Zoekwoorden (keywords in het Engels) zijn woorden waarop jouw website online gevonden kan worden.

Als je iets wilt opzoeken op het internet vul je een zoekopdracht in in de zoekbalk. Meestal zijn dit maar een paar woorden. Dit zijn zoekwoorden. Vervolgens toont Google (of een andere zoekmachine) jou de resultaten van jouw zoekopdracht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden zijn de belangrijkste van de twee, maar ook de lastigste, aangezien daar de meeste concurrentie te vinden is.

Short tail zoekwoorden bestaan uit één woord. Denk bijvoorbeeld aan een website over online marketing die op het zoekwoord ‘marketing’ gevonden wilt worden. Echter is deze term zo breed, dat het extreem lastig zal zijn om op de eerste pagina van Google te komen.

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Hierdoor zijn ze ook specifieker, waardoor er veel minder concurrentie te vinden is, maar het wordt ook minder vaak opgezocht.

Een voorbeeld van een long tail zoekwoord is ‘affiliate marketing’ of nóg specifieker ‘high ticket affiliate marketing’. Dit zijn zoekwoorden die een stuk specifieker zijn dan ‘online marketing’ of ‘marketing’.

Zoekwoorden moet je terug laten komen in je content. Als je de zoekwoorden waarop je met het artikel wilt scoren vaak genoeg laat terug komen in de tekst kan Google dit artikel indexeren en een plekje geven in de zoekresultaten.

Wil je weten hoe je onderzoek kunt doen naar zoekwoorden zodat je makkelijker kunt ranken in Google? Lees dit artikel.