Affiliate marketing is hot in Nederland. Alleen al het forum van de videocursus van Jacko Meijaard heeft meer dan 20.000 leden! En dan zijn er ook nog een hoop mensen die zonder hulp beginnen of een andere cursus hebben aangeschaft.

Maar niet alleen affiliate marketing is populair. Websites in het algemeen zijn er veel te vinden in Nederland. In totaal staan er zo’n 6,5 miljoen (!) .nl domeinen online, volgens nieuwe cijfers van het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).

Hoe val je op tussen die miljoenen websites met een nieuwe website? Dat lijkt onmogelijk en is ook zeker niet makkelijk, maar met een goede strategie is het zeker mogelijk om op de lange termijn te ranken in Google.

Daarom heb ik dit artikel geschreven. Dit artikel is gericht op mensen die willen beginnen met affiliate marketing, maar nog niet goed weten hoe.

In dit artikel heb ik 10 tips voor beginners op een rijtje gezet om een vliegende start te maken met jouw affiliate marketing avontuur!

In dit artikel

 1. Affiliate marketing in het kort
 2. 10 waardevolle tips voor een vliegende start van jouw affiliate website
  1. Tip 1: kies voor een onderwerp waar je passie voor hebt
  2. Tip 2: richt je pijlen op SEO
  3. Tip 3: verwacht niks op de korte termijn
  4. Tip 4: maak gebruik van handige tools
  5. Tip 5: richt je niet op één affiliate netwerk/adverteerder
  6. Tip 6: zorg continu voor de beste content
  7. Tip 7: meten is weten
  8. Tip 8: wees betrouwbaar en informeer de bezoeker
  9. Tip 9: verzamel reviews van het product en belicht je eigen mening en ervaring
  10. Tip 10: maak gebruik van social media
  11. Extra tip: schaf een cursus aan
 3. Conclusie

Affiliate marketing in het kort

Affiliate marketing is een vorm van prestatiegerichte marketing. Het betekent het promoten van producten die niet van jou zijn op jouw website, social media of waar dan ook in ruil voor commissie.

Je promoot dus producten van andere bedrijven of personen waar je per verkocht product een deel van het aankoopbedrag voor terugkrijgt. Dat bedrag heet een commissie.

Producten om te promoten vind je op affiliate netwerken, zoals PayPro. Ook kun je zelf contact opnemen met een bedrijf en een samenwerking aangaan.

Mijn advies is om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken en producten uit te kiezen die binnen jouw niche passen.

Bij bijvoorbeeld PayPro zijn er meer dan 300 producten die je kunt promoten, veelal cursussen en e-books. Klik op één van die producten en je ziet de beschrijving van het product en de maker ervan. Daaronder zie je jouw unieke affiliate link die ervoor gaat zorgen dat jouw website bezoekers doorgestuurd gaan worden naar de website van de producteigenaar (de adverteerder), waardoor je commissies kunt verdienen.

10 waardevolle tips voor een vliegende start van jouw affiliate website

Tip 1: kies voor een onderwerp waar je passie voor hebt

Het is bewezen dat de kans op commissies veel groter is als je een niche hebt gekozen waar je affiniteit mee hebt.

Er zijn enorm veel affiliate marketeers die een verkeerde niche kiezen omdat ze denken dat ze daar het meeste geld mee kunnen verdienen. Dit is echter onzin. In bijna iedere niche valt wel geld te verdienen, maar het gaat erom dat jij het leuk vindt waar je mee bezig bent en er passie voor hebt.

Op die manier heb je al een voorsprong op veel andere affiliate marketeers in dezelfde niche als jij. Daarnaast is de kans dat je opgeeft een stuk kleiner en is het schrijven van content veel makkelijker en leuker omdat je al veel over het onderwerp weet.

Om een website onderwerp te kiezen kun je drie van jouw interesses op papier schrijven. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als katten, huisdieren in het algemeen of (gezond) eten.

Als je drie interesses hebt opgeschreven, kun je gaan onderzoeken welke niche de meeste concurrentie heeft, wat het zoekvolume is en welke het meest winstgevend zou kunnen zijn.

Dit kun je doen met een tool als Ubersuggest.

Hier zie je in Ubersuggest het zoekwoord ‘online marketing’ weergegeven. Je kunt zien hoe vaak het wordt opgezocht op internet (zoekvolume), hoe moeilijk het is om te ranken op dit zoekwoord (SEO moeilijkheid), hoe moeilijk het is om door middel van advertenties te ranken (betaald moeilijkheid) en de kosten per klik.

Kosten-per-klik houdt in hoeveel je gemiddeld moet betalen om één bezoeker naar je website te krijgen. Dit geldt voor het draaien van advertenties (SEA), en niet voor SEO.


Op deze manier ga je dus onderzoeken welke niche in potentie de meeste bezoekers zou kunnen opleveren. Hier kun je dan jouw keuze op baseren.

Tip 2: richt je pijlen op SEO

Als website eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website zichtbaar is in Google. Dus moet je er alles aan doen om je website(s) zo hoog mogelijk in Google te laten verschijnen. Dit doe je door serieus met SEO aan de slag te gaan.

SEO is simpel gezegd je website zodanig optimaliseren voor Google dat het in de zoekresultaten gaat verschijnen. Het staat dan ook voor Search Engine Optimization, wat zoekmachine optimalisatie betekent.

SEO is een soort verzamelnaam voor allerlei verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan zoekwoordenonderzoek doen, afbeeldingen optimaliseren, linkbuilding en andere werkzaamheden waar jouw website op termijn voordelen van gaat ondervinden in de zoekmachines.

Heb je geen ervaring met of kennis over zoekmachine optimalisatie? Besteed dit dan uit aan een specialist. De rankings binnen Google zijn essentieel voor het uiteindelijke (mogelijke) succes, dus het is belangrijk om dit goed te (laten) doen.

Meer informatie? Lees dit artikel waarin ik uitleg hoe je in 10 fundamentele stappen de #1 positie in Google kunt bereiken!

Tip 3: verwacht niks op de korte termijn

Scoor je na een maand je eerste commissie? Dan mag je daar absoluut blij mee zijn. De ervaring leert namelijk dat je in de meeste gevallen een langere aanloopperiode hebt. Gemiddeld duurt dit namelijk zo’n 2-3 maanden. Daarom adviseer ik je om op korte termijn niks te verwachten.

Het kan namelijk ook nog veel langer duren. SEO is een lange termijn proces waar je geduld voor moet hebben.

Ik heb pas na een jaar mijn eerste commissie verdiend, en met mij vele anderen. Sommige zullen zelfs helemaal nooit iets verdienen.

Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals de hoeveelheid tijd die je erin investeert, de hoeveelheid geld die je erin investeert en hoe je het in het algemeen aanpakt.

Om meteen een goede start te hebben met jouw affiliate project, adviseer ik je om een coach te nemen. Dit is iemand die zelf al jaren succesvol is geweest in het vak en jou wil helpen om ook van jouw website een succes te maken.

Dit doet hij of zij door je lange en korte termijn doelen te laten stellen en je scherp te houden. Ook zul je regelmatig een (video)gesprek hebben met je coach waarin je feedback en tips krijgt.

Ook kun je natuurlijk altijd met al je vragen en problemen bij je coach terecht, via de mail, WhatsApp of waar dan ook.

Een goede coach is Jerik van Nuenen. Ik ben ook al een jaar klant bij hem en ben zeer tevreden met zijn coaching.

Je kunt gratis een Call inplannen met Jerik na aanschaf van zijn e-book (€19,95) om samen te kijken of er een klik is en of hij de juiste persoon is om jou te helpen en verder te brengen in je leven.

Jerik van Nuenen, van de Puur Mindset Academy

Eerst moet je echter zijn e-book aanschaffen (‘Word de beste versie van jezelf’) waar mega waardevolle informatie in staat over hoe jij jouw mindset en leven naar een ‘next level’ kan tillen. Door je mindset te verbeteren, zullen uiteindelijk ook je affiliate inkomsten groeien.

Tip 4: maak gebruik van handige tools

Door de jaren heen is affiliate marketing steeds populairder geworden. Dit blijkt onder meer uit de hoeveelheid tools waar je tegenwoordig gebruik van kunt maken.

Check zeker het aanbod van deze tools, aangezien je met deze tools van veel voordelen geniet. Onder meer Ahrefs, Google Search Console, Ubersuggest en Google Analytics zijn zeer zeker interessante tools voor je.

Deze tools hebben verschillende functies.

Sommige tools kosten geld en sommige kosten helemaal niks.

Nu richten we ons even op Ahrefs, die meerdere betaalde versies heeft. Je moet eerst een abonnement afsluiten voordat je gebruik kunt maken van de tool.

Ahrefs is gericht op SEO. Via deze tool kun je informatie inwinnen over verschillende SEO algoritmen en je website hiervoor optimaliseren om beter vindbaar te zijn in de zoekresultaten van zoekmachines.

Daarnaast heeft Ahrefs een heuse Backlink Checker. Met deze tool kun je, na het invoeren van jouw domeinnaam, zien hoeveel backlinks jouw website heeft en vanaf welke externe domeinen. Hierbij kun je ook de domein rating zien en de URL rating. Deze ratings zijn van belang om de populariteit van de backlinks te beoordelen.

Het is de enige tool die probeert in te schatten hoeveel verkeer je via de backlinks en het verwijzende domein kunt verwachten.

De Backlink Checker van Ahrefs is de beste op de markt en levert mega uitgebreide en waardevolle informatie op over het backlinkprofiel van jouw website.

Hier zie je de homepagina van Ahrefs weergegeven. Hier kun je een nieuw account aanmaken of inloggen bij een bestaand account.

Om een account aan te kunnen maken, moet je een abonnement afsluiten. De prijzen hiervan zijn als volgt:

Meer weten over Ahrefs en andere tools? Lees dit artikel eens, waar ik drie SEO-tools uitlicht.

Tip 5: richt je niet op één affiliate netwerk/adverteerder

Je doet er verstandig aan om met meerdere adverteerders en netwerken samen te werken. Op deze manier weet je het risico te spreiden. Het komt namelijk nogal eens voor dat een adverteerder stopt met affiliate marketing en de producten offline haalt. Hierdoor kun je ze niet meer promoten en werken je affiliate links niet meer.

Het is sowieso nooit verstandig je hele website om één product heen te bouwen, want als dat product offline gaat, werkt je website niet meer omdat de affiliate links niet meer werken. Dan moet je dus weer bijna helemaal opnieuw beginnen en veel content verwijderen.

Wed daarom altijd op meerdere paarden. Mocht een product dat jij promoot offline gehaald worden, heb je altijd nog alternatieven om op je website te promoten. Op die manier is het risico veel kleiner. Zeker als het producten zijn van verschillende affiliate netwerken.

Tip 6: zorg continu voor de beste content

Wil je met je affiliate website scoren in Google? Dan moet je continu voor de beste content zorgen. Content is onwijs belangrijk, zowel met het oog op Google als met het oog op je bezoekers. Goede content op een affiliate website moet dan ook aan twee eisen voldoen:

 • Geoptimaliseerd voor Google: in de content moeten de juiste zoekwoorden op de juiste manier verwerkt worden. Doe daarom goed zoekwoordenonderzoek en houd ook rekening met relevante zoekwoorden.
 • Overtuigend: de content moet ook overtuigend zijn. Als een bezoeker de content doorleest, moet hij/zij direct geneigd zijn om het betreffende product aan te schaffen.
Content schrijven.

Hoe je aan de perfecte content kunt komen? Als je zelf over een gouden pen (toetsenbord) beschikt, kun je dit prima zelf doen. Mocht dit niet het geval zijn, kun je het beste een SEO tekstschrijver inhuren. Daar betaal je uiteraard voor, maar dit moet je als een investering zien. Perfecte content gaat je op termijn namelijk veel geld opleveren.

Bij content komt het overigens ook op continuïteit aan. Probeer bijvoorbeeld elke week nieuwe content aan je affiliate website toe te voegen. Google ziet hieraan dat je serieus met je website bezig bent en dat je website een meerwaarde heeft. Dat komt de ranking vervolgens alleen maar ten goede.

Tip 7: meten is weten

Je hebt vast weleens van het gezegde ‘Meten is weten’ gehoord. Dit gaat ook op voor affiliate marketing en SEO.

Zonder te meten weet je namelijk niet hoeveel bezoekers er op je website komen, hoelang ze er verblijven, waar ze vandaan komen, welke pagina’s wel en niet bezocht worden en veel meer.

Dit is stuk voor stuk mega waardevolle informatie die je kunt gebruiken voor het optimaliseren van jouw website.

Zie je bijvoorbeeld dat 90% van jouw bezoekers je website bezoekt via de telefoon? Dan is het belangrijk om je website hierop in te richten. Dan weet je dat je meer moet doen met AMP (Accelerated Mobile Pages) om je website beter toegankelijk te maken voor mobiele apparaten in plaats van computers.

Dit soort waardevolle informatie kun je inwinnen op programma’s als Ubersuggest, Google Page Speed, Google Analytics en Google Search Console.

Tip 8: wees betrouwbaar en informeer de bezoeker

Als affiliate marketeer wil je geld verdienen toch? Dit krijg je echter alleen voor elkaar als je eerlijk bent naar je bezoekers en ze de juiste informatie voorschotelt.

Ook de adverteerders (de product eigenaren) hameren erop dat je eerlijk bent naar je bezoekers, zodat ze eerder het product kopen omdat ze weten waar ze aan toe zijn.

Als je een product promoot wil je natuurlijk dat die ook daadwerkelijk gekocht wordt door je bezoekers en dus is het van belang dat je veel informatie vertelt over het desbetreffende product. Vertel wie het heeft gemaakt, wat het voor product is, wat het doet, wat de inhoud is, wat de prijs is, wat de doelgroep is en wat de voor-en nadelen zijn van het product.

Ook beoordelingen van andere gebruikers zijn belangrijk om te vermelden.

Op basis van die informatie kan de bezoeker ervoor kiezen om het product te kopen of verder te kijken omdat het uiteindelijk toch niet aantrekkelijk genoeg is.

Jij hebt dan in elk geval je best gedaan en je bent eerlijk geweest, waardoor je je bezoeker hebt geholpen, ook al is de beslissing uiteindelijk niet in jouw voordeel.

Tip 9: verzamel reviews van het product en belicht je eigen mening en ervaring

Beoordelingen van anderen zijn belangrijk en kunnen soms zelfs doorslaggevend zijn om het product wel of niet te kopen.

Ga jezelf even na. Als jij iets online gaat kopen, kijk je dan ook naar de reviews en beoordelingen van andere gebruikers? Misschien niet iedereen en niet altijd, maar de meeste consumenten baseren de keuze om een product al dan niet aan te schaffen op reviews van mensen die het product al eerder gebruikt of gelezen hebben.

Dit geldt ook voor jouw website bezoekers. Als ze op zoek zijn naar een e-book over SEO kijken ze ten eerste natuurlijk naar de inhoud. Als dit ze aanspreekt, gaan ze kijken naar de prijs, en zijn ze ook benieuwd naar de ervaringen van andere lezers.

Zorg er dus voor dat je bij het promoten van een product naast het vermelden van onder meer de doelgroep en de prijs, ook reviews van anderen gaat verzamelen, want dit kan doorslaggevend zijn in het koopproces van je bezoeker.

In de meeste gevallen staan er reviews op de website van de adverteerder, maar soms zul je ook op internet op zoeken moeten gaan naar reviews over het product.

Naast ervaringen van andere gebruikers, zijn bezoekers vaak ook geïnteresseerd in wat jij vindt van het product. Jij bent immers de aanbeveler van het product en als je het zelf niet gebruikt of gelezen hebt, merken jouw bezoekers dit doordat je niet of nauwelijks over jouw ervaringen schrijft. Dan kom je niet betrouwbaar over.

Waarom zou iemand het product dan bij jou kopen?

Tip 10: maak gebruik van social media

Wie kent het niet: social media? Vrijwel iedereen gebruikt het tegenwoordig wel, alle leeftijdsgroepen zijn op platformen zoals Facebook vertegenwoordigd. Het platform heeft niet voor niets maar liefst 6,9 miljoen gebruikers!

Er liggen dus ook volop kansen voor ondernemers op social media, hoewel de concurrentie fors is geworden.

Denk aan platformen als Instagram en Facebook, maar ook aan het nog relatief onbekende TikTok en Pinterest. En Twitter, YouTube en LinkedIn zijn er natuurlijk ook nog!

Ook op social media geldt dat je je volgers waarde moet bieden. Als je alleen maar je website en affiliate producten verheerlijkt, zal bijna niemand geïnteresseerd zijn. Maar als je daarnaast ook veel informatie biedt over jouw niche en de vragen van je volgers beantwoordt in bijvoorbeeld DM’s, zullen mensen jou sneller intensief gaan volgen en meer voelen bij het bezoeken van jouw website.

Uiteindelijk draait het erom dat mensen doorklikken naar jouw website. Zet daarom ook een link naar je website in je bio. Dit zal zeker bij Instagram tot meer bezoekers gaan leiden.

Maar een link alleen is niet genoeg. Je bio moet uitnodigend zijn om er daadwerkelijk op te klikken. Er moet een pakkende zin in staan, zoals bijvoorbeeld ‘De plek voor de beginnende crypto belegger. Bekijk hier de website.’ of ‘Geld verdienen met affiliate marketing? Ik help je! Hier vind je alles wat jij nodig hebt om te starten met affiliate marketing!’.

Daarnaast kun je natuurlijk posts gebruiken om nieuwe artikelen of updates op je website aan te kondigen en doorverwijzen naar de link in je bio.

Ook kun je story’s gebruiken om kortingsacties van een product dat jij promoot aan te kondigen en via een affiliate link je volgers dat product laat kopen.

De mogelijkheden zijn eindeloos op social media. Je kunt je fantasie de vrije loop laten bij het creëren van een aantrekkelijke post lay-out en content via bijvoorbeeld Canva!

Extra tip: schaf een cursus aan

Nu we de tien tips hebben behandeld, wil ik je nog een belangrijke extra tip geven; namelijk dat het verstandig is om een cursus aan te schaffen. Met behulp van een cursus kun je namelijk alle kneepjes van het vak affiliate marketing leren. Hierdoor hoef je niet alles alleen aan te leren, want dat is enorm lastig en kost ongelooflijk veel tijd.

Je hoeft er zeker niet alleen voor te staan. Eerder in dit artikel heb je gelezen dat een coach zeer nuttig kan zijn.

Maar een coach is zeker niet de enige optie. Voor een eenmalige investering van een paar tientjes kun je een cursus met mega waardevolle praktische informatie kopen, waar jouw website 100% zeker profijt van gaat ondervinden.

Een voorbeeld van een goede videocursus is de Affiliate Marketing Revolutie (AMR) van Jacko Meijaard. Dit is een videocursus met 15 modules en 63 video’s, maar wordt nog steeds regelmatig geüpdatet en uitgebreid.

Het is een videocursus die toonaangevend is binnen de affiliate marketing wereld, en alle facetten binnen affiliate marketing ter sprake brengt waardoor jij alle informatie ter beschikking hebt om een winstgevende affiliate website op te bouwen.

De reviews van de videocursus spreken voor zich: het is veelal zeer positief. Hier volgen een aantal reviews van mensen die de AMR hebben gevolgd.

Waardering: 5 uit 5.

Zelf heb ik de training als zeer positief ervaren. Deze relatief kleine investering is voor mij het begin van iets heel groots geworden. Niet alleen als het gaat om financiële vrijheid, maar ook – en misschien wel vooral – als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.

Piet Hein Bouwkamp

Waardering: 5 uit 5.

Jacko Meijaard komt niet alleen betrouwbaar over, zijn methode werkt ook nog echt. Er komen veel nieuwe dingen aan bod die je niet snel op het internet vindt. De prijs staat lang niet in verhouding tot de waarde die je ontvangt. Je kunt meer ondersteuning krijgen als je dat wilt, maar dat hoeft niet, daar wordt je vrij in gelaten.

Frank Smolders

Let op: er is op dit moment een kortingsactie gaande. Nu kun je AMR nog kopen voor €47,- in plaats van €297,-! Maar wees wel snel, binnen enkele uren is de kortingscode voorbij!

Meer informatie over de AMR? Lees hier mijn review waarin ik de inhoud bespreek en mijn eigen ervaringen deel!

Conclusie

Dit is alweer het einde van dit artikel. Je hebt gelezen over affiliate marketing. We hebben het onder meer gehad over wat affiliate marketing is en ik heb je 10 tips + een extra tip gegeven om jou een vliegende start met je affiliate website te laten maken.

Ik hoop dat ik je voldoende heb geholpen met de informatie in dit artikel. Mocht dit niet zo zijn, kun je me altijd contacten via de contactpagina.

Succes met jouw affiliate marketing avontuur en tot de volgende blog!

Gerelateerde berichten

Wat is de minimumleeftijd voor PayPro? Zo voorkom je problemen!

Affiliate marketing is hot in Nederland. Er is een overvloed aan concurrentie en de meeste affiliates stoppen er na een aantal dagen alweer mee. Herkenbaar? Zonde, want affiliate marketing biedt ook zoveel kansen. Ook voor jonge mensen. Maar zijn er eigenlijk leeftijdseisen aan dit verdienmodel verbonden? Kun je als minderjarige…

Verder lezen ->