Black Hat SEO is het kunstmatig laten ranken van websites in Google door middel van ‘illegale’ trucjes. Je gaat op deze manier tegen de regels en richtlijnen van Google in, waarvoor je gestraft kunt worden. Denk hierbij aan straffen als een penalty (tijdelijk niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten) en daardoor minder bezoekers en inkomsten.

Deze trucjes zijn bedoeld om de zoekmachines voor de gek te houden om er zelf beter van te worden in de vorm van een hogere ranking binnen de zoekresultaten.

Het is zeker niet illegaal, maar Google is er natuurlijk niet van gediend als je het bedrijf naait. Er kan kunnen dan ook gevolgen aan vast zitten.

Voorbeelden van Black Hat technieken zijn cloaking en links kopen.

Cloaking houdt in dat je andere content aan de bezoekers laat zien dan aan Google. Een voorbeeld is dat je een ‘onvriendelijke’ link in een zelfgemaakte korte link verandert. Dit zie je veel in de affiliate marketing wereld voorbij komen, omdat affiliate links vaak enorm lang en onvriendelijk eruit zien.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat cloaking door Google wordt gezien als Black Hat SEO en dus illegaal. Dit is omdat je de Google bots ‘naait’ door ze andere content voor te schotelen dan je bezoekers.


Misschien weet je al dat linkbuilding een belangrijke manier kan zijn om beter vindbaar te worden. Linkbuilding houdt in dat je linkjes naar je website gaat vergaren om zo een autoriteit te worden in je niche. Als Google ziet dat er veel websites naar jouw website linken, ziet Google jouw website als belangrijk en geeft het je een hogere positie.

Je kunt echter ook linkjes kopen. Zie dit als het kopen van volgers op Instagram. Dan lijkt het voor Google alsof je website heel wat is, terwijl je Google voor de gek houdt door gekochte links te gebruiken.

Meer weten over Black Hat SEO? Lees dit artikel: Wat is Black Hat SEO? Dit zijn de gevolgen.