Grey Hat SEO is een soort middenweg van Black Hat en White Hat SEO. Het houdt in dat je wel trucjes gebruikt om hoger te ranken, maar deze trucjes zijn volgens Google, in tegenstelling tot Black Hat SEO, wél binnen de grenzen. Wel zoek je de grenzen op en zou je ook hiervoor uiteindelijk gestraft kunnen worden.

Een voorbeeld van Grey Hat is linkbuilden, omdat Google van mening is dat je links moet verdienen in plaats van verwerven. Toch is dit wel een legale manier om je website te optimaliseren.

Google laat zich echter niet graag sturen en is dan ook niet zo gediend van deze al dan niet legale trucjes. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat bepaalde Grey Hat-technieken verboden gaan worden in de toekomst (oftewel: Black Hat).

Je kunt dus veilig gebruik maken van Grey Hat technieken, maar het kan zomaar zijn dat in de (nabije) toekomst bepaalde technieken alsnog als Black Hat worden gezien door Google.

Het verschil tussen Grey Hat en Black Hat SEO is dat Grey Hat door Google wordt gezien als legaal, terwijl Black Hat wordt gezien als ‘illegaal’.

Meer weten over Black Hat SEO en de eventuele gevolgen? Lees dit artikel: Wat is Black Hat SEO? Dit zijn de gevolgen.