Het zal je vast niet verbazen dat Google de meest gebruikte zoekmachine is. Zo’n 85% van de internet gebruikers gebruikt Google als ze iets willen weten. Het is niet voor niets dat iedere ondernemer en affiliate marketeer de droom heeft om op de bovenste plaats in Google te staan.

De bovenste plaats biedt namelijk de garantie voor veel bezoekers. Ongeveer de helft van de mensen die iets opzoeken op het het internet, klikken alleen op de bovenste webpagina. Het is dus enorm belangrijk om op die positie te staan met jouw website, als je gegarandeerd veel bezoekers wilt hebben.

SEO is de meest vooraanstaande en lucratieve manier om dat te bewerkstelligen. SEO was enkele jaren geleden nog heel makkelijk, maar door de jaren heen is het veel uitgebreider en moeilijker geworden. De voornaamste reden hiervoor is dat het aantal websites (en dus jouw concurrentie) op het internet explosief toenam.

Je wilt met jouw website natuurlijk wel opvallen tussen al die concurrenten. Zorg daarom dat je de basis van SEO kent en dit goed uitvoert. Dan kom je al een heel eind.

Voor de moeilijkere SEO-werkzaamheden kun je iemand inhuren die dat voor je doet.

In dit artikel lees je een stappenplan om jouw website zo te optimaliseren dat Google jouw website niet meer over het hoofd kan zien. Na het uitvoeren van deze stappen krijg je gegarandeerd een hogere positie en meer bezoekers!

Lees verder.

In dit artikel

 1. Wat is SEO?
 2. Stappenplan voor de nummer 1 positie in Google
  1. Stap 1: de juiste zoekwoorden zoeken
  2. Stap 2: zoekwoorden in je teksten verwerken
  3. Stap 3: zorg voor goede URL’s (permalinks)
  4. Stap 4: maak van je website een ‘spinnenweb’
  5. Stap 5: goede content schrijven
  6. Stap 6: afbeeldingen optimaliseren
  7. Stap 7: websitesnelheid verhogen
 3. Conclusie

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (Zoekmachine Optimalisatie) en is simpel gezegd alles wat je doet om hoger te ranken in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoekwoordenonderzoek doen, consistent werken en goede content schrijven.

SEO is een verzamelnaam voor allemaal verschillende werkzaamheden die (als je ze goed uitvoert/toepast) jouw website hoger laten ranken in Google. SEO is dus heel belangrijk voor iedere website die je op het internet tegenkomt.

Met SEO kom je in de organische zoekresultaten terecht. Die staan onder de betaalde zoekresultaten waar je terecht komt door te adverteren met SEA.

Kijk even naar de afbeelding hierboven. Hier zie je 3 zoekresultaten van de zoekopdracht ‘zoekwoordenonderzoek’. De bovenste twee zijn de betaalde zoekresultaten voor SEA en die daaronder is een organisch zoekresultaat (daaronder horen er nog meer te staan) waar je kunt komen door SEO goed uit te voeren.

De meeste mensen klikken alleen op de bovenste, dus is het belangrijk om daar te komen staan. Dat is mogelijk als je SEO goed toepast.

De algoritmes van Google zijn zo geprogrammeerd dat ze precies op mensen lijken. Af en toe zal er weleens een Google bot langskomen op je website om te kijken of jouw website relevant genoeg is voor de bovenste plaatsen in Google.

Google is gericht op zoekwoorden, dus het is belangrijk dat je bij elk artikel dat je schrijft goed zoekwoordenonderzoek doet en helder hebt op welke zoekwoorden je wilt scoren. Die zoekwoorden moet je vaak genoeg in je artikelen voorbij laten komen, anders zijn ze niet vindbaar in Google.

Stappenplan voor de nummer 1 positie in Google

Laten we nu eens kijken naar 7 fundamentele stappen voor beginners die je kunt gebruiken om jouw website verder te ontwikkelen voor een hogere positie in Google.

Stap 1: de juiste zoekwoorden zoeken

Zoekwoorden spelen een belangrijke rol bij SEO. Een zoekwoord is wat mensen intypen in Google en ervoor zorgt dat jouw website vindbaar is in Google. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen long tail en short tail zoekwoorden.

Een short tail zoekwoord bestaat uit één woord, zoals: ‘marketing’. Long tail zoekwoorden bestaan uit meerdere woorden, zoals bijvoorbeeld ‘high ticket affiliate marketing’.

Long tail zoekwoorden zijn dus veel specifieker, waardoor er ook minder concurrentie te vinden is en een lager zoekvolume hebben.

Het is het beste als je je eerst gaat richten op long tail zoekwoorden als je begint met een nieuwe website, want dan is er minder concurrentie. Je kunt hierdoor sneller een hoge positie in Google bezetten en een autoriteit worden.

Later zou je altijd nog kunnen uitbreiden naar meerdere long tail (en uiteindelijk ook short tail) zoekwoorden om ook daar een autoriteit te worden en meer bezoekers te trekken.

Hoe zoek je de juiste zoekwoorden voor jouw content?

Het antwoord is simpel: zoekwoordenonderzoek. Bekijk onderstaande video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je dit doet!

Stap 2: zoekwoorden in je teksten verwerken

Elke pagina of blogbericht zou verschillende relevante zoekwoorden moeten bevatten. Op die manier zijn ze vindbaar in Google.

Om jouw website goed vindbaar te maken in de zoekmachines, zouden zoekwoorden op de volgende plaatsen terug moeten komen:

 1. In de titel van het artikel of de pagina;
 2. In de URL’s;
 3. In de inleiding en het slot van het artikel;
 4. Door de hele tekst verspreid;
 5. In de beschrijving en titels van afbeeldingen.

Zet zoveel mogelijk zoekwoorden in jouw teksten, zodat ze vindbaar zijn. Maar je moet ook niet overdrijven. Als er teveel in je teksten staan, denkt Google dat je er misbruik van maakt en geeft het je nooit een hoge positie.

Een goede website voor het uitvoeren van jouw zoekwoordenonderzoek is Ubersuggest. Ubersuggest is een zoekwoordtool van de internetondernemer Neil Patel.

Zodra je op de website van Ubersuggest bent, vul je bovenin een zoekwoord in. Heb jij bijvoorbeeld een website over katten? Probeer dan eens het zoekwoord ‘kattenbakken’. Vervolgens zie je een analyse van de gegevens die Ubersuggest voor je verzameld heeft over dat zoekwoord.

Ubersuggest.

Bovenstaande afbeelding toont de zoekwoordanalyse van het zoekwoord ‘online merketing’. Je ziet de zoekvolume (hoe vaak het zoekwoord wordt opgezocht), de SEO moeilijkheid (hoe moeilijk het is om de concurrentie te verslaan op dit zoekwoord), de betaalde moeilijkheid (hoe moeilijk het is om de betalende concurrentie met advertenties te verslaan) en de kosten-per-klik (hoeveel het jou gemiddeld zal kosten om door middel van advertenties één bezoeker naar je website te lokken).

Wil je meer informatie over Ubersuggest en andere zoekwoordtools? Lees dit artikel!

Een permalink is de URL die jouw pagina’s en blogartikelen krijgen. Permalinks zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat jouw website geïndexeerd wordt in zoekmachines.

Door je permalinks op de juiste wijze in te stellen, vergroot je de vindbaarheid van je website. Dit komt omdat je de zoekmachines helpt met het indexeren.

Link.

Ik raad je aan dat je tijdloze permalinks maakt, want als je jaartallen in de permalinks zet, zou je ze elk jaar moeten veranderen om relevant te blijven. Zeg nou zelf, jij gaat nu toch ook geen artikel met ‘2009’ in de titel lezen?

Je kunt permalinks eenvoudig aanpassen in WordPress bij ‘Instellingen’. In dit menu vind je ‘Permalinks’. Ook in het aanpassingsmenu bij het schrijven van een tekst zie je rechts ‘Permalink’ staan die je geheel zelf kunt invullen.

Uiteraard moet deze permalink wel iets vertellen over wat er in de tekst te lezen is. Schrijf je bijvoorbeeld over wat de beste hondenmanden zijn? Dan kun je als permalink ‘www.voorbeeld.nl/beste-hondenmanden’ gebruiken.

Het eerste deel (het domein van je website, zoals ‘www.voorbeeld.nl’) staat er automatisch en hoef je niet zelf in te voeren.

Stap 4: maak van je website een ‘spinnenweb’

Als je nieuwe content gaat schrijven, zorg er dan voor dat je alle artikelen en pagina’s met elkaar verbindt, zodat het uiteindelijk een soort spinnenweb wordt.

Met verbinden bedoel ik dat je al jouw teksten met linkjes aan elkaar verbindt. Die linkjes heten interne links, waarmee je van jouw ene artikel naar een ander artikel op jouw website kunt linken.

Een voorbeeld. Stel, je schrijft een artikel over de beste hondenmanden en je hebt een website met meerdere artikelen. Je kunt dan naar jouw artikel over de vacht van honden linken door middel van hyperlinks (interne links). Dit zal bijdragen aan een betere klantervaring, omdat je de gebruiker helpt bij het vinden van gerelateerde inhoud en het verkennen van verschillende pagina’s op jouw website.

Maar niet alleen help je je website bezoekers hiermee, ook Google bots beoordelen jouw website hierop. Er kan dus een betere positie in Google van afhangen.

Stap 5: goede content schrijven

Google beoordeelt jouw website op tientallen verschillende aspecten, maar content is één van de belangrijkste. Daarnaast is content het belangrijkste onderdeel van jouw website, want je wilt jouw doelgroep immers helpen.

Om de problemen en vragen van jouw doelgroep op te lossen en te beantwoorden heb je tekst nodig. Deze tekst moet een duidelijke opbouw hebben en moet de lezers echt iets bieden willen ze verder lezen of iets aanschaffen.

Het aantal woorden dat een artikel heeft is wel degelijk belangrijk, maar het moet wel waarde bieden. Het kan niet zo zijn dat je dingen gaat opschrijven die niks te maken hebben met het onderwerp of geen waarde bieden, alleen maar om het ‘op te vullen’. Alles wat je schrijft moet meerwaarde bieden.

Let hierbij ook op de concurrentie. Wat schrijven zij? Wat is hun gemiddelde aantal woorden? Op basis hiervan kun je jouw eigen content optimaliseren en het zodoende winnen van deze concurrenten.

De laatste tip die ik je geef over content, is dat dit altijd uniek moet zijn. Het heeft geen zin om complete teksten van je concurrenten te kopiëren, want dan bied je geen meerwaarde. Schrijf je teksten altijd zelf op je eigen manier (of besteed het uit).

Om die reden is het belangrijk dat je veel weet over het onderwerp waarover je schrijft, zodat je niks hoeft op te zoeken op het internet, maar gewoon zelf de tekst uit je mouw kunt schudden. Op die manier is het altijd uniek en heb je sowieso altijd (gedeeltelijk) andere content dan je concurrenten.

Probeer ook een beetje creativiteit er doorheen te gooien, want anders wordt alles eentonig en op dezelfde manier geschreven. Af en toe een klein grapje, een GIF‘je of iets dergelijks in je teksten kan geen kwaad.

Stap 6: afbeeldingen optimaliseren

Het zal je vast niet verbazen dat afbeeldingen belangrijk zijn voor jouw website. Toch zijn ze veel belangrijker dan jij in eerste instantie misschien zou denken. Lees verder waarom dat zo is.

Ten eerste zorgen afbeeldingen ervoor dat een tekst makkelijker wegleest en er aantrekkelijker uitziet.

Daarnaast zijn afbeeldingen enorm belangrijk voor SEO. Ze kunnen ervoor zorgen dat je website makkelijker gevonden wordt in Google. Daarom is het belangrijk om je afbeeldingen te optimaliseren en over elke afbeelding die je op je website plaatst goed na te denken of het iets toevoegt en bij de tekst of het onderwerp past.

Afbeeldingen optimaliseren? Ja, je leest het goed. Hier bedoel ik mee dat je je afbeeldingen moet verkleinen. Nee, niet met de hokjes langs de afbeelding, want dan ‘versleep’ je hem alleen maar. Dit doe je door naar een programma als Picresize te gaan, de afbeelding erin te zetten en hem tot het gewenste formaat te verkleinen.

Dit is belangrijk, want daardoor zal die afbeelding minder ruimte innemen op jouw computer én je website. Het gevolg hiervan is dat je website veel sneller laadt, wat ook weer ten goede komt aan je SEO.

Naast het kleiner maken zijn er nog meer aspecten die je moet weten als het gaat om afbeeldingen optimaliseren. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een beschrijving meegeven aan de afbeelding en zo specifiek mogelijk beschrijven waar het voor is bedoeld. Google kan daardoor de afbeelding beter ‘lezen’.

Daarnaast moet je je afbeeldingen altijd een passende titel en een Alt tekst meegeven. Ook dit heeft weer te maken met Google, maar ook kun je je afbeeldingen makkelijker terugvinden op je computer als ze een duidelijke naam hebben.

Stap 7: websitesnelheid verhogen

De websitesnelheid is enorm belangrijk voor de ranking van je website en wordt sinds 2018 door Google gebruikt als een rankingfactor. Gemiddeld genomen zijn mensen maar een paar seconden op een webpagina voordat ze kiezen om deze verder te onderzoeken of te verlaten.

Als jouw website in die paar seconden tijd alleen maar aan het laden is, verlaat de bezoeker de website snel weer. Jij gaat toch ook niet een halve minuut wachten tot die ene webpagina eindelijk is geladen?

Klok.

Op die manier loop je dus veel (potentiële) klanten mis. Het is dus uitermate belangrijk om jouw website voorgoed sneller te maken. Ook omdat dit jou een hogere positie in Google oplevert. Snelle websites ranken gemiddeld hoger dan trage websites.

Maar hoe doe je dat?

Ten eerste is het handig om te controleren hoe jouw website nu presteert op dit gebied. Daarvoor moet je naar deze website gaan: Google PageSpeed Insights. Vul daar jouw website-URL in en controleer alles goed; het zal jou namelijk ook tips geven om je website te verbeteren.

Je website moet boven de 90 scoren voor een optimale gebruikerservaring. Is dat niet het geval? Dan is er werk aan de winkel!

Nadat je dat hebt gedaan kun je aan de slag. Hiervoor geef ik je 3 tips:

 1. Optimaliseer je afbeeldingen. Ja, daar is hij weer; afbeeldingen optimaliseren. Je hebt net deels gelezen hoe dat moet, dus succes! Google en jouw bezoekers zullen er blij van worden!
 2. Zorg voor goede en professionele hosting. De basis van jouw website is hosting. Zorg dat je dit in orde hebt voordat je je domeinnaam aanschaft.
 3. Gebruik standaard lettertypes. Standaard lettertypes (en er hiervan één aanhouden) zorgen ervoor dat jouw website sneller laadt in vergelijking met ‘hippe’ of speciale lettertypes. Houd het simpel en voorkom teveel poespas, want dat komt niet ten goede aan de snelheid.

Ik hoop dat jij wat kan met deze tips. Meer tips? Bekijk onderstaande video.

Conclusie

In dit artikel heb ik je een stappenplan gegeven om jouw website te optimaliseren, zodat het binnen no-time op die #1 positie in Google staat. Ik heb je bijvoorbeeld 3 tips gegeven voor het versnellen van je website en hoe je zoekwoordenonderzoek doet.

Ik hoop dat jij wat aan dit artikel hebt gehad. Succes en tot later op deze website!

Gerelateerde berichten

Trage website? 9 praktische tips om je website tot 75% sneller te maken

Een trage website is natuurlijk niet fijn voor de website bezoeker. Maar wist je dat dit ook nadelige gevolgen heeft voor de ranking van jouw website? Een trage website kan je klanten en omzet kosten. Gemiddeld blijven bezoekers maar een paar seconden op een website. Als jouw website in die tijd alleen maar aan het…

SEO uitbesteden? Lees hier alles wat je moet weten om geld te besparen!

Misschien heb jij een eigen website en rank je niet hoog genoeg in de zoekresultaten. Misschien rank jij juist wél hoog in de zoekresultaten en vind je het tijd om SEO te gaan uitbesteden. Dit artikel is voor iedereen geschreven die meer informatie wilt over het uitbesteden van SEO. Een goede positie in Google levert…

‘Ik wil bloggen!’ van Esmée Bos: de ideale blogtraining?

Bloggen is voor veel mensen niks meer of minder dan een hobby. Toch blijkt bloggen ook een uiterst lucratief verdienmodel te zijn, aangezien er zoveel geld mee verdiend wordt op het internet. Maar waarom slagen zoveel blogs niet en andere wel? Er zijn veel factoren, maar de concurrentie op het internet is enorm. Er zijn…