SEO is een zeer belangrijk onderdeel van jouw website. Met SEO moet je denken aan bijvoorbeeld je afbeeldingen optimaliseren, zoekwoordenonderzoek doen, linkbuilding en de technische kant van je website in orde maken.
 • Kies zorgvuldig je afbeeldingen en GIF’jes. Afbeeldingen en bewegende beelden trekken de aandacht van de bezoeker en verduidelijken en versterken de tekst. Zorg er dus voor dat je nooit zomaar afbeeldingen en GIF’jes plaatst, maar hier goed over nadenkt en ze zorgvuldig uitkiest. Ze moeten in de meeste wat toevoegen aan je content, en niet alleen ter illustratie.
 • Schrijf in goed Nederlands, of Engels, en zorg voor een duidelijke tekststructuur. Wat is er vervelender dan een webtekst lezen vol spelfouten? Ik kan me daar behoorlijk aan ergeren. Daarom lees ik altijd mijn content goed door nadat ik het heb gepubliceerd, om het te controleren op fouten. Tevens is een goede tekststructuur belangrijk (met alinea’s, witregels, kopjes etc.), wat je bij het oersaaie vak begrijpend lezen geleerd hebt. Is het toch nog ergens goed voor! 😉

Behoorlijk wat om rekening mee te houden dus. Maar gelukkig kun je ook nog gewoon je creativiteit erop los laten tijdens het schrijven. Zo onderscheidt je je met zelfgeschreven content van je concurrenten.

Maar hoe schrijf je eigenlijk teksten in WordPress?

Om een artikel te schrijven, moet je naar de pagina ‘Berichten’ gaan, waar je vervolgens klikt op ‘Nieuw bericht toevoegen’.

Met WordPress werk je met blokken. Dit houdt in dat je op een blok (bijvoorbeeld een afbeelding of een stuk tekst) kunt klikken en dat kunt aanpassen, maar je kunt ook blokken toevoegen.

Hierboven staat een voorbeeld van die blokken. Er is een foto van mij geselecteerd en zo kun je het plaatje bijsnijden, onderschrift toevoegen, ovaal maken, een alt tekst toevoegen, etc.

Zo werk het ook met de teksten. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

Hierboven zie je dat het stukje tekst naast de afbeelding is geselecteerd. Je kunt de tekst vetgedrukt maken, er een header van maken, de regelgrootte aanpassen, initiaal toevoegen, links uitlijnen, de tekst centreren, rechts uitlijnen, een link toevoegen, cursief maken, etc.

Er zijn talloze mogelijkheden met de WordPress- blokken. Dat zie je hieronder.

Hierboven zie je allerlei mogelijkheden wat je met de blokken kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld knoppen toevoegen, maar ook poëzie of een scheidingsteken. Er zijn er nog veel meer die je niet op de afbeeldingen ziet.

Is je artikel af? Dan is het tijd om het te publiceren! Bij WordPress zie je in de editor rechtsboven ‘Publiceer’ staan. Klik hier op en je artikel staat online!


Heb je helemaal geen zin of tijd om elke dag te schrijven? Begrijpelijk. Gelukkig kun je dit uitbesteden aan SEO-experts, content bureau’s en freelance schrijvers. Hiervoor zul je per geschreven woord een bepaald bedrag betalen of bepaalt de schrijver na de levering het te betalen bedrag.

Er zijn veel tekstschrijvers te vinden bij Fiverr, maar er zijn ook content bureau’s als Writgo en Matt Timmermans.

Stap 10: schaal het aantal artikelen op

Als je eerste artikel online staat blijft daar natuurlijk niet bij. Je wilt immers boven je concurrenten ranken in Google, en daar is content voor nodig.

Nu is het dus van belang om consistent nieuwe waardevolle content op je website te plaatsen, zodat je je doelgroep (en Google) beter van dienst kunt zijn en van content blijft voorzien.

Consistentie is de sleutel tot succes. Kijk daarom naar wat voor jou mogelijk is wat betreft de ‘publicatiefrequentie’. Oftewel: hoe vaak jij nieuwe content op je website wilt plaatsen.

Consistentie is de sleutel tot succes

De een heeft meer tijd dan de ander, dus niet voor iedereen is het mogelijk om twee keer per week een nieuw artikel te publiceren. Hierin moet jij zelf kijken wat voor jou mogelijk is. Dit kan ik niet voor beslissen, maar probeer in ieder geval één artikel per twee weken te plaatsen. Het liefst op een vaste dag en tijd.

Wat ik bijvoorbeeld doe is élke zondag rond 17:00 uur een nieuw artikel publiceren en dit ook direct melden op mijn social media-kanalen.

Ga hier een aantal weken mee door en je zult zien dat het een gewoonte wordt.

Na een aantal maanden sta je misschien wel bovenaan in Google en verdien jij commissies!

Stap 11: trek meer bezoekers door deze SEO-tips

Als je meerdere artikelen op je website hebt staan over jouw niche, is het natuurlijk tijd om bezoekers te trekken of, als je al bezoekers krijgt, dit op te schalen.

Dit kan door middel van advertenties laten draaien in Google van jouw website (SEA), maar ook door SEO (Search Engine Optimization). Als beginnend affiliate marketeer adviseer ik jou de laatste optie: SEO. SEO is namelijk meer gericht op de lange termijn, terwijl SEA meer voor de korte termijn is.

Met SEO verzeker je jezelf dus van veel organische bezoekers op de lange termijn, terwijl je op korte termijn nog niet veel verandering ziet in het aantal bezoekers.

Maar hoe voer je SEO uit? Lees verder.

SEO is een soort verzamelnaam van allerlei werkzaamheden die je moet uitvoeren om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Denk aan zoekwoordenonderzoek, linkbuilding en een concurrentieanalyse.

Hieronder volgen drie tips die jou gaan helpen hoger te ranken in Google.

Tip 1: zorg voor een goede interne linkstructuur van je website

Links zijn nog altijd een belangrijke SEO-factor. Google beoordeelt jouw website op backlinks en interne links.

Backlinks zijn links die van een andere website naar jouw website leiden. Hierbij is het belangrijk dat dit wel een betrouwbare website is.

Link.

Om backlinks te vergaren kun je social media gebruiken, samenwerkingen aangaan met andere websites en, de belangrijkste, kwalitatieve content schrijven waardoor websites vanzelf naar jouw website linken.

Hoe meer backlinks naar jouw website leiden, hoe hoger jouw website zal ranken in Google, omdat Google jou als een autoriteit ziet door de aandacht die je krijgt van andere websites.

Interne links zijn links die van de ene pagina op jouw website naar een andere pagina op jouw website linken. Denk hierbij aan de groene, klikbare woordjes op deze website.

Deze linkjes kun je gebruiken om van jouw website een ‘spinnenweb’ te maken. Oftewel: je verbindt al je pagina’s en blogartikelen met elkaar, zodat jouw website gebruiksvriendelijk is.

Ten slotte zijn er nog externe links. Dit zijn links die van jouw website naar een andere website linken. Dit is dus eigenlijk een backlink voor de andere website.

Zorg er voor dat je niet teveel linkt naar andere websites, want dan raak jij bezoekers kwijt aan iemand anders. Hierdoor krijgt de ander autoriteit en jij niet. Dit is zonde.

Je kunt externe links gebruiken om jouw eigen content aan te vullen.

Een korte samenvatting: verbind al je pagina’s en blogartikelen met elkaar, link naar andere websites om jouw eigen content aan te vullen en zorg ervoor dat andere websites naar jou linken.

Tip 2: denk aan de snelheid van je website

De snelheid van jouw website is één van de SEO-factoren waarin Google jouw website indexeert. Als jouw website traag is, ziet Google dat als gebruiksonvriendelijk. Dit zal ten koste gaan van de ranking van je website.

Om jouw website sneller te maken kan ik je een aantal tips geven:

 1. Optimaliseer je afbeeldingen. Door je afbeeldingen te optimaliseren (verkleinen en een duidelijke titel en beschrijving meegeven), word je website een stuk sneller.
 2. Gebruik niet te veel WordPress plug-ins. De plug-ins die je kunt downloaden op WordPress maken je website in de meeste gevallen een stukje langzamer. Beperk dus het aantal plug-ins.
 3. Verwijder gebroken links. Links die niet meer werken nemen onnodige ruimte in beslag. Controleer daarom regelmatig alle links op je website met een tool, zoals Google Search Console.
 4. Gebruik standaard lettertypes. Bijzondere lettertypes laden langzamer. Je kunt dus beter kiezen voor een standaard lettertype, die bij jouw stijl past.
 5. Gebruik niet te veel kleuren en maak er geen ‘kermis’ van. Houd je website een beetje simpel. Oftewel: gebruik niet te veel verschillende kleuren, lettertypes en afbeeldingen.

Tip 3: maak je website mobielvriendelijk

Meer dan de helft van jouw website bezoekers zal niet op de laptop jouw website bezoeken, maar via de mobiel. Het is dus belangrijk dat je website zowel mobiel- als laptopvriendelijk is. Ook hierop beoordeelt Google je website.

Je kunt controleren of jouw website mobielvriendelijk is via Mobielvriendelijke Test, waar je het domein van jouw website invoert. Vervolgens laat de tool zien of je website mobielvriendelijk is.

Mobielvriendelijke test.
De Mobielvriendelijke Test

Is jouw website er in de test niet goed van af gekomen? Dan heb ik hier een aantal tips om je website mobielvriendelijker te maken.

 1. Gebruik een plug-in. Als je geen budget hebt of geen geld wilt uitgeven, is de beste optie een WordPress plug-in downloaden. Enkele voorbeelden van plug-ins zijn: WP Touch, iThemes Mobile en Jetpack.
 2. Website ontwerp aanpassen. Je kunt je website door middel van HTML en CSS aanpassen om het responsief te maken.
 3. Responsief thema. De beste oplossing is een responsief WordPress-thema. Deze thema’s kun je vinden bij Theming WP en zal tussen de €25,- en €100,- kosten.

Conclusie

Nu zijn we op het einde gekomen van deze affiliate marketing beginnersgids. Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven over affiliate marketing en dat je nu zelf aan de slag kunt met je eigen affiliate website.

Ik wens je ten slotte alle succes met je affiliate project!

Gerelateerde berichten

Wat is de minimumleeftijd voor PayPro? Zo voorkom je problemen!

Affiliate marketing is hot in Nederland. Er is een overvloed aan concurrentie en de meeste affiliates stoppen er na een aantal dagen alweer mee. Herkenbaar? Zonde, want affiliate marketing biedt ook zoveel kansen. Ook voor jonge mensen. Maar zijn er eigenlijk leeftijdseisen aan dit verdienmodel verbonden? Kun je als minderjarige…

Verder lezen ->