Bij veel website bezitters is het de harde waarheid: veel moeite en tijd investeren in de website, maar niet gevonden worden in Google. Dit is het lot van honderden, zo niet duizenden, website eigenaren in Nederland.

Dit is ook niet gek. Er waren namelijk maar liefst 6 miljoen .nl (!) domeinen in 2020, volgens SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). In 2022 zijn dit er natuurlijk alleen maar meer geworden en dit aantal blijft de komende jaren ook alleen nog maar groeien, zo is de verwachting.

Hoe val jij met je website op tussen die 6 miljoen andere websites? Dat is lastig, maar niet onmogelijk.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat zoekmachine optimalisatie (SEO) is, waarom jouw website niet rankt en hoe je je website wél kunt laten ranken op de eerste pagina in Google.

In dit artikel

  1. Wat is SEO?
    1. Waarom is SEO belangrijk?
    2. Het verschil tussen SEO en SEA
  2. Kun je snel ranken met SEO?
  3. Is SEO moeilijk om te leren?
  4. Waarom rankt mijn website niet?
  5. 5 SEO-tips om sneller te ranken
    1. Tip 1: publiceer één keer per week een nieuw artikel
    2. Tip 2: zorg voor een snel ladende website: 5 tips
    3. Tip 3: maak je website mobielvriendelijk
    4. Tip 4: focus op long tail zoekwoorden
    5. Tip 5: start met linkbuilding
  6. Conclusie

Wat is SEO?

Laten we eerst even bij de basis beginnen en duidelijk hebben wat SEO precies is.

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt met SEA (advertenties van jouw website laten draaien in Google).

SEO

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Als iemand iets wil weten, gaat hij 9 van de 10 keer naar Google. Herkenbaar? Voor mij wel. Dit doe ik zelf namelijk ook altijd.

Als je onder de aandacht wilt komen van jouw doelgroep moet je dus een goede positie hebben in Google, zodat mensen met een vraag of probleem op jouw website terecht komen, en niet bij de concurrent.

92% van de kliks die plaatsvinden in Google, vindt plaats op de eerste pagina. 60% hiervan gaat naar de top 3.

Als je online gevonden wilt worden, zul je dus in eerste instantie op de eerste pagina moeten komen, en later in de top 3 of zelfs op #1!

Het verschil tussen SEO en SEA

Hoewel het in de meeste gevallen de beste optie is, is SEO zeker niet de enige manier om te ranken in de zoekresultaten van Google. Er bestaat een verschil tussen SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising).

De naam zelf verraadt het al een beetje: SEA is advertenties laten draaien van jouw website in de zoekmachines.

Met SEA wordt vaak Google Ads bedoeld, simpelweg omdat Google de marktleider is op dit gebied met zo’n 90% van de markt.

Om een keuze te maken tussen de twee, zul je moeten nagaan wat voor website je hebt. Wanneer wil je ranken? Hoeveel bezoekers wil je in de eventueel de eerste maand ontvangen? Hoelang wil je je website online hebben (een jaar? Twee jaar?)?

Dit is omdat SEA vooral voor de korte termijn aantrekkelijk is en SEO is meer voor de lange termijn. Als je ‘snel’ wilt ranken is SEA dus een betere optie, alhoewel er geen garanties zijn.

Kun je snel ranken met SEO?

Je hebt net het verschil tussen SEO en SEA kunnen lezen, dus je zult nu vast al weten dat SEO vooral gericht is op de lange termijn en SEA op de korte termijn.

Op de vraag of je op korte termijn al kunt ranken in Google (met SEO) is het simpele antwoord: nee, dat kan niet. Althans, het ligt eraan wat jij ‘snel’ vindt.

Vind jij dat snel ranken een jaar is? Dan zit je aardig in de buurt, maar voor de meeste mensen is dit niet per se snel. Vandaar de ‘nee’.

SEO is een proces van lange adem

Uit een studie blijkt dat 90% van de nieuw gepubliceerde pagina’s in het eerste jaar niet zullen ranken in de top 10. Dit is dus slecht nieuws voor nieuwe websites.

Echter zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. In goede en negatieve zin. Er zijn namelijk webpagina’s die al binnen een aantal maanden hoog ranken, maar ook websites die na 3 jaar nog steeds niet te vinden zijn in Google.

Google kan ten slotte ook geen ranking beloven, want dit hangt van meerdere factoren af.

Is SEO moeilijk om te leren?

SEO is ontzettend breed en Google voert elk jaar honderden wijzigingen door in de algoritmes.

Waar je op moet letten, is dat je bereid moet zijn om de nodige tijd en moeite te steken in het leren van de verschillende SEO-technieken.

Nog niet zo lang geleden kon het soms wel jaren duren voordat iemand SEO echt helemaal door had, maar gelukkig zijn er dingen veranderd en hoef je geen jaren meer te besteden om SEO te leren. Er is een overvloed aan online bronnen die je kunt gebruiken om SEO te leren, omdat het nu een minder onbekend begrip is bij het grote publiek.

Dat neemt niet weg dat SEO nog steeds heel veel tijd kost. Niet alleen het leren, maar ook SEO zelf zal veel van jouw kostbare tijd vragen, omdat het zo breed is.

Toch is het wel belangrijk om SEO goed toe te passen, met het oog op de bovenste posities in Google. Zorg daarom dat je het goed onder de knie krijgt. Lees snel verder om te lezen hoe je SEO snel en effectief kunt leren!

Een veelgestelde vraag is: ‘Is het moeilijk om SEO te leren als je nog van niets weet?’. Dat is natuurlijk een terechte vraag. Die vraag stelde ik mezelf ook toen ik net begon met affiliate marketing.

Het antwoord is: ja, het is best moeilijk om het te leren en het kost veel tijd. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je er enorm veel voordelen aan ondervinden. Je website zal er flink op vooruitgaan als jij je SEO goed toepast.

Als je het stap voor stap doet en een gestructureerde leeraanpak volgt, begint alles logisch te worden en wordt het hele proces gemakkelijker.

Een leerplan houdt je focus op de belangrijke aspecten van SEO en helpt je om geleidelijk aan je vaardigheden en kennis uit te bouwen.

Het zou een zeer verstandige keuze zijn als je een SEO-cursus aanschaft. In zo’n cursus wordt alles stap voor stap uitgelegd en zul je het veel sneller leren dan als je alles zelf probeert te doen.

Het zal echter wel veel tijd en moeite kosten voordat je het helemaal onder de knie hebt, want SEO is nou eenmaal heel breed. Stel daarom doelen aan jezelf om bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje de cursus te volgen en daarna even zelf te proberen. Dit is een effectieve leermethode.

Sommige mensen denken dat je een informatica-diploma of iets dergelijks nodig hebt voor SEO, maar dit is natuurlijk niet het geval. Je kunt zelfs SEO leren zonder enige technische kennis, al zou het het wel veel makkelijker maken als je wel wat technische kennis hebt.

Waarom rankt mijn website niet?

Je hebt net gelezen waarom SEO belangrijk is, wat voor jou als trotse website eigenaar van groot belang is.

Als je een eigen website hebt ken je het misschien wel; je hebt veel content op je website en probeert te ranken in Google, maar je bent maar niet te vinden in Google. Wat moet je daaraan doen?

Dat een website niet rankt, kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan de eigenaar niet genoeg tijd erin steken, slechte content hebben of je hebt gewoon een instelling niet goed staan. Ja, dat kan ook nog!

Dat jouw website niet rankt kan onder meer aan de volgende drie oorzaken liggen:

  1. Google kent je website niet. Om te controleren of Google jouw website heeft geïndexeerd, doe je het volgende: type site:sitenaam.nl (voorbeeld: site:groenmedia.com) in de zoekbalk van Google. Is jouw website zichtbaar? Dan indexeert Google jouw website. Is hij niet te vinden? Dan moet je je website aanmelden bij Google op deze website.

Let op: de domeinnaam die je invult, moet volledig zijn. Vergeet http:// of https:// er niet voor te zetten, zet altijd ‘www’ in de domeinnaam die je bij Add Url invult en zet de juiste extensie achter de domeinnaam. Dit kan .nl zijn, maar ook .com, .org en ga zo maar door.

  1. Je website is nog te nieuw. Als jouw website net nieuw is, kent Google hem nog niet (genoeg). Hierdoor kan Google die website nog niet laten ranken. Om jouw website toch zo snel mogelijk in de zoekresultaten te laten verschijnen, is het aan te raden hem ook weer aan te melden bij Google.
  2. Geen of te weinig backlinks naar je website. Backlinks vormen een belangrijk criterium voor Google om websites te indexeren. Als er te weinig backlinks naar je website leiden, is de kans klein dat je gaat ranken. Waarom? Omdat Google jouw website dan niet als prioriteit ziet. Het krijgt namelijk te weinig aandacht en waardering van andere websites, dus is het niet waardevol genoeg volgens Google. Probeer daarom bijvoorbeeld samenwerkingen aan te gaan met andere websites of schrijf de beste content in jouw niche. Dan komen er met een beetje geluk vanzelf backlinks naar jouw website.

Als je wilt dat je website gaat ranken in Google, zorg dan dat je bovenstaande punten in orde hebt. Daarnaast is content extreem belangrijk. Biedt de meest waardevolle content in jouw niche en Google kan al bijna niet meer om jouw website heen.

Ik wil jou helpen écht te ranken in Google. Lees snel verder.

5 SEO-tips om sneller te ranken

Tip 1: publiceer één keer per week een nieuw artikel

De kans is groot dat je al weet dat content het belangrijkste is op jouw website als je wilt ranken. Daarnaast is de kans groot dat je dit weleens hebt gehoord: ‘Consistentie is de sleutel tot succes’.

Dit sluit perfect aan op affiliate marketing en websites in het algemeen.

Google zal jouw website op tientallen aspecten beoordelen, maar een van de belangrijkste blijft nog altijd content. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nieuwe, kwalitatieve content op je website publiceert, zodat Google weet dat jij bezig bent met je website.

Google houdt van content. Maak daar dan ook gebruik van. Ik wil je als tip meegegeven om minstens één keer per week nieuwe content te plaatsen. Op die manier kun je je bezoekers elke week helpen met nieuwe vragen die beantwoord worden.

Het beste is als je elke week op een vast moment je nieuwe artikel de wereld in brengt. Ik doe dit bijvoorbeeld elke zondag rond 17:00 uur.

Belangrijk is wel dat je content daadwerkelijk wat te bieden heeft aan je bezoekers, anders gaan je concurrenten er met ‘jouw’ bezoekers vandoor.

Denk aan minimaal 1000 woorden per artikel aan pure waardevolle en praktische informatie. Dit moet elke weer het streven zijn als je wilt ranken.

Het kan echter een enkele keer voorkomen dat je de 1000 woorden niet gaat halen. In dat geval is dat helemaal niet erg. Wat je moet voorkomen is dat je nutteloze zinnen gaat toevoegen puur als opvulling om de duizend te halen.

Denk er dus aan dat je waarde biedt aan je bezoekers. Bezoek daarom ook regelmatig de website van je concurrenten om te kijken wat zij aan waarde bieden en of er ergens kansen liggen voor jou.

Tip 2: zorg voor een snel ladende website: 5 tips

Snelle websites scoren gemiddeld hoger in Google dan trage websites. Daarnaast zijn de meeste bezoekers maar een paar tellen op jouw website, dus het is belangrijk om in die paar seconden een goede indruk te maken, zonder dat je website alleen maar aan het laden is.

Maak je website om die redenen sneller. Hoe je dat doet? Lees verder voor vijf tips.

  1. Optimaliseer je afbeeldingen. Afbeeldingen optimaliseren kun je zien als twee losse onderdelen: je afbeeldingen verkleinen (in MB’s) en ze een duidelijke en relevante titel en beschrijving meegeven. Hoe dit in elkaar steekt, lees je in dit artikel.
  2. Verwijder gebroken links. Gebroken links zijn links die niet werken. Ze geven een 404-foutmelding, wat nadelig is voor de ranking van websites met gebroken links. Daarnaast is het als bezoeker zijnde natuurlijk uiterst vervelend als je op een link klikt omdat je iets wilt weten en je krijgt een foutmelding. Controleer daarom regelmatig alle linkjes op je website en verbeter ze waar nodig.
  3. Maak geen ‘kermis’ van je website. Je website ‘clean’ houden is belangrijk. Oftewel: één standaard lettertype aanhouden, één letterkleur aanhouden, niet te veel afbeeldingen gebruiken, maar ook niet te weinig, niet te veel verschillende kleuren gebruiken etc. Websites moeten vooral functioneel zijn. Het gaat vooral om de inhoud. Investeer hier dan ook de meeste tijd in in plaats van overbodige toeters en bellen toevoegen.
  4. Zorg voor kwalitatieve hosting. Door voor goedkope hosting te kiezen is je website in de meeste gevallen ten eerste kwetsbaarder voor hackers en ten tweede is de kwaliteit een stuk minder waardoor onder andere je website een stuk trager zal zijn. Tijd dus om afscheid te nemen van je budget hosting en voor échte hosting te kiezen. Hierdoor zal jouw website sneller worden, maar ook gebruiksvriendelijker. Dit is erg gunstig voor je positie in Google. Goede hosting vind je bij hosting providers, zoals: Neostrada, YourHosting en Hostnet.
  5. Gebruik een caching plug-in. Browser caching zorgt ervoor dat assets van je website worden opgeslagen in de browser van de bezoeker. Dit heeft als voordeel dat bij terugkerend bezoek aan je website de browser van de bezoeker niet meer alle assets opnieuw hoeft te downloaden. Dit bespaart vanzelfsprekend veel tijd en zorgt voor snellere laadtijden van je website. Één van de meest populaire caching plug-ins voor WordPress is W3 Total Cache. Met deze plug-in kun je in een paar eenvoudige stappen browser caching inschakelen voor je WordPress website.

Voor meer tips om je website voorgoed sneller te maken, adviseer ik je dit artikel, waar ik negen tips geef om je website tot wel 75% sneller te maken!

Tip 3: maak je website mobielvriendelijk

Meer dan de helft van jouw website bezoekers bezoekt je website op de mobiel en niet op de computer. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is om die meerderheid goed te kunnen bedienen. En dus moet je een mobielvriendelijke website hebben.

Je kunt controleren of jouw website mobielvriendelijk is via Mobielvriendelijke Test, waar je het domein van jouw website invoert. Vervolgens laat de tool zien of je website mobielvriendelijk is.

Mobielvriendelijke test.
De Mobielvriendelijke Test

Is jouw website er in de test niet goed van af gekomen? Dan heb ik hier een aantal tips om je website mobielvriendelijker te maken:

  1. Gebruik een plug-in. Als je geen budget hebt of geen geld wilt uitgeven, is de beste optie een WordPress plug-in downloaden. Enkele voorbeelden van plug-ins zijn: WP Touch, iThemes Mobile en Jetpack.
  2. Website ontwerp aanpassen. Je kunt je website door middel van HTML en CSS aanpassen om het responsief te maken.
  3. Responsief thema. De beste oplossing is een responsief WordPress-thema. Deze thema’s kun je vinden bij Theming WP en zal tussen de €25,- en €100,- kosten. Deze kosten zijn eenmalig.

Tip 4: focus op long tail zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de zoektermen die mensen intypen in Google als ze iets willen weten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden.

Long tail zoekwoorden zijn lange zoekwoorden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘affiliate marketing voor beginners’ of ‘herenkleding kopen in Den Helder’. Op deze zoekwoorden zit meestal weinig concurrentie en dus is het makkelijker om te ranken.

Echter, de andere kant is dat het ook veel minder vaak wordt opgezocht dan short tail zoekwoorden. Je zult dus minder verdienen en minder bezoekers krijgen.

Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden van maar één of enkele woorden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘affiliate marketing’ of ‘herenkleding kopen’. Je ziet dat dit veel minder specifiek is, terwijl dit wel het meeste wordt opgezocht.

Maar je kunt je voorstellen dat bij dit soort zoekwoorden de concurrentie gigantisch is en ranken dus bijna onmogelijk is. Ik raad je dan ook aan om je als beginnende website eerst te richten op de long tail zoekwoorden en daarin een autoriteit worden voordat je je eventueel meer kunt gaan richten op short tail zoekwoorden.

Veel website eigenaren maken de fout dat ze zich focussen op short tail zoekwoorden. Hierdoor ranken ze maandenlang niet en sommigen beseffen zich dan uiteindelijk dat ze een fout hebben gemaakt.

Ik hoop dat jij deze fout niet maakt en je je eerst gaat focussen op long tail zoekwoorden voordat je eventueel ook gaat schrijven voor short tail zoekwoorden.

Het is namelijk bewezen dat je – zeker als beginnende website – veel sneller voor long tail zoekwoorden kunt ranken dan bij short tail zoekwoorden. De reden werd al even genoemd: de concurrentie. Long tail zoekwoorden zijn specifieke zoekwoorden die vaak ook locatiegebonden zijn (zoals ‘herenkleding kopen in Den Helder’). Het is dus logisch dat hier het zoekvolume minder is en zo ook de concurrentie.

Heb je een website over katten? Denk dan aan zoekwoorden als ‘de beste kattenbakken in Nederland’ en ‘welk voer is het beste voor katten’.

Bij een website over affiliate marketing kun je denken aan ‘affiliate marketing voor beginners’ en ‘beste affiliate marketing cursussen in Nederland’.

Als je eenmaal rankt op die specifiekere zoekwoorden kun je later misschien altijd nog overschakelen naar zoekwoorden als ‘kattenrassen’ of ‘affiliate marketing’.

Om te weten op welke zoekwoorden je wilt ranken moet je zoekwoordenonderzoek doen op websites als Ubersuggest en AnswerThePublic.

Met zoekwoordenonderzoek krijg je onder meer inzicht in het verkeer dat je kunt genereren op dit zoekwoord, hoe moeilijk het is om te ranken op jouw zoekwoord, hoe vaak het wordt opgezocht en of jouw doelgroep het zoekwoord wel gebruikt.

Lees dit artikel voor meer informatie over zoekwoordenonderzoek. Hier worden onder andere vier zoekwoord tools besproken.

Tip 5: start met linkbuilding

Linkbuilding is al jaren een van de belangrijkste SEO-criteria waar Google jouw website op beoordeelt. Dit moet je dus goed in orde hebben. Maar wat is linkbuilding eigenlijk?

Een backlink is een link die linkt van een andere website naar jouw website. Het is moeilijk om hier aan te komen in het begin, maar als het lukt, ziet Google jouw website als belangrijk, omdat er andere websites zijn die hun bezoekers doorverwijzen naar jouw website.

Linkbuilding.

Website eigenaren kunnen dit doen om hun verhaal te ondersteunen, als jouw website bijvoorbeeld hetzelfde onderwerp heeft en veel waarde biedt.

Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat jouw website bekend is, want anders kent niemand jouw website en valt er dus ook niet te linken. Word dus eerst een autoriteit in jouw niche en je zult zien dat je niet alleen via Google bezoekers krijgt, maar ook via andere websites.

Backlinks zijn belangrijk omdat Google jouw website dan als een autoriteit in je niche ziet. Omdat er veel andere websites naar jou doorverwijzen, weet Google dat jouw website belangrijk is en onmisbare informatie te bieden heeft.

Je kunt backlinks vergaren door onder andere de beste content van jouw niche te schrijven en samenwerkingen aan te gaan.

Naast backlinks zijn er nog twee soorten links, namelijk interne en externe links.

Interne links verwijzen niet naar een andere website, maar naar een andere pagina op dezelfde website. Een voorbeeld hiervan is dat ik nu een link leg naar mijn eigen artikel artikel over wat affiliate marketing is.

Je ziet nu dat de laatste vier woorden groen zijn. Dat betekent dat het een link is. Ik heb nu dus een link gecreëerd die verwijst naar een ander artikel op deze website!

Het is belangrijk om minimaal 3, maar maximaal 20 interne links in één artikel te hebben staan. Te veel is misschien verwarrend voor Google, maar te weinig is ook niet goed.

Externe links zijn links die linken naar een andere website. Dit kunnen dus ook affiliate links zijn die bezoekers doorverwijzen naar een product of dienst.

Je kunt externe links in jouw content gebruiken om je verhaal te ondersteunen of dus om de bezoekers door te verwijzen naar een product of dienst dat jij promoot.

Er wordt aangeraden om maximaal één externe link op een pagina te plaatsen, want je stuurt jouw bezoekers door naar een andere website, waardoor je autoriteit toekent aan die website, in plaats van je eigen website.

Natuurlijk kun je best meer externe links toevoegen, zeker als het affiliate links zijn, maar weet wel dat je daardoor bezoekers en dus klanten kwijtraakt aan een andere website. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, zeker niet als het je concurrent is!

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen over SEO. Je weet nu wat SEO is, wat het verschil is tussen SEO en SEA, of het moeilijk is om SEO te leren en ik heb je vijf tips gegeven om sneller te ranken in Google.

Ik hoop dat jij met deze informatie aan de slag kunt om jouw website volledig te optimaliseren voor Google, zodat je binnen no-time bovenaan staat in de zoekresultaten!

ik wens je veel succes en tot later!

Gerelateerde berichten